(μερικά στοιχεία για την ιστορικότητα και την ασυνέχεια της “Λαϊκής Ενότητας”)
Η ιστορική δήλωση του Χαρίλαου Τρικούπη, μετά τις εκλογές του 1895 όταν έχασε την βουλευτική έδρα από τον Μιλτιάδη Γουλιμή, δεν περιοριζόταν μόνο στην γνωστή φράση “ Ανθ΄ ημών Γουλιμής”, αλλά συνοδευόταν και από μια άλλη που σχεδόν πάντα την παραλείπουν όσοι την μνημονεύουν: “Καληνύχτα σας”. Σε αντίθεση με την απαξιωτική συμπεριφορά του Χ. Τρικούπη, ο Μ. Γουλιμής, μόλις πληροφορήθηκε την αποτυχία του Τρικούπη εκδήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί υπερ αυτού. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν την αποδέχτηκε και αποσύρθηκε έκτοτε από την πολιτική μέχρι τον θάνατό του. Η στάση του Γουλιμή, έχει ιδιαίτερη αξία αν λάβουμε επιπρόσθετα υπόψη μας το γεγονός ότι στις παραμονές των εκλογών ο Χαρίλαος Τρικούπης όταν είδε το ρεύμα που διαμορφωνόταν εναντίον του, εγκατέλειψε τον πολιτικό «σύντροφό» του Γουλιμή που είχε σταθεί πιστά δίπλα του και συνδέθηκε με τον αντίπαλό του, Δεληγεώργη, νομίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζει την εκλογή του...
Στην πολιτική σκηνή σήμερα δεν έχουμε ούτε Τρικούπηδες που λένε “Καληνύχτα σας”, ούτε Γουλιμίδες που αναγνωρίζουν την αξία των αντιπάλων τους στις εκλογικές αναμετρήσεις και είναι πρόθυμοι ακόμα και να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους θέσεις για χάρη τους. Όμως η κυρίαρχη αφήγηση της συγκεκριμένης ιστορίας που συνοψίζεται στην φράση: “Ανθ΄ ημών Γουλιμής” παραμένει πάντα επίκαιρη...
Όλοι σχεδόν η Αριστερά (και όχι μόνο), αντιμετωπίζει υπεροπτικά τον Λεβέντη, με παρόμοιο τρόπο όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης τον Μιλτιάδη Γουλιμή, χαρακτηρίζοντας “απολίτικη” την ψήφο προς αυτόν. Ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου (Ο κύριος Λεβέντης πάει στο Σύνταγμα) ξεφεύγει απ' αυτό το απλοϊκό μοτίβο της ερμηνείας και προσπαθεί να ερμηνεύσει την ψήφο στον Λεβέντη “πολιτικά”, αλλά η κατάληξη είναι παρόμοια. Οι ψηφοφόροι έχουν τους δικούς ιδιαίτερους τους λόγους που ψηφίζουν και δεν κυριαρχούν στις εκλογές αναγκαστικά οι ταυτίσεις με τις ταυτότητες των πολιτικών μορφωμάτων που διεκδικούν την ψήφο.
Ενδιαφέρον έχουν μερικά στοιχεία της Δημοσκόπησης του TPP που αναφέρεται στους λόγους με τους οποίους οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να ρίξουν την ψήφο τους.
Διαμαρτηρία - αγανάκτηση - τιμωρία: 17% Χρυσή αυγή, 11% Ένωση Κεντρώων, ένώ μόνο 4% Λαϊκή Ενότητα
Απόρριψη άλλων κομμάτων - απογοήτευση: 10% Χρυσή αυγή, 16% Ένωση Κεντρώων , ενώ η Λαϊκή Ενότητα μαζεύει μόνον “απογοητευμένους από την Κύβέρνηση - είπαν ψέμματα” με ποσοστό 6%.
Επίσης παρ' όλη την “ιστορικότητα” του Λεβέντη που την παρουσιάζει αρκετά παραστατικά ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου, το 10% το ψήφισαν γιατί θεωρούν ότι εκφράζει “αλλαγή/κάτι νέο” σε αντίθεση με την “Λαϊκή ενότητα” που μόνον το 4% των ψηφοφόρων της την στήριξε για τον ίδιο λόγο.
Η πολυσυλλεκτικότητα του Λεβέντη επίσης είναι αρκετά διευρυμένη σε σχέση με αυτή της Λαϊκής Ενότητας που περιορίζεται αποκλειστικά σε ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και μια τζούρα από Χρυσή Αυγή, όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες:
Ο Μεϊκαράκης πήγε να παίξει το ρόλο του “Γουλιμή” πριν καν γίνουν οι εκλογές, και έκανε ότι πέρναγε από το χέρι του για να μην βγει 1ο κόμμα, γιατί δεν ήθελε να αναλάβει να υλοποιήσει αυτός το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια δεν ήθελε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” για να μην καεί, αλλά να παραμείνει ως ρεζέρβα. Αυτό ήθελαν στην πραγματικότητα και τα επιτελεία της ΕΕ: Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και “εκτός εντός και επ' ταυτά” τα άλλα μνημονιακά κόμματα, ώστε το Grexit που ετοιμάζουν και την έξοδο από την ΟΝΕ να την χρεωθεί ο Τσίπρας.
Όλοι γνωρίζουν ότι το “πρόγραμμα” δεν βγαίνει, είναι όπως το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Tα χειρότερα έρχονται και άνοιξε ο δρόμος με τα capital controls για την έξοδο. Όμως αυτή η έξοδος θα γίνει “συντεταγμένα” και σύμφωνα με το σχέδιο των επιτελείων της ΕΕ με όρους που θα λέμε ότι κακώς δεν δεχτήκαμε το σχέδιο Σόιμπλε
Τζάμπα κόπος το καλογυρισμένο 10' βιντεάκι της ΛΑΕ με το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κανένας δεν ψήφισε ΛΑΕ γιατί πιστεύει πως θα φέρει αυτήν την πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς όμως πήρε το μήνυμα η Τζάκρη, θα γεμίσει την χώρα με φουγάρα, και θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ΛΑΕ. Όμως οι κακιές γλώσσες λένε άλλα, άλλος είναι ο εμπνευστής της:
Η Τζάκρη κλέβει ατάκα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανάβει τα «φουγάρα»
Μόνο το 3% απ' όσους ψήφησαν τον Λεβέντη (σύμφωνα με την εύρευνα του TPP) τον ψηφησαν γιατί θεωρούν ότι ¨"ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ/ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ" πράγμα που δείχνει ότι άλλη σχέση με την πολιτική αντιμετώπιση των εκλογών από αυτή υπαινίσεται ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου στο κείμενό του. Η εκλογή του Λεβέντη στην Βουλή είναι επιτελεστηκή. Δεν χρειάζεται "προγράμματα" και υποσχέσεις. Μόνον η παρουσία του εκεί αρκεί για να εκπληρωθεί ο λόγος της επιλογής του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο βιντεάκια η ΛΑΕ έσκισε.Αν οι ΛΑΕτζήδες είχαν κάποια σχέση και με την πραγματικότητα,τότε μπορεί να κέρδιζαν λίγα ψηφαλάκια ακόμα και να την αράζανε στην βουλή.
ΑπάντησηΔιαγραφή