ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Πως ένας συνεργάτης του “iskra.gr” εξηγεί την εκλογική ήττα της “Λαϊκής Ενότητας”...


(κλικ για μεγέθυνση)

Προσπαθώντας να μιμηθούμε την Φώφη Γεννηματά, για να αποδώσουμε το “χρυσό βατόμουρο” για αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος που προέρχονται από χώρους της Αριστεράς , εντοπίσαμε το κείμενο του Στάθη Σταυρόπουλου με το τίτλο “SKYFALL...” που συναγωνίζεται σε πειστικότα επιχειρημάτων και βάθος πολιτικής ανάλυσης το κείμενο του Παναγιώτη ΜαυροειδήΜα καλά, πως και δεν έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;”.Όμως, τελικά εντοπίσαμε κάποιο άλλο ενός ταχτικού συνεργάτη του “iskra.gr” (μερικά ενδεικτικά δημοσιεύματά του: ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΡΗΞΗ; ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΡΕ, ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕΔΥΣΑΡΜΟΝΙΕΣ ), που τα ξεπερνάει και τα δύο άλλα, κυρίως για την γλωσσική του γλαφυρότητα και το απλό και λαϊκό του ύφος με το οποίο αγγίζει στο κόσμο της Συνασποκουκουέδικης Αριστεράς. Μιας και δεν το δημοσίευσε το iskra.gr, το αναδημοσιεύουμε από την "αυγή":


του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Ύστερα ήρθε ο κουβάς

Γιατί υπέστη τόσο συντριπτική, ταπεινωτική θα λέγαμε, εκλογική ήττα η ΛΑΕ; Δεν είναι δουλειά μας, θα πείτε, να ασχοληθούμε με όσα οδήγησαν στον κουβά όσους πήραν την πρωτοβουλία να αποσχιστούν από τον "εναπομείναντα". Δουλειά τους είναι. Κι όμως, επειδή τα διασπαστικά παθήματα καλό είναι να γίνονται ενωτικά μαθήματα, έχει τη σημασία του να επισημάνουμε μερικά από τα στοιχεία που εξασφάλισαν την αυστηρή εκλογική τιμωρία της ΛΑΕ.

Γιατί τιμωρία ήταν. Που δεν εξηγείται μόνο, ούτε κυρίως, από τις όντως δύσκολες συνθήκες. Διότι δεν τους τιμώρησε γενικώς το εκλογικό σώμα. Ούτε μόνο ο κόσμος του Όχι. Αλλά ο κόσμος της Αριστεράς. Ένας κόσμος που: Πρώτον, έπαθε σοκ με τη συμφωνία με τους δανειστές, και άρα έτεινε ευήκοον ους στην κριτική. Δεύτερον, έχει μάτια ανοιχτά στο καινούργιο. Και τρίτον, έχει, είχε τουλάχιστον, σε εκτίμηση πολλά από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη ΛΑΕ.

Κι όμως, δεν τους βοήθησαν ούτε τα πρόσωπα ούτε η εύλογη αντίθεση μεγάλου μέρους της κοινωνίας στα Μνημόνια ούτε ο Βαρουφάκης. Ως προς τα πρόσωπα, μάλιστα, η κουρελού που κατασκεύασαν άρον - άρον τους έβλαψε σοβαρά. Ο Γλέζος έλεγε αυτά που έλεγε, η Ζωή ξεπέρασε κάθε όριο, ενώ οι υπόλοιποι μπερδεύτηκαν κάπου μεταξύ Νομισματοκοπείου και ριζοσπαστικής αερολογίας, χωρίς να γίνεται σε κανέναν σαφές τι ήθελαν να πουν και τι ήθελαν να κάνουν.

Η εμπάθεια, από την άλλη, βλάπτει σοβαρά την πολιτική υγεία. Και αυτό που χαρακτήρισε το μήνυμά τους ήταν ακριβώς η εμπάθεια. Ο Τσίπρας είναι κάτι σαν τον Παπαδόπουλο, ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση με τη Ν.Δ., το Όχι προδόθηκε, ο λαός προδόθηκε. Η ορολογία που επέλεξαν, η σφοδρότητα των επιθέσεων κατά του χθεσινού τους κόμματος, η καταγγελία στα όρια της συκοφαντίας επισκίασαν ό,τι άλλο θα ήθελαν να πουν. Αν ήθελαν.

Κι έτσι οι αριστεροί τούς γύρισαν την πλάτη. Διότι από διασπάσεις έχουν μπουχτίσει. Κι από συντροφικά μαχαιρώματα επίσης. Και το τελευταίο, όπως αποδείχτηκε, που ήθελαν ήταν μια διάσπαση, με όρους μάλιστα εμφυλίου παρελθόντων ετών. Αν κάποιοι έχουν κόλλημα με κάτι τέτοια -οπορτουνιστές, αποστάτες, προδότες, υπηρέτες της αστικής τάξης κ.λπ.- έχουν το κόμμα τους. Με αρχή, μέση, τέλος, σύμβολα και ιστορία. Γιατί να επιλέξουν τη ΛΑΕ;

Ύστερα ήρθε ο κουβάς...

9 σχόλια :

  1. Το πολιτικό DNA είναι πάνω απ' όλα...

    Ο Θ. Καρτερός δεν άλλαξε σήμερα και έγινε "προδότης" που πήγε με τον εναπομείναντα συριζα. Ο ίδιος ήταν πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ανησυχήστε, η ψήφος σας είναι σε καλά χέρια, κλικ ->[εδώ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΛΑΕ ήταν ένα εκλογικό εγχείρημα που έγινε βιαστικά κάτω από την πίεση κυρίως για να επιβιώσει κοινοβουλευτικά ο μηχανισμός του αριστερού ρεύματος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντος μπας και αποκτήσει και κάποιους συμμάχους ως "κόμμα της δραχμής".

    Το αίτημα της συγκρότησης μιας αριστεράς του 21ου αιώνα στην χώρα μας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνέχεια αυτής της εκλογικής προσπάθειας, με δεδομένα αρχηγιλήκια, ιεραρχίες και δομές που οικοδομήθηκαν προεκλογικά. Η εκλογική καταγραφή δεν ήταν μια αρχή ενός νέου εγχεριρήματος, αλλά μια μάχη που είχαν να δώσουν αναγκαστικά ηττημένοι πολιτικοί μηχανισμοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμπορεύθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι τής ΕΟΣ,


    Είχα διαβάσει το άρθρο τού Στάθη και τα όσα γράφετε με ανάγκασαν να το ξαναδιαβάσω. Το λοιπόν:

    Μπορείτε να μας πείτε τους τρεις (άντε δύο, άντε έναν) λόγους για τους οποίους σκεφτήκατε να του απονείμετε το Χρυσό Βατόμουρο;


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμιά απάντηση; Τίποτε; Ούτε ένα γράμμα; Ένα τηλεφώνημα; Ένα sms έστω;

    Κατάλαβα. Γράφετε κι εσείς καμιά παπαριά για να γεμίζει το ποστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαστε συνέχεια μπροστά στο πληκτρολόγιιο. Μια σύντομη απάντηση:

      Δυο ενδεικτικές φράσεις, ως παράδειγμα:

      - “Θα είναι μια μνημονιακή εποχή. Από πλευράς της Αριστεράς ο κ. Τσίπρας προσχώρησε σ’ αυτήν την «εποχή» απ’ όταν προσυπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και στη συνέχεια αυτομόλησε στη μνημονιακή λογική και τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές δυνάμεις”.

      - “Η εποχή ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε στις 14 Αυγούστου με την υπερψήφιση του μνημονίου και η εποχή Τσίπρα άρχισε με την υπερψήφιση της μνημονιακής Βουλής στις 20 Σεπτεμβρίου”.

      1. Η μνημονιακή εποχή έχει αρχίζει από τότε που έφυγε ο Γιωργάκης από πρωθυπουργός και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς κανένα διάλειμμα. Και πριν από την 14 Αυγούστου μνημόνια είχαμε, παρ' όλο ότι είχαμε κυβέρνηση της Αριστεράς και υπουργούς της “Λαϊκής Ενότητας”. Αν είχε κάνει “στάση πληρωμών” και μερικές μονομερείς ενέργειες όπως ο κρατικός έλεγχος στις Τράπεζες κλπ, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τότε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είχαν ανασταλεί προσωρινά τα μνημόνια...

      2. Η αναφορά ως κέντρου παραγωγής της πολιτικής όχι του ΣΥΡΙΖΑ - ως κόμματος με συλλογικές διαδικασίες,- αλλά του Τσίπρα, είναι σωστή. Όμως δεν προέκυψε τώρα. Τώρα το κακό τρίτωσε: Η “εποχή Τσίπρα” δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά πριν από τις δύο προηγούμενες εκλογές. Ο Τσίπρας δεν έγινε τώρα ξαφνικά “προδότης” που “αυτομόλησε” όπως ισχυρίζεται Σ.Σ. Οι σχέσεις του ΣΥΝ με τον νεοφιλελευθερισμό ξεκίνησαν από την εποχή του Σιμήτη. Γιαυτό το ζήτημα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η πορεία αυτή του Α. Τσίπρα είναι “συνεπής” σε σχέση με τις εξελίξεις εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου “προβλέψιμη” από πολλά συμβάντα στο παρελθόν. Αν κάποιοι πέφτουν σήμερα από τα σύννεφα, ας ψάξουν καλύτερα τι έκαναν οι ίδιοι. Δεν ηττήθηκαν τώρα, αλλά είχαν ηττηθεί πριν...

      Διαγραφή
    2. Και για τα δύο ενδεικτικά παραδείγματα η εξήγηση είναι απλή:

      Ο Στάθης, για προφανείς λόγους, περιορίζεται σε γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβητηση. Αυτά που εσείς θα θέλατε έχουν τη θέση τους σε μία ανάλυση βάθους. Δεν είναι αυτή η στόχευση του άρθρου του. Μπορεί να στοχεύει σωστα, μπορεί και όχι. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν του αξίζει το Χρυσό Βατόμουρο. Καταλαβαίνω όμως ότι για εσάς που τον θεωρείτε εκπρόσωπο της "παραδοσιακής αριστεράς" κάτι τέτοια είναι λεπτομέρειες...


      Τα λέμε

      Διαγραφή
    3. - Είναι "γεγονός" η ταύτιση του Τσίπρα με τον Αλκιβιάδη, μέσω του οποίου διαβάζει την συγκυρία; Αυτή την "εξυπναδούλα" θέλει να πει ο Στάθης και τίποτα άλλο.


      Αν θέλουμε να κάποιους παραλληλισμούς της σημερινής κατάστασης με άλλες, μπορούμε να κάνουμε πολλούς. Ο πιο επιτυχημένος είναι με την Ανοιξη της Πράγας, όπου ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ βρέθηκε στην ίδια θέση με τον Α. Τσίπρα και υπέκυψε στην Μόσχα όπως ο Αλέξης στις Βρυξέλλες. Όμως αποσύρθηκε και δεν ανέλαβε να εκτελέσει το νέο καθεστώς κυριαρχίας της χώρας του.

      Διαγραφή
  6. Σωστά.
    Είναι μικρό το Χρυσό Βατόμουρο για ολόκληρο Στάθη του Χατζηνικόλα.
    Τα βραβεία Παπαρίων του άξιζαν.

    Δεν τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ