ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Λιθουανία: Οι έσχατοι έσονται πρώτοιΣτις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στην Λιθουανία, το κόμμα της «Ενωσης Αγροτών και Πρασίνων» (LGPU), το οποίο είχε μόλις μία έδρα στο απερχόμενο κοινοβούλιο. έκανε την έκπληξη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, κερδίζοντας τόσο τους συντηρητικούς όσο και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Το LGPU εκλέγει 56 (54 + 2 ανεξάρτητοι) βουλευτές και θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο.


Το το κοινοβούλιο της Λιθουανίας (Seimas), αποτελείται από 141 βουλευτές. 71 από αυτούς εκλέγονται άμεσα σε μονοεδρικές περιφέρειες και 70 εκλέγονται στην περιφέρεια με βάση τις λίστες των πολιτικών κομμάτων. Οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα (εντός της παρένθεσης όσοι εκλέγονται από τον 1ο και από τον 2ο γύρο):
1 Ενωση Αγροτών και Πρασίνων (19 + 35) 54
2.Ενωση για την Πατρίδα-Χριστιανοδημοκράτες (21 + 10) 31
3.Σοσιαλδημοκράτες (13 + 4) 17
4.Φιλελεύθερο Κίνημα (8 + 6) 14
5.Τάξις και Δικαιοσύνη (5 + 3) 8
6.Εκλογική Δράση των Πολωνών (7 + 1) 8
7.Κόμμα Εργασίας (0 + 2) 2
8.Πράσινοι (0 + 1) 1
9.Πολιτικό κόμμα «Λίστα της Λιθουανίας» (0 + 1) 1
10.Την καταπολέμηση της διαφθοράς συνασπισμού του Ν Puteikio και Κ Krivicko (λιθουανικά του Κεντρώου Κόμματος, της Λιθουανίας Κόμμα των Συνταξιούχων) (0 + 1) 1
11. Ανεξαρτήτοι ( 0 + 4) 4 

Αρκετά ΜΜΕ ταξινομούν την «Ενωση Αγροτών και Πρασίνων» ως ένα κεντρώο κόμμα και ξεμπερδεύουν εύκολα με τον χαρακτήρα αυτής της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού στην Λιθουανία.

Η μεγαλύτερη από τις τρεις χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, επανέκτησε την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Από τότε, περίπου 370.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με μια κατ 'εκτίμηση 50 τοις εκατό από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία Η μετανάστευση νέων Λιθουανών στο εξωτερικό αποτελεί μάστιγα για τη χώρα, η οποία οδήγησε την χώρα στο να καταλαμβάνει την 1η θέση στην Ε.Ε. των 28 στην ταχύτερη μείωση πληθυσμού. Το LGPU (Ένωση Αγροτών και Πρασίνων) έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να ανασχέσει το κύμα μετανάστευσης μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της βελτίωσης των όρων προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη Λιθουανία, της διευκόλυνσης των προσλήψεων και των απολύσεων, αλλά και της στεγαστικής συνδρομής σε νέα ζευγάρια.

Επικεφαλής του είναι ο 46χρονος εκατομμυριούχος αγρότης και μεγαλο-ιδιοκτήτης γης, Ramunas Karbauskis, ο οποίος όμως δεν προτίθεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός. Ως πρωθυπουργός μιας νέας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας προβλέπεται ο Saulius Skvernelis, ο ηγέτης του αγροτικού κόμματος κόμματος που συμμέτειχει στο κοινό ψηφοδέλτιο της «Ένωσης Αγροτών και Πρασίνων». Σύμφωνα με τις προεκλογικές του δηλώσεις θα πρέπει να ακυρωθεί η προγραμματισμένη δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου Visaginas, και να δημιουργηθεί ένας κρατικά ελεγχόμενο μονοπώλιο πώλησης αλκοόλ στη Λιθουανία. Σε αυτή την θέση είναι αντίθετο από σχεδόν όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ