ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΚΤ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 11/2


Αναδημοσίευση από το "ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ"

Το πρώτο ηχηρό μήνυμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε, αιφνιδιαστικά, να μην κάνει αποδεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος (σ.σ. του μνημονίου).

Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα προς την νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο και δεν θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας αξιολόγησης.
Μετά τα νέα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν μαζικά στον ELA από την 11η Φεβρουαρίου μια και τα μόνα assets που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του EFSF ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Αντίθετα, τόσο τα κρατικά ομόλογα, όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA.

Πηγές της τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση στη ρευστότητα της αγοράς καθώς η ρευστότητα που χάνεται από την ΕΚΤ θα αναπληρωθεί από τον ELA.

Το γεγονός πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να προσφύγουν μαζικά στον ELA πολύ πριν από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία η ΕΚΤ σταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Ακριβώς αυτή η ολιγοήμερη επίσπευση δείχνει και το πολιτικό μήνυμα της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η απόφαση της ΕΚΤ συνεπάγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η άντληση ρευστότητας από τον ELA θα εκτιναχθεί πάνω από τα 40 δισ. ευρώ ενώ σήμερα δεν ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος. 

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για το καθεστώς των ελληνικών τραπεζών ως αντισυμβαλλόμενων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη του ευρωσυστήματος, για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).

1 σχόλιο :

  1. Eίναι παγίδα. Πιστεύω οτι απο καιρό έχουν σποφασίσει να μας βγάλουν απο το ευρω, γι αυτό πρέσαραν το Σαμαρά. Στραγγαλίζοντας τη ρευστότητα εξασφαλίζουν τη συναίνεσή μας όταν θα την χρειαστούν για την έξοδο. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα, θ'αρχίσουν όταν θα δηλώσουν τον πραγματικό τους σκοπό. Γι αυτό και οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, γι αυτό και η παρέμβαση Ομπάμα. Μακάρι νάχω άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ