ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Τα πραξικοπήματα παλαιάς κοπής και η νέα τεχνολογία στις ηλεκτρικές μπαταρίες...




Η Αργεντινή, η Χιλή και η Βολιβία αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών αποθεμάτων λιθίου στον κόσμο (μέταλλο που είναι αναγκαίο για την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών νέας τεχνολογίας), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα. Από τις τρεις, η Αργεντινή είναι η μόνη που επιτρέπει  από το 2015 την εκμετάλλευση ελεύθερα μέσω παραχωρήσεων.
Πριν ένα χρόνο έγραφε το bloomberg:
Το φτωχότερο από τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, είχε 27 διαφορετικούς προέδρους και στρατιωτικές χούντες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ο πρόεδρος Μοράλες, είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της χώρας και ο τελευταίος μιας γενιάς αριστερών ηγετών, που ήρθαν στην εξουσία υποσχόμενοι κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Μοράλες εθνικοποίησε τους υδρογονάνθρακες, την κύρια πηγή εσόδων της Βολιβίας, αλλά και ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες. Έριξε το σύνθημα της «εκβιομηχάνισης με αξιοπρέπεια και κυριαρχία» υποσχόμενος πως το λίθιο δεν θα παραχωρηθεί σε ξένες εταιρείες αλλά αντίθετα θα επεξεργαστεί από κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις στη Βολιβία και θα χρησιμοποιηθεί για μπαταρίες. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ήθελε να δει το πρώτο αυτοκίνητο με μπαταρίες λιθίου της Toyota να κατασκευάζεται στη Βολιβία

3 Δεκεμβρίου 2018 - Bolivia’s Almost Impossible Lithium Dream

Τότε κυβέρνηση της Βολιβίας είχε αρχίσει να αναπτύσσει τη δική της τεχνική εξόρυξης μαζί με μια μονάδα παραγωγής μπαταριών σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία AC System. Όμως τα σχέδια της κυβέρνησης άλλαξαν:

Η Βολιβία επέλεξε μια κινεζική κοινοπραξία να είναι στρατηγικός εταίρος της στην εκμετάλλευση λιθίου ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας στην Κίνα πρόσβαση στα τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα της χώρας σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο που είναι αναγκαίο για την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων και κινητών τηλεφώνων
"Γιατί η Κίνα; Υπάρχει μια εγγυημένη αγορά στην Κίνα για παραγωγή μπαταριών", δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales σε σχόλια εκπομπής σε τελετή υπογραφής στην ορεινή πόλη Oruro.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος καταναλωτής λιθίου, θα χρειαστεί 800.000 τόνους μετάλλων ετησίως έως το 2025 για να στηρίξει την ανερχόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ο Πρέσβης της Κίνας στη Βολιβία Liang Yu, καλώντας τη συμφωνία ως "ιστορική".


Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom και το Υπουργείο Ενέργειας της Βολιβίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη βιομηχανικών και ερευνητικών έργων στη βιομηχανία λιθίου κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βολιβίας Evo Morales στη Ρωσία.
Η Rosatom και το Υπουργείο Ενέργειας της Βολιβίας προτίθενται να διερευνήσουν ευκαιρίες για κοινή εργασία στην αναζήτηση και ανάπτυξη αποθεμάτων λιθίου, την ανταλλαγή πληροφοριών και την έρευνα στον τομέα της εξόρυξης και της παραγωγής προϊόντων λιθίου.

Μετά τους νέους προσανατολισμούς του Μοράλες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιθίου:

Η βολιβιανή κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα ανατρέποντας ένα τεράστιο κοινό σχέδιο λιθίου με τη γερμανική εταιρεία ACISA. Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την ανάπτυξη ηλεκτρικών μπαταριών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ACISA προμηθεύει με μπαταρίες την Tesla σχεδόν αποκλειστικά...

Πρόσθετες πληροφορίες για αυτό το θέμα σε πρόσφατες δημοσιεύσεις στα ελληνικά:

1. 11 Νοεμβρίου 2019 - Τι συμβαίνει στη Βολιβία; Το πραξικόπημα, οι Κινέζοι και το λίθιο (vids)

2. 16 Νοεμβρίου 2019 - Βολιβία: Είναι το λίθιο, ηλίθιε!

3. 19 Νοεμβρίου 2019 - Η πολιτική οικονομία ενός πραξικοπήματος




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ