Η τελευταία Πανελλαδική Σύσκεψη που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα, Κυριακή 19 Ιούλη 2009, κατέγραψε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί ως πολιτικός μηχανισμός που μπορεί να συνθέτει διαφορετικές πολιτικές απόψεις και να προχωρά με συλλογικό τρόπο ένα βήμα παραπέρα. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά δεν έγινε αποδεκτό ένα κοινό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό θα αποκρυστάλλωνε το περιεχόμενο της συνδιάσκεψης που έχει ήδη εξαγγελθεί για το φθινόπωρο, στην οποία θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το οργανωτικό.
Η αδυναμία λήψης απόφασης έχει επαναληφθεί στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα μάλιστα σημειώθηκε αυτή η αδυναμία λήψης απόφασης για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (περισσότερα στοιχεία εδώ: Η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συγκυρία και το ...veto του ΣΥΝ)
Όμως δεν είχε ξαναγίνει σε πανελλαδική σύσκεψη. Μέχρι σήμερα η «λειτουργική ομοφωνία» ήταν ένα αποδοτικό σύστημα λήψης αποφάσεων, αφού συνήθως τα πράγματα προχωρούσαν ομαλά: οι συνιστώσες ήταν πρόθυμες να υποχωρήσουν μπροστά σε ένα ενδεχόμενο βέτο του ΣΥΝ. Εξάλλου, σε όλες τις προηγούμενες συσκέψεις, οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες με κοινή συναίνεση και η όλη διαδικασία των συσκέψεων αποτελούσε μια δημοκρατική επίφαση: η βάση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χρήση του αστικού πολιτικού δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου…
Σήμερα οι διαφωνίες στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνουν αντί να αμβλύνονται. Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να λήξει σύντομα. Θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Όμως τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πλέον εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΝ και έχει πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις. Η κατάσταση αυτή έχει επιταχύνει τις διαδικασίες ομογενοποίησης των ηγετικών ομάδων των τάσεων και ρευμάτων του ΣΥΝ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο ΣΥΝ να έχει σήμερα τις πιο καθαρές απόψεις -σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο - για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ότι έχουν οι υπόλοιπες τις συνιστώσες του. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο με τις συνιστώσες γιατί είναι έτοιμες κάθε στιγμή να «παζαρέψουν» οτιδήποτε τους ζητήσει ο ΣΥΝ, αρκεί να εξασφαλίσουν ότι παραμένουν στο «παιχνίδι». Στην τελευταία πανελλαδική σύσκεψη βέβαια που ο ΣΥΝ δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε αυτό το παζάρι, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση…
Αυτή η πολιτική του ΣΥΝ άργησε να γίνει αντιληπτή από ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ - κυρίως από αυτές που είχαν διαμορφώσει προνομιακές πολιτικές σχέσεις με το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΝ - με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν ούτε έγκαιρα, ούτε έγκυρα στις πρόσφατες μετεκλογικές εξελίξεις, παρ’ όλο ότι μια σειρά γεγονότα αναδείκνυαν αυτή την πολιτική στάση του ΣΥΝ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την στιγμή που ο Α. Τσίπρας μιλούσε για ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποδεχόταν την ιδιότητα του μέλους, κάποιοι πρόβαλαν ως πρόβλημα τον …αρχηγισμό του Α. Αλαβάνου!
Μέχρι τις πρόσφατες ευρωεκλογές, η υπόγεια διαπάλη που προσδιόριζε το επίπεδο αντιπαραθέσεων και συναινέσεων ανάμεσα στις συνιστώσες και τους παράγοντες που συμμετείχαν στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πάρει δημόσιο χαρακτήρα. Με την «παραίτηση» Αλαβάνου πυροδοτήθηκαν εξελίξεις που ανέτρεψαν τους όρους με τους οποίους διαμορφώνονταν οι συσχετισμοί και οι ηγεμονίες στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η κατάσταση αυτή ανέδειξε μια συνολική κρίση που διαπερνά όχι μόνον τον ΣΥΝ αλλά και τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έχουν σημαντικό μερίδιο της ευθύνης, αφού με δική τους επιλογή συμμετείχαν στο καθεστώς της ίντριγκας και της μικροπολιτικής που προσδιόριζε την λήψη αποφάσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μετεκλογική στάση του ΣΥΝ που περιγράψαμε παραπάνω προκαλεί πλέον, ως αναγκαστική αντίδραση, την συσπείρωση των υπόλοιπων συνιστωσών απέναντί του. Και αυτό το γεγονός καταγράφηκε στην τελευταία σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με το κείμενο αντιπροσωπευτικών υπογραφών που διάβασε ο Α. Μπένος στο κλείσιμο της σύσκεψης. Το κείμενο αυτό υπερασπίζεται την εφαρμογή των αποφάσεων των προηγούμενων συσκέψεων, όπως επίσης και τα στοιχειώδη για μια δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα κατοχυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του.
Όμως, η συνιστώσα του 2ο κύματος δεν αρκέστηκε σε αυτό τον διαχωρισμό. Παρ’ όλο ότι υπόγραψε το κοινό κείμενο, θέλησε να καταγράψει την «επαναστατική» της πρωτοπορία καταθέτοντας ακόμα άλλο ένα. Ευτυχώς που δεν την ακολούθησαν αυτή την κατάθεση ξεχωριστών προτάσεων και άλλες ομαδοποιήσεις, όπως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ή και ανένταχτοι σύντροφοι, οι οποίοι ανέπτυξαν στις τοποθετήσεις τους εξίσου σημαντικούς προβληματισμούς και οι οποίοι προφανώς δεν είχαν ενσωματωθεί στο κείμενο που διάβασε ο Α. Μπένος.
Η πορεία που μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την σημερινή στάση του ΣΥΝ είναι μια πορεία όξυνσης των αντιθέσεων. Όμως η έκβαση αυτής της διαπάλης δεν θα κριθεί από την αντιπαράθεση του ΣΥΝ με τις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Ήδη η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΣΥΝ από συντρόφους που στέκονται κριτικά ή δεν ανήκουν σε οργανωμένες τάσεις, έχει πάρει ευρείες διαστάσεις για την στάση της ηγεσίας τους απέναντι στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι ο Α. Αλαβάνος στην ομιλία του σήμερα στάθηκε κριτικά απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΝ και σήκωσε, έστω και συμβολικά την κάρτα μέλους που μοίρασαν οι σ. της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι επίσης ένα θετικό στοιχείο γιατί δείχνει ότι δεν μπορεί να κλείσει ακόμα το θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΝ με τον τρόπο που επιθυμεί η ηγεσία του.
Όμως εκείνο που θα ταρακουνήσει περισσότερο την ηγεσία του ΣΥΝ είναι όταν αντιληφθεί κάποια στιγμή ότι «χωρίς ένα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ θα γίνει εξωκοινοβουλευτικό κόμμα». Τότε θα καταλάβει την πεπερασμένη εμβέλεια του ισχυρισμού ότι «ισχυρός ΣΥΝ σημαίνει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτή η αρνητική εξέλιξη θα γίνει ακόμα πιο βαριά γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι Η ΚΟΕ, η ΔΕΑ η ΑΚΟΑ και αρκετοί ακόμα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιβιώνουν και ως εξωκοινοβουλευτική αριστερά, όμως ο ΣΥΝ δεν μπορεί…
Σε αυτή την συγκυρία, ως ανένταχτοι, η μέλη συνιστωσών που απεμπολούμε την κομματική μας ταυτότητα για χάριν του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ένα σημαντικό καθήκον απέναντι στις μεθοδεύσεις που αντιμετωπίζουν το ζήτημα κομματικά επιτελεία: Να υπερασπιστούμε τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις συνιστώσες του. Αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι υπερασπιζόμαστε μια αμεσοδημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη που είναι ισότιμα, ανεξάρτητα αν είναι ανένταχτοι ή ανήκουν σε κάποια συνιστώσα (όχι σε λογικές ποσοστώσεων και ομοσπονδιών) και με εκλεγμένη και ανακλητή ηγεσία.
Σήμερα σχεδόν όλοι προσπαθούν να μπερδέψουν το πολιτικό με το οργανωτικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για μας είναι καθαρά τα πράγματα: Προέχει το οργανωτικό, γιατί το οργανωτικό εξασφαλίσει τους πολιτικούς όρους με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα πολιτικά ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι ανοικτά στην φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι δεδομένο ένα πολιτικό πλαίσιο που προσδιορίζει την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και είναι προφανές ότι, για να στηρίζουμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούμε με αυτό. Τώρα, αν κάποιες ομάδες που βρήκαν πόρτα ανοικτή και μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένες εκ των προτέρων τις διαφωνίες τους (όπως, ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν με την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ), προβάλλουν κάθε στιγμή αυτές τις διαφωνίες και δημιουργείται «πολιτικό πρόβλημα», ας πρόσεχαν αυτοί τους άνοιξαν την πόρτα! Μήπως όμως, άφησαν επίτηδες μισάνοιχτη την πόρτα, γιατί τελικά μια τέτοια στάση βολεύει κάποιους στον ΣΥΝ;
Η αριστερή μετατόπιση του ΣΥΝ που σημειώθηκε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι όξυνε τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ με την ανανεωτική πτέρυγα. Όμως, κακώς οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΝ: Αφού ο ΣΥΝ διεκδικεί ότι είναι «ενιαίο» κόμμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίος. Αν χρεώνουμε για παράδειγμα, διάφορες πολιτικές πρακτικές στο αριστερό ρεύμα ή τους ανανεωτές, τότε βγάζουμε λάδι τον ίδιο τον ΣΥΝ. Επίσης, αν για ζητήματα για τα οποία έχει συμφωνήσει ο ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του κάνουν αντίθετα, τότε ο ΣΥΝ είναι αυτός που δεν τηρεί τις συμφωνίες του...
Μετά απ΄ αυτά αν θέλετε να μάθετε και για την επίσημη ενημέρωση του ΣΥΝ για αυτά τα ζητήματα, όπως αυτή διατυπώθηκε από ανακοίνωση του προεδρείου της σύσκεψης, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα κλικ εδώ:
Από τα ΝΕΑ (Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009):
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Συνιστώσες κατά ΣΥΝ με «αρχηγό» τον Αλέκο
Είναι εξωφρενική η ανακοίνωση του προεδρείου που δημοσιεύεται στο site του ΣΥΝ για την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφώνησαν σε αυτό το κείμενο και οι εκπρόσωποι των συνιστωσών που ήταν διορισμένοι στο προεδρείο; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κοινά αποδεκτό πόρισμα στο βασικό ζήτημα που αφορούσε την έννοια του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου μπορούμε να βρούμε το κείμενο που διάβασε ο Α. Μπένος και αυτό του "2ου κύματος";
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρειτε,συντροφοι,αλλα θα τρελαθω σημερα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο υπερφιαλος,ποσο καβαλημενο καλαμι,ποσο εκτος τοπου και χρονου πρεπει να ειναι καποιος,για να υποστηριζει σοβαρα,οτι το εγχειρημα του ΣΥΡΙΖΑ στηριζεται εκλογικα-ξαναλεω εκλογικα,σε ψηφους δηλαδη-απο τις συνιστωσες και τους ανενταχτους και οχι απο τον ΣΥΝ? Ποσους ψηφους δηλαδη μαζευαν,ολες μαζι οι συνιστωσες στις προ ΣΥΡΙΖΑ εκλογες και ποσους ο ΣΥΝ μονος του? Δεν εψαξα να βρω αυτο το στατιστικο,αλλα αν πεφτω τοσο εξω,ας το παραθεσει καποιος και να παω ευχαριστως πασο..Αλλα και περαν αυτου πιστευει πραγματικα κανεις οτι στους προοδευτικους ψηφοφορους,ευρητερα,μετρανε περισοτερο σαν προσωπικοτητες(αλλα και σαν αναγνωρισημοτητα αν θελετε)οι συντροφοι των συνιστωσων και οχι τα στελεχη του ΣΥΝ? Και μιλαω για προοδευτικους-αριστερους ψηφοφορους γενικα,γιατι το θεμα ,συντροφοι,δεν ειναι ποιος μπορει να επιβιωσει ως εξοκοινοβουλευτικο κομμα,αλλα τι θελουμε απο το κομμα,να ειναι μεσα η εξω απο τη βουλη? Γιατι για να ειναι μεσα στη βουλη,και μαλιστα ως τριτο κομμα οπως λεει η ηγεσια,θα πρεπει να προσελκυσουμε πολιτες που μεχρι σημερα ψηφιζουν κατι αλλο...
Θα μπορουσα να συμφωνησω σε πολλα,στην κριτικη για τον ΣΥΝ,αλλα ας μην καταφευγουμε σε τετοιες υπερβολες,γιατι χανουμε την σοβαροτητα μας.Ευχαριστω.
Φίλε μου, δεν έχεις πάρει χαμπάρι τίποτα από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ! Τους ψηφοφόρους, τους οπαδούς και τους ανένταχτους που δημιουργούν μια κρίσιμη μάζα που δίνει ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κάνει κοινοβουλευτικό κόμμα, δεν τους έφερε ούτε ο ΣΥΝ, ούτε οι συνιστώσες. Ήρθαν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε κάτι παραπάνω απ' ότι εκφράζει η κάθε συνιστώσα ξεχωριστά, γιατί πιστεύουν ότι αυτό δείχνει μια προσπάθεια υπέρβασης της κατάστασης που επικρατεί στην αριστερά. Αυτή η υπέρβαση σημαίνει και αλλαγές και μετασχηματισμούς στα ίδια τα πολιτικά υποκείμενα, που προφανώς είναι ανεπαρκή να ανταποκριθούν από μόνα τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται όπως και εσύ. Και αν δεν αλλάξει μυαλά θα κάνει τον ΣΥΝ εξωκοινοβουλευτικό... Ας μαζέψουμε πρώτα τους αριστερούς ψηφοφόρους και μετά τους άλλους!
Υ.Γ. Έχουμε το αρχικό κείμενο, που αποτέλεσε την βάση του κειμένου που διάβασε ο σ. Αλέξης Μπένος στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή έχει γίνει μια φραστική αλλαγή κατά την συλλογή των υπογραφών, περιμένουμε να γίνει η απομαγνητοφώνηση και θα το δημοσιεύσουμε. Όμως, το πρωτότυπο είναι στα χέρια του προεδρείου και θα έπρεπε αυτό να το δημοσιεύσει
Μεγάλη ιστορία σύντροφοι οι εκλογές. Αντισυστημικοί μεν αλλά το αποτέλεσμα είναι ικανό να μας ενώσει ή να μας διαλύσει. Αν 50000 νυκοκυραίοι είχαν πάει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα μιλούσαμε για θρίαμβο, ανάπτυξη κινήματος, αριστερή στροφή της κοινωνίας κλπ αστεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν ένα χρόνο,λοιπόν, φρικαρισμένοι Πασόκοι, χαλαροί κουκουέδες, απολίτικοι και αδιάφοροι, ακόμα και δεξιοί μεταμοντέρνοι δήλωναν στα γκάλοπ ότι θα ψυφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Ξανθιές και λιμοκοντόροι από διαφημιστικές και εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δήλωναν ότι πολύ γουστάρουν Τσίπρα και γοητεύονται από το λόγο του Αλαβάνου. Μάλιστα αν τους έβαζες να ψηφίσουν και βουλευτές πρώτος νομίζω θαρχότανε ο σ. Ρούντι Ρινάλντι καθότι το όνομα έχει γκλαμ και σίγουρα θα νόμιζαν πως είναι κάποιος ομογενής καλλιτέχνης,ή έστω κάποιος Ιταλός ανιματέρ.Πέρασε όμως ο καιρός, ο Γιώργος βρήκε τα πετάλια του ποδήλατου, ο λόγος του Καρατζαφέρη τους θύμισε ότι υπάρχουν "καλέ και μαύροι που θέλουν να μας απαυτώσουν τα παιδιά μας" και οι τύποι μαζεύτηκαν. 'Οταν μάλιστα ήρθαν και τα Δεκεμβριανά και ακούστηκε ότι τις φωτιές τις έβαζαν Συριζαίοι, οι ξανθιές και τα λαμέ φρικιά σκέφτηκαν το μέλλον τους και οι ψήφοι λάκισαν. Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, είδαν και τα μουστάκια του Χουντή, η Σωτηρίου δεν έβγαινε σε πρωινάδικα και γύρισαν στη βάση τους. Μετά ήρθε το κακό αποτέλεσμα, η διχόνια, οι καυγάδες οι παραιτήσεις και άλλα φαιδρά ή και σοβαρά που όμως, αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό δεν θα είχαν αναδειχτεί. Δυστυχώς είμαστε λίγοι στον πραγματικά Αριστερό χώρο, ίσως καλοί, ίσως κακοί αλλά λίγοι. Ας κοιτάξουμε να οργανωθούμε σε κάτι ενιαίο, με δημοκρατική λειτουργία, με πολιτικές θέσεις και πολιτική συμμαχιών και ας παραιτηθούμε από φράξιες, τάσεις και σωμάτια που είναι νοσηρές πολυτέλειες στην κατάστασή μας και ας μπούμε γερά στον αγώνα. Όλοι αυτοί που ομφαλοσκοπούν και φραξιονίζουν,από τότε που γενήθηκαν, απλά δε νοιάζονται για το κίνημα παρά μόνο για την ηγεμονίας τους. Εξ'αλλου έχουν από καιρό κάνει τη καβάτζα τους. Για τους άλλους που είναι στην απέξω ποιος θα νοιαστεί, αν δε νοιαστούν οι ίδιοι.
Οργανωθείτε.
Λεωνίδας Παλιός
Φιλε,διαχειριστη της ιστοσελιδας,δεν ξερω ποσα εχω καταλαβει εγω για το ΣΥΡΙΖΑ,αλλα καποια πραγματα δεν φαινεται να τα εχεις καταλαβει και εσυ.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προεκυψε απο την διαλυση των κομματων,που σημερα τον αποτελουν.Ισα-ισα αυτο ειχε ξεκαθαριστει απο την αρχη.Αυτο ειναι μια σκεψη που γενηθηκε αργοτερα,αν και δεν διατυπωνεται καθαρα ουτε και απο εσενα.(Τι αλλο σημαινει δηλαδη το απεμπολω την κομματικη μου ταυτοτητα)? Η διαφωνια μου μαζι σου ειναι οτι οσοι ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ ειχαν αυτο το μοντελο στο μυαλο τους.Μην προβαλεις την δικη σου επιθυμια ως θεση των αλλων.Αυτο που καταλαβαινω εγω απο το κειμενο σου, ειναι οτι δεν βλεπεις διαθεση συνυπαρξης,αλλα φαγωμαρα και ιντριγκες.Αυτο σε στεναχωρει,οπως και εμενα,αλλα απο που προκυπτει οτι αν τα πραγματα πανε τελειως στραβα και διαλυθει,ας πουμε ο ΣΥΡΙΖΑ,οι συνιστωσες θα ψαχνουν την ψηφο τους?Εγω νομιζω οτι,ο καθενας θα συνεχισει να ψηφιζει αυτο που ψηφιζε παλια.Και αυτο γιατι οι αριστεροι ψηφοφοροι,οπως λεει και ο φιλος Λεωνιδας,ειμαστε λιγοι και νομιζω οτι εχουμε ηδη μαζευτει στο ΣΥΡΙΖΑ.Μονο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εχει μεινει απεξω.Το πλεονεκτημα του ΣΥΝ,σε σχεση με τις αλλες συνιστωσες,ειναι η διεισδιση του και σε αλλους γειτονικους χωρους,κατι για το οποιο επιμενω.Και φιλε,Λεωνιδα,να σου πω και κατι αισιοδοξο,αναμεσα στους αριστερους και στις ξανθες και τα λαμε φρικια,υπαρχουν και ενδιαμεσες καταστασεις,πιστεψε με..
ΑπάντησηΔιαγραφή