Του Χρήστου Προβέζη
Από την αρχή της δράσης των αλληλέγγυων δομών προέκυψαν πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της μέτρησης της αλληλέγγυας δράσης.
Ερωτήματα σταχυολογημένα από συζητήσεις στις δομές αλληλεγγύης η τα συντονιστικά "Χωρίς Μεσάζοντες"
α) Πρέπει να δίνουμε σε όλους το ίδιο ή να παίρνουν κάτι παραπάνω εκείνοι που βοηθάνε στη δομή;
β) Θα βάλουμε οικονομικό πλαφόν σε εκείνους που έρχονται στη δομή αλληλεγγύης όπως στους δήμους και το υπουργείο ή θα το κάνουμε με άλλο τρόπο;
γ) Τι θεωρείται συμμετοχή στη δομή αλληλεγγύης;
δ) Ποιος είναι οφελούμενος και ποιος εθελοντής σε μια δομή αλληλεγγύης;
ε) Υπάρχουν τρόποι ή εγχειρήματα που να δίνουν μια πρόσθετη βοήθεια σε κάποιο άνθρωπο μέσω της εργασίας;
στ) Το δικαίωμα στην εργασία υπάρχει;
ζ) Τα "Χωρίς Μεσάζοντες" θα μπορούσαν να δώσουν θέσεις εργασίας σε άνεργους των μεγάλων πόλεων;
η) Υπάρχει τρόπος να μετράμε τους τζίρους στις αλληλέγγυες αγορές;
Οι απαντήσεις είναι σχεδόν πάντα προφανείς αφού οι δομές αλληλεγγύης δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την κοινωνία! Αφορούν βεβαίως τη δυνατότητα της κοινωνίας μας να μετρά ο,τιδήποτε και να ανταποκρίνεται με τον τρόπο που αυτή επιλέγει σε όποια μέτρηση. Είναι λοιπόν καιρός να μπει στις δομές μια παράμετρος που στην Ελλάδα έχει παροπλισθεί επιμελώς από όλους.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ! Φυσικά μιλάμε για χρήμα που δεν είναι ίδιο με το κυρίαρχο (ευρώ ή δραχμή ή λίρα)
Πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλληλέγγυα χαρακτηριστικά, δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης με θετικό κοινωνικό πρόσημο ακόμη και χωρίς την παρουσία του δικτύου αλληλεγγύης.
Ορίζουμε λοιπόν την ανάγκη μας σε αλληλέγγυο χρήμα αντιδιαμετρικά προς το κυρίαρχο και οι ορισμοί παρατίθενται σε αντιδιαστολή.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΧΡΗΜΑ
1) Το χρήμα που αντί να υπηρετεί τους ανθρώπους, απαιτεί εκείνοι να το υπηρετούν.
2) Το χρήμα που εργάζεται... έχει δηλαδή επιτόκιο. Εργάζονται μόνοι οι άνθρωποι και οι μηχανές. Άρα το χρήμα παράγεται μόνο από ανθρώπινο ιδρώτα και λάδι μηχανής.
3) Το χρήμα που αναπαράγεται... δηλαδή έχει θετικό επιτόκιο. Τότε το χρήμα δημιουργεί ενδιαφέρον συσσώρευσης. Τότε η υπερσυσσώρευση και η αύξηση των επιτοκίων δίνει εκθετική καμπύλη στην αύξηση του στάσιμου κεφαλαίου. Αυτή η εκθετική καμπύλη είναι η καμπύλη κατάρρευσης του συστήματος με βεβαιότητα ΕΝΑ (1).
4) Το χρήμα που δεν ευνοεί το σύνολο της ανθρώπινης κοινότητας. Οι διαδικασίες συσσώρευσης και ανατοκισμού δεν ευνοούν πάνω από 10% του πληθυσμού (κατά κάποιους μόνο το 1%). Το υπόλοιπο 90% (ή 99%) είναι σε μαρασμό και πίεση η οποία με την αύξηση της φορολογίας και των τιμών γίνεται αφόρητη και πολλές φορές εκρηκτική, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος (εδώ η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη του 1).
5) Το χρήμα που ευνοεί τον πλούτο κάνοντας ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του στάσιμου κεφαλαίου. Γνωρίζουμε ότι η λειτουργία του χρηματοπιστωτικό συστήματος που βρίσκεται παγκοσμίως σε ισχύ είναι να ανακατανέμει τα εισοδήματα υπέρ των ιδιοκτητών. Τα χρήματα που χάνονται από τους εργαζόμενους προς το τεμπέλικο κεφάλαιο, μόνο στη Γερμανία είναι 600 εκατ. ευρώ την ημέρα!
6) Το χρήμα που για να ευνοήσει την ανάπτυξη θέλει όλο και περισσότερη ένταση. Ένταση κεφαλαίου και εργασίας. Έτσι δημιουργεί μια ακόμη εκθετική καμπύλη με βεβαιότητα κατάρρευσης. Άρα, δεν έχουμε οικονομικές δυσλειτουργίες με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουμε συστημικό πρόβλημα!
7) Το χρήμα που υποτιμά το λαό και προετοιμάζει πολιτικές ανωμαλίες! Η Γαλλική Επανάσταση πότισε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με φράσεις όπως... Όλη η δύναμη προέρχεται από το λαό! Ήδη η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος μάς έχει ποτίσει με το... Όλη η δύναμη προέρχεται από το χρήμα.
Αλλά υπάρχουν και χειρότερα...HAJEK (1976...117-118)
Ένα καλό χρήμα, όπως ο καλός νόμος, πρέπει να λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις συνέπειες που οι αποφάσεις του εκδότη θα έχουν για γνωστές ομάδες και άτομα.
Ένας αγαθός δικτάτορας μπορεί θεωρητικά να αδιαφορήσει γι' αυτές τις συνέπειες, καμία δημοκρατική κυβέρνηση εξαρτημένη από μια σειρά ειδικά συμφέροντας δεν μπορεί ποτέ να το κάνει. Έχουμε λοιπόν βαθύ πολιτικό πρόβλημα.
Ψάχνουμε άλλους δρόμους.
ΠΟΚΙΛΙΑ στα χρήματα
ΟΧΙ τραπεζικές μονοκαλλιέργιες
ΝΕΕΣ συμβάσεις στη διαχείρηση του χρόνου εργασίας
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΧΡΗΜΑ
Συμπληρωματικά ή περιφερειακά νομίσματα είναι η άμεση ανάγκη της κοινωνίας, ώστε να αυξηθεί η τοπική οικονομική δραστηριότητα, να βελτιωθούν οι κοινωνικοί και οικολογικοί στόχοι των κινημάτων αλληλεγγύης και να ανατραπεί η πιθανότητα κατάρρευσης του πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος προς αυταρχικές μονοκαλλιέργειες.
Τα βασικά επιχειρήματα των συμπληρωματικών νομισμάτων:
1) Περισσότερα του ενός νομίσματα σε έναν τόπο είναι παράγοντας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας! Το πιο ασταθές δάσος είναι εκείνο που έχει ένα είδος δέντρων.
2) Τα συμπληρωματική νομίσματα είναι επιβεβλημένα (ανεξάρτητα από την όποια κρίση) για την τόνωση του τοπικού εμπορίου σε βάρος του παγκόσμιο εμπορικού υπερθεάτρου. Η μικραμεσαία επιχείρηση, η διαχείριση των νερών, η ανακύκλωση, η συνολική διαχείριση των τροφίμων γίνεται ευκολότερα με συμπληρωματικά ή περιφερειακά νομίσματα.
3) Εκπαίδευση, υγεία, οικολογία περνάνε κρίση μέσα στη κρίση. Η ανάγκη ανάπτυξης τις βάζει στη γωνία κάθε χρηματοδότησης. Μια διέξοδος είναι τα συμπληρωματικά νομίσματα!...
Παραδείγματα: doule (εκπαιδευτικό νόμισμα στη Σενεγάλη, sardex (συμπληρωματικό καταναλωτικό στη Σαρδηνία), WIR (συμπληρωματικό στην Ελβετία από το 1934), furrei kippou (υγειονομικό στην Ιαπωνια), C3 uru (M M E με κρατικές εγγυήσεις στην Ουρουγουάη).
Κάπως έτσι αρχίσαμε πλέον να σκεπτόμαστε ότι για να λύσουμε κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποια συμπληρωματικά νομίσματα.
1) Είμαστε πεπεισμένοι ότι με ένα αυτοκρατορικό νόμισμα φτιαγμένο να ρέει μόνο εκεί που υπάρχει κέρδος, δεν πρόκειται να βρούμε οριστικές λύσεις.
2) Χρειαζόμαστε χρήμα με ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Είναι εκείνο το χρήμα που όλοι θα χρησιμοποιήσουμε για πράγματα που δεν κάναμε ποτέ αν αυτό δεν υπήρχε! Να κάνουμε μαθήματα μουσικής, παρόλο που δεν έχουμε λεφτά.
3) Αυτό το νέο μοντέλο χρημάτων, το ονομάζουμε συμπληρωματικό γιατί είναι συμπλήρωμα του κυρίαρχου νομίσματος. Δεν αμφισβητεί ή καταργεί το υπάρχον. Αντίθετα το κρατάει ζωντανό. Πρόκετια για δύσκολο και σοβαρό έργο το οποίο απαιτεί ανάλογη υποστήριξη, κρατική ή περιφερειακή.
4) Τα συμπληρωματικά νομίσματα γεννιούνται ή φυτεύονται σε μειονεκτικές περιοχές ή μειονεκτικούς κοινωνικούς τομείς (εκπαίδευση, υγεία) ή σε περιθωριακές δραστηριότητες (ταξίδια).
Σκοπός τους πάντα είναι η πρόσθετη χρηματοπιστωτική ρευστότητα, αλλά και οι νέες ευκαιρίες.
5) Τα συμπληρωματικά νομίσματα είναι σωσίβια λέμβος σε περίπτωση κατάρρευσης του κεντρικού νομίσματος. Δίνουν λύσεις ρευστότητας χωρίς να ζητάνε μεγάλες εγγυήσεις. Έχουν απλούς κανόνες ανάλογους με τα κυρίαρχα και έτσι είναι εύληπτα στο ευρύ κοινό.
6) Τα συμπληρωματικά νομίσματα είναι διαδικασία όπου όλοι οι συμμετέχοντες κερδίζουν. Είναι αντιπληθωριστικά. Έχουν διάφανες λειτουργίες και διαδικασίες ελέγχου. Ανακαλύπτουν και καλύπτουν νέες ανάγκες. Δημιουργούν θέσεις εργασίας. Βελτιώνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, αυξάνουν τους δείκτες κοινωνικής συνοχής. Είναι δημιουργοί πλέγματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
7) Είναι έξω από το παγκόσμιο υπερθέατρο, δεν δίνουν λύσεις σε παγκόσμια κερδοσκοπικά παιχνίδια. Είναι άχρηστα στους διεθνείς τοκογλύφους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν δέχονται ανάλογες πιέσεις με τα αυτοκρατορικά νομίσματα.
8) Βρίσκουν λύσεις στο πανάκριβο κόστος πρόνοιας χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Έχουμε παραδείγματα αυτοχρηματοδότησης ακόμη και για φυσικές καταστροφές μεγάλης έκτασης (Σεισμός Κομπε).
9) Βασίζονται σε εθελοντικές δράσεις και αποφεύγουν τη βαρεμάρα του δημόσιου τομέα. Δίνουν διεξόδους και δημιουργική δράση με συλλογική νοημοσύνη. Επιτρέπουν πρωτοβουλίες αυτόνομων ομάδων, ενισχύουν την προσωπική αυτοεκτίμηση, βελτιώνοντας έτσι το κοινωνικό κεφάλαιο που είναι το πλέον θιγμένο σε κάθε κρίση.
10) Έδωσαν λύσεις στη κοινωνική διαχείριση της γης. Μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια των μεγάλων μεταναστεύσεων έχει γίνει απάνθρωπη.
11) Η ανάγκη της κοινωνίας για συμπληρωματικά νομίσματα είναι τόσο μεγάλη που εύκολα μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ΙΔΕΑ στην ΩΡΑ της.
Μια ματιά και εδώ:
1. Μια θέση στην τσέπη των Ευρωπαίων διεκδικούν τα παράλληλα νομίσματα
2. Πόσα νομίσματα κυκλοφορούν στη Γερμανία;
3. Συμπληρωματικά νομίσματα και ανάπτυξη
4. ιαματικά νομίσματα
5. Τοπικά νομίσματα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου