Του Γιώργου Καλαντζόπουλου
(μια απάντηση στο άρθρο του του Γιάννη Αλμπάνη “Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο”)
Το κείμενο του Γιάννη Αλμπάνη θέτει μια κόκκινη γραμμή και την υπερασπίζεται: “αν τα πράγματα φτάσουν στο έσχατο σημείο, και το δίλημμα είναι «Τρίτο Μνημόνιο ή Grexit», η απάντηση μια κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας επουδενί μπορεί να είναι «Τρίτο Μνημόνιο»”.
Επίσης εξηγεί ότι η πορεία της χώρας μετά από ένα Grexit δεν θα είναι “η βασιλική οδός προς την ανάπτυξη, όπως αφελώς ορισμένο διατείνονται – κάθε άλλο: το Grexit θα σημάνει πτώση του ΑΕΠ και θα υπαγορεύσει περιοριστικές πολιτικές”.
Σήμερα όμως το να επανατίθεται με έμφαση αυτή η κόκκινη γραμμή, η οποία έχει διατυπωθεί με σαφήνεια τόσο στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις προγραμματικές διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστεί. Αν δεν υπήρχε αυτός ο κίνδυνος, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γραφτεί αυτό το κείμενο. Η εκδοχή του Grexit εξάλλου δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εμφανίστηκε μετά τις εκλογές, ήταν το φόβητρο που ύψωνε το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων, εντός και εκτός της χώρας, από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν οι πολιτικές του.
Ο υπαινικτικός τρόπος με τον οποίο τίθεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υπογραφή ενός νέου “μνημονίου”, όπως αυτό και αν ονομαστεί, συσκοτίζει τα πραγματικά ερωτήματα που θέτει η συγκυρία, τα οποία απασχολούν όχι μόνον τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υπόλοιπη Αριστερά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Με το να κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δακτυλάκι μας (δηλαδή τις “διακηρύξεις” του ΣΥΡΙΖΑ) για να μην θέσουμε ανοικτά όλες τις πλευρές των ζητημάτων που προκύπτουν στην μετεκλογική περίοδο, συμβάλουμε όχι μόνον στην καταστροφή της χώρας αλλά και στην καταστροφή της Αριστεράς. Αυτά δεν είναι θέματα προς συζήτηση μόνον στο εσωτερικό των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπορούν να διευθετηθούν πραγματικά εκεί. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν καθαρά και δημόσια ότι ο κίνδυνος υπογραφής ενός νέου μνημονίου από την νέα κυβέρνηση είναι υπαρκτός. Και απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, ως Αριστεροί οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την στάση μας, όπως ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο κείμενο την θέση του απέναντι στο Grexit.
Είναι προφανές ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η υπογραφή ενός νέου μνημονίου θα οδηγήσει στην όξυνση της εσωκομματικής διαπάλης, και θα ανοίξει τον δρόμο για την αποστράτευση και για διασπάσεις. Όμως η εσωκομματική διαπάλη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις: ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα δεν έχει κανένα ιδιαίτερο καθοριστικό πολιτικό ρόλο στην συγκυρία. Ήδη, με το πρόσχημα της “αυτονομίας” του κόμματος από την Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως συλλογικός πολιτικός μηχανισμός έχει τεθεί στο περιθώριο και μετά τις εκλογές δεν έχει κανένα ρόλο στην διαμόρφωση των κυβερνητικών επιλογών.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα κοινωνικά ερείσματα (οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες) που διαμορφώνει η κυβέρνηση και οργανώνει την συναίνεση στις πολιτικές της, δεν διαμεσολαβούνται από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, στο όνομα μιας δήθεν “αυτονομίας” - ανάλογης με αυτή του κόμματος από την κυβέρνηση - έχουν μεταβληθεί σε εργαλεία κυβερνητικής προπαγάνδας.
Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα είναι η λειτουργία της ΚΕ. Στην τελευταία συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την εκτίμηση του κυβερνητικού έργου και την υπογραφή της επέκτασης της δανειακής σύμβασης, ένα μεγάλο μέρος των μελών της ( πάνω από 40), όχι μόνον δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες, αλλά ψήφισαν τις αποφάσεις τηλεφωνικά! Τι να πρωτοθυμηθούμε, την φαρσοκωμωδία του “στιγμιαίου συνεδρίου”;
Η υπογραφή ενός νέου μνημονίου, θα είναι σίγουρα η ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που έφερε την Αριστερά στην κυβερνητική εξουσία, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να κυβερνά για καιρό ακόμα, ως σταθεροποιητικός παράγοντας του πολιτικού συστήματος. Ως Αριστεροί, αλλά και ως συριζαίοι, οφείλουμε από τώρα να προετοιμαζόμαστε μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο...
Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πως είναι εντελώς τραγικό να καταστραφεί η χώρα για να διασωθεί μια κάποια θρυλική αριστερά. Τρελαθήκαμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά!
ΔιαγραφήΝ υπογράψουμε τα μνημόνια για να "σωθεί η χώρα" και δεν πειράζει αν καταστραφεί τελικά και αυτή που αποκαλείς "θρυλική αριστερά" αλλά και η χώρα μαζί της;
'Έτσι δεν είναι; Γιατί ντρέπεσαι να πεις πως δεν σε πειράζει αν η κυβέρνηση υπογράψει νέο μνημόνιο;
Το πρωταρχικό καθήκον μιας κυβέρνησης που φιλοδοξει και θέλει να πράττει (και όχι να λειτουργεί συμβολικά) ως αριστερή κυβέρνηση, είναι να στέκεται στο πλευρό των πιο αδύναμων πολιτών, να μεριμνά για την «αληθινή πραγματικότητα» των μισθωτών του ΙΤ, των επισφαλών και των ανέργων. Τα λοιπά, όσο και άν είναι ζωτικά για κάποιες (ιδεολογικές ή άλλες, μεσοστρωματικές είτε εργασιακά «εξασφαλισμένες») ελίτ, έπονται. Μπορούν να περιμένουν ή και να υποχωρούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια κυβέρνηση χωρίς έμπρακτα φιλολαïκή πολιτική, ποτέ δεν θα γίνει αριστερή, όσα ιδεολογήματα και να χρησιμοποιεί.
Να μας απαντήσετε συγκεκριμένα, όμως, αν με το σχέδιο δραχμή μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα γίνουμε Τιμπουκτού, ότι δηλαδή το επίπεδο ζωής δεν θα είναι χαμηλότερο από το σημερινό. Το εγγυάστε; Το υπογράφετε; Αναλαμβάνετε την ευθύνη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλός ο Αλτουσέρ, ακόμη καλύτερος ο Μπαντιού, δεν λέω όχι.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με τη δέσμευση ότι δεν θα βγούμε από το ευρώ, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας σύντροφοι.
Εγγυήσεις δεν δίνει κανένας! Όσοι έδιναν "εγγυήσεις" ότι με την ΟΝΕ η χώρα θα είχε μια άλλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν οικτρά. Επίσης διαψεύστηκαν και όσοι έλεγαν ότι με τα "μνημόνια" θα βγούμε από την κρίση. Βέβαια την εποχή των μνημονίων κάποιοι αύξησαν τα πλούτη, ενώ πολλοί άλλοι πεθαίνουν...
Διαγραφή1 - Η μόνη εγγύηση που δίνει η ίδια η ζωή είναι ότι τα μνημόνια είναι καταστροφικά, γιαυτό δεν μπορεί να συνεχίσουν.
Διαγραφή2 - Για όλα τα άλλα ενδεχόμενα δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Όταν γίνεται ένας πόλεμος έχεις να διαλέξεις ή θα δώσεις την μάχη ή θα υποταχθείς.
3 - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα βγούμε από το ευρώ αλλά ότι θα εφαρμόσει τις πολιτικές του διακηρύξεις. Δήλωνε και συνεχίζει να δηλώνει ότι επιθυμεί να βρει μια λύση να εφαρμόσει την πολιτική του εντός του ευρώ. Αν όμως δεν βρεθεί τέτοια λύση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
4.- Το νόμισμα δεν είναι ο βασικός παράγων που κρίνει την πορεία της χώρας. Εντός του ευρώ είμαστε και έχουμε ανθρωπιστική κρίση και μια πορεία της οικονομίας της χώρας που είναι χειρότερη ακόμα και αν η χώρα είχε εμπλακεί σε πόλεμο.
Η οικονομία της χώρας, με την ΟΝΕ, εν μέσω κρίσης, παραμένει καλύτερη από τις οικονομίες της γειτονιάς μας (βλ. Τουρκία επί παραδείγματι - δείτε πόσο είναι εκεί ο βασικός μισθός). Ως προς τις ατομικές ελευθερίες, παρότι έχουμε δρόμο ακόμα, δεν είμαστε ούτε Τουρκία, ούτε Ρωσία. Έγιναν βήματα, η Ελλάδα του 1950 δεν είναι η Ελλάδα του 2014, παρά την κρίση. Ας μην τα μηδενίζουμε όλα. Δεν μπορεί να προκύψει ερμηνεία αν εξετάζουμε τα πράγματα άσπρο-μαύρο. Ως προς τη λογική του πολέμου, είναι μεγάλη συζήτηση. Κάποιοι από όσους έζησαν τον πόλεμο (Άλκη Ζέη) δεν δέχονται παρόμοιες συγκρίσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει γαλατικό χωριό, επειδή κάποιοι το θέλουν. Είτε εντός, είτε εκτός ευρώ, το χρέος παραμένει εξάλλου. Ακόμα και διαγραφή του χρέους να κάνουμε μονομερώς οι συμβάσεις είναι συμβάσεις και δεσμεύουν την κρατική οντότητα. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι εν μέσω κρίσης, αλλά θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι, όταν οι τιμές (σε δραχμές) των ακινήτων θα είναι στα τάρταρα.
ΔιαγραφήΠρος τον ανωνυμο που ρωταει και ζηταει εγγυήσεις για τον δρομο δραχμής.Στο εγγυομαι, στο υπογραφω και αναλαβανω την ευθύνη: αν είσαι απο τους καβατζωμενους που εισπαρατεις ακομα καλο μισθο σε ευρω και εχεις σημαντικες καταθεσεις κλπ, το βιοτικό σου επιπεδο ασφαλώς και θα μειωθει.Και έτσι ακριβώς πρεπει να γινει για να μην μετατραπει η κοινωνία μας σε ζουγκλα. Αν δεν θες να γινει αυτό, κατσε επανω στα ευρώ σου, φυλα τα καλά και περιμενε ποτε θα ξεσηκωθουν οι ανεργοι και οι φτωχοι και θα σε κυνηγανε με αγριες διαθεσεις.
ΔιαγραφήΠρος τον ανωνυμο που μας λέει ότι στις ατομικες ελευθεριες δεν είμαστε ουτε Τουρκια ουτε Ρωσία: Εχεις δικιο, πραγματι είμαστε -θεωρητικά- αρκετά καλυτερα απο αυτές τις χωρες. Σου θετω όμως το ερωτημα: ένας ανθρωπος μακροχρονια άνεργος, χωρις εισοδηματα, καβατζες κλπ ποσο μπορει να αξιοποιησει αυτές τις παραπανω ατομικες ελευθεριες;
ΔιαγραφήΩραιες οι ατομικες ελευθεριες και τα δικαιωματα, αλλά τελικά σε αυτό το συστημα τις χαιρονται κυρίως αυτοί που εχουν λεφτά...
Τί θα πεί τα μνημόνια είναι καταστρεπτικά; Η κρίση χρέους ήταν η αιτία των μνημονίων κι εξακολουθεί να υπάρχει. Τα μνημόνια που υποτίθεται οτι θα την θεράπευαν (όπως κουτσοδούλεψε στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο) δεν απόδωσαν στην Ελλάδα. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει οτι η δραχμή θα αποδώσει καλύτερα. Κατά τη γνώμη μου η δραχμή θα είναι 100 φορές πιο καταστρεπτική απο τα Μνημόνια. Θα έχει τα ίδια αποτελέσματα μεγενθυμένα. Όλο το πακέτο (ανεργία, αυτοκτονίες κλπ.)
ΔιαγραφήΤί είναι αυτά τα "κανεις δεν μπορει να εγγυηθεί τίποτα" τί έτσι θα πάμε στα τυφλά; Σοβαρολογούμε;
"Ο Συριζα δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα βγούμε από το ευρώ" ; Αντιθέτως ο Συριζα ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ότι δεν θα βγούμε από το ευρώ και αυτή είναι η κοινή αντίληψη όλων των πολιτών. Αν δεν είχε δεσμευτεί επανειλημμένα και με επίταση ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Διοτι μπορεί ο λαός να αγαπάει τον Συριζα, όμως αγαπάει το ευρω περισσότερο. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι και τα γυρίσει θα υποστεί τις συνέπειες. Μ'αυτό εννοώ οτι δεν θα βγάλει εξάμηνο...
Και φυσικά θα γίνουμε Τιμπουκτου.
Το παραπάνω είναι απόσπασμα από συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, όχι κανενός αριστερού. Η Άλκη Ζέη είναι για ξεκάρφωμα.
ΔιαγραφήΑρκεί να δει κανείς ποιούς έβαλε η κυβέρνηση στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για να καταλάβει τις προθέσεις για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, ακόμα και αν το ρεπορτάζ δεν παρουσιάζει το πλήρες βιογραφικό τους:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια είναι τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ
Ο Άγγελος Βλάχος ήταν σύμβουλος Τουρισμού για αρκετά χρόνια, τόσο επί Φάνης Πάλλη Πετραλιά, επί Άρη Σπηλιωτόπουλου, και Άντζελας Γκερέκου η οποία τον τοποθέτησε και στο γραφείο του ΕΟΤ στη Κίνα. Ο νεαρός που ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Επειδη προφανως δεν τον ξερεις τον τυπο προσωπικα-καποιοι τυχαινει να τον γνωριζουμε:
Διαγραφήα) ηταν για ενα χρονο και οχι "για αρκετα" στην Κινα
β) δεν υπηρξε ποτε συμβουλος του Σπηλιωτοπουλου
και γ) δεν υπηρξε -τσεκαρισμένο- "στελεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ".
Για ψαξτο λιγο παραπανω...
Πράγματι σωστά επισημαίνει το κείμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα είναι στο περιθώριο, όπως επίσης ακόμα και αν διαλυθεί ή διασπαστεί δεν θα έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα για την πορεία της κυβέρνησης, εφόσον αυτά τα φαινόμενα δεν συνοδεύονται και με την έξοδο του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο (γιατί από ΚΚΕ και αναρσύες τίποτε το καλό δεν πρόκειται να έλθει).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να έχει παρεμβάσεις στις πολιτικές εξελίξεις δεν είναι οι ΟΜ και ο κομματικός μηχανισμός, αλλά η ΚΟ (κοινοβουλευτική ομάδα). Η έγκριση της επέκτασης της δανειακής σύμβασης δεν ήρθε σε ψήφιση στη βουλή ακριβώς γι' αυτό τον λόγο: Για να μην αποκαλυφθεί ποιές είναι οι πραγματικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση: Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το να στηρίζει την κυβέρνηση ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης και να μην την στηρίζουν πιθανόν κάποιοι από τους βουλευτές των κομμάτων που την συγκροτούν;
1, Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων είναι εξασφαλισμένη. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση είναι ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου. Αυτό όμως απουσιάζει από την πολιτική της κουλτούρα. Τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως και στην Κύπρο και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. (λεπτομέρειες για όποιον δεν το έχει διαβάσει τις αποκαλύψεις του Harald Schumann, εδώ: Κύπρος: Ληστεία δισεκατομμυρίων με δράστες υπουργούς Οικονομικών;)
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Τεχνοκράτες και δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Μόνο μια λαϊκή εξέγερση μπορεί να αλλάξει το ρου των εξελίξεων που παρακολουθούμε από τις οθόνες μας.
http://www.hamogelo.gr/4-1/2311/Enosame-oloi-tis-dynameis-mas-gia-th-diakomidh-ths-mikrhs-Despoinas
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο capital.gr μιλάει για τον κίβδηλο διαχωρισμό μνημόνιο/ αντιμνημόνιο, χαιρετίζει τις γενναίες ιδεολογικές και πολιτικές εκπτώσεις από τις αφετηριακές – καταστατικές θέσεις του κόμματος και συντάσσεται με την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σταυροδρόμι του Αλέξη
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές τις θέσεις τις ακούμε ήδη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ....
Ο ρους της Ιστορίας εφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνηση της χωρας. Τα διλληματα μεγαλα αναμεσα στην ιδεολογικη καθαρότητα και την ασκηση της διακυβερνησης υπό σκληρότατες συνθηκες. Το θεμα ομως είναι ότι η πλειοψηφια του Ελληνικου Λαού δεν ειναι έτοιμη να ακολουθήσει υπαρκτα ζητηματα ιδεολογικης καθαροτητας του ΣΥΡΙΖΑ... (ουτε καν μεγαλη μεριδα των μελών και στενων φιλων του).... Κατα συνεπεια τι? Στο όνομα της καθαρότητας παραδίδει ο Τσίπρας την διακυβέρνηση?... και οι άμεσες αναγκες της Κοινωνίας που ζητάει έστω και μια μικρή ελάφρυνση της οικονομικής κατάστασης της και έστω και μικρη βελτιωση της καθημερινης ζωης? Σίγουρα μια αποτυχια θα ειναι ταφόπλακα όχι μόνο για την Αριστερα, αλλα και για την χώρα, όπου οι εναλλακτικες της δεν θα υπαρχουν πια.... Η λυση μπορει να αναζητηθεί μόνον σε μια καθαρότητα που ομως πρεπει να έχει σε διαρκή αυτοπροστασία το ιδεολογικό της plan B....... και φυσικά σε περίπτωση πολιτικου αδιεξοδου την προσφυγή στον Ελληνικό Λαό....
ΑπάντησηΔιαγραφήη Οικονομία δεν σταματάει με τη μετάβαση στη δραχμή:
ΑπάντησηΔιαγραφή1 η αλλαγή νομίσματος είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί ενα οργανωμένο και λειτουργικό Κράτος
2 αν το Ελληνικό Κράτος δεν είναι σε θέση να αναλάβει αυτό το ρόλο, τότε αναγκαστικά θα τον αναλάβει η ΕΕ, δηλαδή η διαδικασία της μετάβασης θα ελέγχεται απόλυτα απο το Γιουρογκρουπ
3 μετά την έξοδο, η δραχμή θα είναι το επίσημο νόμισμσμα, αλλά το ευρω θα είναι το de facto, το πραγματικό νόμισμα, στο οποίο θα γίνονται όλες οι συναλλαγές κάποιας αξίας.
4 η δανειακή εξάρτηση της χώρας δεν θα πάψει, όπως και νάχει η Ευρώπη θα στηρίξει την ελληνική οικονομία και φυσικά θα υπάρχουν όροι για μιά τετοια βοήθεια. Δηλαδή θα έχουμε Μνημόνιο με Δραχμή!
5 έξω απο τον πυρήνα δεν υπάρχουν ερείσματα πίεσης. Δεν θα χρειάζονται τη συναίνεσή μας, άρα κανείς δεν θα ασχολείται μαζύ μας. Τέρμα οι συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ κάθε λίγο και λιγάκι, τέρμα ο θεατρικός Βαρουφάκης , τέρμα οι πολιτικές συζητήσεις με ηγέτες. Θα υπάρχει μόνο η ΕΚΤ, άντε και καμιά τρόϊκα. Δεν θα ζητάνε, θα διατάσσουν...
6 η υποτίμηση θα αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, το μεγάλο κεφάλαιο είναι έξω, προστατευμένο και θα κρατήσει την αξία του. Άρα θα έχουμε ισχυροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου( και του ρόλου του...)
Αν προσθέσεις και τα παραπάνω, τότε το αποτέλεσμα καθίσταται προφανές.
Η αλλαγή νομίσματος θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απο τα προσδοκώμενα.
Κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα, όσο υπάρχει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Μετά την έξοδο από το ευρώ δεν θα υπάρχει πλέον αβεβαιότητα. Αντίθετα αβεβαιότητα θα υπάρχει πλέον στην ευρωζώνη (ποιός θα είναι ο επόμενος). Όσα λέγονται για τη σχέση δραχμής-ευρώ προϋποθέτουν οτι το ευρώ θα παρμείνει αλώβητο μετά από την έξοδο της Ελλάδας - αυτό όμως δεν ισχύει.
ΔιαγραφήΠιστεύω, καλό θα ήταν να σταματήσει η γκρίνια, ας βοηθήσουμε λίγο την Κυβέρνηση, γιατί βάλλεται από παντού, ας μην βάλλεται και εκ των έσω, δεν πρόκειται να γίνει καμία καταστροφή και καλό θα ήταν να μην τραβάμε στα άκρα και επιτείνουμε την ένταση, δεν ωφελεί κανέναν, αν υποσκαφτεί αυτή η Κυβέρνηση, τότε πιθανόν σε λίγο διάστημα να ακολουθήσουμε τα χνάρια της Γαλλίας και δεν νομίζω να είναι αυτό η καλύτερη προοπτική για την Χώρα και για την αριστερά
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σωστη διάσταση που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αλλαγή της Ευρώπης , η σωτηρία της Ελλάδας είναι δευτερεύωνζήτημα, γιατί θα είναι ούτως ή άλλως χαμένη, σκατά με το Ευρώ, μπόκ με τη δραχμή(Μποκ=σκατά στα Τούρκικα). Ομως μιά Ευρώπη διαφορετική, σε σχέση με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, θα είναι μιά θετική εξέλιξη για τον πλανήτη ολόκληρο,(υπάρχουν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σπρώχνονται κάτω απο το χαλάκι. Εγω προσωπικά ακόμα δεν μπορώ ναεκτιμήσω αν θά βοηθήσει μία οσο το δυνατον γρηγορότερη διάλυση της ΟΝΕ, που ενα Grexit θα έσπρωχνε, ή μιά πιό λάου λάου και επώδυνη ούτως ή άλλως συγκροτηση μιάς διαφορετικής κατεύθυνσης. Μου φαίνεται πάντως λιγότερο επικίνδυνο απο ο σοκ της διάλυσης μιά εκ των έσω απόπειρα μεταστροφής. Μπορεί να είναι πιο συγκροτημένο σαν κατεύθυνση απο μια διάλυση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Απο την άλλη θυμάμαι το Μιλόσεβιτς που ενώ στο τέλος υποχώρησε σε όλα τον συνρίψανε γιατι ήθελαν να τον συντρίψουνε ,η διαπραγμάτευση ήταν απλώς το πρόσχημα.
ΔιαγραφήBασικά αν διαλυθε'ι το κόμμα υπο αυτές τις συνθ'ηκες με εχθρικό ή παθητικό το λαικό παράγοντα η κυβέρνηση θα γίνει πιο θνησιγενής κ με πλησιέστερη ημερομηνία λήξεως. Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί υποτίθεται θα είναι μονίμως αν'υπαρκτα στο προσκήνιο κκε , ανταρσύα (κ ας μην ξεχνάμε κ τους νεοναζι). Αυτοί που λένε ότι ο κοζμάκης αγαπάει το ευρώ του (που το 80% του κόσμου δεν το έχει καν) ενώ στη πραγματικότητα αυτο είναι απλώς η βιρτουαλ εικόνα των βοθροκάναλων, των διασκευασμένων δημοσκοπήσεων που κατασκευάζουν αποτέλεσμα με χίλια κόλπα κ της καπιταλιστικής ηγεμονίας , ελπίζω να μην είναι μπερήφανοι κ σώφρωνες αριστεροί....γιατί η αριστερά υποτίθεται έχει τη δική της λογική σε αρκετά πράγματα
ΑπάντησηΔιαγραφή