ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κώστας Σημίτης: Επιστροφή στην δραχμή ως ...«ΤΙΝΑ»




Ο «σοσιαλισμός» στη χώρα μας δεν ήρθε στη χώρα μας από την Αριστερά, ούτε με τους δικούς της όρους, αλλά από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Με ανάλογο τρόπο φαίνεται ότι θα έρθει και το εθνικό νόμισμα. Ως μια κρατική πολιτική που θα την ενστερνιστεί και θα αναλάβει να την διεκπεραιώσει ένα μεγάλο τμήμα του αστικού πολιτικού κατεστημένου εντός των πλαισίων της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative). Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι ένα αναγκαίο βήμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, όμως δεν εμπιστεύεται την παραδοσιακή Αριστερά να υλοποιήσει αυτό τον στόχο και ιδιαίτερα εκείνη που έχει αναδείξει ως την κεντρική πολιτική της επιλογή την έξοδο από την ΟΝΕ και την επιστροφή στην δραχμή. Αποκαλυπτική ως προς τους νέους σχεδιασμούς του αστικού μπλοκ εξουσίας η συζήτηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη η οποία εκδόθηκε ως βιβλίο από τις εκδόσεις Πόλις.

Αναδημοσίευση από το «CNN-Greece»:

«Υπάρχει λύση;» είναι ο τίτλος μιας μακράς και αποκαλυπτικής συζήτησης ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο από τις εκδόσεις Πόλις. Οι κ.κ. Σημίτης και Πρετεντέρης δεν προδικάζουν καταστροφές, ωστόσο δεν ωραιοποιούν τίποτα και δεν καθησυχάζουν κανέναν.Η απάντηση που δίνουν είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δεν υπάρχει λύση.

Από το βιβλίο διαπιστώνει κανείς πως ο κ. Σημίτης θεωρεί απίθανο ένα τέταρτο Μνημόνιο. «Όχι μόνο γιατί οι Γερμανοί δεν το επιθυμούν αλλά και γιατί οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων» όπως σημειώνει. Κι αν δεν βρεθούν χρήματα (με επιστροφή στις αγορές ή κάποιου τύπου νέο δάνειο) «θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και, πιθανότατα, η πτώχευση». Υπογραμμίζει με τον πιο ευθύ τρόπο ότι πλέον «η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών» και ότι «δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης».


Χαρακτηρίζει «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι το 2018 θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο γιατί «το Μνημόνιο αντικαταστάθηκε ήδη από μια μόνιμη ρύθμιση». Και αναφέρει τόσο το Υπερταμείο (ως αποτέλεσμα μιας «πρωτόγνωρης επιτήρησης»...) όσο και τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» χάρη στον οποίο η Ευρώπη δεν μας ασκεί πλέον ιδιαίτερη πίεση αφού «εμείς θα επιλέγουμε αν θέλουμε ή όχι να φτωχαίνουμε» (!).

Τονίζει ότι η πιθανότερη λύση για τη διχογνωμία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό χρέος είναι «το ΔΝΤ να μη συμμετέχει πλέον στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Θα συνεχίσει όμως να συμμετέχει στην εποπτεία ως “τεχνικός σύμβουλος”». Και προβλέπει: «Λύση του προβλήματος [του χρέους] αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή. Χρειάζεται χρόνος. Η λύση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί. Μέχρι τότε οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε η μείωση του χρέους θα αφορούν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα» (όπως τα επιτόκια των δανείων του ESM).

Η σαφέστατη προειδοποίηση του κ. Σημίτη είναι ότι αν ως το 2018 δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές τότε η λύση δεν θα είναι περικοπή χρέους και τέταρτο Μνημόνιο αλλά πτώχευση, εθνικό νόμισμα, υποτίμηση, νέα λιτότητα και χειρότερη κρίση. Ας πάρουμε μια γεύση για όσα επέρχονται: Οι συντάξεις είναι βιώσιμες; Όχι λέει ο κ. Σημίτης. «Η Ελλάδα δαπανά περίπου το 10% του ΑΕΠ για να στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2%... Γι’ αυτό και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει καινούργια ρύθμιση»
.

3 σχόλια :

  1. Ο Μηλιός που διοριστηκε πρόεδρος του φεστιβαλ Αθηνών .Είναι ο γνωστός ή πρόκειται για συνωνυμία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΟΣ γράψε κάτι για τον μεγάλο συνεχιστή της μαρξιστικής φιλοσοφίας Γιάννη Μηλιό. Αισθανόμαστε μόνοι τώρα που μας άφησε και πήγε να φωτίσει με το οξύ πνευματικό του εργαλείο τον πολιτισμό της μνημονιακής μας χώρας. Τι θα κάνουμε τώρα εμείς που ελπίζαμε σ΄ Αυτόν, δίχως Αυτόν; Αλίμονό μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φαίνεται να είχες εναποθέσει τις ελπίδες του στον Μηλιό, ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι θα σου λείψει...

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ