Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από την ιστοσελίδα "Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ", γιατί συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις που κάνει για την σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σωστές εκτιμήσεις για το μέγεθος και το βάθος των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είναι μια καλή παρακαταθήκη για να γίνουν οι αναγκαίες υπερβάσεις και μετασχηματισμοί ώστε να ολοκληρωθεί η τομή στην Αριστερά που ξεκίνησε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο χρήσιμη από την περσινή ήταν η 2η σύσκεψη του Σύριζα. Ο ενθουσιασμός αντικαταστάθηκε από την αυστηρή προειδοποίηση της βάσης προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος. Το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση. Άλλωστε κανένας δεν συμπίπτει με κανέναν όσον αφορά το ποιος μετασχηματισμός είναι αναγκαίος.
Οι απαντήσεις που δίνονται είναι διαφορετικές. Υπάρχει η κυρίαρχη πλευρά (Αριστερό Ρεύμα ΣΥΝ) που δεν βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν κάτι άλλο πέρα από εκλογικό μηχανισμό. Η νεότερη γενιά τον βλέπει σαν το έδαφος ρεβανσισμού από την Ανανεωτική και εφόρμησης στα όργανα επειδή “δικαιώθηκαν” από την ανοδική του πορεία. Η Ανανεωτική τον βλέπει σαν όχημα εκλογής πολλών βουλευτών - ευρωβουλευτών της, που φυσικά θα προετοιμάζουν άλλες λύσεις μετα-Συριζικές και φιλο-Πασοκικές.
Υπάρχουν συνιστώσες και παράγοντες που βάζουν έντονα το θέμα του πολιτικού μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κατεύθυνση αντι-κεντροαριστερή - αντικαπιταλιστική. Υπάρχουν συνιστώσες και παράγοντες που αγοράζουν θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ εξαργυρώνοντας έναν χαμηλής έντασης πόλεμο με τον ΣΥΝ. Υπάρχουν άλλες συνιστώσες και παράγοντες που παίζουν το παιχνίδι του μαζικού χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ Και άλλοι που παίζουν το ρόλο της “αντικαπιταλιστικής συνείδησης”. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να διαπερνούν οριζόντια πολλές συνιστώσες και παράγοντες. Φυσικά ο μικροπόλεμος χαρακωμάτων ορισμένων συνιστωσών και παραγόντων δεν έχει στην τελική τόση σημασία. Έτσι κι αλλιώς πέραν του μικρόκοσμου εντός ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα παίξουν αυτά ρόλο στην κοινωνική και πολιτική δυναμική του εγχειρήματος.
Ποια είναι τα πολιτικά ζητήματα που κρίθηκαν στη σύσκεψη;
1. Η πολιτική στροφή στο θέμα της ΕΕ και των ευρωεκλογών επί το κριτικότερον στην πορεία της ΕΕ. Αυτό συμπεραίνεται και από το πολιτικό πλαίσιο και από ομιλίες βασικών στελεχών του ΣΥΝ (πχ Χουντής). Πράγμα σημαντικό και σοβαρό, καθότι ο έρωτας του ΣΥΝ με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εμπόδιζε αρκετά την πραγματική κριτική, καθιστώντας τον χώρο αυτό ευάλωτο στις επιθέσεις στυλ ΚΚΕ (”ευρωμονόδρομος” κλπ). Και είναι κομματάκι δύσκολο να απευθυνθείς σήμερα σε απολυμένους, σε δημοσίους υπαλλήλους, σε ελαστικά εργαζόμενους, σε αγρότες, σε χαμηλόμισθους, και στο όνομα της ευρωπαϊκής επανίδρυσης να ντριμπλάρεις την ανάγκη καταδίκης και αγώνα ενάντια στην σημερινή ΕΕ.
2. Η σημαντική πολιτική παρέμβαση του Αλαβάνου, σε πλήρη αντιδιαστολή με:
(α) Την τηλεοπτικού τύπου ομιλία Τσίπρα (σαν να ήταν ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση και όχι σύσκεψη που έχει να λύσει προβλήματα),
(β) Τους αβασάνιστους πανηγυρικούς αρκετών στελεχών του ΣΥΝ υπέρ της “κρισιμότητας” της μάχης των ευρωεκλογών,
(γ) Την αμφισβήτηση από συνιστώσες και ορισμένους ανένταχτους των μόνιμων επιθέσεων κοινής δράσης στο ΠΑΣΟΚ από τον Αλαβάνο,
(δ) Την γκρίνια περί του οργανωτικού, αποσυνδεμένου ή σε αντιδιαστολή με την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτά ο Αλαβάνος απάντησε ουσιαστικά (είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς), δηλαδή σήκωσε το γάντι που πετάχτηκε από διάφορες πλευρές και απέδειξε ότι είναι αυτός που θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ για αρχηγό του εγχειρήματος. Η σοβαρότητά του ίσως και σε αντιδιαστολή με την “ελαφρά τοποθέτηση” Τσίπρα θα καθορίσει πράγματα και για το μέλλον του Σύριζα.
3. Η ανέξοδη ρητορεία για το οργανωτικό: Το καλό είναι ότι τέθηκε με οξύτητα, προτού καν τεθεί από ανένταχτους. Επίσης το καλό είναι ότι η επόμενη σύσκεψη ασχολείται με την οργανωτική συγκρότηση. Το μόνιμο πρόβλημα είναι το ερώτημα του ενιαίου πολιτικού οργανισμού, βήμα όμως που και ο ΣΥΝ και οι μεγαλύτερες συνιστώσες και εκείνοι οι ανένταχτοι που καταλαβαίνουν την πραγματικότητα με όρους πολιτικούς και όχι ψυχολογικούς (”ας ενωθούμε ρε παιδιά”), το αντιλαμβάνονται ως άλμα στο κενό.
4. Η περίεργη συγκολλητική ουσία του ονομαζόμενου 2ου κύματος που καταφέρθηκε με ένταση ενάντια σε οργανώσεις, γραμματείες, “κορυφές”, αφήνοντας πρακτικά στο απυρόβλητο τον ΣΥΝ - ή καταλογίζοντάς του απλά συνυπευθυνότητα. Αποκορύφωμα η ομιλία μέσα στο μάζεμα του Σαββάτου ενός βασικού σ. από το Ξ που καταλογίζοντας στις οργανώσεις ότι καπέλωσαν τον Σύριζα, παραπονέθηκε στον Χ.Π. γιατί δεν έγινε παρέμβαση από τον ΣΥΝ. Δηλαδή ο Θεωνάς, ο Τσακνιάς, η ΔΕΑ και η ΚΟΕ έχουν καπελώσει τον Σύριζα και το Ξ παρακαλάει τον ΣΥΝ να επέμβει για να ξεκαπελωθεί;
Όπως και να έχει οι 4+4 εκπρόσωποι δεν ορίστηκαν από πουθενά, η συγκολλητική ουσία είναι πέρα για πέρα αφερέγγυα και αποτελεί ερώτημα αν με τέτοιες διαδικασίες, με τέτοιους παράγοντες και με τέτοιο σφικτό εναγκαλισμό από τις μικρότερες συνιστώσες (Κόκκινο, Ξεκίνημα, Ρόζα), είναι δυνατόν οι ανέντακτοι να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.
Το πραγματικό πρόβλημα στο 2ο κύμα δεν είναι το τι πολιτικά λέει (με το οποίο συμφωνώ πέρα για πέρα), αλλά η σκοπιμότητα που οδηγεί διάφορους να το εναγκαλίζονται. Αποτελεί πχ τελείως ξεχωριστή και εκ διαμέτρου αντίθετη περίπτωση (πολιτικά, ιδεολογικά, σε κόντρα με τον κυβερνητισμό, σε σχέση με τον αντικαπιταλισμό κλπ κλπ) η περίπτωση Α.Τ. από τη Θεσ/νίκη που έκανε μια σημαντική παρέμβαση για την πορεία του Σύριζα, με την περίπτωση Τ.Χ. που σε τίποτε δεν διαφοροποιείται από τον ΣΥΝ και που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι καλλιεργούσε επί μήνες προσδοκίες κατάληψης εκλόγιμης θέσης στο ευρω-ψηφοδέλτιο, διαφημίζοντας την ιδιότητα του “ανένταχτου”. Και φυσικά αποτελεί εκ διαμέτρου αντίθετη περίπτωση μια συνιστώσα που συμμετέχει προσδοκώντας έναν πιο “δικό της” μαζικό χώρο από τον όλον Σύριζα, από έναν ανένταχτο που εναποθέτει τις ελπίδες του για ταρακούνημα της ηγεσίας σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ποια είναι τα πολιτικά ζητήματα που εκκρεμούν;
Πρακτικά είναι το σύνολο των αποφάσεων της 1ης Σύσκεψης (για την μη-υλοποίηση των οποίων υπήρξε κριτική, αλλά όχι αυτοκριτική). Επίσης είναι η δυνατότητα του Σύριζα να περάσει από ένα άθροισμα και ανταγωνισμό συνιστωσών και παραγόντων σε ένα άθροισμα και ανταγωνισμό πολιτικών. Επομένως να υπάρχει ειλικρίνεια και τα θέματα να συζητιούνται ανοικτά. Τέλος είναι η δυνατότητα να αποφασιστεί και να προχωρήσει ένα οργανωτικό σχήμα στον Σύριζα που να μπορεί να δώσει νέα πνοή στο εγχείρημα. Για τα οργανωτικά άλλωστε αναμένουμε τη σύσκεψη. Με μπόλικες δόσεις κριτικής για τις προτάσεις κοινής δράσης στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με απάντηση από τον Α. Αλαβάνο, όσο και ξεχείλωμα προς τα δεξιά από τον Δ. Παπαδημούλη, εκκρεμεί τέλος και μια ενιαία στάση για αυτή την τακτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει δημοκρατικός μόνον αν μετεξελιχθεί σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Οι εκλογικές συμμαχίες και τα μέτωπα οργανώσεων έχουν ημερομηνία λήξης. Και η ημερομηνία λήξης του ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικής συμμαχίας έχει ήδη έλθει. Για την δημοκρατία σε ένα πολιτικό οργανισμό μετράτε δύο πράγματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ) Οι διαδικασίες που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και το κρίσιμο βέβαια ζήτημα είναι όταν υπάρχουν διαφωνίες. Και η αρχή της πλειοψηφίας, δηλαδή η διαδικασία της ψηφοφορίας, είναι ο πλέον δημοκρατικός τρόπος για να λύνονται τα ζητήματα διαφωνιών, αφού έχει εξαντληθεί η συζήτηση. Η αρχή της ομοφωνίας ή ακόμα χειρότερα της «διευρυμένης πλειοψηφίας», οδηγεί διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι, ίντριγκες κλπ. Αυτά τα φαινόμενα είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να τα αποτρέψει κανένα καταστατικό ή καμία αρχή λειτουργίας Το πρόβλημα είναι όμως ότι μερικές επιλογές τα υποθάλπουν και συντελούν σε μια διευρυμένη αναπαραγωγή τους. Όταν για παράδειγμα δεν ψηφίζεις ποτέ, τότε αυτά τα φαινόμενα αποτελούν τις πάγιες πρακτικές λήψεις αποφάσεων. Βέβαια, αυτές οι πρακτικές τροφοδοτούνται συνήθως από γενικότερες πολιτικές και αντιλήψεις και δεν προκύπτουν μόνον …«αυθόρμητα». Αυτές οι επιλογές, δεν έχουν να κάνουν το πόσο «επαναστάτης» ή «αντικαπιταλιστής» είσαι, αλλά πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την έννοια της πρωτοπορίας, κατά πόσο θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και άλλα παρόμοια. Τι να τον κάνω τον «αντικαπιταλισμό» ορισμένων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον αντιμετωπίζουν ως μαζικό χώρο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περάσουν την γραμμή τους και να τσιμπήσουν κανένα νέα μέλος;
Β) Το άλλο ζήτημα είναι το ζήτημα του μέλους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο για το ποιος συμμετέχει σε κάθε σώμα που εκλέγει όργανα ή παίρνει αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό σήμερα ότι οι «τοπικές» ή «θεματικές» επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στην πραγματικότητα απλές παρέες οπαδών και μελών συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς αναγνωρίζει την ύπαρξή τους, χωρίς όμως να προσδιορίζει πως λειτουργούν, αν παίρνουν αποφάσεις, τι αφορούν αυτές οι αποφάσεις και άλλα συναφή ζητήματα. Βέβαια οποιαδήποτε μάζωξη μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί όπως αυτή αποφασίσει, από ανοικτή συνέλευση ως κομματική οργάνωση με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας και εκπροσωπήσεις. Αυτό όμως αφορά μόνον αυτούς που συμμετέχουν και κανένα άλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα να παρατηρήσω ότι το 2ο κύμα, όπως και ορισμένες άλλες συνιστώσες δεν τοποθετούνται με τον καθαρό τρόπο που τοποθετήθηκε στην σύσκεψη ο Μ. Γλέζος, ούτε όμως και με την πρόταση των ανανεωτών που δημοσιεύτηκε στην Αυγή και είναι δημοσιευμένη και στην ιστοσελίδα τους (http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=3426). Ιδιαίτερα οι σ. του 2ου κύματος, ενώ έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τις επεξεργασίες τους, που έχουν φτάσει να έχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για ειδικά θέματα όπως για την «νέα ετήσια εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ», όταν είναι να πουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το πώς θα ήθελαν να λειτουργεί ως ενιαίος πολιτικός φορέας ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε λένε γενικολογίες στις οποίες όλοι συμφωνούν!
Καλοτάξιδη!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/04/blog-post_126.html