ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Πολ Κρούγκμαν: «Δελφικός χρησμός η απόφαση»



«Οk, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία... τι;», είναι η πρώτη φράση του νομπελίστα οικονομολόγου σε άρθρο του με τίτλο «Δελφικός χρησμός» στους«New York Times».
«Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης συν κάτι που μοιάζει με συμφωνία να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης των δημοσιονομικών. Το ερώτημα είναι τι πηγαίνει μαζί με αυτό», αναρωτιέται ο Πολ Κρούγκμαν.

Αποτιμώντας τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται ότι παραχώρησε αρκετό έδαφος: τα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συμπεριλήφθηκαν πάλι, κάτι που ενδεχομένως η Γερμανία να ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για παραμονή στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5%. Ομως, η Ελλάδα προφανώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

Έτσι, είμαστε σε ένα περίεργο σημείο, γράφει ο Πολ Κρούγκμαν και προσθέτει: «Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι ήττα μόνο αν οι Έλληνες την αποδεχθούν ως τέτοια. Κάτι που σημαίνει ότι τίποτα απολύτως δεν έχει επιλυθεί ξεκάθαρα. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα. Ώρα για την Ελλάδα να οργανωθεί».
Καταλήγοντας θυμάται ένα παλιό ανέκδοτο, το οποίο -ελαφρώς τροποποιημένο όπως λέει- ταιριάζει σε αυτή την κατάσταση. «Τι θα πάρεις αν συνδυάσεις έναν νονό και μία ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που θα σου κάνει μία προσφορά που δεν θα μπορείς να καταλάβεις».

Διαβάστε επίσης: 


1 σχόλιο :

  1. Καθόλου δελφικός χρησμός. Είναι πάρα πολύ καθαρό
    Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης - τέλος, εκτός αν το υποστηρίξει ο Σόιμπλε
    Μνημόνιο, αξιολόγηση, τρόικα. Ο Βαρουφάκης θα γράψει την εργασία του και σαν καλό παιδί θα την στείλει για βαθμό στον παππού Σόιμπλε. Αύριο θα ακούσουμε τον βαθμό, αλλά δεν θα δούμε πολύ καθαρά όλη την εργασία. Αν ο βαθμός είναι καλός θα πρέπει να είμαστε χαρούμενα παιδάκια
    Εντωμεταξύ τα ΜΑΤ έπιασαν πάλι δουλειά στην Αμυγδαλέζα
    Με τις υγείες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ