ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και όχι μόνον, στον ΣΥΡΙΖΑ




Για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε εγκλωβισμένος στα δίκτυα της επικοινωνιακής πολιτικής των αντιπάλων του με αφορμή τις φορολογικές δηλώσεις ορισμένων βουλευτών του. Όχι μόνον δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επιτελείων του - αλλά κινδυνεύει να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση της εκκλησίας, η οποία παρά τις διαψεύσεις που έκανε για τις σχέσεις της με την χρυσή αυγή και παρόλη την αμέριστη συνδρομή που είχε από το κράτος και τα ΜΜΕ, η ελληνική κοινωνία πιστεύει περισσότερο στις δηλώσεις του Μηχαλολιάκου και όχι τους ιεράρχες.

Στη θέση των ιεραρχών έχει βρεθεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν γίνεται πιστευτός, όχι βέβαια γιατί τα επιτελεία του επιστρατεύουν ψεύδη για την υπεράσπισή των βουλευτών του που βρέθηκαν στο στόχαστρο, αλλά γιατί έχει λερωμένη την φωλιά του στα θέματα της οικονομικής διαχείρισης των δικών του οικονομικών. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλη πολιτική διαχείρισης των οικονομικών του, σήμερα θα είχε άλλο πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία και δεν θα ήταν σε αυτή την δύσκολή θέση...


Το μείζον θέμα που κλονίζει την αξιοπιστία των επιτελείων του είναι η πλήρης αδιαφάνεια που επικρατεί στην διαχείριση των οικονομικών του. Όχι μόνον τα μέλη του αλλά και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να γνωρίζει στο πως κατανέμονται οι δαπάνες του, αν έχει δάνεια από τις τράπεζες, αν έχει επιχειρήσεις, τι καθεστώς επικρατεί σε αυτές, ποιός είναι αριθμός των επαγγελματικών στελεχών του και άλλα παρόμοια στοιχεία. Ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο διεκδικεί να κυβερνήσει με διαφορετικό προφίλ από αυτό των αστικών κομμάτων, θα πρέπει να λειτουργεί σε αυτά τα θέματα με σαφώς μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατία από τους κανόνες που επιβάλει το ίδιο το αστικό κράτος ακόμα και στο τελευταίο σωματείο που είναι υποχρεωμένο να θέτει τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό στην έγκριση της γενικής συνέλευσης των μελών του. Πότε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν προς συζήτηση θέματα οικονομικής διαχείρισης και προγραμματισμού των δαπανών του;  ΠΟΤΕ...

Το καθεστώς της οικονομικής διαχείρισης που ίσχυε πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα, σήμερα έχει επιδεινωθεί. Από πεδίο διαπραγμάτευσης κάτω απ' τραπέζι ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες του, σήμερα έχει γίνει και χώρος άσκησης της πολιτικής με άλλα μέσα σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, καθοριστικούς για την φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Η αδιαφανής και χωρίς αρχές επαγγελματοποίση στελεχών γίνεται εργαλείο παραγωγής μιας κατηγορίας πιστών σκύλων στην υπηρεσία των μηχανισμών. Ακόμα και στελέχη του κινήματος μέσα απ' αυτή την διαδικασία “επαγγελματοποίησης” της πολιτικής μετατράπηκαν σε πολύ μικρό διάστημα σε “γενίτσαρους” της προεδρικής (και όχι μόνο...) φρουράς!

Επίσης σημαντικές πολιτικές επιλογές, καθοριστικές για την φυσιογνωμία του νέου κόμματος, επιβάλλονται μέσω της οικονομικής διαχείρισης. Ποιό χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πολιτικές για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα έπρεπε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις να συζητηθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ και να καθοριστούν τα πλαίσια της γραμμής πλεύσης αυτών των μηχανισμών, οι οποίοι έχουν κρίσιμη σημασία για την προβολή των θέσεων του και την διαμόρφωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία; Γιατί δεν θα πρέπει να έχουν λόγο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα πρέπει να είναι το ραδιόφωνο και η εφημερίδα του;

10 σχόλια :

  1. Καλά κάνεις και ανοίγεις το ζήτημα τώρα, γιατί ο αντίπαλος θα το ανοίξει στην προεκλογική εκστρατεία. Ήδη με τα πόθεν έσχες μάς έδωσε μια μικρή γεύση και δεν μπορούμε να σταθούμε σε κανένα γιορτινό τραπέζι.
    Έχει πολλές πτυχές το οικονομικό ζήτημα.
    Για παράδειγμα, διάφορα στελέχη (π.χ. Σκούτας) έρχονται στις ΟΜ και τάζουν θέσεις. Ας αναλογιστεί κανείς τι θα τάζουν προεκλογικά σε δυνητικούς ψηφοφόρους και τι ζημιά θα κάνουν.
    Για τα επαγγελματικά στελέχη κάποτε κάποιος είχε προτείνει ένα είδος ΑΣΕΠ. Ποια όμως θα ήταν τα αντικειμενικά κριτήρια; Τουλάχιστον ας γνωρίζουμε ποιοι είναι επ.στελέχη.
    Όσο για τα οικονομικά των Ο.Μ. εκεί επικρατεί πραγματικά αδιαφάνεια. Τα λεφτά τα διαχειρίζεται αποκλειστικά ο συντονιστής. Στη δική μου ΟΜ, έκλεινε τρύπες από παλιά χρωστούμενα του τοπικού ΣΥΝ...
    Τέλος, για τα ΜΜΕ, όλοι οι οπαδοί μας απορούν γιατί δεν έχουμε τηλεόραση. Άντε να τους εξηγήσεις ότι έχουν τσακωθεί διάφοροι "ιθύνοντες" και επίδοξοι τηλεστάρ, εν αγνοία της μεγάλης μάζας των μελών.
    Διαφάνεια, λοιπόν, και εκλογιμότητα. Οτιδήποτε άλλο μας εξομοιώνει με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεται άμεση δημοκρατία και διαφάνεια εντος κόμματος,για να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ οτι είναι σε θέση να διαχειριστεί την εξουσία διαφορετικά απο το απαξιωμένο στη συνείδηση του Ελληνικου λαου πολιτικο σύστημα,αλλιως δεν πείθει ούτε εμας τα μέλη του Ηχ.πλάγιος δεύτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχε ανακοινωθεί ότι οι βουλευτές θα δίνουν το 20% του μισθού τους για ανθρωπιστικό κοινωνικό έργο.
    Γιατί δεν δόθηκε ποτέ ο απολογισμός αυτής της διαδικασίας;
    Ειπώθηκε μόνο για διαφήμιση;
    Δεν πρέπει να ξέρει η κοινή γνώμη αν η εξαγγελία υλοποιήθηκε και πως;
    Έχω ρωτήσει πολλές φορές αλλά μερικοί θεωρούν πως η σιωπή είναι δείγμα σεβασμού στους πολίτες.
    Λασκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε το βρίσκεις σωστό να κατηγορείς κάποιον δημόσια με το όνομα του ενώ εσύ είσαι ανώνυμος? Ακόμα και δίκιο να έχεις το χάνεις αφού η μέθοδος σου δεν διαφέρει ηθικά από αυτήν για την οποία κατηγορείς τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κάποιες παρατηρήσεις α) το τελευταίο σχόλιο περί ανωνυμίας του αρθρογράφου , το βρίσκω απόλυτα σω στό ! Οφείλει ο καθένας , και μάλιστα για τόσο σοβαρά ζητήματα , να είναι επώνυμος , να γνωρίζουμε ποιός βάζει τα ζητήματα .Εδώ δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία , ειδικά όταν ο αρθρογράφος βάζει ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας ! β) το θέμα που θίγεται είναι πάρα πολύ σοβαρό και καλώς μπαίνει και μάλιστα τώρα !!! γ) πολλά από τα ζητήματα που θίγει έχουν τουλάχιστον βάση ! δ) για να αντιμετωπιστούν πρέπει , φανερά , τα ίδια τα ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ , με οριζόντιο και πανελλαδικό τρόπο , με στοιχεία και οργανομένες παρεμβάσεις , σε όλα τα επίπεδα , ΝΑ ΤΑ ΘΕΣΟΥΝ !!! ...και μάλιστα άμεσα , ξεκινώντας από τα οικονομικά των οργανώσεων μελών και φθάνοντας μέχρι τα μεγάλα ζητήματα που θίγονται παραπάνω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μόνη έντιμη λύση είναι αγιασμός στα οικονομικά. Με νέους, φιλόδοξους, νοικοκυραίους, αριστερούς, επαναστατικούς, ορθόδοξους ιερείς, οι οποίοι θα αναζητούν τον δαίμονα του χρήματος και θα τον κατατροπώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ βρίσκω σημαντική την παραπάνω αναφορά και δεν μειώνεται η αξία της επειδή είναι ανώνυμη. Άλλωστε, ακόμα και να μην ανήκεις σε τάση, αν βγεις επωνύμως, όλο και κάπου θα σε κατατάξουν και θα σου βρουν "ιδιοτελη κίνητρα" και θα πάει αλλού η συζήτηση. Όποιος συμμετέχει σε ΟΜ, βλέπει πως όταν ένα απλό μέλος επισημάνει κάτι, ο τοπικός μηχανισμός βγάζει το συγκεκριμένο μέλος "προβληματικό", "τρελό", "βαλτό" κλπ.
    Το παραπάνω για τον Π.Σ. δεν είναι "καταγγελία", ούτε καν "δημοσιοποίηση" κάποιου μυστικού, αφού λέγεται δημοσίως σε ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ του κόμματος από τον συγκεκριμένο.
    Ο.. "καταγγελθείς" δεν τάζει θέσεις ευθέως, αλλά "έμμεσα". Λέει π.χ."δεν έχει σημασία μόνο το όνομα του υποψηφίου, αλλά και το ότι στο δήμο θα χρειαστούν Χ θέσεις. Ας σκεφτούμε λοιπόν και ποιοι θα στελεχώσουν το διοικητικό μηχανισμό".
    Αυτό είναι αντισυντροφική συμπεριφορά. Το να δημιουργείς στρατούς, ελέω θέσης, ή το να χαλαρώνεις τα κριτήρια ηθικής των συντρόφων σου. Όχι η επισήμανσή της συμπεριφοράς αυτής. Μην αντιστρέφετε την πραγματικότητα.
    Πηγαίντε να τον ακούσετε με τα ίδια σας τα αυτιά στην επόμενη διαδικασία που θα μιλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ειπώθηκε τίποτα προσπικό απο τους σχολιαστές, αρα δεν υπάρχει ανάγχκη άρσης της ανωνυμίας .Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να γίνουν οι κυρίες Λουκά του διαδυκτίου. Πιό ανεύθυνοι είναι αυτοί που συνωστίζονται στα κανάλια, για το προσωπικό τους γινάτι, (δυστυχως οι περισσότροι) αδιάβαστοι ( μη ενημερωμένοι), ασχετοι και σε άλλο μήκος κύματος απο την κοινωνία, εκθέτουν συνεχως με τη παρουσία τους, τη στάση τους, και τα λεγόμενά τους την αριστερά.ηχ. πλάγιος δεύτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λυπάμαι που το μαθαίνετε από μένα αλλά σε δήμους της επαρχίας με επιρροή ή δήμαρχο Συριζα, αυτά γίνονται εδώ και πολύ καιρό. Τα πράματα θα γίνουν και χειρότερα καθώς οι νεοσυριζαίοι παλαιοπασόκοι ετοιμάζονται γι αυτά που όλοι ξέρουμε... (Κρίση έχουμε, να στηρίξουμε τα παιδιά μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ προτείνω να αναφέρουμε τα ονόματα όσων τάζουν θέσεις και ζητάνε θέσεις.
    Έστω και από ανώνυμους.
    Αν δεν βγάλουμε στο κλαρί κάτι δαύτους, τότε δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο ότι "τους ξέρουμε και τους απομονώνουμε". Θα γίνει όπως με τα πόθεν έσχες, που θα βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση, ενστικτώδικα να τους στηρίζουμε.
    Μην τους χαρίζουμε ρε την ελπίδα του λαού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ