ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

CIA: Ο Πούτιν βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγείΤοιχογραφία στο Βελιγράδι που απεικονίζει τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, αριστερά, και τον νεο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Το μήνυμα στην τοιχογραφία γραμμένο στα σερβικά, ρωσικά και αγγλικά: «Το Κόσοβο είναι Σερβία".
Πηγή: Washington Post

Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπίας CIA κατέληξε ότι η Ρωσία παρενέβη στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο και όχι απλώς να υπομονεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που έλαβαν ενημέρωση για το θέμα, η εφημερίδα τονίζει πως οι υπηρεσίες κατασκοπίας έχουν εντοπίσει άτομα που έχουν συνδέσμους με τη ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα Wikileaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.


Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.
«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στη χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ανώτερος Aμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι η άποψη κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Post, ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από τη CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην απόρρητη αξιολόγησή της η CΙΑ -όπως αναφέρει τη εφημερίδα- παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές.

Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης τόνισαν στους γερουσιαστές πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία ότι διεξάγει επιχείρηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ρώσοι αξιωματούχοι, όμως, έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία παρέμβασής τους στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για τη μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπίας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα mails στα Wikileaks, τόνισε άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Τα πρόσωπα βρίσκονταν «ένα βήμα» μακριά από τη ρωσική κυβέρνηση παρά ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου Wikileaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των mails, αναφέρει η Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ