ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Η Ελλάδα μπλόκαρε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Bank Sederat του Ιράν
Αναταραχή προκαλεί στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, δημοσίευμα και μάλιστα πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έβαλε βέτο στην παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν Bank Saderat, παρά τις εκκλήσεις περί του αντιθέτου τόσο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την αμερικανική πλευρά.

Η Wall Street Journal που ανέδειξε το θέμα σε εκτενές ρεπορτάζ, χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «υψηλού ρίσκου», ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στα μέσα Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Bank Saderat Iran διατηρεί υποκατάστημα στην Αθήνα από το 1977 και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της δραστηριοποιείται ως ο εμπορικός σύνδεσμος μεταξύ Ιρανικών – Ελληνικών και λοιπών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως την Bank Saderat για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προειδοποίησε πέρυσι ότι οποιαδήποτε εταιρεία διατηρεί δεσμούς μαζί της θα αποκοπεί από το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ο κλοιός των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων στην τράπεζα παρέμεινε σφιχτός και μετά την χαλάρωση των περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης το καλοκαίρι του 2015, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη Δύση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Bank Saderat προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της, με το δικαστήριο να δέχεται τους ισχυρισμούς της.

Σύμφωνα με την WSJ, σε αυτή την απόφαση «πάτησε» η Αθήνα για να ασκήσει το βέτο, με δεδομένη την επιθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με την Τεχεράνη.
(από «το ποντίκι»)

Σε κάποια ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάστηκε η είδηση χωρίς κανένα ιδιαίτερο σχολιασμό ή πρόσθετες πληροφορίες, όπως ακριβώς παρουσιάστηκε και στα διεθνή:

1. Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά ιρανικής τράπεζας

2. WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Bank Sederat του Ιράν -Ισως μία επικίνδυνη κίνηση

Και μερικά αντίστοιχα ξένα δημοσιεύματα:

3. Greece Blocked EU Sanctions Renewal for Iranian Bank

4. Greece Defies EU, US on Sanctions for Iran's Bank Saderat

5. Greece Vetoes EU Sanctions Renewal for Iran's Saderat Bank


 Αλλά το «PRONEWS.gr» είναι εκείνο που απ' ότι φαίνεται έχει τις διασυνδέσεις με κρατικούς μηχανισμούς που χειρίστηκαν το ζήτημα και παρέχει μερικά πρόσθετα στοιχεία τα οποία δεν επαληθεύονται από άλλες πηγές:


6. Κολοσσιαίo deal με Ιράν για δεκάδες δισ. ευρώ μετρητά και πετρέλαιο πίσω από το ελληνικό βέτο για την Saderat Bank στην ΕΕ!

7. ΥΠΕΞ για την ιρανική τράπεζα Saderat: «Είμαστε κράτος δικαίου και αποφασίζουμε μόνοι μας για τα συμφέροντά μας»


Όμως, υπάρχει και ο ΑΝΤ1, ο οποίος διατείνεται ότι έχει αποκλειστικές πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού:
8. Αποκλειστικό! Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1 για την ιρανική τράπεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ