ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Κι όμως, το «έκτακτο συνέδριο» μπορούσε να γίνει…


Η επικράτηση του Α. Τσίπρα στον ΣΥΝ, είναι δυσμενής εξέλιξη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ επειδή στηρίζεται στην εκμετάλλευση του κομματικού πατριωτισμού. Η αναζήτηση κάποιας πολιτικής πλατφόρμας που διαφοροποιεί την ομάδα του Α. Τσίπρα από τις άλλες τάσεις του ΣΥΝ τόσο πολύ ώστε να δικαιολογείται η έντονη εσωκομματική διαπάλη είναι μάταιη. Ουσιαστικές πολιτικές διαφορές δεν υπάρχουν. Και οι κανόνες που παίζεται το παιχνίδι είναι γνωστοί και προβλέψιμοι. Ένας από τους πιο απρόβλεπτους παράγοντες είναι ο Α. Αλαβάνος, γιαυτό και αποτελεί κύριο στόχο όχι μόνον για την ομάδα Τσίπρα, αλλά και τις άλλες τάσεις του ΣΥΝ.

Η ομάδα του Α. Τσίπρα ακολουθεί την γνωστή παλιά και δοκιμασμένη σταλινική συνταγή, που προβάλει ως το κύριο πρόβλημα σε περιόδους πολιτικής κρίσης τον υπαρκτό κίνδυνο διάσπασης ή διάλυσης του κομματικού μηχανισμού. Το κόμμα είναι αυτοσκοπός και υπεράνω της ταξικής πάλης. Αποτελεί διαχρονική ηθική αξία που πρέπει να την προστατέψουμε από κάθε εχθρό, διότι είναι ταγμένο στον στόχο στης ανατροπής του καπιταλισμού. Η ιερότητα αυτού του στόχου, συγχωρεί τα επιμέρους λάθη που αφορούν στην παρέμβαση στην πολιτική συγκυρία…

Αυτή η ιερότητα εξαγνίζει όσους έχουν ταχθεί να το υπηρετούν: Όπως ένας παπάς, έτσι και ένας αριστερός δεν μπορεί να είναι κλέφτης και απατεώνας, γιατί δεν συμβιβάζεται με την ιδεολογία του. Ακόμα και αν συγκυβερνά και συνδιαχειρίζεται κρατικούς μηχανισμούς είναι υπεράνω υποψίας, σε σχέση με ένα πασόκο ή ένα δεξιό… Με αυτούς τους όρους εκμεταλλεύτηκε ο Α. Τσίπρας ακόμα και την περίπτωση «Κοροβέση» για να ενισχύσει τον εσωκομματικό στρατό του.

Το κόμμα όμως είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας, δεν είναι υπεράνω απ’ αυτές. Ούτε βέβαια έξω από την ταξική πάλη… Αν δεν μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο του, θα πρέπει να μετασχηματίζεται και να εξελίσσεται. Με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αυτό το ζήτημα έχει αναδειχθεί με πολιτικούς και οργανωτικούς όρους που αναδεικνύουν τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ με τους μηχανισμούς αναπαραγωγής των κομματικών επιτελείων των συνιστωσών, κυρίως δε του ΣΥΝ.

Η ομάδα του Α. Τσίπρα σημείωσε μια ισχυρή νίκη στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική αδυναμία των αντιπάλων της και όχι στην δική της πολιτική πρόταση. Για κάθε αριστερό είναι προφανές από θέση αρχής ότι σε περίοδο πολιτικής κρίσης η προσφυγή στην βάση μέσα από αντιπροσωπευτικά σώματα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της. Και είναι επίσης προφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει στοιχειώδεις δημοκρατικές ευαισθησίες ότι αυτά τα σώματα θα πρέπει να συζητάνε το σύνολο των πολιτικών ζητημάτων, όπως επίσης ότι και οι αντιπρόσωποι που τα συγκροτούν θα πρέπει να είναι πρόσφατα εκλεγμένοι. Όμως τόσο η «ανανεωτική πτέρυγα» όσο και το «αριστερό ρεύμα», επειδή εκτιμούν ότι πιθανόν μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα μειωθεί η δύναμή τους, δεν θέλουν «έκτακτο» συνέδριο…

Η ομάδα του Τσίπρα, αποδείχτηκε ότι είναι καλύτερη στους επικοινωνιακούς χειρισμούς, για αυτό φρόντισε να χρεώσει στους εσωκομματικούς αντιπάλους αυτή την εμφανή αντιδημοκρατική πρακτική και ταυτόχρονα να ενισχύσει τον στρατό της. Βέβαια η πρόταση Τσίπρα για «έκτακτο συνέδριο» είναι απλά μια επικοινωνιακή φούσκα και τίποτα παραπάνω. Αν ο Α. Τσίπρας πίστευε πραγματικά ότι μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο θα λυθούν τα πρόβλήμα του ΣΥΝ, θα μπορούσε πράγματι να το κάνει: Όχι μόνο με την προφανή λύση την οποία την είχε αφήσει να επικρέμεται ως απειλή απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του: Την παραίτησή του. Υπάρχει και η άλλη η λύση. Την έχει επικαλεστεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό για να ενισχύσει τις θέσεις του, όταν διακηρύσσει σε πολλούς τόνους: Να μιλήσει επιτέλους και η βάση του κόμματος και όχι μόνον τα στελέχη.

Όμως επέλεξε η απόφαση για το «έκτακτο συνέδριο» να ληφθεί από ένα σώμα που συγκροτούν αυτά ακριβώς τα στελέχη, τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι «επαγγελματικά». Πρωτίστως ενδιαφέρεται να εμπεδώσει τον ηγετικό του ρόλο με την ευρεία συναίνεση αυτών των στελεχών, όπως εξάλλου καταγράφεται και στις δηλώσεις του μετά την καταψήφιση της πρότασής του για «έκτατο συνέδριο». Αν πράγματι ήθελε να αποφασίσει η βάση, το καταστατικό του ΣΥΝ είναι σαφές: «συνέδριο μπορεί να γίνει και αν το ζητήσουν το 15% των μελών ή πολιτικές κινήσεις που εκπροσωπούν το 25% μελών του ΣΥΝ». Αν στην ΚΠΕ πλησιάζει το 50% η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης, είναι προφανές ότι εύκολα θα υπερκαλυφθούν τα ποσοστά που προβλέπει το καταστατικό σε επίπεδο κομματικής βάσης. Όμως, δεν προσέφυγε και δεν στήριξε πρωτοβουλίες της βάσης που θα οδηγούσαν με σιγουριά - αν εκτιμήσουμε τους εσωτερικούς συσχετισμούς στον ΣΥΝ –στην λύση του «έκτακτου» συνεδρίου, με τρόπο που δεν θα επιδεχόταν ούτε πολιτικές ούτε καταστατικές ενστάσεις από κανένα!...

Επομένως η πρόταση για «έκτακτο συνέδριο» ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα για να οργανώσει καλύτερα τον εσωτερικό στρατό του και να εξουδετερώσει όσες αυθόρμητες και υγιείς πρωτοβουλίες της βάσης δεν μπορούν να ενταχθούν στα δικά του σχέδια.

3 σχόλια :

  1. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα: Έκτακτο ΣΥΝέδριο

    Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, από μέλη του Συνασπισμού, για Έκτακτη σύγκλιση Συνεδρίου με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού: Για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής μας




    Συνεχίζουμε! Το έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, όσα εμπόδια και αν προκύψουν!

    Μετά την οριακή απόρριψη της πρότασης για έκτακτο συνέδριο στην τελευταία ΚΠΕ, η ανάγκη πραγματοποίησής του με πρωτοβουλία της βάσης φαίνεται να γίνεται μονόδρομος, η έσχατη λύση!

    Όπως εύστοχα είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΠΕ, εάν το έκτακτο συνέδριο γίνει μετά τις εκλογές θα είναι περισσότερο μνημόσυνο παρά συνέδριο...

    Τα στελέχη του κόμματος που εναντιώθηκαν στην πρόταση, ανεξαρτήτως επιχειρημάτων, προσέβαλαν τα μέλη και τους φίλους του Συνασπισμού θεωρώντας τα όργανα των...τάσεων και ανίκανα να χειριστούν με ωριμότητα την κρίση. Το τι ακούσαμε τις τελευταίες μέρες δεν περιγράφεται! Μας είπαν χειροκροτητές, μας είπαν στρατιωτάκια του Τσίπρα ή του Αλαβάνου που στοιχιζόμαστε ανεγκέφαλα πίσω τους. Οι εκπρόσωποι των τάσεων προσπαθούν να μας προστατέψουν από την προσκόλλησή μας στις τάσεις! Προσπαθούν ακόμα να μας προστατέψουν από τον ίδιο μας τον εαυτό! Αυτοί πάντα ξέρουν καλύτερα κι ας έχουν φτάσει την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά στο χείλος του γκρεμού με τους εγωϊσμούς και την φαγωμάρα τους!

    Προφανώς υπάρχει αναντιστοιχία βούλησης μεταξύ ηγεσιών και βάσης στο κόμμα μας - όμως ο Συνασπισμός είναι το κόμμα των μελών του! Κι αυτό κανένας δεν μπορεί να μας το αρνηθεί, όποιο επιχείρημα κι αν επικαλείται!

    Έχουμε δικαιώματα κατοχυρωμένα στο κοινό μας συμβόλαιο, στο καταστατικό μας και είμαστε σε θέση να τα ασκήσουμε!

    Όποιος δεν πιστεύει στη δημοκρατία και τα μέλη ας το πει κι ας αφήσει τις υπεκφυγές - που ακούστηκε στο πιο δημοκρατικό κόμμα της ελληνικής επικράτειας να αρνούνται το δικαίωμα των μελών να αποφασίσουν δημοκρατικά με συνέδριο;

    Ήρθε η ώρα το συνέδριο να επιβληθεί από την βάση του Συνασπισμού!

    Συνεχίζουμε λοιπόν πιο αποφασιστικά την συλλογή των υπογραφών και ζητάμε την στήριξη όσων ποθούν ένα δημοκρατικό συνέδριο και μια συλλογική έξοδο από την κρίση!
    Πάρτε θέση, εκφραστείτε, φέρτε το ΣΥΝέδριο πιο κοντά.

    Υπογράψτε ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράλληλα, ΄να ενημερώσω ότι έχει ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση ήδη για την συλλογική διαμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να διαμορφωθεί συλλογική πρόταση προς το ΠΣ του Οκτωβρίου. Με wiki (!)
    Την πρωτοβουλία την χρεώνεται πάλι η πάσα. Καλοδεχούμενοι όσοι ενδιαφέρονται στο http://dosepasaorganotika.pbworks.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γεγονός ότι προκυρήσσονται εκλογές, έχει καμια σημασία ή προέχει το συνέδριο? Διότι αν τα μέλη του συν δεν το έχουν αντιληφθεί, η πραγματοποίηση συνεδρίου και μάλιστα μέσα στην προεκλογική περίοδο (ίσως και ανήμερα των εκλογών) ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία. Εκτός αν πράγματι η επιλογή των μελών του Συν είναι η αυτοκτονία του κόμματος τους, όπως πριν από τις ευρωεκλογές που καταψήφισαν τον καλύτερο έλληνα ευρωβουλευτή γιατι ανήκε στην μειοψηφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ