ο σημερινός υπουργός Οικονομικών συντονίζει εκδήλωση στο πλαίσιο των καταλήψεων του 87, με ομιλητές τους
Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο (της Κ.Ο. Μαχητής), Ελένη Πορτάλιου (του ΚΚΕσ.-Α.Α.) και Γιάννη Μηλιό
(κλικ στην εικόνα για περισσότερα)
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη για πρόσωπα και πράγματα που είχαν καθοριστικό ρόλο στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:
Γενικότερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στην τελευταία ερώτηση, η οποία είναι σχετικά αυτονομημένη από το ιδιαίτερο θέμα της συνέντευξης:
Το DiEM25 είναι αριστερό;
Η απάντηση είναι όχι. Εγώ είμαι αριστερός. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του DiEM25 είναι αριστερή. Και να σας πω γιατί λέμε ότι το DiEM25 δεν είναι αριστερό. Απορρίπτουμε κάθετα και μετά βδελυγμίας τις ανοησίες που είπε ο Μακρόν, ότι δεν μπορείς να είσαι ούτε δεξιός ούτε αριστερός γιατί αυτά τα ’χουμε ξεπεράσει. Ανοησίες. Ο λόγος που απαντάω αρνητικά στο ερώτημά σας είναι ο εξής: σκεφτόμαστε ότι η σημερινή ιστορική συγκυρία θυμίζει κάπως τη δεκαετία του 1930, όταν ξεκίνησε η Μεγάλη Ύφεση. Και μετά το 1930 είχαμε την πτώση σε ένα βάραθρο, με τον ναζισμό, τον Πόλεμο, μέσα από τον αποπληθωρισμό που είναι η βασική οικονομική διαδικασία, η οποία γεννάει πολιτικά τέρατα όπως ο Χίτλερ, η Λε Πεν και η Χρυσή Αυγή. Αν ζούσαμε, λοιπόν, το 1930, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Η απάντηση που δίνουμε είναι ότι οι δημοκράτες απανταχού της Ευρώπης, μαρξιστές, φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, συντηρητικοί, όλοι, να ενώσουμε τα χέρια, ανεξάρτητα πολιτικών διαφωνιών, που είναι υπαρκτές, έντονες και σημαντικές, για να σταματήσουμε αυτή την κατρακύλα στην άβυσσο του φασισμού. Θεωρώ ότι εμείς στο DiEM25 αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα. Να σταθεροποιήσουμε την Ευρώπη, να σταματήσει ο πανζουρλισμός, και μετά ας τσακωθούμε, αριστεροί και δεξιοί. Και ας διαλύσουμε και το DiEM25.
Ο Βαρουφάκης προτείνει IOU δηλαδή να πληρώνονται μισθοί συντάξεις με υποσχετικές, παλιόχαρτα με τα οποία δεν θα μπορείς να αγοράσεις τίποτα, για να σωθεί το ευρώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ο Βαρουφάκης είχε προτείνει εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών και συναλλαγών που είναι διαφορετικό από το παράλληλο νόμισμα.
Διαγραφή2. Ολόκληρη ΕΣΔΔ με κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και άλλα παρόμοια ωραία, δεν είχε καταφέρει να μην έχει «παράλληλο νόμισμα» το δολάριο στην εσωτερική της οικονομία. Η έξόδος από την ΟΝΕ δεν πρόκειτεαι να σταματήσει την κυκλοφορία του ευρώ (ως παράλληλου νομίσματος). το άλλο νόμισμα είτε λέγεται ΙΟΘ είτε δραχμή, η διαφορά είναι μικρή.