ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ζητεί εξηγήσεις για τα capital controls


Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των Συντακτών"

Επιμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο αίτημά του για δημοσιοποίηση της γνωμοδότης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάσει της οποίας επιβλήθηκαν τα capital controls στην Ελλάδα. Και ζητεί πλήρη διαφάνεια για το όλο θέμα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μαζεύοντας υπογραφές και έχοντας στο πλευρό του τον ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο ντε Μάζι, και τη στήριξη πολλών διεθνών προσωπικοτήτων.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με τον Φάμπιο ντε Μάζι, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του DiEM 25 έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τον Μάριο Ντράγκι για την απόφαση της ΕΚΤ να «κλείσει» τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο 2015.

«Παρ’ όλο που στο καταστατικό της η ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στον κόσμο που έχει λιγότερη ανεξαρτησία, όπως φάνηκε από την περίπτωση του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών», είπε ο Γ. Βαρουφάκης, για τον οποίον «η ΕΚΤ και ο διοικητής της Μ. Ντράγκι είναι πλήρως εξαρτημένοι από τις αποφάσεις της ευρωζώνης, μιας άτυπης ομάδας υπουργών Οικονομικών, που δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Οπως διευκρίνισε ο Γ. Βαρουφάκης, όταν ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσον είχε τη δυνατότητα, από νομικής απόψεως, να το κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γι’ αυτό και ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρεία να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

«Δεν επιχειρήσαμε μια αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Αρχικά την προσεγγίσαμε με διάθεση συναινετική προκειμένου να ζητήσουμε τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης. Και η απάντηση ήταν αρνητική για λόγους εμπιστευτικότητας» παρατήρησε ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος υπέγραψε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για το κλείσιμο των τραπεζών, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι υπέγραψε το «πιστοποιητικό θανάτου» αλλά δεν έκανε τη «δολοφονία». Και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα. Εμείς αποφασίσαμε να τις κλείσουμε νωρίτερα για να αποφευχθούν ταραχές και το ενδεχόμενο σωματικής βλάβης».

Συλλογή υπογραφών

Δίπλα του, ο Φ. ντε Μάζι μίλησε περισσότερο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε με τον Γ. Βαρουφάκη. Σ’ αυτό το στάδιο, είπε, προχωράει η συλλογή υπογραφών και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 25.000 υπογραφές. Στη συνέχεια θα κατατεθεί ένα αίτημα πρόσβασης στην πληροφόρηση (freedom of information request) για τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης της ΕΚΤ. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό το αίτημα δεκτό, υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία και, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο των Γιάνη Βαρουφάκη - Φ. ντε Μάζι, υπάρχουν «καλές πιθανότητες» να κερδίσουν.

Για τον ευρωβουλευτή, το ζήτημα «δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και την Ιρλανδία και την Κύπρο. Πρέπει να απαντηθεί το κατά πόσον η ΕΚΤ είναι αρμόδια να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα να παρέχει ρευστότητα με σκοπό να εξαναγκάζει τις κυβερνήσεις να κόβουν συντάξεις και μισθούς».

Ο Γ. Βαρουφάκης και ο Ντε Μάζι φρόντισαν να επισημάνουν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται από πολλούς ευρωβουλευτές, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Τζέφρι Σακς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ