ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«Εl Salto» προς μια αλλιώτικη δημοσιογραφία



Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"

Oταν ενώνονται πολλοί, σπουδαία πράγματα μπορεί να συμβούν.


Με αυτή την πεποίθηση, 20 Μέσα από διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας, διαφορετικής θεματικής και μορφής (έντυπο, διαδίκτυο, βίντεο, ραδιόφωνο, φωτογραφία κ.λπ.) ενώνονται και συνεργάζονται καθένα με το δικό του τρόπο για να κάνουν μέσα στο 2017 «Το Αλμα» (El Salto): ένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης χρηματοδοτημένο αποκλειστικά από τον κόσμο.

Ή, όπως λένε οι ίδιοι, «ένα νέο μέσο συλλογικής ιδιοκτησίας», το οποίο μέσα από μια εκστρατεία έξι μηνών ελπίζει να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για τη δημιουργία του.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το Μανιφέστο τους για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής δημοσιογραφίας, που βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: οικονομική ανεξαρτησία από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, δημοκρατική και οριζόντια λειτουργία, ποιότητα και εγκυρότητα, συνεργασία αντί για ανταγωνισμό.

Το «El Salto», λένε οι εμπνευστές του, είναι πολύ περισσότερο από ένα δίκτυο.

Είναι ένα Μέσο των Μέσων. Είναι μία πρόταση για μια διαφορετική ενημέρωση μέσα από ένα ΜΜΕ που βασίζεται σε διαφορετικές μορφές συνεργασίας και ένταξης από Μέσα που μοιράζονται πόρους, ιδέες, εξειδίκευση: από κοινές έρευνες και κάλυψη θεματικών έως μια κοινή διαδικτυακή πύλη.
Καθένα από τα υπάρχοντα Μέσα έχει επιλέξει τον δικό του βαθμό εμπλοκής στο «El Salto».

Κορμός του εγχειρήματος είναι το δεκαπενθήμερο περιοδικό «Diagonal», που από τις 15 Δεκεμβρίου σταμάτησε την έκδοσή του και έκτοτε η ομάδα του ασχολείται με την υλοποίηση του νέου Μέσου που, εκτός από διαδικτυακή πλατφόρμα, ραδιόφωνο και web TV θα εκδίδει και ένα μηνιαίο περιοδικό.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό κριτικής και κοινωνικής οικονομίας «El Salmón Contracorriente» θα συντονίσει την οικονομική θεματική του νέου Μέσου, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία του.
Οπως ακριβώς και το φεμινιστικό περιοδικό «Pikara» που αναλαμβάνει τη γυναικεία θεματική.
Το μηνιαίο συνεταιριστικό περιοδικό «La Marea», που επίσης διατηρεί την έκδοσή του, συνεισφέρει δημοσιογραφικές έρευνες σε βάθος, ενώ τοπικά δημοσιογραφικά δίκτυα θα καλύπτουν το επαρχιακό ρεπορτάζ.

Μια ομάδα με περισσότερους από δέκα επαγγελματίες της κοινοτικής ραδιοφωνίας έχει ήδη δημιουργήσει την Ομάδα Ράδιο του «Εl Salto», ενώ τα βίντεο συντονίζει η ομάδα του SiberiaTV, όπου συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες του οπτικο-ακουστικού χώρου, γνωστοί για την πολιτική τους σάτιρα.

Πέρα από το μοίρασμα ενός κοινού ιστότοπου και της πλατύτερης διάδοσης του περιεχομένου, ένας από τους στόχους του νέου Μέσου είναι να συγκεντρώσει πόρους για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οπτικο-ακουστικής παραγωγής, δίνοντας βήμα σε νέους παραγωγούς.

Η ιδέα έχει ενθουσιάσει πολλούς και κάθε εβδομάδα προστίθενται και νέα Μέσα.

Ανάμεσά τους και κάποια διεθνή, όπως τα Desinformémonos (Μεξικό), La Vaca(Αργεντινή), Brecha (Ουρουγουάη), με τα οποία έχουν υπάρξει συμφωνίες συνεργασίας και ανταλλαγής περιεχομένων και συντονισμού κοινής θεματικής και ερευνών.

Το πρώτο τους στοίχημαΜέσα σε ένα εξάμηνο να φτάσουν τα 10.000 μέλη-εταίρους.

Αποσπάσματα από το Μανιφέστο του «El Salto»

Μας λένε: Ανταγωνίσου, είναι η λογική της αγοράς.
Απαντάμε: Ας συνεργαστούμε, ας λειτουργήσουμε διαφορετικά.


Μας λένε: Για να υπάρχει τάξη πρέπει να υπάρχει ιεραρχία.
Απαντάμε: Για να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει οριζόντια δομή, καλός συντονισμός και συλλογική ευφυΐα.

Μας λένε: Οποιος πληρώνει έχει πρόσβαση στα περιεχόμενα.
Απαντάμε: Ολη η πληροφόρηση πρέπει να είναι προσβάσιμη από την πρώτη στιγμή. Οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν πρέπει να περιορίζουν το δικαίωμά μας στην ενημέρωση.

Μας λένε: Είναι αναπόφευκτο να χρηματοδοτείσαι με διαφήμιση από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλιώς η ενημέρωση δεν είναι βιώσιμη.
Απαντάμε: Ας κάνουμε ένα μέσο συλλογικής ιδιοκτησίας. Η πραγματική ανεξαρτησία κατακτάται όταν δεν εξαρτάσαι από μεγάλους διαφημιστές, ιδίως αν είναι πολυεθνικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν το περιεχόμενό σου.

Μας λένε: Τα «χορηγούμενα περιεχόμενα» συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και δεν βλάπτουν κανέναν.
Απαντάμε: Να πουλάς διαφήμιση σαν να ήταν ενημέρωση δεν είναι ηθικό, διαστρεβλώνει την ιδέα της δημοσιογραφίας και σημαίνει εξαπάτηση του κοινού.

Μας λένε: Οσο πιο υψηλή και εξειδικευμένη η θέση του στην ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερος και ο μισθός, είναι λογικό.
Απαντάμε: Ας σπάσουμε τη λογική του ό,τι είναι αναπαραγωγικό είναι και παραγωγικό, και πάλι οριζόντια δομή και μισθολογική ισότητα: πολλές αόρατες δουλειές είναι απαραίτητες για να προχωρήσει ένα μέσο ενημέρωσης, ας είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο.

Μας λένε: Μειώστε κόστη όσο μπορείτε.
Απαντάμε: Πιστεύουμε ότι τα κόστη δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μοίρασμα του εντύπου με ποδήλατα και βιωσιμότητα της ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασής μας.

Μας λένε: Η αντικειμενικότητα και η επαγγελματικότητα πάνε μαζί.
Απαντάμε: Η αντικειμενικότητα δεν υπάρχει, το τίμιο είναι να εξηγείς από ποια πλευρά γράφεις και βλέπεις την πραγματικότητα. Δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο, θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνική αλλαγή, στον μετασχηματισμό της πραγματικότητας με ποιοτικά περιεχόμενα.

Μας λένε: Αδύνατο.
Απαντάμε: Ηδη το κάνουμε.

Ας κάνουμε «Το Αλμα» (Εl Salto)



Περισσότερα στο saltamos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ