ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Να "αγοράσει" το δάνειο του ΔΝΤ στην Αθήνα, ζητά από Βερολίνο η Lagarde;


Τις τελευταίες μέρες είχε φανεί μέσα από μια σειρά δημοσιευμάτων ότι το ΔΝΤ είχε σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και έθετε ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.Μια εξήγηση αυτής της "ανεξήγητης" στάσης προβάλλει ο Γ. Αγγέλης στο capital.gr:

To ΔΝΤ και η Lagarde σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν θέσει ευθέως στην ευρωπαϊκή πλευρά το θέμα στην διάρκεια των συζητήσεων που έχουν σε κλειστό κύκλο στην διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και η Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας, δεσμεύθηκε να δώσει «λύση» στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα το αργότερο τον Ιούνιο.

Η «λύση» που προωθεί το ΔΝΤ και η οποία έχει ακουσθεί δύο φορές μέχρι σήμερα από τον Νοέμβριο του 2012, είναι εξαγορά μέσω του EFSF του μέρους του δανείου που έχει ήδη δοθεί προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και η «ακύρωση» του υπολοίπου που μένει να εκταμιευθεί μέχρι το 2016.
Το καινούριο στοιχείο στην συζήτηση αυτή είναι η προσθήκη στη «διευθέτηση» και της εξαγοράς των ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, καθώς η άσχημη συγκυρία αδυναμίας αποπληρωμής καλύπτει και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, στο οποίο υπάρχουν οι μεγάλες υποχρεώσεις που αφορούν στα ομόλογα της ΕΚΤ. Η διευθέτηση αυτή αποτελεί άλλωστε το βασικό κορμό του περιβόητου σχεδίου για «μεγάλη συμφωνία» τον Ιούνιο η οποία όμως θα συμπεριλαμβάνει απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης για τις οποίες οι μέχρι σήμερα συζητήσεις δεν φαίνεται να έχουν δώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρ’ όλα αυτά.

(απόσπασμα από το κείμενο: Να "αγοράσει" το δάνειο του ΔΝΤ στην Αθήνα, ζητά από Βερολίνο η Lagarde)Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ