ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Με ποιο δικαίωμα, Μακαριώτατε;



Αναδημοσίευση από το "protagon.gr"
του Γιάννη Παντελάκη

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Αρχιεπίσκοπο να μιλάει υποτιμητικά για μια υπουργό και να τη χαρακτηρίζει ως «κάποια κυρία που έχει ορισμένες ιδέες που της ήρθαν στο μυαλό»; Και αναφερόμενος στο ίδιο πρόσωπο να προσθέτει πως «πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες τού ενός και του άλλου»... Η απάντηση, έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική που ακολούθησε προεκλογικά και μετεκλογικά σε σχέση με την ιεραρχία, όχι απλά ακύρωσε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του για διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, αλλά αυτόματα έστειλε το μήνυμα στον Ιερώνυμο και γενικά κάθε ιεράρχη να συμπεριφέρεται όπως πάντα. Διεκδικώντας μερίδιο εξουσίας, ακόμα και για θέματα που δεν τον αφορούν και δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, το οποίο ο ίδιος επικαλείται.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, λίγες ημέρες πριν δήλωσε ότι θα καταργηθεί άμεσα η υποχρέωση του γονέα να δηλώνει (ψευδώς πολλές φορές) ότι το παιδί του δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, προκειμένου να παίρνει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Είναι η υπουργός που δέχτηκε το απαξιωτικό σχόλιο του Αρχιεπισκόπου. Ο οποίος μάλιστα, επικαλέστηκε το Σύνταγμα το οποίο είπε ότι καθορίζει πως η παιδεία μας πρέπει να είναι ελληνοχριστιανική. Ο Αρχιεπίσκοπος, γνωρίζει πολύ καλά, πως το Σύνταγμα που επικαλείται προβλέπει την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και την τήρηση της ανεξιθρησκείας.

Αυτή ακριβώς την πρόβλεψη επικαλέστηκε η υπουργός, το αυτονόητο δηλαδή, το οποίο ωστόσο στη χώρα μας δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Προκλήθηκαν πολλές συζητήσεις, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Ιερώνυμου. Αλλά, όπως αναφέραμε, δεν ευθύνεται ο προκαθήμενος της Εκκλησίας για το ύφος και την ουσία της δήλωσής του. Του έδωσε το δικαίωμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεριφέρεται ως συνδιαμορφωτής του τρόπου που παρέχεται η Παιδεία ή τηρείται το Σύνταγμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία, για ψηφοθηρικούς λόγους, ξέχασε τις πάγιες θέσεις του κόμματός της και άρχισε τις επισκέψεις σε μοναστήρια και ναούς- θεώρησε ως συμβολική κίνηση την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας τον Ιανουάριο την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο. Είναι η ηγεσία που διαβεβαίωσε τους ιεράρχες πως δεν θ' αλλάξει το status quo σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Eκκλησίας-κράτους, άφησε ανέγγιχτη την εκκλησιαστική περιουσία, δεν πείραξε το ευνοϊκό φορολογικό της καθεστώς κ.ο.κ.

Πρόβλεψη: αν η Σία Αναγνωστοπούλου συνεχίσει ανάλογες δηλώσεις και πρακτικές, σύντομα θα την αδειάσουν...

5 σχόλια :

  1. Ναι μωρέ δίκιο έχεις.Πρίν τον Τσίπρα το παπαδαριό σεβόταν το Σύνταγμα την ανεξιθρησκεία και την θρησκευτική ελευθερία.Αυτός ο προδότης ο Τσίπρας χάλασε την πιάτσα,
    Είπαμε πως είναι βαριά η ήττα των ''καθαροχέρηδων'',αλλά όχι και έτσι ρε παιδιά.
    Υ.Γ Μην κάνεις προβλέψεις.Είδες που πήγανε οι προβλέψεις σας για τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, ο Τσίπρας είναι τα ίδια σκατά με τους άλλους! Ας πρόσεχαν εκείνοι που τον ψήφισαν...

      Επίσης οι δικές μας προβλέψεις είναι διατυπωμένες καθαρά εδώ:

      Μπορεί η παραδοσιακή Αριστερά να αναδειχθεί ως ο πολιτικός εκφραστής του ΟΧΙ;

      Μπορείς να μας πεις που πέσαμε έξω;

      Διαγραφή
  2. Το δικαίωμα στον Αρχιεπίσκοπο να μιλάει όπως θέλει του το δίνει το γεγονός ότι είναι Ελληνας πολίτης και έχει το δικαίωμα να μιλάει όπως θέλει και να λέει ότι θέλει. Το ίδιο δικαίωμα έχεις εσύ, εγώ και όλοι μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Σία Αναγνωστοπούλου έχει άδικο, καλό θα ήταν όμως να διαμοφώσει πλήρη πρόταση πριν την παρουσιάσει. Εγώ όμως έχω άλλες απορίες γιά το θέμα αυτό:

    1. Θα επιτρέπεται στον κάθε γονέα/κηδεμόνα να εξαιρεί το παιδί του από μαθήματα με τα οποία διαφωνεί φιλοσοφικά; Αν πχ εγώ διαφωνώ με τον Δαρβίνο, θα μπορώ να εξαιρέσω το παιδί μου από τη βιολογία; Αν όχι, τότε γιατί η δική μου συνείδηση έχει μικρότερη αξία από τη δική σου;

    2. Μπορώ τη μιά χρονιά να βγάζω το παιδί μου από τα θρησκευτικά και την άλλη να το ξαναβάζω, ανάλογα με το αν θα μετράει ή όχι ο βαθμος απολυτηρίου στις εισαγωγικές; (τα θρησκευτικά είναι εύκολος βαθμός γιά πολλούς) Αν δεν μπορώ, γιατί μου περιορίζεις την ελευθερία συνείδησης να αλλάξω πεποιθήσεις; Αν πάλι μπορώ, τότε γιά τους περισότερους Ελληνες το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει ένα απλό πιόνι στη μάχη να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο.

    Κάποτε θα πρέπει η αριστερή κυβέρνηση να απαντήσει στα σοβαρά τέτοια ερωτήματα. Οταν το κάνει, μικρή σημασία θα έχει το τι θα λέει ή δεν θα λέει ο Αρχιεπίσκοπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα απρόσεκτοι αυτοί που δεν ψηφίζουν αυτό που εμείς θέλουμε.
    Πολύ ΚΚουέδικο μου μοιάζει.
    Υ.Γ.Οι προβλέψεις αφορούσαν τον Παντελάκη,όχι εσάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε σεις! Δεν μπορούσατε να γράψετε δυο δικά σας λόγια ή να αναδημοσιεύσετε κείμενο κάποιου άλλου; Ήταν ανάγκη να αναδημοσιεύσετε Παντελάκη, που πιο σοσιαλφιλελές γίνεσαι member of the Board στο Ίδρυμα Κλίντον; Τ' είσαστ' εσεις ρε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ