Γιατί χρεοκόπησε
πχ η Ελλάδα και όχι η Τσεχία;
Η Ιταλία και όχι η Μ.Βρεττανία;
(Χ. Κατσούλας Γιατί η ΕΕ και το ευρώ αποτελούν κομβικά πολιτικά ζητήματα )
Για να μην είμαστε λοιπόν «δογματικοί», θα πρέπει να μην προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την «αλήθεια» της θεωρίας μας πάνω στην πραγματικότητα, αλλά να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε αυτή την «αλήθεια» μέσα από στις αντιφάσεις και τους ανταγωνισμούς που διαμορφώνουν αυτή την πραγματικότητα.
Μια προσεκτική ανάγνωση των συμβάντων που άνοιξε τον δρόμο για τα μνημόνια και την χρεοκοπία της χώρας, οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα απ’ αυτά που ισχυρίζεται ο Χ. Κατσούλας . Ο δρόμος άνοιξε με πρωτοβουλία της δικής μας αστικής τάξης μέσω συγκεκριμένων επιλογών κρατικής πολιτικής. Είναι γνωστό ότι οι οικονομικοί δείκτες «μαγειρεύονται» κατάλληλα ώστε να προσαρμόζονται στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές. Αυτό το μαγείρεμα γίνεται απ’ όλα τα κράτη, ακόμη και από την ισχυρή Γερμανία. Όλοι γνωρίζουν – ακόμα και τα επιτελεία της ΕΕ – ότι ένα ανάλογο μαγείρεμα έγινε στην χώρα μας για την είσοδό της στην ΟΝΕ από την τότε κυβέρνηση Σημίτη. Τώρα το μαγείρεμα έγινε προς αντίθετη πολιτική κατεύθυνση. Το 2010 η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε παρουσιάσει - όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων - έλλειμμα 9.5% αντί για 12.5%. (Μια ματιά εδώ για πως γίνονται αυτά τα μαγειρέματα: ΒΟΜΒΑ : Το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν… 3,9% ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ) Αυτή η «πρωτοβουλία» του ελληνικού κράτους άνοιξε τον δρόμο που μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές ερμηνείας των γεγονότων:
Η μια, την οποία ασπάζεται ο αστισμός και ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, θεωρεί ότι η κρίση «ειλικρίνειας» του τότε υπουργού οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν απλώς ένα «λάθος» που οφείλεται σε πολιτική ανεπάρκεια και ανικανότητα. Το πόσο βάσιμη είναι η «ειλικρίνεια» του Κ. Παπακωσταντίνου αποδείχτηκε πρόσφατα με την λίστα Λανγκάρτ. Επίσης η απόφαση δεν ήταν προσωπική του Κ. Παπακωσταντίνου, αλλά μιας κυβέρνησης.
Η άλλη εκδοχή θεωρεί ότι τέτοιες αποφάσεις – που συγκροτούν βασικές κρατικές πολιτικές - δεν λαμβάνονται χωρίς την συναίνεση της ντόπιας αστικής τάξης και του κεφάλαιου. Το πολιτικό προσωπικό δεν έχει τόσο μεγάλη αυτονομία από ταξικά συμφέροντα, ώστε να διαμορφώνει τόσο κρίσιμες επιλογές χωρίς αυτή την συναίνεση.
Αν σήμερα δεν δώσουμε πειστικές εξηγήσεις γιατί η ελληνική αστική τάξη διάλεξε τον δρόμο που οδηγεί στην χρεωκοπία της χώρας (και στην αναγκαστική έξοδο της χώρας από το ευρώ), όχι μόνον δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοιχειώδεις προβλέπεις για το που κατευθύνονται τα πράγματα, αλλά δεν θα μπορούμε ούτε καν να εξηγήσουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και θα βρισκόμαστε συνέχεια μπροστά σε εκπλήξεις. Και δυστυχώς η δική μας Αριστερά μένει συχνά με ανοικτό το στόμα μπροστά σε απ’ αυτές τις εκπλήξεις.
Με αυτά τα δεδομένα δεν θα αποτελεί εκπληξη το γεγονός αν με πρωτοβουλία της αστικής τάξης η χώρα επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, να δούμε αυτή την Αριστερά να πανηγυρίζει για την μεγάλη «αντιιμπεριαλιστική» νίκη του λαού που ανοίγει τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό…
Η καλλιέργεια της εθνικής αναδίπλωσης με την διαμόρφωση κλίματος ότι για όλα φταίνε οι ξένοι (ΕΕ, Γερμανία, Χρηματοπιστωτικό σύστημα κλπ), βοηθάει στην απόκρυψη των ευθυνών και πολιτικών επιλογών της εγχώριας αστικής τάξης. Όμως απ’ ότι φαίνεται ο κόσμος δεν τσιμπάει πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η τελευταία διαδήλωση που έγινε ενάντια στην Μέρκελ ήταν σαφώς μικρότερη από τις προηγούμενες. Και αυτό δεν οφείλεται μόνον στα μέτρα καταστολής. Αυτό θα φανεί και με το μέγεθος της αυριανής συγκέντρωσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χώρα μας σήμερα πληρώνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Τα μέτρα τα οποία η τρόικα εσωτερικού είναι έτοιμη να υπογράψει αφορούν κυρίως αυτές τις αντιθέσεις και όχι στο πώς η χώρα μας θα βγει από την κρίση. Το ΔΝΤ εκβιάζει την ΕΕ ότι θα πρέπει να βάλλει το χέρι στην τσέπη η ΕΕ αν θέλει να σώσει την Ελλάδα. Μπροστά σε αυτόν τον εκβιασμό, διάφοροι Ευρωπαίοι αρχίζουν να τα γυρίζουν και να ισχυρίζονται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια όσο ήταν τον προηγούμενο διάστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ’ αυτές τις εξελίξεις το ελληνικό κεφάλαιο συνολικά δεν βγαίνει χαμένο. Χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν άλλο τρόπο να ανατρέψουν τα μέτρα παρά μόνον αν ανατρέψουν την κυβέρνηση. Το να φύγει αυτή η Κυβέρνηση είναι ο πρώτος όρος για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που μπορεί να έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα της αριστεράς στην χώρα μας δεν είναι ότι μένει έκπληκτη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ότι τοποθετείται από την σκοπιά κάποιων συνήθως ανώτερων μικροαστικών στρωμάτων που οι συνέπειες της ευρωμνημονιακής διαχείρισης της κρίσης δεν τους αγγίζουν και σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Οπότε είτε μιλάει στο όνομα της επανάστασης κάποτε όπως κάνει το ΚΚΕ είτε μιλάει για την ουδετερότητα του κράτους , του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής τους στρατηγικής δηλαδή της χρεοκοπίας και εσωτερικής υποτίμησης εντός ευρώ όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται σταθερότητα στην αστική τάξη χωρίς να αμφισβητεί τους πυλώνες της γραμμής της και εισπράττει συγχαρητήρια.
Η άποψη που διατυπώνεις ότι εκτός από το κράτος το ευρώ και την ΕΕ , είναι ουδέτερος μηχανισμός και το χρέος , που δεν για σένα μια παγκόσμια ταξική στρατηγική ( χρηματιστικοποίηση και υπηρεσίες εις βάρος της παραγωγής στην δύση, πιστώτριες εξαγωγικές χώρες εις βάρος εισαγωγικών δανειζομένων και παντού κεφάλαιο εναντίον εργασία ) Είναι μια θεωρία που έλεγε αρχικά το ΚΚΕ (δεν υπάρχει κρίση χρέους) ότι το χρέος είναι κόλπο . Τώρα το λες εσύ ,ίσως και μεταμεσονύχτιοι ακροδεξιοί τηλεβιβλιοπώλες.
Ο μόνος δρόμος είναι η αντιπαράθεση με την αστική γραμμή με την συγκρότηση του κοινωνικού υποκειμένου και όχι το ήπιο κοινωνικό κλίμα που υπόσχεται ( και υλοποιεί ) ο ΣΥΡΙΖΑ , η εμπλοκή των μαζών με την διαδικασία του μετασχηματισμού έξω από τις βασικές ορίζουσες του αστισμού ( χρεοκοπία εις βάρος των εργαζομένων , μονοδρόμηση της ασιατικοποίησης μέσω ΟΝΕ και ΕΕ) και η δημιουργία του αριστερού μετώπου που θα εκφράσει πολιτικά όλο αυτό το " ιστορικό μπλοκ "
Σεβόμενοι και όχι εκβιάζοντας το επίπεδο της λαϊκής συνείδησης στα ζητήματα κόμβους ( εφόσον ακόμα απουσιάζει το πρόγραμμα δεν μπορεί να μπει ως προαπαιτούμενο ) όχι όμως παθαίνοντας vertigo και λέγοντας στους εργαζόμενους ότι " εδώ που τα λέμε έχει δίκιο ο Σαμαράς ότι ή ευρώ ή μισθός 10.000.000 πληθωριστικές δραχμές)
Με αυτή την λογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση και ο λαός όχι στην εξουσία.'Η θα είναι σπίτι του με κατάθλιψη , ή θα τον αιματοκυλίζουν τα ΜΑΤ του Τσουκαλά ( ή του όποιου υπουργού ΠΡΟΠΟ ) για την σωτηρία της πατρίδας με τα μνημόνια που υπόσχεται ο Σταθάκης ...
Βγάλε την τυρόπιτα που έχεις στο κεφάλι σου και πάψε να το παίζεις Αστερίξ (η κακομοίρα η χώρα μας) εναντίον των Βαρβάρων (η "παγκόσμια ταξική στρατηγική του χρέους").
ΔιαγραφήΟι αριστεροί οπαδοί του "κόμματος της δραχμής" - όπως εξάλλου και οι δεξιοί - έχουν ενστερνιστεί ως βασικό τους όπλο την υποτίμηση του νομίσματος! Μια βασική ταξική πολιτική που την χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες τάξεις για να βελτιώσουν την θέση τους στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, πλήττοντας την δική τους εργατική τάξη.
Αυτό λοιπόν είναι το επαναστατικό όπλο στην νομισματική πολιτική που μας ανοίγει τον δρόμο για την αντικαπιταλιστική πάλη και τον σοσιαλισμό! Μόνο που το έχουν κάψει, αφού ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής του οφείλεται στον αιφνιδιασμό, ο οποίος αυτοακυρώνεται όταν τον έχεις κάνεις σημαία σου...
Για το που είναι ή που θα είναι ο λαός, άστο: Αν το κριτήριο είναι η πολιτική γραμμή, είναι σίγουρο ότι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι. Μήπως είναι ηλίθιος αυτός ο λαός, που ενώ δέχεται τόσο μεγάλη επίθεση, απορρίπτει τις πολιτικές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ και στηρίζει με την "ταξική" ψήφο του - και όχι μόνο - τον ΣΥΡΙΖΑ;
Υ.Γ. Για την ταμπακέρια δεν λες κουβέντα: Η χρεοκοπία της χώρας είναι επιθετική πολιτική της ντόπιας αστικής τάξης;
Χρέος έχουν όλες οι χώρες στον πλανήτη, και μάλιστα σε αρκετές το ποσοστό του χρέους τους σε σχέση με το ΑΕΠ,είναι πολύ μεγαλύεερο απ' ότι το δικό μας. Όμως δεν οδηγούνται στην χρεοκοπία!
Εν τω μεταξύ εγώ λέω μόνο για κράτος, ταξική πάλη κλπ.
ΔιαγραφήΟύτε ιμπεριαλισμό εξαρτηση υποτέλεια ούτε τίποτα. Ούτε λέω για οτι καποια υποτιμηση θα μας σώσει.
Μιλάω για την υποτιμηση της ζωής των εργαζομένων απο ΝΔ πασοκ δημαρ Εε εκτ ονε δντ.Θα καταγγελουμε την τρόικα,ή βγαίνει λάδι η άστικη τάξη?
Αν λοιπόν φίλε,το κλίμα σε δρόμους και χώρους εργασίας σε ικανοποιει οτι είμαστε πριν την νίκη της αριστεράς έμενα δεν μου κάνει.Αν ειναι γόνιμο και παραγωγικό να συγκρίνεις το 27 με το 0,32 συνέχισε.
Δεν συμφωνώ οτι δεν ειναι άστικη γραμμή να ασιατικοποιηθουμε αλλιώς μας περιμένουν 10000000 πληθωριστικές δραχμές τον μήνα. Υπάρχεί άλλος δρόμος.
Και δεν το χρεώνω καν οτι ειναι άποψή του συριζα.Δεν θα τον ξεγράψω ακόμα εφοσον 1800000 έδειξαν οτι μπορούν να μην σκέφτονται μέχρι εκεί που τους αφήνει το κράτος και η εε.Η ανοιχτή προσπαθεια να ενσωματωθεί απο την αστική τάξη δεν είναι σίγουρο οτι θα της βγει.
Απάντησα σε αυτο που λες για ταμπακιερα σε όλο το πρώτο σχόλιο.Εφόσον ειναι επιθετική πολιτικη του κράτους της εε και των δανειστών, δηλ του λομπι του ευρω, δεν στέκει η γραμμή ήπιας διαπραγμάτευσης.
Εγώ τα συμπεράσματά γιατί ο κόσμος ψήφισέ συριζα και οχι ανταρσυα τα γράφω σε κάθε σχόλιο άνοιξε λίγο τα ματια.
Επίσης όμως δεν ψήφισέ δημαρ άλλά συριζα. Έξω δηλαδή απο οτι ελεγε η ευρωτρομοκρατια.Να βγουν και απο αυτο συμπερασματα.
Γιατί χρεοκόπησε
ΑπάντησηΔιαγραφήπχ η Ελλάδα και όχι η Τσεχία;
Η Ιταλία και όχι η Μ.Βρεττανία;
Είναι ο Ιμπεριαλισμός "ηλίθιε"
-Γιατί χρεοκόπησε
Διαγραφήο υπακτός σοσιαλισμός, και όχι ο καπιταλισμός;
- Είναι ο σοσιαλιμπεριαλισμός "ηλίθιε"
Ηλίθιος ερωτά:
ΔιαγραφήΚαι γιατί ο ιμπεριαλισμός προτίμησε την Ελλάδα και όχι την Τσεχία;
Η ελληνική αστική τάξη από την πολιτική της χρεωκοπίας και των μνημονίων βγαίνει διπλά κερδισμένη: Από την μια με όχημα την ΕΕ και το ΔΝΤ κάνει την πιο ισχυρή επίθεση στον κόσμο της εργασίας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Από την άλλη με το κλίμα της εθνικής αναδίπλωσης – το οποίο καλλιεργείται και από ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς – διαμορφώνει τις νέες εθνικές συναινέσεις μεταφέροντας τις ευθύνες πέρα απ' αυτή, στον ξένο παράγοντα, στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη Μέρκελ κλπ, ετοιμάζοντας τις διάδοχες λύσεις που δεν θα αμφισβητούν την ηγεμονία της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύμπλευση με την ΕΕ δεν οφείλεται ότι είναι τσιράκι της: Έχει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα και δικές της στρατηγικές επιλογές που εξυπηρετούνται με τις πολιτικές της ΕΕ. Όμως δεν την έχει παντρευτεί. Σχεδόν όλα τα “παραγωγικά” της κεφάλαια τα έχει εξαγάγει εκτός των χωρών της ΟΝΕ, από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ως την Αφρική και την Ασία. Και ο “ναυτικός της στόλος” είτε υπάρχει ΕΕ και ευρώ, είτε όχι δεν πρόκειται να υποστεί καμία σημαντική απώλεια...
Εξαρτάται. Τι εννοείς με τον όρο "αστική τάξη"; Εννοείς κι αυτούς που έχουν καταστραφεί απο την κρίση; Αυτούς μάλλον δεν τους απασχολεί η μείωση των μισθών, γιατί ούτε έχουν πιά υπαλλήλους, ούτε πρόκειται να ξαναποκτήσουν
ΔιαγραφήΣτην διαμόρφωση του 12.5%, όπως έχει αποδειχτεί (π.χ. σε εκπομπή του Παπαχελά, από ομολογίες των ίδιων των "πρωταγωνιστών") συμμετείχε ο κ. Προβόπουλος, ο άνθρωπος του τραπεζικού συστήματος. Επομένως τουλάχιστον αυτή η μερίδα της αστικής τάξης έχει σαφή εμπλοκή στην επιλογή του ανοίγματος του δρόμου για την χρεοκοπία το 2010 και την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ τρόικες κλπ. Ο κ. Προβόπουλος μάλιστα συνέστησε στον κ. Παπακωσταντίνου ότι θα πρέπει να είναι “ειλικρινής” και να μην επαναλάβει τα λάθη που έκαναν οι προκάτοχοί του...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ναι και ο Παπακωσταντίνου - αυτό το αθώο παιδί - δεν του πέρασε καν από το μυαλό να ρωτήσει τους έμπειρους συντρόφους του, Σημίτη και Χριστοδουλάκη, για το πως κάνουν τα μπαλαμούτια σε τέτοιες περιπτώσεις. Αρκέστηκε στις άδολες συμβουλές των “θεσμικών παραγόντων” για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του κράτους από τον παλαιοκομματισμό του ΠΑΣΟΚ!
ΔιαγραφήΜια ματιά και εδώ, για το τι λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μηχαλος, ο οποίος δεν φημίζεται καθόλου για τις αριστερές του θέσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μην πειραματίζονται ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ στις πλάτες μας
έχεις δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αστική τάξη είναι με την έξοδο από ευρώ και ΕΕ και ο Αλαβάνος πράκτορας της.
Εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο ,οπότε με ενδιαφέρον να το διαβάσουμε .
Επειδή πάντως η αριστερά συνηθίζει να έχει σαν βασικό της εργαλείο την ταξική ανάλυση κάθε τοποθέτηση καλό είναι να εστιάζει στο ποια είναι η αστική ταξική στρατηγική.
Κάτι που βέβαια δεν βολεύει όποιον απλά θέλει να λέει ζητώ η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση έννοιες όπως ταξική πάλη , κεφάλαιο , κράτος και ιμπεριαλισμός δεν χρειάζονται. Χρειάζονται το όχι στις " ακραίες " κινητοποιήσεις , δημοκρατική παράταξη , σταθερότητα , οι σαμπάνιες με τον Ράιχενμπαχ και διάφορα τέτοια υπεύθυνα.
Βέβαια , ο Ράιχενμπαχ είναι ...επίδικο της ταξικής πάλης , μην τον βλέπετε έτσι μετατοπίζεται!!!
Όχι στην εθνική αναδίπλωση , ναι στην σοσιαλιστικοποίηση του Ράιχενμπαχ ...
Το ζητούμενο είναι ένα και μόνο : ποια είναι η ταξικά ανταγωνιστική αριστερή στρατηγική στην χρεοκοπία και εσωτερική υποτίμηση εντός ευρώ και ΕΕ ? Στην ασιατικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων με αυτό το όπλο ?
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική ταξική στρατηγική σε αυτό τον πόλεμο από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Μια μειοψηφία λέει ότι αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο πανευρωπαϊκά , αρκετοί δεν θέλουν να υπάρξει πουθενά και μια άλλη μειοψηφία θέλει να υπάρξει ...
Οι 2 μειοψηφίες έχουν να δώσουν πολλά στον παρατεταμένο πόλεμο του λαού μέσα σε ένα μεγάλο ενιαίο κοινωνικό και αριστερό πολιτικό μέτωπο που θα συναρθρώσει την ανατροπή της γραμμής της χρεοευρωκρατίας ( βασικό της κομμάτι η ελληνική αστική τάξη, βρείτε άλλον συνδικαλισμό , πάλιωσε αυτός )
με την οργάνωση της παραγωγής της κοινωνίας και της ζωής μας αλλιώς...
Υπάρχει άλλος δρόμος ...
Έχεις ξεφύγει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς μεγαλοαστό πολιτικό κάποιοι τον αποκαλούσαν λίγο καιρό ΠΡΙΝ...
Aναφέρω μερικά στοιχεία (πρόσθεσε και την σημερινή εμφάνισή του στην ΕΡΤ στην πρωϊνή ζώνη) και θέτω το ερώτημα:
- Γιατί αυτή μεγάλη προβολή του Αλαβάνου από τα αστικά ΜΜΕ; Τόσο καιρό τον είχαν ξεχασμένο, γιατί τον ανακάλυψαν τώρα; Το έξω από το ευρώ και την ΕΕ, το προβάλλουν κι άλλοι με πιο συγκροτημένο και συστηματικό τρόπο; Γιατί δεν έβγαλαν στο γιαλί το Χάγιο για παράδειγμα;
Τι απάντηση δίδεις σε αυτό το ερώτημα και άσε τις παραρολογίες!
προς βαγγέλη ζ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλαβάνος, 23 λεπτά στην ΕΡΤ 9 ώρα το πρωί:
Αλαβάνος:«Χρειαζόμαστε δικό μας νόμισμα για να πετύχουμε εντυπωσιακή ανάπτυξη»
Το ζουμί της συνέντευξης: η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο το ευρώ, είναι 100% αδύνατη και εντελώς έξω από τα πράγματα...
Υ.Γ. Πόσα λεπτά είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προεκλογικά;
αν μιλάς με μένα να μιλάς με μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαν μιλάς με το ΠΡΙΝ , να μιλάς με το ΠΡΙΝ
Δεν πιστεύω για παράδειγμα να συμφωνείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ΠΑΣΟΚ , όπως λέει το ΠΡΙΝ.
Συμφωνούμε λοιπόν ότι και οι δυο μας έχουμε το δικαίωμα να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με το ΠΡΙΝ.
Πάμε παρακάτω.
Δεν έχετε δει ποτέ πολιτικούς της αριστεράς να μιλάνε ολοστρόγγυλα για λόγους μαζικότητας ? Εγώ ξέρω κάποιον που έκανε κυβερνητικές προτάσεις στην ακροδεξιά , και όλο το διάστημα του 2012 πριν τις εκλογές ήταν μέρα παρά μέρα στα μισό ακροδεξιά kontra και extra.Να πω κι άλλα ?
Δεν είναι λογική αυτή.Επιμένω να πάω την κουβέντα εκεί που μπορεί να αρθρωθεί η αριστερή στρατηγική. Κράτος , ιμπεριαλισμός , αστική τάξη , ταξική πάλη , καπιταλιστική κρίση. Στην συγκυρία πως απαντάει η αριστερά στην ασιατικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων στην Ελλάδα μέσω εσωτερικής υποτίμησης και χρεοκοπίας εντός ευρώ ? Που προφανώς θα συνεχιστεί και χωρίς το ευρώ , και γι αυτό δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ δύναμη της αριστεράς , ή διαννοούμενος που προτείνει την έξοδο που να μην το βάζει στην βάση του ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ . Απαντάτε σε θέσεις που δεν έχουν διατυπωθεί από κανέναν , είστε σε άλλη κουβέντα. Ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο σας και μπείτε σε αυτό που συζητάμε αν θέλετε να μιλάτε με την υπόλοιπη αριστερά.Αν αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ( και μόνο ), μπορείτε να μιλάτε με τον Ράιχενμπαχ.
Είναι καιρός να απαντήσετε με θέσεις επί της στρατηγικής και όχι με δάνεια ( άθελα σας , εγώ δεν ακολουθώ σχήματα συνωμοσίας ) από τα πλέον σκληροπυρηνικά κέντρα του αστισμού που διακινούν τις θεωρίες ότι " το λόμπι της δραχμής από την αριστερά και την ακροδεξιά , θα κάνει πραξικόπημα , για να πεινάσουμε "
"Με αυτά τα δεδομένα δεν θα αποτελεί εκπληξη το γεγονός αν με πρωτοβουλία της αστικής τάξης η χώρα επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, να δούμε αυτή την Αριστερά να πανηγυρίζει για την μεγάλη «αντιιμπεριαλιστική» νίκη του λαού που ανοίγει τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό…"
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ είδαμε την κυβερνώσα αριστερά (δημαρ-συριζα) να πανηγυρίζει για το οικοδόμημα της εε και μάλιστα να υπόσχεται ...το απίστευτο της πανευρωπαικής συμμαχίας των εργαζομένων για το σοσιαλισμό , όταν δεν μπορεί να ανατρέψει ούτε τους συσχετισμούς στα συνδικαλιστικά όργανα της χώρας της.
Το 27% + 6% (δημαρ) αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια των εργαζομένων να την βγάλουν καθαρή με το μικρότερο κόστος και αυτό το ξέρουν όλοι. βέβαια ο φίλος μας της εος θα μας πει ότι έτσι γίνεται η πολιτική με τους συσχετισμούς δύναμης (και θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό ) και όχι με τις καλές και καθαρές σου ιδέες που απλά τις έχεις στο κεφάλι σου ....μόνο που η υλική δύναμη των ιδεών είναι οι άνθρωποι -'οχι απλά ψηφοφόροι- που κινητοποιούνται μαζικά και με στόχο (σαφή και ξάστερο και όχι με νεφελώδεις υποσχέσεις και κωλοτούμπες) την ανατροπή . Η οποία σε κάθε ιστορική περίοδο είναι διαφορετική σε βάθος και βαθμό δυσκολίας και άρα δεν μπορείς να βαυκαλίζεσαι ότι το ποσοστό των εκλογών θα φέρει την ανατροπή των χειρότερων κοινωνικών συσχετισμών εδώ και χρόνια.Επίσης η ιστορία με την διπλανή μας χώρα (ιταλια) είναι άκρως διδακτική και πλούσια συμπερασμάτων ..που μόνο ένας τυφλός δεν θα έβλεπε τυφλωμένος από: 1)σταλινισμό (ναι σύντροφοι του συριζα αυτό αποτελεί η προσπάθεια χλευασμού μιας άλλης άποψης στην αριστερά) ,
και 2)μικροαστική συγκρότηση (δεν θα το ανλύσω είναι γνωτή η σύνθεση του χώρου σας -και βέβαια όχι των ψηφοφόρων σας οι οποίοι προφανώς και δεν θα χαράξουν την γραμμή σας.
παρόλα αυτά στην ταξική πάλη - η οποία είναι μακρά και δύσκολη - όλα σιγά - σιγά θα ξεκαθαρίζουν ..και εύχομαι να δίνουμε μαζί μάχες για την χειραφέτηση του κόσμου της εργασίας . Γιατί θα είναι θλιβερό πράγματι να βρεθείτε στην θέση των παρολίγο συνεργατών σας και πολύ πρόσφατα συντρόφων σας (δημαρ) να απολογείστε ή το χειρότερο να παλεύετε να μας πείσετε για το αναγκαίο της δημοσιονομικής μας προσαρμογής.
δημητρης (ανταρσυα λαρισα)