Ο λόγος είναι ότι δεν έκανα τίποτα σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Για την ακρίβεια, δεν μου ζητήθηκε να κάνω τίποτα. Δεν με κάλεσε κανείς από τη γραμματεία, τη μικρή και τη μεγάλη, ούτε μου ανατέθηκε κάποιο καθήκον, κάποια αποστολή, κάποια δουλειά, τέλος πάντων. Ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη μου για οτιδήποτε. Μάλιστα, δεν είχα ούτε την ευκαιρία να μιλήσω στις λίγες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντίθεση με άλλους που μίλησαν σε όλες και μάλιστα, μερικοί, κληρώνονταν πάντοτε να μιλήσουν στην αρχή ή στο τέλος που η αίθουσα των συνεδριάσεων ήταν γεμάτη, ενώ στις πάμπολλες ενδιάμεσες ώρες μιλούσαν –κατά κανόνα- οι σύνεδροι από την επαρχία, όταν οι καρέκλες ήταν άδειες.
Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ψηφίζω στο τέλος του διημέρου μια πολυσέλιδη διακήρυξη θέσεων γενικού περιεχομένου. Η αλήθεια είναι ότι νόμιζα ότι η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή ενός αριστερού κόμματος σήμαινε μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερα καθήκοντα. Δεν ισχύει.
Από το κείμενο του Σ. Ελληνιάδη «ΣΥΡΙΖΑ: Των πολιτών ή των μηχανισμών;»
Το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να είχε ενσωματωθεί στον απολογισμό - ο οποίος δεν υπήρξε - της απερχόμενης ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Όμως το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δεν ασχολήθηκε με παρόμοιες «λεπτομέρειες» γιατί αλλού απέβλεπε: Στην επικύρωση της εξουσίας της ηγετικής ομάδα, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων χωρίς εσωτερικές αμφισβητήσεις και τριβές το επόμενο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα κριθεί το μέλλον του εγχειρήματος. Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις και η γραμμή στον «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» θα διαμορφώνονται όπως ακριβώς και στον «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της Αριστεράς των κινημάτων και της Οικολογίας», δηλαδή εκτός των οργάνων, στα παράκεντρα της κομματικής εξουσίας. Το ζήτημα αυτό είναι μείζον και υπερβαίνει την συζήτηση που έγινε στον προσυνεδριακό διάλογο για το καταστατικό, τις λίστες και άλλα παρόμοια «συνασπισμιακά»...
Η συγκρότηση της ΚΕ έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού δεν ήταν και ούτε πρόκειται να γίνει ένα συλλογικό όργανο παραγωγής πολιτικής. Στέλνει μηνύματα - τόσο προς το εσωτερικό του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ όσο και προς την ελληνική κοινωνία - για τις ιεραρχίες και την κατανομή αρμοδιοτήτων οι οποίες σχετίζονται με την εκφώνηση του δημόσιου λόγου του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Οι τρεις πρώτοι στην σειρά εκλογής είναι το «οικονομικό επιτελείο» του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Αυτή η βούληση του σώματος των συνέδρων αποτυπώνει την παραίτηση από την Πολιτική και την ανάθεσή της στους «ειδικούς» της Οικονομίας. Καταγράφει την λαθεμένη αντίληψη ότι η οικονομία είναι πάνω από την πολιτική και ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με προτάσεις που αφορούν πρώτιστα τον χώρο της οικονομίας.
Πρόκειται για την κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας στο εσωτερικό του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, της οποίας η βασική πλευρά αφορά στο πως αντιλαμβάνονται τα μέλη του την «ενεργό συμμετοχή» τους σε αυτόν: Ως απλοί «στρατιώτες», οι οποίοι εκτελούν εντολές που έρχονται από τους «στρατηγούς». Η πρώτη δοκιμή έγινε και πέρασαν τις εξετάσεις με άριστα, με την μαζική αποδοχή των «άνωθεν» εντολών για σταυροδοσία των εκλεκτών που στελεχώνουν την νέα ΚΕ. Πράγματι απέδειξαν έμπρακτα πόσο πιστοί «στρατιώτες» είναι σε αυτή οικοδόμηση του «ΣΥΡΙΖΑ των μελών». Όταν παίρνεις το χαρτάκι με τα ονόματα που πρέπει να σταυρώσεις και δεν αντιδράς, τότε συμπεριφέρεσαι ως να απολαμβάνεις - όπως έλεγαν και οι παλιοί κομμουνιστές - «τον καφέ που προσφέρουν στην Ασφάλεια», όταν σε καλούσαν να περάσεις απ’ εκεί για «για υπόθεσή σου»…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το συνέδριο προβάλλεται ως «στιγμιαίο δημοκρατικό έγκλημα»: Μια έκτακτη «δημοκρατική διαδικασία» η οποία έγινε την «κατάλληλη στιγμή», έκλεισε τα πολιτικά ζητήματα και ξεκαθάρισε την γραμμή μπροστά τις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Η καλλιέργεια του κλίματος ότι «τώρα έχουμε πόλεμο» από όλους ανεξαιρέτως τους μηχανισμούς του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ενισχύει ακριβώς αυτή την πρακτική της παραίτησης των μελών του νέου ΣΥΡΙΖΑ από την Πολιτική. Στο όνομα λοιπόν της «αποτελεσματικότητας» στα πεδία των μαχών - πραγματικών ή φανταστικών στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν έχει μεγάλη σημασία - που πρόκειται να δοθούν, επιχειρείται μια διαπαιδαγώγηση των μελών, ώστε να μετράνε τα λόγια τους, να σέβονται την ηγεσία, να μην εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους ακόμα και στο συνέδριο αλλά να εξετάζουν πρώτα απ’ όλα αν οι πρωτοβουλίες που παίρνουν «δεν βλάπτουν το κόμμα» με την επίκληση του πραγματικού κινδύνου ότι «ο εχθρός παραμονεύει» και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το παραμικρό λάθος. Η «αριστερή Πλατφόρμα» είναι πλήρως ενσωματωμένη σε αυτή την κυρίαρχη λογική και μάλιστα σε ορισμένα σημεία υπερθεματίζει και ξεπερνάει την προεδρική ηγετική ομάδα στην εμπέδωσή της στο εσωτερικό του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Ο κίνδυνος για τον εχθρό που παραμονεύει είναι πραγματικός, όμως ο «κομματικός πατριωτισμός» και η χειραγώγηση των μελών από τους μηχανισμούς, αποτελεί την χειρότερη δυνατή απάντηση για την αντιμετώπισή του...
Οι πρακτικές της χειραγώγησης των μελών του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έχουν ως απαραίτητο συμπλήρωμα την προώθηση ανάλογων πρακτικών χειραγώγησης και του μαζικού κινήματος. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αντιλήψεις - οι οποίες μάλιστα στον προσυνεδριακό διάλογο αποτυπώθηκαν και ως προτάσεις για καταστατικές ρυθμίσεις - οι οποίες ανοίγουν τις πόρτες για τον οργανωτικό και τον πολιτικό έλεγχο συνδικαλιστικών και δημοτικών σχημάτων από τον νέο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, κατά τα πρότυπα της παραδοσιακής κουκουέδικης Αριστεράς. Και σε αυτές τις λογικές χειραγώγησης του μαζικού κινήματος υπάρχει σύμπνοια της «αριστερής πλατφόρμας» με την προεδρική ομάδα. Όμως, επειδή κρίνουμε ότι αυτό είναι ζήτημα το οποίο την επόμενη περίοδο θα αναδειχθεί σε πεδίο σύγκρουσης εντός του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (ήδη έχει αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο στην απεργία των καθηγητών), θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε άλλο αυτοτελές κείμενό μας.
Εδώ θα περιοριστούμε στην επισήμανση ότι αυτές οι πρακτικές θα ενταθούν με την μάχη των δημοτικών εκλογών με το σε ποιους θα δοθεί το κομματικό χρίσμα, γιατί η ηγετική ομάδα ήδη επιδιώκει να την μετατρέψει σε κεντρική πολιτική μάχη και να καταγράψει τις κομματικές της δυνάμεις. Είναι βέβαιο ότι θα φάει τα μούτρα της αν δεν αλλάξει γραμμή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την δούμε να εξελίσεται μετά τον Σεπτέμβρη. Όμως τα πρώτα μηνύματα στάλθηκαν ήδη από τις διαδικασίες ανάδειξης της ΚΕ: Η «ατίθαση» Ελένη Πορτάλιου, η οποία είχε εκλεγεί στην 7η θέση πριν λίγους μήνες, τώρα κατέλαβε την 33η. Το κείμενο του Σ. Ελληνιάδη -από το οποίο δημοσιεύουμε απόσπασμά του ως εισαγωγή στο κείμενό μας - αντί να επιβραβευθεί, είχε ως αποτέλεσμα να πάρει 100 σταυρούς λιγότερους, παρ' όλο ότι αυξήθηκε κατά 1/3 περίπου ο αριθμός των αντιπροσώπων, και έτσι από την 15η θέση βρέθηκε στην 69η. Και αρκετοί άλλοι «ατίθασοι» είχαν ανάλογη μεταχείριση από τους μηχανισμούς...
Επίσης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μερικές παρατηρήσεις για το πώς αποτυπώνεται η νέα ιεραρχία στην εκλογή της ΚΕ. Μετά τους τρεις κορυφαίους «οικονομολόγους», την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Κορωνάκης Τάσος. Όπως και το ΚΚΕ, το οποίο τοποθετεί στην ΚΕ και κάποιους «εργάτες» για να καταδείξει την «ταξική εκπροσώπηση» στο εσωτερικό του κόμματος, έτσι και ο νέος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ με το «πρόσωπο» του Κορωνάκη προσπαθεί να καταγράψει ότι τιμά το «καλό παιδί», τον «άνθρωπο των κινημάτων» που βάζει την ενότητα του κόμματος πάνω από τα στενά συμφέροντα των μηχανισμών και άλλα παρόμοια, αλλά και να «ξεπλύνει» αυτούς που ακολουθούν: Τον Δημήτρη Βίτσα, τον πρώην γραμματέα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που μόλις «αυτοδιαλύθηκε», για να υπενθυμίσει - σε όσους υποτιμούν - την συνέχεια ανάμεσα στον ένα ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με τον άλλο. Μετά τον «γραμματέα», ακολουθούν τα δύο κομματόσκυλα της προεδρικής ομάδας που έχουν αναλάβει την δημόσια εκφώνηση του λόγου της: Ο Νίκος Παπάς και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στην προηγούμενη ΚΕ ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είχε εκθέσει την υποψηφιότητά του στην κρίση της 1ης πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Ο Νίκος Παπάς είχε τότε καταλάβει την 21η θέση, ενώ τώρα αναβαθμίστηκε στην 6η.
Σταματάμε εδώ τις παρατηρήσεις γιατί νομίζουμε ότι είναι αρκετές ως στοιχεία που αποκαλύπτουν τον συμβολισμό της ιεραρχίας και τα μηνύματα που στέλνει εντός και εκτός του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Δεν χρειάζεται να γίνει κανένας «σοβιετολόγος» για να αποκωδικοποιήσει αυτά τα μηνύματα. Μια απλή σύγκριση των ονομάτων και των ψήφων ανάμεσα στις δύο εκλογές για την ανάδειξη της ΚΕ που έγιναν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών είναι αρκετά αποκαλυπτική στον καθένα για να «παραλάβει» τα μηνύματα του συνεδρίου…
υποπίπτεις σε αντιφάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον, σε προσωπικό επίπεδο, κατέβηκες υποψήφιος. Και με συντρόφους που συμμετείχαν ενεργά σε αυτά ώστε να κρατιούνται "στον αφρό" (όχι ότι δεν άξιζαν να είναι).
Δεύτερον, αυτά που λες για την κατάπνιξη των πρωτοβουλιών, δεν τα'λεγες πριν δύο εβδομάδες. Αντιθέτως, τότε επέχαιρες για τον εκβιασμό Τσίπρα-Παππά για τις συνιστώσες. Αν με ολόκληρες συνιστώσες θα γίνεται πλέον φασαρία για τις πρωτοβουλίες τους και το πώς θα τις προβάλλουν εντός ΣΥΡΙΖΑ, τότε φαντάσου τι (δεν) θα κάνει το απλό μέλος έτσι και θελήσει να κάνει κάτι. Ούτε που θα τολμήσει να ψελλίσει τη σκέψη του..
Λαβώνοντας τις συνιστώσες, λαβώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Κι εσύ συμμετείχες ενεργά στο έγκλημα.
Εκτός απ' ότι δεν παρακολουθείς τι γράφουμε, κάνεις και μερικές διαστρεβλώσεις (σκόπιμες άραγε;) σε αυτά που γράφουμε:
Διαγραφή1.Μπερδεύεις σκόπιμα τις “συνιστώσες” και τους “μηχανισμούς”. Η κριτική που κάνουμε αφορά στους μηχανισμούς, αφορά στις συνιστώσες όταν λειτουργούν ως μηχανισμοί. Η έννοια του “μηχανισμού” απουσιάζει πλήρως από το σχόλιο σου...
2.Υποστηρίζεις την λαθεμένη θέση ότι “λαβώνοντας τις συνιστώσες, λαβώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών”. Ξεχνάς (γιατί άραγε;) ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ των μελών” καταπολεμήθηκε σφοδρά από συνιστώσες οι οποίες δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμιά τους πολιτικά και οικονομικά που είχαν κατοχυρώσει την προηγούμενη περίοδο.
3.Όταν ο Τσίπρας μίλησε για την “διάλυση των συνιστωσών” στον 105.5 ξεχνάς επίσης ότι μερικές μέρες μετά στην ΚΕ μειοψήφησε και τα πήρε πίσω. Έτσι, το ζήτημα των μηχανισμών κουκουλώθηκε κάτω από την συζήτηση για τις “λίστες”, ενώ είναι άλλο ( Οι "Μαυρογιαλούροι" του ΣΥΡΙΖΑ... ).
4.Στο συνέδριο αρκετές συνιστώσες υπέγραψαν δηλώσεις νομιμοφροσύνης (Για τις δηλώσεις “πολιτικών φρονημάτων” των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και όχι μόνο... ) ενώ στην πραγματικότητα λειτούργησαν ως σκληροί εκλογικοί μηχανισμοί και ενσωματώθηκαν στους μηχανισμούς του ΣΥΝ, οι οποίοι αν και διαλύθηκε το κόμμα τους, οι ίδιοι ποτέ δεν διαλύθηκαν. Αντίθετα διευρύνθηκαν στον νεο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
5.Ως προς τις εκλογικές διαδικασίες υποστηρίξαμε την πρόταση του Σκαρπαλέζου (Δημοκρατία: επίθετο ή ουσιαστικό; ) και μάλιστα με ελαχιστοποιημένη ως προς το ζήτημα της “κλήρωσης”.
Σε ποιές λοιπόν αντιφάσεις αναφέρεσαι;
- Να υποπίπτει κάποιος σε αντιφάσεις δεν είναι κακό! Είναι σαφώς καλύτερο από το να κηρύσσει τις «αιώνιες αλήθειες» του, ιδιαίτερα στο χώρο της πολιτικής.
Διαγραφή- Η διάλυση των «συνιστωσών» δεν είναι έγκλημα! Είναι «απαίτηση» απέναντι στο να «νταβατζιλίκι της πολιτικής» που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας δεν είναι ηγέτης όπως ο Ζαχαριάδης που έβαλε τέλος στην «φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές» στο κόμμα, ούτε Αλαβάνος να κάνει να δικά του και να συγκρουστεί (μερικές φορές) με τους μηχανισμούς, όπως το έκανε όταν έδωσε το δακτυλίδι στον Τσίπρα.
- Αυτό δεν είναι κακό, γιατί η αριστερά σήμερα χρειάζεται συλλογική ηγεσία και όχι ηγέτες. Όμως συλλογική ηγεσία δεν σημαίνει «διαπαραταξιακό» των συνιστωσών. Σημαίνει αποκατάσταση της συλλογικής λειτουργίας των κομματικών οργάνων.
- Οι συνιστώσες δεν είναι αφηρημένες και θεωρητικές έννοιες. Συγκροτούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι διαπαιδαγωγημένα να λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους που δεν τους έχουν αποβάλει, και αυτό αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών.
Κοιτάξτε φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήμην νομίζετε πως η κριτική που κάνετε είναι έξω από τις επιθυμίες αυτών εναντίον των οποίων στρέφεται η κριτική σας.
Κανένα σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κριτική και αυτό είναι πάντα ένα πρόβλημα για όποιον κάνει κριτική ακόμα και αλάνθαστη.
Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά η "ανάληψη" της διακυβέρνησης της "χώρας" με εντελώς αλώβητο το σύστημα διακυβέρνησης (ευρωπαϊκή ένωση -- ΝΑΤΟ -- αγορές) κάτι που δεν τόλμησε να επιχειρήσει ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έγινε ξαφνικά στόχος ολόκληρης της αριστεράς των επιτελείων.
Η δική σας κριτική είναι επίσης κριτική επιλογών μέσα στο πλαίσιο που περιφρονούν ακόμα και οι ίδιοι οι χειριστές του συστήματος.
Το πρόβλημα του κόσμου της Αριστεράς δεν είναι να πάρει επιτέλους μια κάποια Αριστερά την κυβέρνηση (όπως: να πάρει μια επαρχιακή ομάδα επιτέλους το πρωτάθλημα). Το πρόβλημα του κόσμου της Αριστεράς είναι να παίξει το δικό του παιχνίδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει χάρη σ' αυτό το σύστημα και στηρίζει το σύστημα για να ζει.
Οι αριστεροί δεν έχουν κανένα κέρδος από τις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η μόνη επιτυχία που ενδιαφέρει τους χειριστές του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αλυσοδέσει τους ανθρώπους της βάσης.
Τελικά το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ για μας δεν είναι αν το συνέδριο του ήταν δημοκρατικό αλλά αν ήταν συνέδριο. Κατά την γνώμη μου το μόνο πρόβλημα που είχε να λύσει το συνέδριο ήταν να πετάξει έξω τον κόσμο των συνιστωσών και να προσλάβει τους επιτελείς τους σε δευτερεύουσες θέσεις.
Το ζήτημα είναι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την εργατική τάξη. Χωρίς τους καπιταλιστές δεν μπορεί να υπάρξει!
ΔιαγραφήΜήπως ξέρεις κανένα άλλο κόμμα της αριστεράς που δεν αλυσοδένει τους ανθρώπους της βάσης,να μας το προτείνεις για να πάμε να γραφτούμε;
ΔιαγραφήΕΟΣ γτ δεν αναδεικνυεις τις δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που συμμερίζονται τις απόψεις σου σε μεγάλο βαθμό; Θεωρείς ότι τις συμμερίζονται μικρό βαθμό; Στα λόγια; Δεν υπάρχουν καθολου; Τι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωσήφ Μπακουνιν
Γιατί σε "βασανίζουν" αυτά ερωτήματα; Ανοιξε την καρδιά σου και μίλα ελεύθερα!
ΔιαγραφήΡε συ ΕΟΣ τι να πω; Αφού εσύ τα ξέρεις καλύτερα από μένα. Ειλικρινής ήταν η ερώτησή μου. Τι γνώμη έχεις γι' αυτούς του "κινηματικούς" της πλειοψηφίας;
ΔιαγραφήΙωσήφ Μπακούνιν
Δεν είναι όλοι ίδιοι, άλλοι έχουν ως πρόσχημα το κίνημα για τα πολιτικά τους παιχνίδια και άλλοι πιστεύουν σε αυτό και την δύναμή του.
ΔιαγραφήΕπίσης οι "κινηματικές αναφορές", ακόμα και ως λόγος που δεν συνοδεύεται με αντίστοιχες πρακτικές, είναι ένα θετικό στοιχείο σε σχέση με τους "νοικοκυρέους" οι οποίοι από τον καναπέ τους εξαντλούν την "ενεργητική τους συμμετοχή" στην πολιτική μέσω της ανάθεσης της σε "πεφωτισμένες" ηγεσίες και "αποτελεσματικούς" μηχανισμούς.
Δεν μπορεί κανεις να σας βρει ποτέ.Ολο γκρίνα είσαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΣΥΡΙΖΑ είναι τo κόμμα των καιρών και είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα.
- ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΝΈΝΑ ΆΛΛΟ ΠΈΣΤΕ ΜΟΥ-
markos
- Με τον ίδιο τρόπο έθετε και ο ΣΤΑΛΙΝ τα διλήμματα: Δεν είναι ζήτημα "επιλογής" (η οποία είναι δεδομένη), αλλά "αλλαγής" (τι πρέπει ν' αλλάξει)...
Διαγραφή- Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι "κόμμα των καιρών", αλλά ετεροχρονισμένος με κάτι τέρμινα καθυστέριση. Όταν καταλαβαίνει που βρίσκεται, έχουν ήδη αλλάξει τα πράγματα!
- Ο Κομφούκιος είχε πει κάτι σωστό για την περίπτωση: Να παραπονιέσαι για το κακό είναι να το διπλασιάζεις, να γελάς για το κακό είναι να το εξοντώσεις.
Ο συνασπισμός είχε και συνεχίζει να έχει ένα βασικό πρόβλημα με το στελεχικό του δυναμικό και την αναπαραγωγή του. Τα ίδια πρόσωπα κάνουν κουμάντο εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστα είναι τα νέα. Η σχέση του με την νεολαία είναι εξωτερική. Ως κόμμα μυρίζει μούχλα που αποδιώχνει ότι είναι κάπως διαφορετικό απ' αυτόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικά πραγματολογικά στοιχεία. Το κείμενο, και γενικά μια σχετική φιλολογία σε κύκλους της πρώην ανένταχτης Αριστεράς, υπερτιμά τη δύναμη των μηχανισμών. Από την πενηντάδα ονομάτων που παραλαμβάνει ένα τμήμα (λίγο πάνω από το 50 % του αριθμού των συνέδρων που πρόσκεινται στην τάση) του κόσμου της ΑΡΕΝ και της Πλατφόρμας 2010, αλλά και του Αριστερού Ρεύματος (70%) ο μέσος σύνεδρος σταυρώνει κάποιους που γνωρίζει ή του έχουν μιλήσει φίλοι του και βαριέται να συμπληρώσει 60 σταυρούς, σταματώντας γύρω στους 30.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τρεις οικονομολόγοι που πρώτευσαν δεν είναι της σχολής Τόλιου που αναφέρεται σε νομοτέλειες οικονομικού χαρακτήρα. Τεκμηριώνουν την άποψη τους πάνω στο έδαφος που δημιουργεί η πεποίθηση τους πως η πολιτική προηγείται και μπορεί αυτή να καθορίσει το τι θα γίνει στην οικονομία.
Η σειρά των υποψηφίων μεταβλήθηκε εντυπωσιακά σε ορισμένους επειδή αυτή τη φορά ήταν υποψήφιοι που χρειάζονταν σταυρό οι 75 αριστίνδην της συνδιάσκεψης , πολλοί από τους οποίους κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις.
Η χαλαρότητα των μηχανισμών φάνηκε στις δύο μεγάλες στιγμές του συνεδρίου. Αναφέρομαι στις δύο προωθημένες τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν . Η μία αφορούσε την θέσπιση ορίου 25%, σε όλα τα μελή ΟΛΩΝ των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανώτερου ποσοστού συμμετοχής σε ανώτερες κρατικές θέσεις σε περίπτωση κυβέρνησης του κόμματος. Η άλλη θεσμοθετεί κομματικό ενιαίο μισθολόγιο από το οποίο θα μισθοδοτούνται οι βουλευτές, αφού πρώτα καταθέτουν τις αμοιβές τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως όλα ήταν υπέροχα στο συνέδριο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση,
Μιχάλης Καστρινάκης.
1. Το θέμα με το "οικονομικό επιτελείο" δεν είναι αν έχουν σωστές θέσεις για τις σχέσεις της πολιτική με την οικονομία (και έχουν πράγματι- όπως αναφέρεις - σωστές), αλλά με ποιά λογική και με βάση ποιές αντιλήψειςτους ψήφησε ο κόσμος και τους ανέδειξε στην κορυφή...
Διαγραφή2. Χαρτάκια και ντιρεκτίβες με ονόματα διακινήθηκαν. Για να ελέγξεις το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να ελέγξεις όλο το σώμα των αντιπροσώπων, αλλά ένα κρίσιμο ποσοστό. Εξάλλου ο σύριζα δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει το ΚΚΕ σε ζητήματα πειθαρχίας και χειραγώγησης των μελών του!
Mηχάλη, γράφεις:
Διαγραφή"Η χαλαρότητα των μηχανισμών φάνηκε στις δύο μεγάλες στιγμές του συνεδρίου"
- Αυτό συνέβη γιατί είχαν πάει να κατουρήσουν
Πιο πολλές πιθανότητες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει όπως το κόμμα εργασίας της Αλβανίας παρά πασοκ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσους τροτσκιστές που έχει, αποκλείεται!
Διαγραφήη Ζωή Κωσταντοπούλου είχε εκλεγεί στην προηγούμενη ΚΕ και με καλή σειρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα δεν την βλέπω. Τι συνέβη;
την καρατόμησε η ΣΙΣΣΥ ΒΩΒΟΥ
ΔιαγραφήΌποιος αντέξει να διαβάσει αυτό το άρθρο που αναδημοσιεύει η iskra: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος, μπράβο του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει ο ανιστόριτος και πολιτικά καθυστερημένος Π. Μαυροειδής:
ΔιαγραφήΑπασχόληση χωρίς επιλογή για εθνικοποίηση επιχειρήσεων όπως ο ΚΑΤΣΕΛΗΣ ή η ΑΓΕΤ δεν μπορεί να υπάρξει.
Και αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο επιχειρήσεις που τις φουντάρουν τα αφεντικά τους,
Χρειάζεται για παράδειγμα εθνικοποίηση των τομέων διατροφής και ιδιωτικής υγείας, με όλα τα κερδοφόρα κομμάτια τους, από πάνω ως κάτω, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης και να βάλουμε άλλες βάσεις για μια αξιοβίωτη ζωή.
Χρειάζεται δημόσιος τομέας ναυπηγείων, μηχανοκατασκευών, χαλυβουργίας και δομικών υλικών, αν για παράδειγμα είναι στόχος μια αναγέννηση της βιομηχανίας.
Και αυτά προϋποθέτουν,τόσο άρνηση των περιορισμών δράσεων που θέτει η ΕΕ, όσο και κλονισμό της μεγάλη καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του ρόλου του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην παραγωγή.
Ε λοιπόν,οι εθνικοποιήσεις δεν είναι ενάντια στο κεφάλαιο:
- Για τον "κρατικό καπιταλισμό" δεν έχει ακούσει τίποτα. Για την Κίνα δεν γνωρίζει τίποτα;
- Δεν γνωρίζει όμως και στη χώρα μας ποιός έκανε "εθνικοποιήσεις"! Ποιοί κάνανε κρατική επιχείρηση την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ; Οι Αμερικάνοι με το σχέδιο Μαρσαλ, όταν ανέλαβαν τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας μετά τον εμφύλιο και εθνικοποίησαν βασικούς τομείς όπως την ενέργεια ως μοχλούς της ανάπτυξης που σχεδίαζαν.
Αντί να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π.Μ. καλύτερα θα ήταν να μας πει τι γίνεται με την πρωτοβουλία: Stop euro ΕΕ που έχει την σωστή γραμμή.
ΔιαγραφήΑπό την μια πρωτοβουλία στην άλλη, αλλά αποτέλεσμα μηδέν!
Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτές τις θέσεις, αλλά δεν υπάρχουν άλλοι για να συνεργαστεί και να κάνει μέτωπα για αυτά τα ωραία πράγματα που υποστηρίζει; Το κόμμα του Κατσανέβα και του Αλαβάνου με τα οποία έχει τους ίδιους στόχους, δεν του κάνει;
- Μαζοχιστές είσαστε και ασχολείστε καλοκαιριάτικα με τις παπάρες που λέει ο ένας και ο άλλος βαρεμένος αριστεριστής :)
ΔιαγραφήΤο καπιταλιστικό σύστημα δεν αλλάζει με μεγάλα λόγια και διαμαρτυρίες. Το σύστημα είναι ανθρώπινο δημιούργημα, δεν είναι φυτό και φύτρωσε. Για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι, και πρωτίστως εκείνοι που νομίζουν ότι θέλουν να το αλλάξουν. Θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής. Είναι εύκολο να ζούμε στις ψευδαισθήσεις μας, οδυνηρό να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Το πρόβλημα μας δεν είναι μόνο οικονομικό. Αν επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο σ’ αυτό είναι διότι φοβόμαστε την αυτογνωσία. Ο Χίλων έλεγε: αφετηρία κάθε γνώσης είναι ο εαυτός μας. Και αν δεν γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας, πως τάχα θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε ότι μας περιβάλει; Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατορθώσει κανείς να γνωρίσει τον εαυτό του γιατί, ο καθένας εξαιτίας του εγωισμού του προσθέτει πολλά καλά στο άτομό του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυταπάτες πως, όσο δεν εξαναγκάζονται από μια εξωτερική δύναμη να κάνουν κάτι, οι αποφάσεις είναι όλο δικές τους και πως αν θέλουν κάτι, είναι δική τους επιθυμία. Αυτή όμως είναι μια από τις μεγάλες αυταπάτες που στρέφουμε για τους εαυτούς μας. Πολλές από τις από τις αποφάσεις μας δεν είναι πραγματικά δικές μας αλλά μας επιβάλλονται από τα έξω. ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ
Είμαι ο αρχικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρατηρώ ότι για την υποψηφιότητά σου με τον άνθρωπο, καθ'ολα άξιο σ., που όμως συγχρωτίστηκε-και γι'αυτό αναδείχτηκε- με τους μηχανισμούς δεν λες τίποτα.
Δεύτερο, στο θέμα με τις συνιστώσες, ΣΥΝασπίστηκες μαζί με τον μεγαλομαγαζάτορα και το μονοπώλιο. όπως ο κάθε ελληνάρας που "παίρνει γραμμή" από τον Πρετεντέρη εναντίον του μικρομαγαζάτορα.
Δεν στέκομαι στο ότι οι συνιστώσες λειτουργούσαν ως μηχανισμοί, γιατί ΔΕΝ ΗΤΑΝ η κύρια τους λειτουργία αυτη (πλην του ΣΥΝ,βεβαίως). Για την ακρίβεια, δεν αρκούσαν οι συνιστώσες αυτές καθ'εαυτές να φτιάξουν μηχανισμό. Π.χ. η ΑΚΟΑ σκέτη ήταν ακίνδυνη μπροστά στο μεγαθήριο και εξαιρετικά ζημιογόνα για το ΣΥΡΙΖΑ των μελών ΑΝΑΣΑ.
Η κύρια λειτουργία των συνιστωσών, ήταν η πλευρά της δημιουργικής πρωτοβουλίας, άρα ήταν θετική ως προς το ΣΥΡΙΖΑ των μελών, ακριβώς επειδή ήταν μειοψηφίες.
Αν όμως σε οργανώσεις εκατοντάδων ανθρώπων βάζεις φίμωτρο, τότε πιστεύεις πως μια ντουζίνα άνθρωποι σε μια ΟΜ θα μπορούν να πάρουν καμία πρωτοβουλία; Ή ακόμα περισσότερο ένα (1) μέλος, που μόλις μπαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύεις πως αν γράψει κάποιος ένα κείμενο και το μοιράσει στην Ο.Μ. του, θα θεωρηθεί λιγότερο γραφικός από ό,τι στο παρελθόν; Χειρότερα από πριν θα είναι πλέον.
Ετοιμάσου για συγκρούσεις σώμα με σώμα πλέον.
1.Δεν γνωρίζω κανένα σ. με τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις. Αν θέλεις ανέφερε συγκεκριμένα γεγονότα και όνομα. Αλλιώς οποιαδήποτε επανάληψη ανάλογων χαρακτηρισμών με μισόλογα και υπονοούμενα θα θεωρηθεί συκοφαντική επίθεση και θα έχει την αντιμετώπιση που της αρμόζει.
Διαγραφή2.Ο Τσίπρας δήλωσε κάτι πολύ συγκεκριμένο με το οποίο συμφωνούμε: Δεν μπορεί να έχουμε ΣΥΡΙΖΑ των μελών και μέσα σε αυτό συνιστώσες που λειτουργούν με “δημοκρατικό συγκεντρωτισμό”. Όποια συνιστώσα θέλει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να παραμένει εκτός του “ΣΥΡΙΖΑ των μελών” και να βρεθεί κάποιος τρόπος συνεργασίας.
3.Όμως η ΚΕ δεν συμφώνησε με αυτή την θέση και συνέχισε την ίδιο τροπάρι να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες και άλλα φαιδρά παρόμοια. Επίσης ειπώθηκε ότι αυτά που είπε ο Τσίπρας στον 105.5 ήταν έξω από τα “συμφωνηθέντα”! Ποιοι τα είχαν “συμφωνήσει” λοιπόν και ποια ήταν αυτά; Εξάλλου σε προσυνεδριακή περίοδο δεν δικαιούται το κάθε μέλος (ακόμα και ο πρόεδρος) να λέει την δική του γνώμη για τα ζητήματα που θα αποφασίσει το συνέδριο;
4.Η “αριστερή πλατφόρμα” και η “ΑΝΑΣΑ” είναι μηχανισμοί που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα “λόμπι”, δεν αποτελούν ούτε “ρεύματα” ούτε “τάσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ετερόκλητες και τυχοδιωκτικές συμμαχίες/συνασπισμοί, οι οποίοι αναζητούν πολιτικές διαφοροποιήσεις από τους άλλους για να δείξουν ότι έχουν διακριτή πολιτική ταυτότητα και να δικαιολογήσουν με αυτόν τον τρόπο την ύπαρξή τους.
5.Στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε το καθεστώς λειτουργίας του ΣΥΝ, στο οποίο δεν μπορούσε κάποιος να έχει καμία συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες αλλά μόνον αν ήταν ενταγμένος σε κάποια ομάδα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
6. Στην συνδιάσκεψη ο Τσίπρας έκανε μια τομή σε σχέση με αυτό, αμφισβητώντας το καθεστώς της συνύπαρξης/συνεννόησης που υπήρχε εκεί, θέτοντας το δίλημμα: ή μαζί μου ή εναντίον μου. Αυτό το δίλημμα ήταν εκβιαστικό (όπως εξάλλου όλα τα διλήμματα). Το πρόβλημα όμως ήταν ότι το δίλημμα δεν απευθυνόταν προς τις συνιστώσες/μηχανισμούς αλλά προς τα μέλη που τα καλούσε με ποιους μηχανισμούς να πάνε και ποιους ν' αφήσουν.
7.Αν πραγματικά ήθελε να τσακίσει τους μηχανισμούς θα μπορούσε να άνοιγε άλλα ζητήματα: Να έβαζε το ζήτημα της εκλογής ενός ποσοστού στα όργανα με κλήρωση, επίσης να έβαζε ζήτημα για περιορισμένη συμμετοχή στα όργανα από μέλη των συνιστωσών, να έβαζε ένα ανάλογο ποσοστό με αυτό για τις γυναίκες και για τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν σε συνιστώσες. Μιας και μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ των μελών, γιατί να υπάρχουν μεθοδεύσεις στο πως εξασφαλίζεται η συμμετοχή των “συνιστωσών” στο συνέδριο και στα όργανα και δεν υπάρχουν αντίστοιχες εξασφαλίσεις για να μέλη εκτός των συνιστωσών; Όμως για όλα αυτά τα ζητήματα δεν είπε και δεν έκανε τίποτα!
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 25/7/13 Η 2η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για μια "ΕΡΤ Ανοιχτη στην Κοινωνία" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ Η 2η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Είμαστε η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην ΕΡΤ και Αλληλέγγυων «Για μια ΕΡΤ Ανοιχτή στην Κοινωνία και απευθύνουμε σε όλους κάλεσμα για τη 2η Ανοιχτή Συνέλευση στον Κήπο του Ραδιομέγαρου, την Πέμπτη, 25 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα.
Καλούμε όλους εσάς, που χτυπιέστε καθημερινά από τα μνημόνια, όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και κάθε εργαζόμενο, τους απολυμένους και τους επισφαλώς εργαζόμενους,τους άνεργους και τους συνταξιούχους, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, όλες τις συλλογικότητες, τις ανοιχτές συνελεύσεις των γειτονιών και κάθε αντιμνημονιακή δύναμη, να έρθουν εδώ στην ΕΡΤ και να αγωνιστούμε όλοι μαζί.
Οι στόχοι του κινήματός μας είναι:
► Η συνένωση και ο συντονισμός όλων, όσων θέλουμε να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε την καταστροφική πορεία προς τον θάνατο του λαού, προς την φασιστικοποίηση της κοινωνίας και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Ελλάδας
► Η στήριξη του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ για μιαΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, για μια ΕΡΤπροπύργιο των κοινών μας αγώνων, ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλους όσους θέλουν να έχουν φωνή σε μιαν Ελεύθερη ΕΡΤ.
Ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ είναι αγώνας για την ελευθερία του λόγου που είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 25/7/2013.
Πρωτοβουλία ΕΡΤ Ανοιχτή στην Κοινωνία
http://ertopensoc.wordpress.com/
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1483436