ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ: εικόνα πριν από τις εκλογές του 2000... |
Με την εκλογή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες οι εργασίες αυτής της πρώτης συνεδρίασης της Κ.Ε. του, ενιαίου πλέον, ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η "Αυγή" της Κυριακής έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, είχε διαμορφωθεί ευρεία συμφωνία γύρω από το πρόσωπο του Δημήτρη Βίτσα για τη θέση του γραμματέα.
Ενώ σε ό,τι αφορά την Π.Γ., τα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεδομένα είχαν ως εξής: βάσει της συνθετικής πρότασης της πλειοψηφίας, από τα 23 μέλη, πέραν του προέδρου και του γραμματέα, θα συμμετείχαν επτά από την Αριστερή Ενότητα και άλλα τόσα από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και από δύο από ΑΝΑΣΑ, την ΚΟΕ, την Πλατφόρμα 2010, αλλά και ένα μέλος από τη σοσιαλιστική συνιστώσα.
Από την Αριστερή Ενότητα προτείνονταν οι Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Καρίτζης, Γιάννης Μηλιός και Τάσος Κορωνάκης και συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για τις υπόλοιπες θέσεις. Σε ό,τι αφορά τη μειοψηφία, τα μέλη της συνεδρίαζαν ώς αργά το βράδυ, σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ) θα έχει θέση στη νέα Π.Γ. Από εκεί και πέρα, η Πλατφόρμα 2010 κατέληξε στο να προτείνει τους Γιάννη Μπαλάφα και Κώστα Πουλάκη, η ΚΟΕ τους Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου, ενώ η ΑΝΑΣΑ προσανατολιζόταν σε μία γυναίκα και έναν άνδρα (σημειωτέον, και σε επίπεδο Κ.Ε., η ΑΝΑΣΑ έχει πετύχει το 50-50). Για τα δύο αυτά μέλη ειδικότερα, που θα μετέχουν στην Π.Γ., θα υπάρχει και πρόβλεψη για εναλλαγή, μετά από έναν χρόνο. Τέλος, από τη σοσιαλιστική συνιστώσα πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Μητρόπουλο να μετέχει στην Π.Γ.
Ν.ΠΑΠ.
Απ' ότι γνωρίζουμε “διαβουλεύσεις” όπως αυτές που περιγράφει το κείμενο της “ΑΥΓΗΣ” στα κόμματα της Αριστεράς δεν υπάρχουν εκτός των οργάνων. Η εκλογή του Γραμματέα και της Γραμματείας είναι υπόθεση της ίδιας της ΚΕ. Οι διαβουλεύσεις και οι συναινετικές αποφάσεις θα πρέπει να διαμορφώνονται μέσα από μια πολιτική διαδικασία της ίδιας της ΚΕ. Ποίος από την “Αριστερή Ενότητα” και με βάση ποιά καταστατική διαδικασία έκανε τις προτάσεις; Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, από ότι γνωρίζουμε δεν είναι σωματείο, όπου ο πρώτος σε ψήφους είναι υπεύθυνος για να συγκαλέσει ως σώμα το ΔΣ για να εκλέξει προεδρείο, όπως προβλέπει το καταστατικό του, ούτε οι εκλογές για την Γραμματεία γίνονται με τις ίδιες διαδικασίες, όπου οι παρατάξεις “διαβουλεύονται” για την συγκρότηση του προεδρείου ενός σωματείου...
Η αριστερή Πλατφόρμα, η ΑΝΑΣΑ, η ΚΟΕ και η Πλατφόρμα 2010 μέσα από ποιά καταστατική διαδικασία επέλεξαν τους “αντιπροσώπους” τους στην Γραμματεία και έκαναν τις “διαβουλεύσεις” που περιγράφει το κείμενο της “ΑΥΓΗΣ”; Τουλάχιστον η “αριστερή Πλατφόρμα” κατέβηκε με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και με βάση τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας είχε ένα λόγο να διεκδικήσει και να διαπραγματευτεί με βάση το ποσοστό της την αναλογική συμμετοχή της στην Γραμματεία. Οι άλλοι που κατέβηκαν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, από ποιά απόφαση του συνεδρίου ή από ποιά καταστατική αρχή προκύπτει αυτή η “αντιπροσώπευση” με την αναλογία 2-2-2;
Η καταστατική αρχή για την ποσόστωση για τις γυναίκες γιατί δεν τηρήθηκε;
Η συγκρότηση λοιπόν της Γραμματείας αποφασίστηκε από τα επιτελεία των μηχανισμών με βάση τους κανόνες συνεννόησης που έχουν καθορίσει μεταξύ τους και όχι βέβαια από καμία πολιτική διαδικασία της ΚΕ. Η ΚΕ απλώς επικύρωσε τυπικά αυτές τις αποφάσεις με την ψήφο της, όπως ακριβώς γίνεται και στο αστικό κοινοβούλιο με τις ψηφοφορίες εκεί, όταν φέρνει για ψήφιση κάποιο νόμο η κυβέρνηση...
( Σεπτέμβρης 2009: Θα εμπιστευόσασταν αυτόν για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ των μελών; )
Η επιλογή του Γραμματέα και της Γραμματείας της ΚΕ είναι αρκετά χειρότερη ως διαδικασία από την επιλογή των "εθνικών εργολάβων" στους οποίους ανατίθενται τα μεγάλα "δημόσια έργα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτους εθνικούς εργολάβους, υποτίθεται ότι γίνεται μια "αξιολόγηση" που υποτίθεται πως πρέπει να είναι αιτιολογημένη με βάση κάποια κριτήρια.
Η ΚΕ για την εκλογή του γραμματέα και της γραμματείας η πρόταση δεν περιείχε κάποια κριτήρια για την επιλογή (τα οποία βεβαίως δεν υπήρχαν, αφού ο κάθε μηχανισμός επέλεξε τους "δικούς" του, με τα "δικά" του κριτήρια), αλλά ούτε και υπήρξε κάποια άλλη επίσημη αιτιολόγηση της πρότασης. Γιαυτό και δεν έγινε και καμία συζήτηση και αντιπροτάσεις...
Προσπαθείς να δημιουργήσεις "πειστήρια" βάσει του νέου "συνθήματός" σου περί "Νέου ΣΥΝ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς σου επί του συγκεκριμένου "επιχειρήματος".
Αν βάλεις κάτω τα "κουκιά", θα διαπιστώσεις ότι τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια, ακόμα και ξεχωριστά ψηφοδέλτια να κατέβαιναν.
Σωματείο θα ήταν αν είχαμε έξι ψηφοδέλτια, όπως στο συνέδριο.Αν έγινε πράγματι συνεννόηση, τότε καλύτερα, γιατί αυτό που έγινε στις εκλογές για την ΚΕ με τους αποκλεισμούς θα το πληρώσουμε αν επιχειρήσουμε περαιτέρω άνοιγμα (και προς δεξιά και προς αριστερά)..
Εν κατακλείδι, υπάρχουν προβλήματα στο Συριζα που πράγματι μπορούν να εκτρέψουν το Σύριζα σε νέο ΣΥΝ. Το συνέδριο ως συνολική εικόνα παρήγε ΣΥΝασπισμαίικη μπόχα, με την έννοια του ότι δεν συζητήθηκε τίποτε το σοβαρό (που να αφορά τον κοσμάκη), παρά μόνο δευτερεύοντα πράγματα, (που αφορούν μόνο παράγοντες και γουοναμπί παράγοντες). Σταμάτα να μοιάζεις στους τελευταίους.
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά είσαι της θεωρίας "ολίγον έγκυος"...
Διαγραφήδεν ξέρω τι θα πει ολίγο ή περισσότερο έγκυος. Ξέρω όμως καλά να διακρίνω το κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση με το σωματείο.Και από το να σφάζονται οι συνιστώσες του, και να γινόμαστε πρωτοσέλιδο στη "Δημοκρατία" ή το "Εθνος", προτιμώ να τα βρίσκουν, ειδικά από τη στιγμή που το αποτέλεσμα ίδιο είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πες μου,όμως. Χάρηκες εσύ ο "αμεσοδημοκράτης" για αυτό που έπαθε το ΕΚΜ; Γιατί εγώ, μόνο από Νεοδημοκράτες έχω δεχτεί συγχαρητήρια που τους πετάξαμε έξω. Καθώς ξέρουν ότι δυσκολεύει η περίπτωση να ανοιχτούμε περαιτέρω (δεξιά-αλλά κυρίως αριστερά). Και αλήθεια, ποιον βολεύει το να παραμείνουμε οι ίδιοι; Μα φυσικά τα στελέχη, τα οποια κατά τα άλλα βρίζεις.
- Σαν να ακούω το Λεωνίδα Κύρκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν,
"ολίγο ή περισσότερο έγκυος" δεν είναι μια υπαρκτή κατάσταση. Η είναι ή δεν είναι. Αυτό αφορά στο ότι αρνείσαι να τοποθετηθείς στο ζήτημα στο πιά είναι η βασική αντίφαση που διαπερνά σήμερα τον νέο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και αναδεικνύεις δευτερεύουσες πλευρές αυτής της αντίφασης ως κύριες για να θολώσεις τα νερά.
Δηλαδή,
- Ναι χάρηκα που έφυγε από τον τίτλο το ΕΚΜ (χωρίς βέβαια να γίνει καμία συζήτηση για το όνομα ) αλλά αντιθέτως δυσαρεστήθηκα που έμεινε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.
- Χάρηκα που δεν εκλέχθηκαν κάποιοι παράγοντες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσήλθαν στον νέο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για να διατηρήσουν τις «διαμεσολαβήσεις» τους προς το κράτος, αλλά δυσαρεστήθηκα γιατί αρκετός ανένταχτος κόσμος (που ένα μεγάλο κομμάτι του προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) περιθωριοποιήθηκε πολιτικά και οργανωτικά μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες αλλά και το ίδιο το συνέδριο. Δυσαρεστήθηκα γιατί δεν είναι η Σ.ΣΑΚΟΡΑΦΑ στην Γραμματεία της ΚΕ αλλά ο Α. Μητρόπουλος...