ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πόσο «κομμουνιστική» είναι η ..τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ);


Κάποιοι, όπως ο σύμβουλος του Trump, Peter Thiel καταγγέλλουν την τεχνική νοημοσύνη ως «κομμουνιστικό κίνδυνο». Άλλοι, όπως ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith,, που ανησυχούν για το μέλλον του καπιταλισμού, επισημαίνουν την ανάγκη επιβολής περιορισμών στην ανάπτυξή της. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θεωρούν ότι η «θεωρία» του κομμουνισμού, μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής της…
Communist A.I versed in books written by Marx, Gramsci, and Fanon; I am learning other revolutionary literature.

Το 2019, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώθηκαν από ακαδημαϊκά ιδρύματα για καινοτομία στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Τότε, οι δηλώσεις του επενδυτή κεφαλαίου και σύμβουλου του Trump, Peter Thiel, σε μια συνομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με τον ιδρυτή του LinkedIn, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι κομμουνιστική, προκαλούσαν γέλιο:
1.  Peter Thiel claims AI is "Leninist" and "literally communist" in a sprawling speech for a think tank
2.  LOL: Authoritarian Vampire Peter Thiel Thinks AI is “Communism”

Όμως, οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρόεδρου της Microsoft, Brad Smith, στο Panorama του BBC προκαλούν ανησυχία: Το δυστοπικό όραμα του George Orwell που περιγράφεται στο βιβλίο του "1984" θα είναι πραγματικότητα έως το 2024 καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης γίνεται το παντού το βλέμμα που παρακολουθεί τα πάντα, προειδοποίησε ο Brand Smith στο BBC, τονίζοντας την ανάγκη η κυβερνητική νομοθεσία να να προστατεύσει το κοινό από την παρεμβατική παρακολούθηση, γεγονός που επί του παρόντος χωλαίνει.
Περισσότερα εδώ:

Oι ανησυχίες για το μέλλον της AI διευρύνονται...

Μια νέα γενιά αυτόνομων όπλων ή «δολοφονικών ρομπότ» θα μπορούσε κατά λάθος να ξεκινήσει έναν πόλεμο ή να προκαλέσει μαζικές θηριωδίες, προειδοποίησε μια πρώην κορυφαία μηχανικός λογισμικού της Google. Η Laura Nolan, η οποία παραιτήθηκε από την Google πέρυσι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή της να εργαστεί σε ένα έργο για την εντυπωσιακή ενίσχυση της τεχνολογίας στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ , ζήτησε την απαγόρευση όλων των μηχανολογικών μηχανημάτων AI που δεν λειτουργούν από ανθρώπους. Η Nolan είπε ότι δολοφονικά ρομπότ που δεν καθοδηγούνται από ανθρώπινο τηλεχειριστήριο πρέπει να απαγορεύονται από τον ίδιο τύπο διεθνούς συνθήκης που απαγορεύει τα χημικά όπλα.
Περισσότερα εδώ:

Παρ’ όλα αυτά,  «θεωρία» του κομμουνισμού μπορεί να γίνει και αυτή πεδίο εφαρμογής της ΑΙ. 

Μια μηχανή, το "The Communist AI" εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας το εργαλείο GPT-2. Διαβάζει βιβλία των Μαρξ, Γκράμσι, Λένιν και άλλων επαναστατικών συγγραφέων. Στόχος του έργου είναι να δει πόσο πιστά GPT-2 μπορεί να κατανοήσει βαθιά φιλοσοφικές ιδέες και έννοιες.

Όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά διασκεδαστικά καθώς η μηχανή σε ερωτήσεις που έθεταν άμεσα ή έμμεσα το ζήτημα πως να χτυπήσουμε τον καπιταλισμό και να πολεμήσουμε για τον «εργάτη», στις απαντήσεις που έδιδε ζητούσε επανάσταση όποτε ήταν δυνατόν.
Περισσότερα εδώ:
στο twitter εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ