Tην Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012, θα γίνει ένα γίνει ένα συμβολικό μπλακ-άουτ στο διαδίκτυο από εκατομμύρια σελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αίτια γι’ αυτό ο περιβόητος νόμος SOPA.
Τα αρχικά SOPA (Stop Online Piracy Act) αντιστοιχούν σε ένα νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στις ΗΠΑ από τον Οκτώβρη και αν θα περάσει θα αλλάξει το Internet όπως το γνωρίζαμε. Το πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι δεν άφορα μόνο την Αμερική άλλα όλο τον κόσμο. Αν εγκριθεί, θα έχουν το δικαίωμα να κλείσουν οποιοδήποτε site. Για παράδειγμα, αν ανεβάσετε ένα video στο Youtube όπου απλά τραγουδάτε ένα τραγούδι, τρώτε 5 χρόνια φυλακή γιατί δεν έχετε το copyright.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία.
Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή.
Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο. Όλες οι εταιρίες του Hollywood βρίσκονται στο παρασκήνιο, πράγμα αναμενόμενο αν σκεφτείτε τη μεγάλη μείωση στο τζίρο τους εξαιτίας της πειρατείας. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι έχουν δηλώσει ως υποστηρικτές εταιρίες όπως η Sony, η Nintendo, η ΕΑ, καθώς επίσης και οι Microsoft και η Apple.
Ποιοι έχουν δηλώσει κατά του νομοσχεδίου; Όλος ο υπόλοιπος κόσμος, από τις μεγάλες εταιρίες που έχουν ως κύριο παράγοντα το Internet, μέχρι τον καθημερινό χρήστη που αξιοποιεί την ελευθερία λόγου που του προσφέρει. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Google, το Facebook, το Twitter και η Mozilla έχουν δηλώσει δημόσια ότι βρίσκονται κατά του νόμου αυτού.
Περισσότερα για το θέμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου