της Μαριλένα Ιατρίδου
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Α.Ε., σκοπός του οποίου είναι η ιδιωτικοποίηση και η εντατική ανάπτυξη μέσω φαστ–τρακ επενδύσεων και ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικών Σχεδίων Χωροταξικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων τα οποία μπορεί να προβλέπουν μαρίνες, ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά κ.α.). Η θέση αυτή είχε διατυπωθεί προεκλογικά τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον αρμόδιο νυν Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκη, ο οποίος ήταν τότε εισηγητής στο σχετικό νομοσχέδιο.
Για τον λόγο αυτό κατετέθησαν στο ΣτΕ από πολίτες που εκπροσωπούν δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ 8 προσφυγές κατά των υπ’ αρ. Αριθμ. 143/43399/4-9-2014 (ΦΕΚ Β’ 2424/11-09-2014) και υπ’ αρ. Αριθμ. 43856/148/8 -9-2014 (ΦΕΚ Β ́ 2429/12-09-2014) ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού, με τις οποίες παραχωρείται στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε, κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή, το μεγαλύτερο τμήμα του παράκτιου μετώπου από το ΣΕΦ έως τη Φώκαια.
Κατά περίεργο τρόπο το ΣτΕ όρισε να δικαστούν στο ακροατήριο ορισμένες από τις προσφυγές μας (Π. Φαλήρου, Κορωπίου και Σαρωνικού) καθώς και ανάλογες προσφυγές των Δήμων Βούλας- Βάρης - Βουλιαγμένης και Αλίμου στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή εντός ενός τριμήνου από την κατάθεσή τους. Επισημαίνουμε ότι οι υποθέσεις στο ΣτΕ, ακόμη και αυτές που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, δικάζονται το λιγότερο ένα χρόνο μετά την υποβολή των προσφυγών.
Παρ όλες τις εξαγγελίες για αναθεώρηση όλων των παραχωρήσεων δημόσιας περιουσίας και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μία μέρα μετά τις εκλογές και ενώ ακόμα δεν είχε οριστεί η νέα κυβέρνηση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έστειλαν αυθημερόν ως μη όφειλαν εν όψει αλλαγής πολιτικού και διοικητικού προϊστάμενου, αρνητικές για τις προσφυγές απόψεις της διοίκησης στο ΣτΕ, στις δε 28 Ιανουαρίου επιδόθηκαν στους αιτούντες παρεμβάσεις της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. κατά των προσφυγών μας.
Μετά από επικοινωνία μας με το Υπουργείο Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης, που εποπτεύει το Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.) πληροφορηθήκαμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι εν γνώσει του Υπουργού κ. Σταθάκη, ο οποίος ζήτησε απλώς από το ΣτΕ αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, και δεν κατήγγειλε ως παράνομη την αποστολή των απόψεων της διοίκησης στο ΣτΕ από τη Νέα Δημοκρατία στις 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές. Επιπλέον, επέτρεψε να σταλούν από την Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. παρεμβάσεις στο ΣτΕ εναντίον μας ως προσφευγόντων στις 28 Ιανουαρίου, όταν ήδη ήταν υπουργός.
Τελικά στις 6 Φεβρουαρίου, η υπόθεση εκδικάστηκε στο ΣτΕ, το οποίο βεβαίως δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναβολής τόσο του υπουργού όσο και τις δικές μας. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε η εξής εικόνα : από τη μία 8 δημοτικές παρατάξεις, τις οποίες στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ευρύτερο Κίνημα για τη Διάσωση του Σαρωνικού να ανθίσταται στην οικολογική κακοποίηση των ακτών, να υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και από την άλλη η ... Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους νομικούς συμβούλους των Υπουργείων και τους αδρά αμειβόμενους δικηγόρους της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. να υπερασπίζεται την άγρια ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου, όπως είχε εξαγγελθεί από τον κ. Σαμαρά.
Επειδή αγωνιζόμαστε χρόνια για τη διάσωση του παράκτιου μετώπου της Αθήνας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε., η οποία σημειωτέον δεν έχει καμία σχέση με το Μνημόνιο και έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα
Ασχετα απο το τί θα γίνει στο συγκεκριμμένο θέμα, είναι προφανές οτι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Όπως και νάχει και με συμφωνία και χωρις συμφωνία, λεφτά δεν υπάρχουν.Η οποιαδήποτε πολιτική χρειάζεται λεφτά. Επίσης χωρις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, η ανεργία δεν θα μειωθεί αλλα αντίθετα θα αυξηθεί. Η Κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, ας το καταλάβουμε. Δεν είμαστε πλέον αντιπολίτευση κι αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει ευθύνη. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση άλλαξε στάση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η περίπτωση της Cοsco τα λέει όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή