Το ιδρυτικό συνέδριο δεν ήταν ένα συνέδριο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα συνέδριο των συνιστωσών του, το οποίο επικύρωσε και τυπικά την ενσωμάτωση τους στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τους μηχανισμούς του. Ο ανένταχτος κόσμος που είχε συσπειρωθεί γύρω του, στην μεγάλη του πλειοψηφία, είτε ενσωματώθηκε στους μηχανισμούς του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και διευρύνθηκαν τα φαινόμενα του παραγοντισμού, είτε αποστασιοποιήθηκε από τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Το σκηνικό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην "αριστερή πλατφόρμα" και την προεδρική πλειοψηφία (το οποίο ανέδειξαν παραπάνω απ' ότι του άξιζε τα ΜΜΕ) ήταν το προκάλυμμα για να μην τεθούν ανοικτά τα πραγματικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα στην πολιτική του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (της ριζοσπαστικής αριστεράς). Γιαυτό και δεν υπήρξε κανένας απολογισμός αυτής της πορείας και δεν έγινε κανένας διάλογος γιαυτά.
Η "αριστερή πλατφόρμα" έδωσε χέρι βοήθειας στην προεδρική πλειοψηφία, πετώντας την μπάλα εκτός γηπέδου: Οι διαφωνίες που έθεσε επικεντρώνονται σε ζητήματα κρατικής πολιτικής τα οποία έχουν πρακτική αξία αν ο νέος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, δεν είναι ζητήματα που οικοδομούν μαζικό κίνημα. Η άσκηση κρατικής πολιτικής ιδιαίτερα όταν αφορά στα ζητήματα διακρατικών διαπραγματεύσεων είναι ο κατεξοχήν χώρος της αστικής πολιτικής. Αυτές οι διαπραγματεύσεις στερούνται οποιαδήποτε "δημοκρατικού περιεχομένου", είναι αδιαφανείς, εμπεριέχουν στοιχεία μυστικής διπλωματίας και αιφνιδιασμού και προφανώς δεν διεξάγονται με διαδικασίες "άμεσης δημοκρατίας". Η συμβολή της "αριστερής πλατφόρμας" ήταν θετική, όχι για αυτό καθευτό το περιεχόμενο των θέσεών της, αλλά γιατί καταγράφει μια μεγαλύτερη ευρύτητα σε ενδεχόμενες εκδοχές στην άσκηση αυτής της κρατικής πολιτικής.
Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων αν δεν υπάρχει μαζικό κίνημα για να βάλει την δική του σφραγίδα σε αυτή. Και εδώ βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Στην επόμενη περίοδο εκείνο που θα δοκιμαστεί στην πράξη δεν είναι οι θέσεις και οι αντιθέσεις της αριστερής πλατφόρμας με την προεδρική πλειοψηφία, αλλά οι σχέσεις του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με το μαζικό κίνημα.
Σήμερα η βασική πολιτική αδυναμία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (της ριζοσπαστικής Αριστεράς) είναι ότι δεν έχει μια πολιτική γραμμή που να δοκιμάζεται και να οικοδομεί κίνημα "εδώ και τώρα". Πολιτικές πρακτικές που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά, όπως δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα, μορφές αλληλέγγυας οικονομίας κλπ, δεν αποτελούν κεντρικά σημεία της πολιτικής του. Επίσης στον χώρο της εργασίας δεν μπορεί να διαμορφώσει πολιτική γραμμή (όπως εξάλλου και όλοι οι άλλοι χώροι της Αριστεράς) για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αφού δεν μπορεί να ενοποιήσει τα τμήματα του κόσμου της εργασίας που έχουν δουλειά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την διατηρήσουν με όλο εκείνο τον κόσμο που όλο και περισσότερο βρίσκεται εκτός εργασίας και αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει σύντομα, ακόμα και υπάρξει μια "κυβέρνηση της Αριστεράς".
Το αίτημα για "ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις" και "το κράτος εγγυητής του κατώτατου μισθού", σε προηγούμενες εποχές είχε την δυνατότητα να συγκροτήσει κοινωνικά συμβόλαια για την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλισμού. Σήμερα αυτό το αίτημα δεν μπορεί να απαντήσει στην απαξίωση της εργατικής δύναμης και στην μόνιμη και διευρυμένη ανεργία. Δυστυχώς η Αριστερά σε αυτά τα ζητήματα δεν έχει πειστικές απαντήσεις. Το ιδεολόγημα της "παραγωγικής ανασυγκρότησης" δεν είναι πειστικό γιατί απλά δεν μπορεί να εκφραστεί από πολιτικές πρακτικές του "εδώ και τώρα", αλλά παραπέμπει σε μια άλλου τύπου διαχείριση μέσω της κρατικής εξουσίας...
Νομίζω υπερβάλλεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΣΥΝ δεν μπόρεσε να επιβάλλει το μοντέλο του με τις διαπηδήσεις. Ναι μεν κομπρεμί υπήρχαν εντός των λιστών, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ με το 65-30 δεν είναι όπως την εποχή των τάσεων του ΣΥΝ. Μιλάμε για αντίπαλα στρατόπεδα εξαρχής, ενώ το 1992, το Αρ.Ρεύμα είχε σχέσεις υποταγής στην Αν.Πτέρυγα. Και μιας και πήρε η ΑρΠλ περισσότερο από πριν, δεν νομίζω πως σε επόμενες εκλογές θα θέλει τις διαπηδήσεις.
Ακόμα, ο ΣΥΝ δεν κατάφερε να διαλύσει τις συνιστώσες, πλην όσων εδώ και χρόνια λειτουργούσαν δορυφορικά στο ΣΥΝ (ΑΚΟΑ, Οικοσοσιαλιστές, Ρόζα). Μάλιστα, το "σε εύλογο χρονικό διάστημα" δεν αφορά την αυτοδιάλυση, αλλά την επιλογή της μετατροπής σε τάση ή αυτού που έκανε η ΚΟΕ, και φυσικά δεν προβλέπεται κάποια "ποινή".*
Εξάλλου,ακόμα και το θέμα του ενιαίου ταμείου, από όπου θα καταβάλλονται οι βουλευτικές αποζημιώσεις, φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί.
Άρα,το πρόβλημα μεταφέρεται στο "μακαρίτη" ΣΥΝ που κληροδότησε στο ΣΥΡΙΖΑ τα περιουσιακά του στοιχεία (με το αζημίωτο φυσικά-9 εκατομμύρια ευρώ) και την ιστορική "Αυγή" που θα πρέπει να "ανοίξει" πια.
Φυσικά, τώρα, η μάχη μεταφέρεται και στο τοπικό επίπεδο. Οι τοπικοί φύλαρχοι του αλήστου μνήμης ΣΥΝ θα προσπαθούν να φιμώσουν τις συνιστώσες και φοβάμαι πως θα υπάρχουν ως και βίαιες συγκρούσεις στην προσπάθειά των πρώτων να διώχνουν τα υλικά των δεύτερων (βιβλία,εφημερίδες,ανακοινώσεις) με πρόσχημα την "ενιαιοποίηση".
Πρακτικά, τίποτε από όσα καιγόταν ο ενιαίος ΣΥΝ να λύσει δεν έλυσε το συνέδριο.
*προσωπικά, χαίρομαι που όχι μόνο τελείωσε έτσι το θέμα με τις συνιστώσες, αλλά θα ατονήσει πια, αφού και ο πλέον αδαής -και σύμμαχος του ΣΥΝ στον αγώνα υπέρ της διάλυσης των συνιστωσών- θα καταλαβαίνει ότι δεν έφταιγαν κυρίως οι συνιστώσες, αλλά οι μηχανισμοί συνολικά. Και επιτέλους, πλέον, θα συζητάμε σοβαρά ζητήματα.
H διαπήδηση στις λίστες είχε ένα πρακτικό νόημα: Να εξασφαλίζει ότι ο Λαφαζάνης θα έπαιρνε παραπάνω σταυρούς από ότι η λίστα του και έτσι θα φαινόταν ότι είναι ευρύτερης αποδοχής.
ΔιαγραφήΑυτό δεν το εξασφάλισε και είναι τώρα σε σταυρούς κάτω από την Ρένα Δούρου!
E όχι και κάτω από την Δούρου. Πήρε ακριβώς τον ίδιο αριθμό σταυρών.
Διαγραφήη κατάργηση της διαπήδησης ήταν το στοίχημα που ήθελε να κερδίσει η ΑΡΕΝ με κάθε τρόπο. Φοβόταν σταυροδότηση από την ΑΡ.ΠΛ. σε ανένταχτους που θα έβγαζαν εξω από την νεα Κ.Ε. στελέχη της ΑΡΕΝ. Η πρόταση Τσίπρα για ξεχωριστά ψηφοδέλτια έγινε μόνο για αυτό. Για να μην υπάρξει διαπήδηση.
ΔιαγραφήΠροτίμησαν να "φανε" τα εξη ξεχωριστά ψηφοδέλτια, παρα να μείνουν 5-6 εκτός και να μπούν ανένταχτοι.
Γιώργο γαμάτο το κείμενο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης
και κάτι ευχάριστο: έφυγε το -ΕΚΜ :)
ΑπάντησηΔιαγραφή"..η βασική πολιτική αδυναμία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (της ριζοσπαστικής Αριστεράς) είναι ότι δεν έχει μια πολιτική γραμμή που να δοκιμάζεται και να οικοδομεί κίνημα "εδώ και τώρα". Πολιτικές πρακτικές που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά, όπως δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα, μορφές αλληλέγγυας οικονομίας κλπ, δεν αποτελούν κεντρικά σημεία της πολιτικής του.."
αδικείς ένα μεγάλο τμήμα της "πλειοψηφίας". για αρκετούς/ες είναι κεντρικά σημεία της πολιτικής τους. ελπίζω να ενισχυθούν περαιτέρω
Πολύ σωστή η ανάλυση του άρθρου. Δεν λέει όμως τι να κάνουμε! (προς τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή δεν μπορώ να παρέμβω εσωκομματικά (ζω στο εξωτερικό σε περιοχή χωρίς οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ) να τι προτείνω:
Όλα τα ΜΜΕ των πρώην συνιστωσών (Αυγή, Κόκκινο, Δρόμος, κλπ) είναι οργανωμένα σήμερα σαν ΕΠΕ ή ΑΕ με έλεγχό τους από ένα κλειστί κύκλο ελεγχόμενων από τους μηχανισμούς, συνήθως από "πρωτοκλασάτα" στελέχη. Σε ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών, όπως ψηφίστηκε, πρέπει ΟΛΑ τα ΜΜΕ του νέου φορέα να αναδιοργανωθούν σαν non-for-profit οργανώσεις του κοινωνικού τομέα της Οικονομίας (πολυμετοχικά σχήματα εργαζομένων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ένας άνθρωπος (ανεξάρτητα τον αριθμό των εταιρικών του μεριδίων)-μια ψήφος, αμεσοδημοκρατική λειτουργία/ελεγχος του ΔΣ και οριζώντια δικτύωση τους σε ότι αφορά την συμπληρωματικότητα).
Η ΕΡΤ των τελευταίων 50 ημερών δείχνει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει και κάθε δημόσιο ΜΜΕ με τα ίδια χαρακτηριστικά. Η Αριστερά πρέπει να σηματοδοτήσει με τον τρόπο της(αναδι)οργάνωσης των δικών της ΜΜΕ για το πιο μοντέλο εμπιστεύεται και επιδιώκει και για τις δημόσιες οργανώσεις/υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί ή τα εγκαταλελειμένα εργοστάσια και ενδεχομένως και το πιστωτικό σύστημα που θα τα στηρίζει και με άλλου τύπου Τράπεζα, και αυτή του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας.
Γι αυτά τα θέματα, εκτός ίσως από κάποια ψήγματα στην τοποθέτηση Τσακαλώτου, δεν έγινε καμιά κουβέντα στο Συνέδριο. Να γίνει στις οργανώσεις εγκαινιάζοντας στην πράξη τις οριζώντιες δικτυώσεις τους πάνω στα κομματικά ΜΜΕ και τον έλεγχο/οργάνωσή τους.
Τεμπέλες της Αριστεράς, κουνηθείτε! Καλές οι αναλύσεις, άριστες και υψηλού επιπέδου για το τι μπορεί να γίνει. Πάμε και για καμιά σύνθεση για να γίνει και τίποτα?
Γιάννης
νέος μετανάστης στα 50+
Βανκούβερ, Καναδά
γενικά ο Τσίπρας έβαλε μέσα στην λογική των πραγμάτων την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ , με την δημιουργία ενός αντιδημοκρατικού κόμματος των τηλεοπτικών στούντιο , του " είσαι φίλος , γίνε μέλος " κλπ .
ΑπάντησηΔιαγραφήμε μια εικονική πλειοψηφία με μηδενική πολιτική συνοχή ,μιας και σκοπός της είναι η νομή της κομματικής εξουσίας . ένα κόμμα με μια και μοναδική νόμιμη τάση και αυτή συνονθύλευμα .
με μια πραγματική ηγετική ομάδα που συγκροτείται και λογοδοτεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ .
με την προσπάθεια για την φίμωση των ριζοσπαστικών απόψεων ψηλάφισης άλλου δρόμου κοινωνικής ανάπτυξης και ρήξης με την αγορά , την ΟΝΕ και την ΕΕ . Όξυνσης της ταξικής αντιπαράθεσης και απόρριψης του δρόμου ταξικού κατευνασμού και σταθεροποίησης της μνημονιακής συνθήκης .
απόψεις πλειοψηφικές στη πραγματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ , όπως αποδεικνύει το 30 % της αριστερής πλατφόρμας η οποία καλείται να σηκώσει το γάντι της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ , όχι με το να φύγει σε πρώτο χρόνο και να λύσει το πρόβλημα στον Τσίπρα , με το να οξύνει την αντιπαράθεση , και κυρίως να πάρει πρωτοβουλίες στην κοινωνία και την αριστερά .
οι καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις και το κράτος , διέβρωσαν πολύ πιο ταξικά και επαναστατικά ρεύματα , ο ΣΥΡΙΖΑ θα γλίτωνε ?
το θέμα είναι οι σημαντικές από τα αριστερά αντιστάσεις , να βγουν μπροστά , με όρους κοινωνίας , και οπωσδήποτε πριν την ανάληψη κυβερνητικού ρόλου .
" κάποιος σύντροφος "
Αγαπητέ ΕΟΣ μήπως έχεις το video με τον αξεπέραστο ρούντι και τις ταχυδακτυλουργίες του κατά την παρουσίαση του προς έγκριση καταστατικού σε όλους έμας τους αφελείς συνέδρους?
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ήταν ενδιαφέρον να ξαναβλέπαμε πως έθαψε αυτός (και αυτοί που αποφασίζουν) τις δεκάδες προτάσεις για τροποποίηση του εισηγητικού κειμένου για το καταστατικό. Δηλαδή τις προτάσεις για έναν πιο δημοκρατικό σύριζα, ένα σύριζα των μελών.
Η δεξιοτεχνία του είναι αμίμητη αφού μπροστά σε ένα στάδιο 3.000 αριστερών μελών κατάφερε να παραπέμψει για ουσιαστικά θέματα εκδημοκρατισμού και ενεργοποίησης στο .... μέλλον, χωρίς να ακουστεί κιχ!!!! Πιο συγκεκριμένα, αφού εξήρε το μέγεθος του ενδιαφέροντος κουνόντας επιδεκτικά τις δεκάδες έγγραφες προτάσεις για τροποποιήσεις του αρχικού κειμένου σε θέματα σχετικά με ανακλητότητες, επαγγελματικά στελέχη κλπ, παρέπεμψε στην δημιουργία επιτροπής που θα υποδεχθεί τα αιτήματα αυτά, τα οποία διαβεβαίωσε ότι θα της τα παραδώσει, και η οποία σε ένα έτος θα εισηγηθεί τυχόν τροποποιήσεις.
H ΕΟΣ από στημένα παιχνίδια δεν κάνει αναμεταδόσεις. Γιαυτό και πήγε διακοπές τις δύο τελευταίες μέρες του συνέδριου...
ΔιαγραφήΜπορείς να δεις όμως το video από την 1η Πανελλαδική Συνδιασκεψη που έγινε πριν λίγους μήνες και να συγκρίνεις το τι έλεγαν τότε και τι λένε τώρα, εδώ: 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Φωτιά στα γενικά επιτελεία!
μήπως γιατί το ζήτημα του καταστατικού σε ολόκληρη τη διαδικασία την προσυνεδριακή ηταν πλήρως απαξιωμένο? μηπως γιατί την ώρα που ψηφιζόταν το καταστατικό η πλατφόρμα με ανακοίνωση δια μικρόφωνου συνεδρίαζε σε διπλανή αίθουσα,αλλά και μεγάλο κομμάτι συνέδρων του "διαλυμένου" συν. ηταν χωμένη σε δωματιάκια για να δει τις τακτικές των ψηφοδελτίων? εγώ αν θυμάμαι καλά μέλη της Κ.Ε,μέσα σε αυτά και ο ρουντι, πρότειναν πριν την τελική απόφαση για το συνέδριο να γίνει μόνο καταστατικό συνέδριο απο την αρχή γιατί ειναι σημαντικά τα ζητήματα όντως. Υποκριτική η κριτική λοιπον, δεν νομίζω οτι μπορει να γίνει κουβέντα επι της ουσίας γιάυτα στο απογευμα ενος Σαββάτου (πιο απογευμα μεσα στη μαυρη νυχτα)
ΔιαγραφήΑυτό που δεν έχω καταλάβει είναι πώς ενώ το σώμα αποφάσισε η εκλογή της ΚΕ να γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν 6 ξεχωριστά ψηφοδέλτια;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάκης
Ρώτα κανένα φίλο σου συνασπιστή να στο εξηγήσει. Αυτοί είναι μαέστροι σε αυτά τα ζητήματα!...
ΔιαγραφήΗ πλειοψηφία δεν κάννη ότι θέλει, και ούτε είναι σωστό να μην λαμβάνει υπόψη την μειοψηφία. Πολλές φορές οι άγραφοι νόμοι και κανόνες είναι ισχυρότεροι των γραπτών. Η μειοψηφίες εκβιάζουν τις πλειοψηφίες. Το θέμα δεν είναι η επιβολή αλλά η αποδοχή των αποφάσεων. Ο σύντροφος Τσίπρας είχε κάννη δύο προτάσεις, η πρώτη ήταν ενιαίο ψηφοδέλτιο, κι’ αν αυτή δεν γίνει δεκτή, ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Αν δεν έγινε σεβαστή η απόφαση του σώματος, προφανώς οφείλεται στις αντιδράσεις κάποιων τάσεων, όχι στην πλειοψηφία. Δεν εύκολο να είσαι πραγματικός αριστερός. Ο καπιταλισμός δεν φτιάχνει άτομα με συλλογική συνείδηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων αν συνεχίσουμε να ξύνουμε τα έντερα μας. Αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Αν δεν μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο, αν δεν ασχοληθούμε με όλα τα κοινωνικά προβλήματα, με την Τ.Α. Νομίζω πως ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε κόμμα εξουσίας, κόμμα ευθύνης και όχι διαμαρτυρίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή