Όσο για το αποτέλεσμα, νομίζω πως πρέπει να βγάλουμε και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως οι πολίτες, ένα ευρύτερης αξίας συμπέρασμα : Η απάθεια ευνοεί μόνο τους μηχανισμούς. Αντίθετα, οι μεγάλες ανατροπές γίνονται μόνο με τη μαζική συμμετοχή της κοινωνίας.
Από το κείμενο του Κ. Πουλάκη: “Για την επαναληπτική εκλογή της Καισαριανής”
Ο υπεύθυνος του τμήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση με αυτές τις δηλώσεις του, αφού ο κατεξοχήν άνθρωπος των μηχανισμών, σήμερα ομιλεί απαξιωτικά γι αυτούς. 'Ίσως υπονοεί τους μηχανισμούς των άλλων, όμως επειδή δεν το διευκρινίζει στο κείμενό του, ούτε τους κατονομάζει, ας δεχτούμε ότι αναφέρεται γενικά στους “μηχανισμούς” απ' όπου και αν προέρχονται. Δεν ξεχνάμε βέβαια όσα συνέβησαν την προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη, και ως εκ τούτου, θα εκλάβουμε αυτή την δήλωσή ως αυτοκριτική.
Όμως η φράση που ακολουθεί “οι μεγάλες ανατροπές γίνονται μόνο με τη μαζική συμμετοχή της κοινωνίας” είναι διφορούμενη στην πρώτη ανάγνωσή της. Μαζική συμμετοχή σε τι; Στις εκλογές ως απλοί ψηφοφόροι ή συμμετοχή στο μαζικό κίνημα ως ενεργοί πολίτες; Επειδή όμως αναφέρεται σε μια εκλογική διαδικασία, είναι προφανές ότι θεωρεί ως “μαζική συμμετοχή” την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.
Ε, λοιπόν οι μεγάλες ανατροπές, δεν γίνονται με εκλογές.
Αξίζει όμως να ασχοληθούμε λίγο και με το τι εννοεί ο Κ. Πουλάκης ως “μεγάλες ανατροπές”. Αν κάνουμε και πάλι τον συσχετισμό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται, τότε είναι προφανές ότι “μεγάλες ανατροπές” στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν στην ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.
Ε, λοιπόν καμία μεγάλη ανατροπή δεν θα γινόταν ούτε αν έβγαινε δήμαρχος Συριζαίος στην θέση που κατέλαβε ο υποψήφιος του ΚΚΕ, ούτε επειδή συνέβη το αντίστροφο.
Το ποιος βγήκε “δήμαρχος” στην Καισαριανή έχει κυρίως συμβολική αξία. Ο Κουτσούμπας χάρηκε και το ΚΚΕ πανηγυρίζει, όμως οι αστοί δεν τρόμαξαν επειδή στην Καισαριανή βγήκε δήμαρχος “κομμουνιστής” και έχασε ο συριζαίος. Μάλλον χάρηκαν και αυτοί για τους δικούς τους λόγους. Εξάλλου, οι διαφορές ως προς την διαχείριση των αυτοδιοικητικών ζητημάτων ανάμεσα στους δημάρχους του ΚΚΕ και τους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο σημαντικές που να καταγράφουν πραγματικά “μεγάλες ανατροπές”.
Όμως την Κυριακή στην Καισαριανή κρίθηκε κάτι άλλο, σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο μόνον εμμέσως αναφέρεται ο Κ. Πουλάκης. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ από 7355 ψήφους που έχει πάρει στον Β' γύρο πριν μερικούς μήνες πήρε τώρα μόνον 3728 και έχασε περίπου το 50% των ψηφοφόρων του.
Αν κάνουμε συγκρίσεις με τα αποτέλεσμα του Α' γύρου των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόνον 278 ψήφους παραπάνω σε σχέση με τον υποψήφιο του ΚΚΕ που πήρε 1167 ψήφους περισσότερους απ' αυτούς που έχει πάρει στον Α γύρο. Είναι λοιπόν σαφές ότι η μη συμμετοχή είχε ως κύριο αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποια γενική στάση “απάθειας” του εκλογικού σώματος όπως την χαρακτηρίζει ο Κ. Πουλάκης, αλλά για ενεργή στάση διαμαρτυρίας ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που τον ψήφισαν πριν μερικούς μήνες και τώρα αρνήθηκαν να κάνουν το ίδιο, είτε απέχοντας από τις εκλογές είτε ψηφίζοντας τον υποψήφιο του ΚΚΕ.
Στις εκλογές του Μάη αξίζει να σημειώσουμε ότι η μάχη στον Β' γύρο ήταν ανάμεσα σε ένα μνημονιακό υποψήφιο (ΠΑΣΟΚ) και έναν αντιμνημονιακό (ΣΥΡΙΖΑ), γιατί ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ ήταν τρίτος στην σειρά και δεν συμμετείχε στον Β' γύρο. Ακόμα και αν αποδώσουμε στους “μηχανισμούς” όλη την αύξηση των ψήφων του υποψήφιου του ΚΚΕ στις επαναληπτικές εκλογές , αυτό δεν απαντά στο ερώτημα γιατί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις μισές ψήφους...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου