ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Είναι ...«φίλοι» μας οι Γάλλοι! Ποιός θυμάται τον «Δεκέμβρη» του 2016;Ξημερώματα 18ης Νοεμβρίου 1916 ημέρα Παρασκευή μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου: 
Γαλλικές Δυνάμεις αποβιβάζονται στον Πειραιά.

Έχει ενδιαφέρον το πώς η μνήμη πολλές φορές συσκοτίζει το παρελθόν. Σήμερα όλοι θυμούνται τα Δεκεμβριανά του 44 και ανεβάζουν κείμενα και φωτογραφίες. Ποιος όμως θυμάται ότι ακριβώς τις ίδιες μέρες το 1916 αποβιβάστηκαν αγήματα του στόλου της Entente στο Φάληρο, έγιναν μάχες στην Αθήνα, η πόλη βομβαρδίστηκε από τον στόλο και ξέσπασαν μεγάλες ταραχές και λαϊκός ξεσηκωμός εναντίον των βενιζελικών (Βενιζέλος υποστήριζε την επέμβαση) με 300 περίπου νεκρούς κλπ, και ότι στη συνέχεια ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών έφερε πείνα τους επόμενους μήνες; Τα λένε Νοεμβριανά γιατί με το παλιό ημερολόγιο ήταν ακόμη Νοέμβρης. Με το νέο ήταν ακριβώς τούτες οι μέρες. Ο Δεκέμβρης του 44 τράβηξε μια κουρτίνα μπροστά από τον Δεκέμβρη του 1916. Αντίθετα, ο Δεκέμβρης του 2008, δεν έκρυψε αλλά ανακάλεσε το Δεκέμβρη του 44. Καλά λένε πώς το πιο απρόβλεπτο είναι το παρελθόν.

Δυο κείμενα σχετικά με τον Δεκέμβρη του 1916

1. Γαλλική Κατοχή Πειραιά 1916-17 (Επιχείρηση Ελληνικός Εσπερινός)
2. Τα Νοεμβριανά του 1916 και η Γαλλική Κατοχή στον Πειραιά του 1917

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ