Του Γιώργου Καλαντζόπουλου
Πριν μερικές μέρες όταν ρωτήθηκε ο Σόιμπλε αν το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει plan b', απάντησε ότι, επειδή είναι σοβαρό και υπεύθυνο υπουργείο, δεν έχει μόνον plan b', αλλά και plan c' και plan d'...
Σήμερα, σε άρθρο του στη WirtschaftsWoche, ο επικεφαλής του γερμανικού IfO και πρώην συμβοθλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Χανς Βέρνερ Ζιν, "Yanis Varoufakis' Grexit-Plan war clever" (αξίζει να το διαβάσετε), αναγνωρίζει ότι το “σχέδιο Βαρουφάκη” ήταν τολμηρό αλλά έξυπνο και εκθέτει τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει. Ισχυρίζεται ότι η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας ήταν ευφυές σχέδιο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να πληρωθούν φόροι, θα μπορούσε το κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του ώστε να μην κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται και αποπληρωμές μεταξύ ιδιωτών, σημειώνει ο ίδιος. Με το παράλληλο αυτό σύστημα ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να διατηρήσει το κράτος σε καθεστώς φερεγγυότητας για μερικές εβδομάδες, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές επιπτώσεις σε περίπτωση “άτακτης χρεωκοπίας”, μέχρι να ακολουθήσουν άλλα μέτρα...
Κατά την γνώμη μας, “σχέδιο οργανωμένης εξόδου” από το ευρώ, στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει. Αυτός είναι ένας μύθος που καλλιεργούν ορισμένοι πολιτικοί χώροι της Αριστεράς, ανάλογος με την περίφημη “γραμμή Μαζινό”. “Σχέδιο οργανωμένης εξόδου” σημαίνει συναινετικό - όπως και τα μνημόνια. Η αποδοχή του από τους δανειστές και τις μαφίες των επιτελείων της ΕΕ μέσα από “διαπραγματεύσεις”, σημαίνει επιβολή των όρων και των πολιτικών του ισχυρότερου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει αποδοχή του plan b' ή του plan c' του κυρίου Σόιμπλε. Δεν μπορεί να στηρίζεται σε “μονομερείς ενέργειες”, γιατί μόλις εκδηλωθεί η πρώτη μονομερής ενέργεια, θα επανέλθει ο ίδιος εκβιασμός της “άτακτης χρεοκοπίας”.
Το plan b' ως σχέδιο “οργανωμένης εξόδου” θα είχε νόημα, αν υπήρχε σήμερα μια διαφορετική κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε πολιτικά ρεαλιστές, τότε το plan b' δεν θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας “άτακτης χρεοκοπίας”, αλλά ένα σχέδιο διαχείρισης, αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε ένα τέτοιο συμβάν. Και απ' ότι φαίνεται, το σχέδιο Βαρουφάκη, παρείχε αξιόλογα μέτρα διαχείρισης αυτής της εκδοχής...
Ο ΖΙΝ λέει και ένα άλλο πράγμα, το οποίο μας το κρύβει εδώ όλο το πολιτικό σύστημα. Με το capital control ήδη έχουμε δύο νομίσματα, το χαρτονόμισμα και το τραπεζικό χρήμα, των οποίων η διαφορά της αξίας όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει. Αυτό βέβαια το γνωρίζει ο απλός κόσμος γιαυτό φροντίζει να συσσωρεύει χαρτονόμισμα και να ξοδεύει τραπεζικό χρήμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντοτε έχουμε χαρτονόμισμα και τραπεζικό χρήμα.
ΔιαγραφήΌποιος διαβάσει τον Τρίτο τόμο του Κεφαλαίου του Μαρξ, συναντά το πλασματικό κεφάλαιο (fictives Kapital). Δηλαδή το έξτρα κεφάλαιο που δημιουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως "εμπόρευμα" το πρωτογενές, το "παραγωγικό" κεφάλαιο - αυτό που δημιουργεί απευθείας η εργασία και αποσπάται ως υπεραξία.
Όλο το χρήμα που δημιουργείται και πολλαπλασιάζεται μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με αγορές και πωλήσεις τιτλοποιημενου κεφαλαίου (μετοχές, futures ή άλλα παράγωγα, ομόλογα κρατών και εταιριών, υποθήκες δανείων κτλ) ανήκει στο πλασματικό κεφάλαιο.
Με τα capital control απλώς διακόπτεται (ή στην προκειμένη περίπτωση μειώνεται) η διακίνηση και παραγωγή πλασματικού κεφαλαίου σε ένα κομμάτι του τραπεζικού συστήματος: στην προκειμένη περίπτωση στο "ελληνικό" κομμάτι του ευρωσυστήματος, χθές στο "κυπριακό".
Γι αυτό άλλωστε και το πρώτο μέτρο κάθε capital control, παντού στον κόσμο, είναι το κλείσιμο των χρηματιστηρίων, δηλαδή του "πνεύμονα" του όλου συστηματος που διακινεί και παράγει πλασματικό κεφάλαιο.
Ωραία όλα αυτά, ως θεωρητική γενίκευση και μάλιστα με μαρξιστικό χαρακτήρα, πρακτικά όμως ως εργαλεία για διαμόρφωση πολιτικής είναι άχρηστα.
ΔιαγραφήΑυτή την στιγμή, εκείνο που βλέπει ο κοσμάκης είναι "τιμωρούνται" όσοι έχουν αφήσει τις καταθέσεις στις τράπεζες. Η κυβέρνηση της Αριστεράς όμως κάνει έκκληση να πάρουν τα χρήματά τους από τα σεντούκια και να τα επιστρέψουν στις τράπεζες. Τι λέει για αυτή την στάση της κυβέρνησης ο Μάρξ;
Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ, είναι η εμμονή ακροδεξιών και ακραία νεοφιλελεύθερων σχολιαστών, αναλυτών ή και πολιτικών, απανταχού του πλανήτη, να συμφωνούν με τις εξυπνάδες μερικών δικών μας «αριστερών».
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην προκειμένη περίπτωση, «έξυπνο το Plan B Βαρουφάκη» λέει όχι κανείς άλλος, αλλά ο Χανς Βέρνερ Ζιν αυτοπροσώπως, ο Πάπας των Γερμανών νεοφιλελεύθερων και Πατριάρχης των απανταχού της Ευρώπης δεξιών εθνικοαπομονωτιστών οικονομολόγων. Κάτι σαν ειδήμων και διανοούμενος Νάιτζελ Φάρατζ.
Υπάρχει ένας αξιόπιστος πρακτικός κανόνας:
Πες μου ποιός συμφωνεί μαζί σου και ποιός σε επαινεί, για να σου πω ποιό πραγματικό έργο προωθείς - παρά τις ενδεχομένως αντίθετες υποκειμενικές σου επιθυμίες και προθέσεις.
Αν θέλεις να παίξουμε το παιχνίδι των "ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων" και ποιοι είναι οι καλοί (σύμμαχοί μας) και ποιοι είναι οι κακοί (εχθροί) εντός της Γερμανικής κρατικής πολιτικής, να το παίξεις με τον Παπαδημουλη, και να μιλήσετε για για την καλή χημεία του Αλέξη με την Άντζελα και για άλλα ωραία παρόμοια... Ο Ζιν και η Άντζελα ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο που έχει υιοθετήσει την στρατηγική της λιτότητας για να ξεπεράσει σήμερα ο καπιταλισμός την κρίση του.
ΔιαγραφήΣου θυμίζω πως για να συγκροτηθεί η κυβέρνηση της Άντζελα, πέρασε αρκετός καιρός δημόσιων διαβουλεύσεων διαπραγματεύσεων μέχρι να συμφωνεί ένα συνεκτικό και αναλυτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, παρ' όλο ότι οι διαφορές των κυβερνητικών κομμάτων ήταν ασήμαντες μπροστά στις διαφορές που έχουν στην χώρα μας οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η “συμμαχική” μας κυβέρνηση όμως συγκροτήθηκε σε μια νύχτα, χωρίς να υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, ούτε καν να ρωτήθηκε ο κομματικός μηχανισμός...
Με αυτά τα δεδομένα ο Γερμανοί γελάνε με διάφορους γελοίους συμπατριώτες μας που ποντάρουν πολιτικά σε ανταγωνιστικές αντιθέσεις εντός της γερμανικής κρατικής πολιτικής, για να κρυφτούν πίσω από την ανυπαρξία δικής τους πολιτικής.
Και γι' αυτό το ζήτημα δεν σε βλέπω να παίρνεις θέση. Μήπως έχεις την άποψη του Ν Φίλη ότι είναι ποινικό παράπτωμα να υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός απέναντι στους εκβιασμούς της μαφίας που κυβερνάει σήμερα την ΕΕ;
1. To πραγματικό παράπτωμα είναι άλλο: το να μην διαθέτει γενικώς σχεδιασμό διακυβέρνησης (ούτε μελετημένη πολιτική στρατηγική), ένα κόμμα που γνώριζε πως είναι "κυβερνητικό κόμμα σε αναμονή" ήδη από τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά σ' αυτό το έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής, το να υπάρχει (ή να μην υπάρχει) "τεχνικός σχεδιασμός" για τα περιβόητα τραπεζικά - νομισματικά θέματα, είναι απλή παρονυχίδα, ασήμαντη λεπτομέρεια της όλης πολιτικής συζήτησης.
Διαγραφή2. Στη Γερμανία η μακρά διαπραγμάτευση των σημερινών κυβερνητικών κομμάτων CDU/CSU και SPD είχε ως στόχο τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας. Εδώ, απ' ότι ξέρω, κείμενο προγραμματικής συμφωνίας των (πράγματι πολιτικά αταίριαστων) ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν ήταν επιθυμητό. Άρα ουδεμία συγκριση των 2 διαδικασιών.
3. Ο Χανς Βέρνερ Ζιν είναι είδος "μέντορα" των 25 - 60 "ανταρτών" Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών, που μονίμως, εδώ και 5 χρόνια, καταψηφίζουν στη Bundestag τις προτάσεις της Μέρκελ για "προγράμματα διάσωσης" και άλλα θέματα της ΕΕ. Είναι ας πούμε , ο "Λαπαβίτσας της Μέρκελ" (άν και μη βουλευτής).
Προφανώς είναι στο ίδιο στρατόπεδο - με την ευρεία έννοια - με την Μέρκελ. Υποθέτω όμως, πως μια τόσο διαρκής απόκλιση στα ευρωπαικά θέματα πολιτικές στρατηγικές αντιθέσεις σηματοδοτεί. Και όχι απλά ενδοκομματική "μικρο-φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές", που μπορεί να λυθεί με διάλυση των ...συνιστωσών της CDU.
Για τον ισχυρισμό περί "ποινικού παραπτώματος": Μετά τα τραγελαφικά του "βρώμικου 89" θα έπρεπε σε όλους να είναι σαφές, πως οι πολιτικές ευθύνες (και θα έλεγα γενικα οι ευθύνες πολιτικών - πλήν παραβιάσεων που συνιστούν εγκληματική δραστηριότητα) πρέπει να καταλογίζονται στους πολιτικούς όχι με ποινικό αλλά με πολιτικό τρόπο, με τις διαδικασίες της δημοκρατίας. Δηλαδή "στέλνοντάς τους στο σπίτι", βαμμένους με εκλογικό φούμο.
ΔιαγραφήΑρκετά δεν εξαπάτησαν τους πολίτες οι ελληνικές κομματικές ελίτ, εκτός των άλλων και με τις εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές τους;
Οι αντιθέσεις σήμερα στο χώρο του κεφάλαιου, έχουν και μια άλλη πλευρά την εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η οποία δεν “καθεφτίζεται” άμμεσα στα επίδικα της πολιτικής σκηνής. (δηλαδή για τις αντιπαλότητες/συμπορεύσεις του Ζιν με την Άντζελα, με το ΔΝΤ κλπ).
ΔιαγραφήΑφορούν στην εμπλοκή σε αυτές της εργατικής δύναμης, όχι μέσω αυτόνομης “εργατικής ταυτότητας” (όπως την αντιλαμβάνεται η παραδοσιακή αριστερά) αλλά ως “κοινωνού” της κεφαλαιακής σχέσης. Δηλαδή λαϊκά και εργατικά στρώματα, τα οποία ως συμμέτοχα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό με εντελλώς νεα χαρακτηριστικά από αυτά που σηματοδοτούσαν σε προηγούμενα στάδια του καπιταλισμού τις σχέσεις των μικροαστικών στρωμάτων με το κεφάλαιο, βρίσκονται στην πλευρά αυτού που πάντα χάνει, αλλά μπορεί να κερδίζει και κάτι ψίχουλα, σε σχέση με τα ομόλογά τους σε ένα άλλο διπλανό κράτος. Αυτό το ζήτημα είναι πολιτικά κρίσιμο, γιατί μπορεί να ερμηνεύσει, τόσο την αποτυχία του κλασσικού εργατικού κινήματος και των επίδοξων πολιτικών εκφραστών του, αλλά και να ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά νέων κοινωνικών συγκρούσεων, οι οποίες εκφεύγουν από τα πλαίσια προσέγγισης της παραδοσιακής αριστερής πολιτικής.
το σχέδιο βαρουφάκη ήταν έξυπνο για να γίνει πρωτότυπη εργασία ..αλλά δεν έλυνε κανένα πρόβλημα μέσα στην ΟΝΕ. θα καθυστερούσε το μνημόνιο λίγες βδομάδες... Ο βαρουφάκης δεν έχει ιδέα πως δουλεύει η ΕΕ και η ΟΝΕ.. δεν ήξερε καν ότι το eurogroup δεν αναγνωρίζεται από την συνθήκη ως θεσμός. το έμαθε στις 27 Ιουνίου! Δυστυχώς ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Δυστυχώς, δεν αφορά τον Βαρουφάκη, αλλά την ελληνική κυβέρνηση. Αν κάποιος στην κυβέρνηση "πρώτη φορά Αριστερά", κάτι γνώριζε περι αυτών, κάτι θα του είχε σφυρίξει στο αυτί πριν τον ξαποστείλει στο στόμα των λύκων...
ΔιαγραφήΔηλαδή, ο Τσακαλώτος που τον αντικατέστησε τα γνώριζε όλα αυτά, που ο άσχετος βαρουφάκης ανγοούσε;
Διαγραφήμια καλή απάντηση από τον
"πιτσιρίκο", εδώ::
Το Θεώρημα του Βαρουφάκη
Φίλοι τής ΕΟΣ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν έχετε έμφυτο ταλέντο ή το έχετε κολλήσει από αλλού (ξέρω ένα-δυο ιστολόγια που έχουν το ίδιο ‘‘μικρόβιο’’), πάντως, συχνά είναι φανερό ότι προσπαθείτε να πείτε απλά πράγματα με περίπλοκο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και σ’ αυτό το κείμενο. Μαζί με ένα παρεπόμενο/παράπλευρό πρόβλημα: στην προσπάθειά σας να ανακαλύψετε ανύπαρκτες βελόνες σε φανταστικά άχυρα, μπερδεύεστε τόσο πολύ που αδυνατείτε να δείτε τους ελέφαντες που είναι μέσα στο δωμάτιο! Εξηγούμαι (μάλλον ματαίως, αλλά την προσπάθεια θα την κάνω):
Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός «οργανωμένου σχεδίου εξόδου από το ευρώ» και του «έξυπνου συστήματος Βαρουφάκη». Είναι δύο κεφάλαια του ίδιου βιβλίου! Το πρώτο πράγμα που απαιτεί ένα «οργανωμένο σχέδιο εξόδου από το ευρώ» είναι η δημιουργία κάποιου παράλληλου συστήματος χρηματικών ανταλλαγών, κατ’ αρχήν στο πεδίο τού πλασματικού χρήματος.
Είναι το αυγό τού Κολόμβου. Αλλά δεν σας κάνει. Προσπαθείτε να ανακαλύψετε τη φιλοσοφική λίθο! Συνεχίστε τα διανοητικά παίγνια αφού σας ευχαριστεί. Αλλά mind και το gap, ρε γαμώτο, mind και το gap...
Τα λέμε
ΥΓ Ρε σεις! Ο aftercrisis σας φλερτάρει άγρια ή είναι ιδέα μου; Να έχετε το νου σας! Θέλει να ανασυστήσει τη 2½ Διεθνή κι όπου να ’ναι τον κόβω ότι θα βγάλει το μπλοκ τών κουπονιών και θα σας ζητήσει ενίσχυση! ;-) :-)
Η διαφορά μας – αν θέλεις να την διατυπώσουμε καθαρά και γενικά – είναι ότι εσείς (αλλά και αρκετοί άλλοι Αριστεροί) είναι με το “κόμμα της δραχμής” ενώ εμείς είμαστε με το “κόμμα της ανατροπής”. Δηλαδή, βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Αν δεν καταλαβαίνεις την διαφορά, διάβασε την παρέμβαση του Π. Παπακωσταντίνου στην εκδήλωση του iskra.gr και την ομιλία του Π. Λαφαζάνη και κάνε τις συγκρίσεις...
ΔιαγραφήΡε λέφτhδες,
Διαγραφήμε το Κατσανέβα θέλετε να φτιάξετε το κόμμα της δραχμής; Δεν το είδατε στην εκδήλωση της iskra, δεν τον διαβάζετε στις σελίδες της;
Αν ο Λαφαζάνης θέλει να φτιάξει το κόμμα της δραχμής και να κατέβη στις εκλογές, γρήγορα θα καταλάβει ότι δεν θα τον ακολουθήσει ούτε η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποστρατευτεί από το κόμμα του Τσίπρα και της παρέας του, και το κυριότερο, ούτε η ελληνική κοινωνία.
ΔιαγραφήΟ τόπος έχει ανάγκη από ένα πλατύ μέτωπο του ΟΧΙ που πολιτικά θα πρέπει να εκφραστεί στις εκλογές - χωρίς ηγεμονισμούς και μικροπολιτικές - και σε αυτό το μέτωπο έχουν αρκετοί την θέση τους.
Λυπάμαι αλλά αυτού του είδους οι ανταλλαγές, ακόμη και αυτή του (πανέξυπνου πιτσιρίκου), δεν βοηθούν και νομίζω ότι τελικά είναι χάσιμο χρόνου να τις διαβάζει κανείς. Αν είχαμε συναίσθηση του που βρισκόμαστε.....
ΑπάντησηΔιαγραφή...αντιθέτως, κέρδισμα χρόνου είναι η οικοδόμηση του κόμματος της δραχμής, του ΛΑΚ ;
ΔιαγραφήΛαφαζάνης - Αλαβάνος - Κατσανέβας!
Αν η περιγραφή του πιτσιρίκου θεωρείς ότι δεν έχει την "συναίσθηση της κατάστασης που βρισκόμαστε", ποιά είναι η δική σου;
Με υλικά αποτυχημένα δεν φτιάχνεται Ελεύθερη Ελλάδα. Σχέδιο εφικτό και δοκιμασμένο παρουσιάζει το ΕΠΑΜ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΗΕ και διεθνής νόμος το καλύπτουν πλήρως, όχι όμως όσο μένουμε στην ναζιστική ΕΕ των Βρυξελλών.
Στο άρθρο σας μπουρδολογειτε και τίποτε άλλο.