ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

SYRIZA with 53+ technology...


Του Γιώργου Καλαντζόπουλου

Την Παρασκευή 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, το κράτος. Σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού σε συνθήκες πολιτικών εκβιασμών και οικονομικής ομηρείας» στην Τεχνόπολη από την «Κίνηση των 53+» στην οποία παραβρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

(ρεπορτάζ [εδώ] και [εδώ])

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Χριστόφορος Παπαδόπουλος και κυβερνητικά στελέχη (ο αν. υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς και Κώστας Αθανασίου αντιστοίχως, καθώς και η βουλευτής Α' Πειραιώς Ελένη Σταματάκη).

Από πρώτη ματιά φαίνεται δελεαστικό να παρακολουθήσει κάποιος την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου επειδή συμμετέχει στο επιτελείο που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις. Όμως ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είναι η λιγότερο πολιτικά ενδιαφέρουσα, αφού οι χειρισμοί και οι τακτικές απαιτούν πολιτικό σχεδιασμό και κινήσεις που δεν είναι δημόσια ανακοινώσιμες. Φαντάζεσθε σε ένα πόλεμο το Γενικό Επιτελείο του Στρατού να έχει αναρτήσει τα σχέδιά του στην “διαύγεια” και να οργανώνει δημόσια διαβούλευση στο πως θα κινηθούν οι δυνάμεις του, ποιους στόχους του “εχθρού” ετοιμάζεται να πλήξει και πως οργανώνει την άμυνά του;


Αν λοιπόν θέλει κάποιος να αντιληφθεί την ταυτότητα αυτού του νέου “ρεύματος” που συγκροτείται οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην ομιλία του Χ. Παπαδόπουλου, που κατέχει ηγετικό ρόλο σε αυτή την ομαδοποίηση. Όμως και πάλι δεν πρόκειται να καταλάβει και πολλά πράγματα. Αν δεν το πιστεύετε, κάντε μια φιλότιμη προσπάθεια να παρακολουθήσετε την τοποθέτησή του:


Δεν θα μπούμε στην άχαρη διαδικασία ανασκευής και απάντησης σε ένα προς ένα στα ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο Χ. Παπαδόπουλος, διότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εντάσσεται σε καμία διαδικασία “διαλόγου” εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα αποτελεί προσπάθεια περιχαράκωσης οργανωτικού τύπου, η οποία αποβλέπει στην τροποποίηση των εσωτερικών συσχετισμών με όρους ισχύος. Οι προθέσεις αυτές έχουν καταγραφεί από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η ομάδα με το κείμενο που κατέθεσε πριν ένα χρόνο στην ΚΕ και συνεχίζονται να καταγράφονται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα μέσα από μια σειρά ανάλογων πρακτικών.


Θα περιοριστούμε λοιπόν μόνον σε ένα σχολιασμό του αυτοπροσδιορισμού της, όπως αυτός καταγράφεται στο νέο λογότυπό: “Κίνηση των 53+”, με αφετηρία την θέση ότι η “γλώσσα” που χρησιμοποιούμε καθρεφτίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Το πρώτο που διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε είναι ότι ο τίτλος είναι πολιτικά εντελώς άχρωμος. Η πρώτη λέξη “κίνηση” παραπέμπει στον Ηράκλειτο: “Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ'αυτό μένειν ...”. Από μια διαφορετική θεώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραπομπή στον “ταχτικισμό” και τον “οπορτουνισμό”. Το πιο ενδιαφέρον σημείο στον τίτλο είναι η εισαγωγή του “plus” που πράγματι αποτελεί μια πρωτοτυπία σε σχέση με ανάλογες προσπάθειες πολιτικού αυτοκαθορισμού. Το προσθετικό “+” δηλώνει ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των “από τα πάνω” (των μηχανισμών) η οποία διατηρεί την διάκριση με τους “από κάτω”. Υπάρχουν οι 53 επώνυμοι καταξιωμένοι παράγοντες του κομματικού μηχανισμού και υπάρχουν και οι ανώνυμοι “+” που τους ακολουθούν.


Αν και στον τίτλο δηλώνεται σαφώς αυτή η διάκριση ανάμεσα στους 53 και τους “plus”, επιχειρείται να σηματοδοτηθεί με θετικό τρόπο. Κατάλληλος χώρος για να ανιχνεύσουμε την πρακτική της θετικής σηματοδότησης είναι ο χώρος της διαφήμισης και πως εκεί αυτό το “+” χρησιμοποιείται στο πλασάρισμα διαφόρων προϊόντων. Παρουσιάζουμε μετά από μια σύντομη έρευνα μερικά παράδειγμα και αφήνουμε τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:







1 σχόλιο :

  1. Πάντως, είναι υποκριτικό να φωνάζουν κάποιοι για τις εναπομείνασες συνιστώσες (ΚΟΕ-ΔΕΑ), και για το περιβόητο "εύλογο χρονικό διάστημα". Μόνο η Κομμουνιστική Τάση εφάρμοσε το καταστατικό και έγινε τάση, με δημόσια ίδρυση και δεν έχω μάθει αν κάνει ανοιχτές συνεδριάσεις. Η Δεξαρέν έκανε κλειστή ιδρυτική συνέλευση στον Κεραμεικο και η 53+ ιδρύθηκε κάποτε, σε κλειστή συνεδρίαση, και τώρα έκανε δημόσια εκδήλωση με αφίσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ