ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αναζητείται διπλοθεσίτης ….«δημοσιογράφος»!


Έχει ενδιαφέρον ο ταυτόσημος τρόπος που παρουσιάζεται η συγκέντρωση της ΠΑΣΑ στην ΑΥΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Πρόκειται για δύο πανομοιότυπα κείμενα με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Το ποιο πιθανόν είναι ότι έχουν βασιστεί στο ίδιο ακριβώς κείμενο και έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να μην φαίνονται ως ταυτόσημα. Αν δώσουμε σε οποιονδήποτε το ηχητικό ντοκουμέντο στης συνάντησης, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να γράψει την περίληψη μιας 10λεπτης ομιλίας σε δυο γραμμές με τόσες ομοιότητες που παρουσιάζουν αυτά τα κείμενα. Επισημαίνουμε ότι και τα δύο κείμενα έχουν την ίδια ακριβώς δομή. Αναφέρονται μόνον στο τι είπαν εκπρόσωποι συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και αγνοούν επιδεικτικά τα σημαντικά και ενδιαφέροντα ζητήματα που τέθηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο που μίλησε....

Το ένα είναι δημοσιευμένο εδώ (ΑΥΓΗ): ΠΑΣΑ: ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση Το άλλο εδώ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): ΠΑΣΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ο Ν. Γαλάνης από την ΚΟΕ υπογράμμισε ότι "χρειάζεται πολιτικός προσδιορισμός για να μπούμε οι συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών", περιέγραψε "έναν διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά τις εκλογές" και ζήτησε "όλα τα χρήματα να πηγαίνουν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις συνιστώσες". (ΑΥΓΗ)

Ο Νίκος Γαλάνης από την ΚΟΕ περιέγραψε «έναν διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ» πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, «λόγω ιδιότυπου καθεστώτος υπάρχει αμηχανία και κρίση εμπιστοσύνης». Ζήτησε επίσης «όλα τα λεφτά να πηγαίνουν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, όχι στις συνιστώσες». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Παρακάτω:

Ο Κυριάκος Χάλαρης από το Ξεκίνημα χαρακτήρισε της πρωτοβουλίες της ΠΑΣΑ προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είπε ότι το 2ο Κύμα (Ξεκίνημα, Οικοσοσιαλιστές και Κόκκινο) και η ΠΑΣΑ πρέπει «να βρουν κοινό τρόπο συντονισμού» πριν από τη συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου.(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ο Κ. Χάλαρης από το Ξεκίνημα είπε ότι οι πρωτοβουλίες της ΠΑΣΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση και προέτρεψε την Πρωτοβουλία να βρει "κοινό τρόπο συντονισμού" με το 2ο Κύμα. (ΑΥΓΗ)

Παρακάτω:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον ΣΥΝ (Κοκκινοπράσινο Δίκτυο) είπε ότι μεταξύ των θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πώς θα φύγουμε από τον ατομικισμό, στις τοπικές ανοιχτές πρωτοβουλίες, με μέλη, με συνέδρια, με εκλογές οργάνων. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει λόγο στα ενδιάμεσα όργανα.... (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Το ερώτημα "πώς θα φύγουμε από τον ατομικισμό", έθεσε στην τοποθέτησή του ο Ευκλ. Τσακαλώτος (ΣΥΝ), προσθέτοντας ότι χρειάζεται η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει λόγο στα ενδιάμεσα όργανα. (ΑΥΓΗ)

Παρακάτω:

Η Μάνια Μπαρσέφκι από τη ΡΟΖΑ, χαρακτήρισε την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο, «μια μεγάλη ευκαιρία». Είπε ακόμη ότι «δεν έχει κατακτηθεί η λογική να δημιουργηθεί ένα μάξιμουμ προϋποθέσεων ώσμωσης των μελών». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Η Μ. Μπαρσέφκι (ΡΟΖΑ) είπε ότι "δεν έχει κατακτηθεί η λογική να δημιουργηθεί ένα μάξιμουμ προϋποθέσεων όσμωσης των μελών με κάρτα μελών" και χαρακτήρισε "μεγάλη ευκαιρία" την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου. (ΑΥΓΗ)

Ελπίζουμε να μην κατηγορηθούμε και πάλι ως συνωμοσιολόγοι.

Αλλά μιας και ανοίξαμε την συζήτηση για ομοιότητες κειμένων, ας πάμε ένα βήμα παραπέρα να δούμε μερικά ζητήματα με ομοιότητες συμπεριφορών. Πολλοί σύντροφοι είχαν κατηγορήσει τον σ. Αλαβάνο γιατί παραιτήθηκε και ξε…παραιτήθηκε. Όμως την πρακτική του Αλαβάνου την έχουν κάνει σχοινί κορδόνι κάποιοι άλλοι που παραιτούνται και ξε…παραιτούνται από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε πληροφορηθεί ( για την ακρίβεια το είχαμε ακούσει με τα ίδια μας τα αυτιά) εδώ και καιρό ότι η σ. Τ. Χριστοδουλοπούλου και ο σ. Τ. Μαστρογιανόπουλος έχουν παραιτηθεί από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι μετέχουν και μάλιστα ενεργά. Τι έγινε και άλλαξαν γνώμη; Τους το ζήτησαν οι μάζες των οπαδών και των φίλων τους; Δεν αντιληφθήκαμε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον για τον Α. Αλαβάνο όλοι είχαν πέσει επάνω του για να πάρει πίσω την παραίτησή του, ανεξάρτητα αν μετά λέγανε κακώς την πήρε πίσω…

19 σχόλια :

  1. Συγγνωμη για την απορια, αλλα η μεταφορα των κυριων αποσπασματων των ομιλητων δεν ειναι λογικο να ειναι ομοια ,ανεξάρτητα απο την εφημεριδα?
    τι αποδεικνυει αυτο?
    Δ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ήταν της Ε. Πορτάλιου. Υπενθύμισε ότι δεν έχουμε πάθει ακόμα αμνησία. Και βέβαια δεν πρέπει να πάθουμε τώρα. Είναι γνωστό ότι οι νικητές γράφουν την ιστορία. Μήπως ήρθε η ώρα ως αριστεροί να αντισταθούμε σε αυτό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την δική μας ιστορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα και τα πρακτικά που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ να τα πάρουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι υπόψη τους για κείμενο κορμό, είναι εντελώς απίθανο να καταλήξουν σε τόσο όμοιες περιλήψεις τους. Ή υπάρχει κάποιο τρίτο κείμενο ή απλώς το ένα κείμενο αποτέλεσε την βάση για να γραφτεί το άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, ποίο είναι το πρωτότυπο και πιο το αντίγραφο; Λέτε στην ΑΥΓΗ να αντιγράφουν την Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δ.Β.

    στην αίθουσα ήταν 200 άτομα. Αν ρωτήσεις τον καθένα απ' αυτούς τι είναι "κύριο" απόσπασμα από την ομιλία του του τάδε συντρόφου, τότε πάρεις διαφορετικές απαντήσεις. Αν ρωτήσεις επίσης τους ίδιους τους ομιλητές θα σου πούνε ότι αυτά που γράφονται ως κύρια σημεία για αυτούς είναι τελείως έξω από αυτό που θεωρούν οι ίδιοι ότι έχουν πει. Τουλάχιστον κάποιους που ρωτήσαμε αυτό μας είπαν.

    Αυτός που έκανε το κοινό κείμενο βασίστηκε στην πρόχειρη συντομογραφία των πρακτικών που έχει δημοσιεύσει η ΠΑΣΑ. Ας δούμε τι γράφουν τα αυτά πρακτικά για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:

    α. τα επόμενα χρόνια η οικονομία δεν θα πηγαίνει καλα - έχουμε αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες υπερ μας

    β. το πασοκ δεν είναι κυριάρχο. η σοσιαλδημοκρατία έχει κρίση αντιπροσώπευσης.

    γ. το κκε δεν έχει μέλλον. οι ισσοροπίες αλλάζουν γρήγορα.

    δ. είναι στο χέρι μας να πάμε μακρυα.

    ε. κάτι φταίει με το υποκείμενο - στις γραμμές της πρωτοβουλίας

    στ. γιατί: η ισσσοροπία ήταν συνδιασμός έλλειψης δημοκρατίας κ αποτελεσματικότητας

    θ. η ΑΠ δεν είχε την δύναμη για πιο πρωοθητικές λύσης και η άλλη πλευρα δεν μπορούσε να επιβάλλει. έτσι οι παραγωντισμοί λύσεις υποστηρίχτηκαν και απο άτομα που σέβομαι και απο οργανώσεις που ”θα έπρεπε να ξέορυνε καλύτερα”

    ι. πώς θα φύγουμε απο τον ατομικισμό; στις τοπικές ανοιχτά πρωτοβουλίες. με μέλη με συνέδρια με εκλογές οργάνων. να δούμε ποιο είναι το κατάλληλοδεν υπάρχει τέλειονα πάμε σε ενδιάμεσα όργανα, η γραμματεία να δίνει λόγο στα ενδιάμεσα οργανα,.

    – δεν είναι λίγο πράγμα η αλλαγή του οργανωτικούβ’ να ήμαστε απλόχεροι.

    καθώς πολλοί θα νιώθουν ανασφαλάει, να ακούσουμε τις φωνές αυτές και με σύννεση. σκληροί στις πρακτικές αλλά στις ιδέες να ήμαστε ανοιχτόι ωστε να φανούμε οτι δεν είμαστε


    Τώρα συνέκρινε αυτό που αντιγράφεται(και είναι σημειωμένο με bold γράμματα) και στις δύο εφημερίδες και βγάλε τα συμπεράσματά σου μόνος σου. Αν δεν σου αρκεί μπορείς να κάνεις την ίδια άσκηση και με τους άλλους ομιλητές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή, αν έχω καταλάβει καλά ζητάτε την απόλυση κάποιου δημοσιογράφου της Αυγής (στην ελευθεροτυπία δεν μας πεφτεί λόγος), επειδή υπάρχει παρόμοιο κείμενο σε άλλη εφημερίδα και απλά πιθανολογούμε ότι το έγγραψε το ίδιο άτομο?
    Είναι αριστερή θέση αυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ενωση διάλυσης Συριζα
    βρε παιδιά πολύ το παρατραβάτε.Αφήνετε ενέχνως έξω το πρώτο τμήμα του ρεπορτάζ της Αυγής γιατί; για να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε;και μένετε τις τοποθετήσεις. Τι να πω; Κάθε φορά με εκπλήσσετε. Η προσπάθειά σας να βρείτε κάτι να διαφοροποιηθείτε πρέπει να είναι πολύ κοπιαστική. Δε χρειάζετα να προσπαθείτε αδίκως,σας κααλάβαμε!
    Σ.Π.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τίτλος της «Ε» είναι πιο αντικειμενικός «ΠΑΣΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του» γιατί περιέχει αυτούσιο το σύνθημα της ΠΑΣΑ. Ο τίτλος της ΑΥΓΗΣ είναι ακριβώς ο ίδιος αλλά με άλλη ερμηνεία του συνθήματος ΠΑΣΑ: ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση Αυτό σημαίνει ότι μάλλον η ΑΥΓΗ αντέγραψε την «Ε», και άλλαξε λίγο τον περιεχόμενο του τίτλου και το έκανε πιο κοντά στην γραμμή για να μην είναι τόσο αμεσοδημοκρατικό. Όμως άφησε την ίδια δομή και προδόθηκε και απ’ αυτό. Λέτε να είναι τόσο μεγάλη σύμπτωση ακόμα και ο τίτλος να ξεκινάει την ίδια λέξη συνοδευόμενη με …διαλυτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι ρε φίλε δεν ζητάνε την απόλυση κανενός δημοσιογράφου οι σύντροφοι! Το αντίθετο μάλιστα, ζητάνε την πρόληψη και άλλων εργαζομένων ώστε να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Χρειαζόμαστε στελέχη επαγρύπνησης! Τόσα λεφτά παίρνουμε από την κρατική επιχορήγηση, τζάμπα να χαραμίζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά έγινε αν και έγινε τόσος ντόρος με τον ΡΟΥΜΠΑΝΗ, άλλα τα μαγαζιά είναι σε άψογη συνεργασία!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ - ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΚΕΝΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ειχα δει αυτο ή αλλα αποσπασματα ,οποτε θεωρω οτι μου λυσατε την απορια με τον καλυτερο τροπο.
    Παρ΄ολα αυτα δεν νομιζω και ισως να κανω παλι λαθος, οτι αναδεικνυεται κατι το συνταρακτικο με την ευστοχη ,κατα τα αλλα επισημανση.
    Δ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακόμα και αν κάποιος δημοσιογράφος έκανε φαουλ. Η ανάδειξη του εν λόγω σφάλματος από το blog αυτό αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο φαουλ γιατι κινδυνευει η δουλειά του.

    και στο κάτω κάτω, σιγά το σοβαρό ρεπορταζ! Δεν ασχολείται και κανένας. Για να μην πω ότι δεν το δοαβάζει κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από το internet "Δ.Β." μην περιμένεις να βρεις τίποτε το "συναρπαστικό"! Το καροτάκι μας, την κοκακολίτσα μας, λέμε και καμία μ.. για να περνάει η ώρα. Τα "συναρπαστικά" τα έχουμε αφήσει στον σ. Αλέξη και στον Δραγασάκη. Και σε λίγο θα τα βρούμε μπροστά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ τωνΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ - ΝΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ των ΜΕΛΩΝ13 Οκτωβρίου 2009 στις 8:38 μ.μ.

    Η Τ. Χριστοδουλοπούλου και ο Τ. Μαστρογιανόπουλος είχαν παραιτηθεί επειδή θεωρούσαν ότι δεν λειτουργεί δημοκρατικά η Γραμματεία. Το είχαν κάνει πριν από την 2 πανελλαδική σύσκεψη γιατί ήθελαν να πάρουν την "λαϊκή εντολή" των ανένταχτων για να τους "εκπροσωπούν". Όμως φαίνεται ότι το ...ξανασκέφτηκαν και αναίρεσαν την παραίτησή τους. Όμως οι άλλοι που είναι στην Γραμματεία τι λένε για όλα αυτά; Υπάρχουν κάποιες θέσεις που πάει όποιος θέλει, όποτε θέλει; Δεν οφείλουν να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τα οικονομικά είχατε πει πριν τις εκλογές ότι θα δημοσιεύατε στοιχεία για το πως μοίρασαν την πίτα. Τι θα γίνει θα περιμένουμε πολύ ακόμα; Αυτό που δήλωσε ο Ν.Γαλάνης (ΚΟΕ): όλα τα χρήματα να πηγαίνουν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις συνιστώσες, το δηλώνουν και οι άλλες συνιστώσες; ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να ρωτήσω τι σας ενδιαφέρει εσας τι κάνει η αυγή και η ελευθεροτυπία?
    και οι δύο είναι ανώνυμες εταιρείες και λογοδοτούν μόνο στους μετόχους τους και φυσικά στους αναγνώστες τους. Στον πάσα ένα όχι!
    Αν δεν σας αρέσουν μην τις ξαναγοράσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τείνουμε όλοι να γίνουμε συνομοσιολόγοι μου φαίνεται σ.φοι... είναι σωστό ότι από τους 200 που υπήρχαν στην αίθουσα -τους 200 μυημένους όμως- αν ρωτήσεις θα σου πουν ως κύριο υποκείμενο της ομιλίας του κάθε ομιλητή κάτι διαφορετικό. Γιατί όμως να ισχύει αυτό και με τους δημοσιογράφους; Όταν παίρνουν στα χέρια τους αποσπάσματα ομιλιών ή δελτία τύπου, το απλούστερο που θα κάνουν είναι να βάλουν μπροστά την "είδηση" ή τέλος πάντων αυτό που θα κάνει "εντύπωση"... και τραστ συντακτών ανά εφημερίδες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ας μην κάνουμε ότι ανακαλύπτουμε τώρα τον τροχο... το σημαντικό, ωστόσο, είναι αυτό, πως "παίζουν" οι εφημερίδες (αστικές ή "φίλιες") το ζήτημα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ; ή τι κάνουμε όλοι εμείς που αποτελούμε το ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική και με πολιτικούς όρους μετεξέλιξή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιατί η κάλυψη των 2 εφημεριδων πρέπει ντε και καλά να διαφέρει? ρεπορταζ δεν κανουν?
    η εναρμονισμενη πρακτικη μαλλον ειναι οτι καλυπτουν την ιδια κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελικά ονόματα δεν μάθαμε, αλλά η αντιγραφή έγινε! Υπήρξε διαμεσολαβητής που μετέφερε το "σκονάκι" ή αντιγραφή έγινε χωρίς ...διαμεσολάβηση; Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει και τρίτος άνθρωπος στην ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ