ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μετάβαση και ΣΥΡΙΖΑ


Αναδημοσίευση από τον "δρόμο"
Του Ρούντι Ρινάλντι.
Με την απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν οι διεργασίες για τη σύγκληση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του συμμαχικού σχήματος για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι σκέψεις που ακολουθούν ας θεωρηθούν μια συμβολή για το εγχείρημα αυτό, με στόχο μια γόνιμη και αποδοτική διεργασία μέσα σε ένα δυναμικό των ανθρώπων της Αριστεράς που βιώνουν με αγωνία και διάθεση για προσφορά, την ταραγμένη πορεία του τόπου.


Ορισμένες βασικές παραδοχές
• Η χώρα, η κοινωνία και ο λαός βρίσκονται προ μιας τεράστιας καταστροφής. Ήδη ένα μεγάλο τμήμα τους ζει την καταστροφή και τη χρεοκοπία, ενώ η άγουσα των εξελίξεων μας οδηγεί με γοργό βήμα σε μια μεγάλων διαστάσεων πανεθνική καταστροφή.

• Η ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ολέθρια πορεία, ορίζει μια διαδικασία μετάβασης σε μια άλλη Ελλάδα –που καμιά σχέση δεν θα έχει με την προ του 2008 κατάσταση– και που πρώτο της βήμα θα είναι να σταθεί σε ένα «μετα-τροϊκανό ξέφωτο» (όπως πολύ παραστατικά αναφέρει στο ιδιαίτερης σημασίας άρθρο του ο Λαοκράτης Βάσσης, Αυγή, 28/8) ανατρέποντας μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, δίνοντας τέλος στη δράση του σάπιου πολιτικού κόσμου και του νομικού εποικοδομήματος που το στήριξε, ανοίγοντας ταυτόχρονα διάπλατα τους ορίζοντες για μια παραγωγική, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική αναγέννηση - ανασυγκρότηση της χώρας.

• Η αποτροπή της καταστροφής και η ανάληψη της ευθύνης να οδηγηθεί η χώρα στη σωτηρία και σε διέξοδο, μέσα από μια διαδικασία ρήξεων, ανατροπών και πολιτικών αλλαγών, η διαδικασία μετάβασης σε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, σημαδεύονται και οριοθετούνται από τη σύγκρουση δύο υπό διαμόρφωση μεγάλων κοινωνικών μπλοκ, δύο στρατοπέδων, δύο κόσμων. Από τη μια του μνημονιακού μπλοκ και από την άλλη του λαϊκού, δημοκρατικού, πατριωτικού, αντιμνημονιακού και αντιτροϊκανού μπλοκ που έχει δημιουργηθεί και εκφράζεται μέσα από αγώνες και πολιτικές αναμετρήσεις των δυόμισι τελευταίων χρόνων. Η κοινωνική σύγκρουση αυτών των δύο «παρατάξεων» είναι αναπόφευκτη, είναι σε εξέλιξη και η έκβασή της δεν είναι προκαθορισμένη.
• Αυτά που διαδραματίζονται στη χώρα μας, πέρα από οδυνηρά, είναι και εκπληκτικά, και δικαίως ο ελληνικός λαός έχει καταταχθεί και αξιολογηθεί ως ένας αντιστασιακός λαός που με την παρουσία του και τους αγώνες του βρίσκεται σήμερα μεταξύ των πιο σημαντικών λαϊκών κινημάτων στο σύγχρονο κόσμο.

• Επομένως ζούμε, παίρνουμε μέρος, συμβάλλουμε, σε ιστορικές στιγμές και ιδιαίτερα κρίσιμες εξελίξεις -κάτι που συχνά ξεχνιέται όταν κανείς παίρνει μέρος σε πολυποίκιλους αγώνες και κινήσεις.

• Η Αριστερά και κυρίως η ΣΥΡΙΖική Αριστερά, έχει επιφορτιστεί με ιδιαίτερες ευθύνες και καλείται να διαδραματίσει προωθητικό ρόλο για την πορεία της μετάβασης, εκφράζοντας και μετουσιώνοντας τη διάχυτη οργή και το ριζοσπαστισμό που εκδηλώνεται στην κοινωνία, σε πολιτικό ρεύμα δημοκρατικής αλλαγής και χειραφέτησης.

• Αντικειμενικά βαδίζουμε σε κορύφωση της σύγκρουσης των δύο κοινωνικών μπλοκ. Αυτός ο χειμώνας θα έχει σκληρά χαρακτηριστικά. Το μνημονιακό μπλοκ οφείλει να περάσει μέτρα και να συντρίψει το λαϊκό κίνημα, το δε λαϊκό μπλοκ οφείλει να αγωνιστεί για την επιβίωση και να ανατρέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται την τροϊκανή συμμαχία, να ανοίξει έναν άλλο δρόμο.

• Αντικειμενικά, πάλι, ο πολιτικός αγώνας και η πολιτική θα είναι στο επίκεντρο, δηλαδή, η κοινωνία θα ψάχνει λύσεις διά της πολιτικής. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του πολιτικού αγώνα, το «υποκειμενικό αίτημα» θα πυκνώσει. Θα ενταθεί γιατί είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής. Με τη μορφή «τι στόχο έχουμε και τι υποκείμενο έχουμε;». Με τη μορφή «τι πρέπει να κάνουμε και ποιος μπορεί να το προχωρήσει;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μετάβαση
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική δύναμη που συναντήθηκε περισσότερο από τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς με τον διάχυτο ριζοσπαστισμό εκφράζοντας με σαφήνεια έναν αντιμνημονιακό λόγο και δεσμευόμενος, με την ανάληψη της διακυβέρνησης, να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Ο λαός του έδωσε τεράστια δύναμη, τετραπλασιάζοντας τα ποσοστά του, αναδεικνύοντάς τον σε αξιωματική αντιπολίτευση και βασικό πρωταγωνιστή στην πολιτική κονίστρα.

Ένας φορέας που από το 4,6% εκτινάσσεται στο 27% βρίσκεται και αυτός σε «μετάβαση». Πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει ευθύνες και ανάγκες, να ανταποκριθεί σε προσδοκίες και αιτήματα, να ωριμάσει και να αποκτήσει γνώση και τόλμη μεγαλύτερη, γιατί μπορεί και να… κοπούν τα γόνατα από τις ευθύνες, και όλα αυτά δεν γίνονται εν μια νυκτί.

Όμως, επειδή δεν υπάρχει άπλετος χρόνος, η επιτάχυνση είναι απαραίτητη. Σωστά τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα. Ορισμένες όμως οριοθετήσεις:
• Ο φορέας θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα είναι «το κόμμα της πρωτοπορίας που θα καθοδηγήσει τη διαδικασία για το σοσιαλισμό και την αταξική κοινωνία», δεν θα είναι κάποιο φαντασιακό «κόμμα» - μύθος, έξω από τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες, έξω από τη συγκυρία και τα χαρακτηριστικά της.

• Αντίθετα, εκείνο που είναι μέσα στην ευρύτερη συγκυρία, που είναι δυνατό και αναγκαίο, είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας με συνείδηση της μερικότητας, τόσο ως προς τη φύση του όσο και ως προς τη διαδικασία συγκρότησής του. Δεν βοηθά μία εκ των προτέρων αυτο-ανακήρυξη σε κάτι που δεν είμαστε, και ένα κλίμα ευκολίας.

• Απαιτείται ένας φορέας που να ενσωματώνει τις κατακτήσεις της ταξικής πάλης, όχι αφηρημένα αλλά ειδικά της φάσης στην οποία βρίσκεται το μαζικό λαϊκό αντιμνημονιακό κίνημα στην Ελλάδα. Μια φάση που έχει τα δικά της, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κατακτήσεις κ.λπ. Ένας φορέας που να ξεπερνά τις σημερινές αγκυλώσεις, να διατηρεί και να ανεβάζει τη σημερινή δυναμική.

• Την ίδια στιγμή, ένας πολιτικός φορέας δεν μπορεί να έχει να κάνει μόνο με τη συγκυρία, με την πιο στενή της έννοια (με ορίζοντα π.χ. μερικών μηνών), αλλά αναγκαστικά θα αναμετρηθεί με στρατηγικές ανάγκες της περιόδου. Δεν μπορεί, δηλαδή, να είναι άσχετος με τις μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές ανάγκες και τις ανάγκες της νέας θεωρίας που είναι σήμερα ζητούμενη. Το αίτημα της επαγωγής του αριστερού και ριζοσπαστικού κινήματος γενικά, σε κίνημα για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα πρέπει να υπηρετηθεί μέσα από τη μετάβαση, θεωρητικά και πρακτικά.

• Ο φορέας θα πρέπει να αποτελεί σοβαρή απάντηση στη βαθιά διάρρηξη της πολιτικής εκπροσώπησης που σφραγίζει τη σημερινή περίοδο. Ο λαός, παρά το 27%, εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά χωρίς οργανική σχέση με την πολιτική έκφραση - και αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

• Ο φορέας θα πρέπει να απαντάει στο αίτημα για γκρέμισμα του πολιτικού συστήματος και να τείνει να απαντήσει στην ανάγκη αντικατάστασής του με μια νέα πολιτική κατάσταση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει και το αίτημα για αλλαγή και της Αριστεράς, πρέπει να απαντάει και στην απαίτηση για άλλη Αριστερά.

• Εν κατακλείδι, υπάρχει απαίτηση για ίδρυση νέου ουσιαστικά φορέα και όχι απλά για μια μετονομασία. Άλλωστε το έχει τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν σας καλούμε να ενταχθείτε στο δικό μας κόμμα. Σας καλούμε να φτιάξετε το δικό σας πολιτικό φορέα».

Φορέας και διακυβέρνηση
Η μετάβαση η οποία έχει αρχίσει με τη ριζική απονομιμοποίηση της κυρίαρχης ιδεολογίας και των βασικών στηριγμάτων της, και την εκφρασμένη θέληση για αλλαγή και τερματισμό του τροϊκανού εφιάλτη, έχει αναγκαστικό σταθμό την απόσπαση της διακυβέρνησης από την αστική τάξη και την αλλαγή-ανατροπή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στο οποίο έχει βασιστεί η σύγχρονη χρεοκοπία. Αυτό φοβήθηκε η αστική τάξη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης, στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό φοβάται ακόμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και είναι κοντά στον προθάλαμο της διακυβέρνησης.

Τρεις κρίσιμες παρατηρήσεις:
Πρώτον: Ο φορέας δεν μπορεί να θεωρείται ένα απλό υποστήριγμα μιας κυβέρνησης. Δεν πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κυβερνητικό κόμμα. Πρέπει να πάρουμε πολιτικές και ιδεολογικές αποστάσεις από τον κρατισμό και τον γραφειοκρατισμό σε όλα τα επίπεδα. Η μετάβαση δεν αφορά μόνο τη διακυβέρνηση, αλλά τη διακυβέρνηση με στόχο την υπηρέτηση μιας μ ετάβασης. Ο φορέας είναι φορέας που υπηρετεί τη μετάβαση και όχι απλά την κυβέρνηση.

Δεύτερον: Η μετάβαση δεν μπορεί να νοηθεί σαν έργο μιας μικρής ολιγομελούς κυβέρνησης ή κάποιας πρωτοπόρας ομάδας. Πρωταγωνιστική δύναμη είναι ο λαός και μόνο ο λαός είναι οδηγός σ’ αυτήν τη διαδικασία. Δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση χωρίς τον πιο πλέριο δημοκρατισμό και χωρίς συμμετοχικές διαδικασίες σε όλη την κλίμακα της κοινωνίας.

Τρίτον: Επειδή η μετάβαση είναι εξ αντικειμένου διαρκής διαδικασία ρήξεων και αλλαγής συσχετισμών, είναι αναγκαίο να αλλάξει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει δύναμη μετάβασης, να γίνει φορέας μετάβασης, να γίνει δύναμη μετασχηματισμού. Ο ιδεολογικός και πολιτικός του εξοπλισμός πρέπει να είναι της εμβέλειας και των αναγκών της μετάβασης και όχι απλά των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της διακυβέρνησης. Ειπωμένο διαφορετικά, χωρίς έναν φορέα προωθητικό και ενισχυτικό της μετάβασης δεν είναι δυνατή καμιά διακυβέρνηση που να θέλει να ξεπεράσει τα όρια της διαχείρισης και του συστημισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτοκτονήσει, και μαζί του η Αριστερά θα υποστεί μια μεγάλη στρατηγική ήττα, αν συμπεριφερθεί σαν ένας φοβισμένος και σαστισμένος διαχειριστής μιας κατάστασης.

Πολλοί φοβούνται μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει νέο ΠΑΣΟΚ. Ξεχνούν μια βασική διαφορά. Οι συνθήκες το 1981 επέτρεπαν τη σύναψη κοινωνικών συμβολαίων ανάμεσα σε αστικές πτέρυγες και υποτελή μέχρι τότε λαϊκά στρώματα. Στις σημερινές συνθήκες έχουν ανατιναχθεί όλες αυτές οι γέφυρες. Η καταστροφή των εργαζόμενων και η ραγδαία φτωχοποίηση των μεσοστρωμάτων οδηγεί –για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά– στην ύπαρξη αντικειμενικών υλικών όρων σύμπηξης ενός μεγάλου λαϊκού κοινωνικού μπλοκ που, είτε θα το εκφράσει και θα το συγκροτήσει μια τολμηρή, ζωηρή, αγωνιστική και φιλόδοξη αριστερή δύναμη, είτε αυτό το μπλοκ δεν θα υπάρξει. Παράλληλα, ούτως ή άλλως μια Αριστερά χωρίς σχέση με αυτήν τη δυνατότητα δεν μπορεί να νοηθεί κι έτσι η επιστροφή στις «καλές μέρες» της καταγγελτικής, ήσυχης, συμπληρωματικής, συστημικής και μικρής Αριστεράς θα επιστρέψουν… Αυτό όμως –και μην το ξεχνούν οι εύκολοι επικριτές– δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μία, δύο, πολλές ήττες και να συντριβεί ως ελπίδα και δυνατότητα μιας άλλης πορείας. Γιατί αυτός –στις συγκεκριμένες συνθήκες– ως πολιτική δύναμη μπορεί να ενσαρκώσει τη δυνατότητα αυτή, φυσικά με την κατάλληλη πολιτική και τις πρωτοβουλίες που σύντομα πρέπει να πάρει, με τη στάση του σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, με τη στάση του σε όλα τα κρίσιμα διλήμματα και μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι η χρεοκοπία και καταστροφή της χώρας ή το άνοιγμα της διαδικασίας σε μια νέα μεταπολίτευση του λαού που θα ανοίγει δρόμους, θα βαθαίνει τις αναγκαίες αλλαγές. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα μεταβατικό σχήμα ανοικτό, πολύμορφο, σχήμα ρήξεων με ό,τι κυριαρχεί σήμερα, και ανοίγματος ενός πρωτότυπου δρόμου προς μια καλύτερη κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βρει τη θέση του και το ρόλο του σε αυτήν την προοπτική!

23 σχόλια :

  1. Μπορεί να διαφωνεί κανείς σε κάποια θέματα (πχ πως βάζουν το εθνικό θέμα) αλλά αυτή η οργάνωση έχει συγκροτημένη άποψη και πολιτικότατη. Πολύ μπροστά από άλλες αριστερές γκρούπες εντός εκτός συριζα.
    Δεν καταλαβαίνω αυτή η φράξια που αποχώρησε τι ήθελε τελικά. Αφού πλέον στηρίζει συριζα. Αν η φιλοδοξία τους ήταν να έχουν ένα ειδησεογραφικό σάιτ και να σχολιάζουν γιατί δεν έμεναν στην ΚΟΕ και να ζητήσουν να τους φτιάξουν ένα σάιτ να γράφουν;
    Μεγάλο λάθος να φύγουν. Και εκτιμούσα ένα δυο παιδιά από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερώτηση: ποιό κόμμα, δεξιό ή αριστερό μπορεί να ελπίζει οτι θα βγάλει τετραετία σε συνθήκες τέτοιας κρίσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα "ΚΟΜΜΑ" μόνο του. Για κίνημα το συζητάμε. Νομίζω αυτή είναι και η λογική του άρθρου:
      "...χωρίς έναν φορέα προωθητικό και ενισχυτικό της μετάβασης δεν είναι δυνατή καμιά διακυβέρνηση που να θέλει να ξεπεράσει τα όρια της διαχείρισης και του συστημισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτοκτονήσει, και μαζί του η Αριστερά θα υποστεί μια μεγάλη στρατηγική ήττα, αν συμπεριφερθεί σαν ένας φοβισμένος και σαστισμένος διαχειριστής μιας κατάστασης"

      Διαγραφή
  3. Καλά ρε Ρούντι, ούτε μια αναφορά στον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό, στον καπαταλισμό ή στον Σοσιαλισμό?
    Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που γράφεις!
    markos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε των 3:27 μήπως θυμάσαι ποια οργάνωση το 2009 και 2010 ήταν εντός έκτος συριζα?

    Μήπως θυμάσαι τους λόγους?Μήπως το αν ο Συριζα θα ειναι ένα πλαδαρο χαλάρο σχήμα χωρίς ταξική μεροληψία, στρατηγικό χαρακτήρα και σαφή ταυτότητα?Μήπως η άνευ ορών παράδοσή του συριζα σε πασοκους οχι αμφίβολης άλλά ανύπαρκτης αξιοπιστίας(πλην Σακοραφα,ίσως και νέου αγωνιστή) ήταν πίσω από την διάσπαση του 2010?Μήπως η ΚΟΕ επέμενε και σωστά για την ανάγκη αντιπροτασης της αριστεράς στους ευρω_χρεοεκβιασμους?

    Λύθηκε κάτι από ολα αυτά στον συριζα? Στην ΚΟΕ λύθηκαν,με την προσχωρηση σε οτι κατήγγειλε. Έφτασε σε σημεία να ονομάζει προβοκάτσια τις ίδιες της τις αφίσες? Που ειναι η ΚΟΕ όταν κάποιος βοηθός του Αυτιά επιννοει θέσεις του Συριζα και επιτίθεται, ταυτόχρονα με τον Δολ στον Λαφαζανη? Όταν ο Τσιπρας πατάει τις πάγιες θεσεις αρχής της αριστεράς σε θέματά αυτοδιάθεσης των λαών?

    Ο Ρουντι λεει το χιλιοειπωμένο οτι δεν υπάρχει σήμερα σοσιαλδημοκρατία.Το ευφυολόγημα της δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς έχει κάποια σχέση με αυτό?

    Ο αντίλογος σε ολα αυτά ειναι οτι αφενός οι πλατείες,αφετέρου τα ποσοστά του συριζα άλλαξαν πολλά πράγματα.Σωστό, όμως η ρημάδα η διαλεκτική, σαν ενότητά των αντίθετων μας καλεί να βλέπουμε τις ευκαιρίες μαζί με τους κινδυνους.

    Κίνδυνος Πασοκ του 81 δεν υπάρχεί έχει δίκιο ο Ρουντι.Υπάρχεί άλλος κίνδυνος, πολύ κοντά μας χρονικά(τώρα που μιλάμε) και πολύ μεγαλύτερος.Επίσης είναι κοντά μας "εθνικά" όπως θα έλεγε ο Ρουντι παλιά, και ειναι το μνημονιακο ακελ.Το κοινωνικό μπλοκ του συριζα δεν θα υπάρξει ως πασοκικο,σωστό αυτό,άλλά καταστάσεις win-win δεν υπάρχουν,να μας πει και το τι θα γίνει αν δεν φτιαχτεί το αριστερό κοινωνικό μπλοκ. Παίζει ρολό σε αυτό η ανάλυσή της κρίσης ταξικα? Η στάση απέναντί στον ιμπεριαλισμό?Άλλαξε η ΚΟΕ, ο Παπαδημουλης ή και οι 2 και χωράνε πλέον στην ίδια ηγετική ομάδα?

    Η παρεμβαση καλά κάνει και δεν σου κάνει την χάρη ούτε να πει "να διορθώσει ο λαός την ψήφο του" ούτε να ακούσει τα υπεύθυνα σιωπητηρια της Δουρου και του Παπαδημουλη.Εφόσον δεν ειναι με κανένα από αυτά τα 2,θα λένε αυτό που πιστεύουν.

    Δεν άλλαξε η παρέμβασή θέσεις, στόχους,φυσιογνωμία κλπ αδερφέ, τουλάχιστον χωρίς να επιχειρηματολογήσει πειστικά.Κάποτε, κατα την διάρκεια της αλλαγης στάσης της κοε ο Καραμανος έγραψε ένά κείμενο οτι ο κόμβος δεν ειναι το ευρω άλλά η παύση πληρωμών του χρέους. Το ακούς αυτο συχνά πλέον από την κοε?Μήπως τα στρογγυλεματα πρέπει ,ρεαλιστικά πάντα, να ολοκληρώνονται γιατί μισό στρογγυλό, μισό με γωνίες όντως δεν πάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις πάρα πολλά και γεγονοτολογικά και δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Ποια "παρέμβαση" ρε παιδιά; Να μιλάμε σοβαρά και για υπαρκτές καταστάσεις της Αριστεράς.

      Διαγραφή
  5. Όλα τα πλατιά-πατριωτικα-σκέτα αντιμνημονιακά- μέτωπα και η υποτίμηση του "ταξικού", πάντα καταλήγει σε συμβιβασμούς, σοσιαλδημοκρατικούς κινδύνους καιεν τέλει αυταπάτες ότι υπάρχει και καλός "εθνικός" καπιταλισμός.
    Η μάχη για να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ριζοσπαστική, κινηματική, αριστερή φυσιογνωμία του είναι ανοιχτή. Θα είναι κρίμα να χαθεί στο όνομα "να μην τρομάξει ο κόσμος" και όλοι "Έλληνες είμαστε". Και η αστική τάξη της χώρας που θέλει 12ωρο, 6ήμερο και μισθούς 580μικτά Έλληνες είναι. Και ο Καμμένος το ίδιο. Προσοχή...

    υ.γ. Πριν τις εκλογές του Μαη, η ΚΟΕ ήταν και δεν ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγους μήνες ο Ρούντι αρθρογραφούσε για κάποια θολά "λαϊκά μέτωπα"(;), για τη χούντα της Μέρκελ που θέλει εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και για την Αριστερά που όπου να'ναι μας τελειώνε. Και μετά το 27% τρεχάλα για φωτογραφίες δίπλα στον Τσίπρα. Πως είπατε; Οπορτουνισμός; Σώπα καλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα εσύ σίγουρα ή "Ξεκίνημα" ή "Ανταποκριτές" είσαι. Πάντως σίγουρα φανατικός τροτσκιστής και αντιΚΟΕ.

      Διαγραφή
  6. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:31 π.μ.

    Από την ομιλία του Α.Αλαβάνου στο Σπόρτιγκ

    Όγδοο : Κοινή δράση με τον κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ

    Η Αριστερά δεν μπορεί μόνη της.

    Η αριστερά έχει την πικρή εμπειρία του 1989. Δεν είναι η λεηλασία στο σοσιαλιστικό χώρο που έχει σημασία. Είναι η αφύπνιση και η συστράτευση μαζί του.

    Για όλους ο αγώνας της ατομικής και συλλογικής επιβίωσης αρκεί για να δώσουν το «παρόν».

    Για τους έντιμους φίλους του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος. Να σώσουν την προσωπική και συλλογική τους τιμή.

    Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, το ιδρυτικό τρίπτυχο σύνθημα σας για «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία – Εθνική Απελευθέρωση» ποδοπατείται και εξευτελίζεται. Όχι από τους αντιπάλους του κόμματος σας. Εκ των ένδον.

    Χαιρετίζουμε από καρδιάς τη στάση των τριών κυβερνητικών βουλευτών. Αυτή η στάση ευθύνης οδηγεί στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα. Στην εγγραφή όμως στο ολιγοσέλιδο βιβλίο με τις πράξεις γενναιότητας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Εδώ, από το Σπόρτινγκ, όσοι πιστεύουμε στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, σας απλώνουμε το χέρι για κοινούς αγώνες.


    (Από εδώ: Εικόνες από την εκδήλωση του "Μετώπου Αλληλεγγύης & Ανατροπής" στο ΣΠΟΡΤΙΓΚ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Α.Τσίπρας - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - σε καμία ομιλία του δεν είναι τόσο φιλοπασόκος όσο ο Α.Αλαβάνος που να ασπάζεται άκριτα το ιδρυτικό τρίπτυχο του πασοκ.

      Διαγραφή
  7. Ο Α. Τσίπρας δεν χρειάζεται να είναι φιλοΠΑΣΟΚ. Εχει καταντήσει την πολιτική γραμμή και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ φιλελεύθεροπασοκοποιημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτά που λες θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου αν ζούσε σήμερα για να δικαιολογηθεί, αν έβλεπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τον κόσμο του όπως πήρε και αυτός τον κόσμο της αριστεράς το 81...

      Διαγραφή
  8. Ξέχασα να αναφέρω,μου τα θύμισε ένας ανώνυμος σύντροφος,τα περί μετώπου με τον...Καμμένο.Τι να κάνουμε τώρα ,οι Κένταυροι και οι Ρέιντζερς δεν χωράνε στην συμμαχία της αριστεράς.Με ενδιαφέρον,και αποστροφή,θα διαβάσω τυχόν επιχειρήματα περί του αντιθέτου.

    Βέβαια τώρα που αυτό που πήρε το 27 έχει στο όνομα "αριστερά" ο Ρούντι ξαναμιλάει για "αριστερή ριζοσπαστική γραμμή" και σοσιαλισμό.

    Είναι ενδιαφέρον που ένας σύντροφος από όσα είπα αυτό που βρήκε να απαντήσει είναι ότι η Παρέμβαση είναι μικρή οπότε δεν αξίζει να συζητάμε για αυτήν.

    Βλέπεις η ΚΟΕ έγινε και αυτή...κόμμα εξουσίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή λες ότι δεν ασχολήθηκα με αυτά που λες, να σου πω ορισμένα πράγματα.
      Καταρχήν δεν είπα ότι είναι μικρή αυτή η πώς την είπες, είπα ότι δεν υπάρχει. Απλά δεν υπάρχει πολιτικά, μην κοροϊδευόμαστε. Να μιλήσουμε για την ΑΡΑΝ πχ που έχει και κάποιο κόσμο και ένα βάθος πολιτικό άσχετα αν το θεωρώ εγώ μικρό εντάξει, αλλά όχι για το 1/100 της ΑΡΑΝ με τη γραμμή της και μάλιστα πιο φτωχή και κακοχωνεμένη. Να μιλήσουμε για το "Ξεκίνημα" εντάξει αλλά όχι για τους δεύτερης κατηγορίας καλεσμένους του Ξεκινήματος. Πάει πολύ.
      Για Καμμένο κλπ, πέρα από ότι διαστρεβλώνεις (η ακριβής φράση ήταν ότι σε ένα μέτωπο "θα είχαν αυτονόητα θέση όσοι την πίστευαν και συμμερίζονταν τους στόχους της" και τίποτα άλλο) πιστεύω ότι πολιτικά αδυνατείς να καταλάβεις οτιδήποτε.
      Ναι, ακόμα και για τον Καμμένο θα πρέπει να έχει πολιτική η Αριστερά, τι να σου κάνω που δεν μπορείς να το καταλάβεις; Φυσικά και δεν θα τον ταύτιζε με τη ΝΔ ούτε και με τη Χ.Α.! Φυσικά και θα προσπαθούσε να ουδετεροποιήσει δυνάμεις αν ήθελε να παίξει ηγεμονικό ρόλο για διαμόρφωση μετώπου (ΜΕΤΩΠΟΥ, όχι παιδικής χαράς, ούτε "να μαζευτούμε σπίτι μου να φάμε", αυτό δεν είναι μέτωπο). Φυσικά και θα υπολόγιζε ότι έχει σημασία τι θα γίνει με 500.000 ψηφοφόρους που σε συνθήκες σκληρής πίεσης από ΝΔ από τη μια και ανόδου ΧΑ από την άλλη ψήφισαν Καμμένο. Τι δεν καταλαβαίνεις; Εκτός κι αν δε μιλάμε για πολιτική αλλά για αυτοϊκανοποίηση. Επί της ουσίας από αυτά που λες δεν θες κανένα μέτωπο αλλά "αριστερή ενότητα". Είσαι στη γραμμή της ΚΟΕ του 2006 και πιο πίσω και δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα παρά μόνο με τα κους κους της αριστεράς, με ποιον βγήκε φωτο ο Ρούντι, τι σου είπανε ότι δήλωσε για τον Καμμένο, τι έλεγε πρόπερσι η αφίσα κλπ.
      Η ΚΟΕ πάντα μίλαγε και για Αριστερά και για ριζοσπαστική αριστερή γραμμή και για το ζήτημα του πολιτικού υποκειμένου. Το "η αριστερά είναι τελειωμένη" είναι μια καρικατούρα που ΠΟΤΕ δεν υπήρξε θέση της ΚΟΕ και όσοι το λένε είναι έτσι κι αλλιώς γνωστοί ψεύτες και απατεώνες με πτυχίο. Απλά η ΚΟΕ:
      1) Εντόπιζε τις τεράστιες αδυναμίες της Αριστεράς και ότι θα πρέπει να έρθει σε επαφή με αυτά που βάζει το λαϊκό κίνημα για να παίξει ένα ρόλο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε.
      2) Δεν ταύτιζε αυτές τις έννοιες με τους ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ ΔΕΙΠΝΟΥΣ, τα σχέδια επί χάρτου και τις φραξιοσυνεννοήσεις και κόλπα μιας αριστερής πιάτσας. Αν σε κάποιους αρέσει αυτό το χόμπι ας το συνεχίσουν. Μακάρι να περνάνε καλά.

      Διαγραφή
    2. 1.Να μου θυμησεις να σου στείλω γλυκά που όπως τα παρουσιάζεις η αραν είναι κάμποσες χιλιάδες.
      2.Το αν χωράει ή οχι η λαϊκή δεξιά έχει να κάνει με την ταξική ανάλυσή της κρίσης και του μνημονίου.Δεν πιστεύω σε θεωρίες οτι το μεσαίο κεφάλαιο έχει συνολικη αντίθεσή με το μνημόνιο.Αποδέχεται,και εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλο το κεκτημένο απαξίωσης της εργατικής δύναμης.Συνεπώς στην ερώτησή αν μια νεοφιλελεύθερη ξενοφοβικη δεξιά δύναμη χωράει η απάντησή είναι "δεν άπανταω αηδίες".
      3.Δεν απάντησες σε τίποτα. Για την δημοκρατική παράταξή της αριστεράς και το αν ο Τσιπρας το 2012 μπορεί να εκπληρώσει τα δήθεν προδομένα οράματα της 3ης Σεπτέμβρη.Για τους πασοκους που χαρασουν γραμμη για τον συριζα ενταγμένοι στα σχέδια του δολ. Για το αν η κοε βγάζει προβοκατόρικες αφίσες.Για το αν η Ελλάδα του συριζα θα βάζει πλάτη για την αυτοδιάθεση των λαών και την ειρήνη.
      4.Η κοε το 2006 είχε την γραμμή του συν δηλαδή αντινεοφιλελευθερισμο.Εγώ λέω για άλλο μοντέλο παραγωγής,κατανάλωσης και εξούσιας με πυρήνα την ρήξη με τον ιμπεριαλισμό της ονε, της εε και του χρέους.
      5.Επιμένεις να αποδεικνύεις οτι στην σταση της κοε υπάρχει θέμα αγωνιστικής ηθικής τάξης μονο και μονο από το πως αναφέρεσαι στους συντρόφους σου της Παρεμβασης.Εκτός κι αν δεν έχεις σχέση με την κοε, που το εύχομαι.
      6.Δεν μου απάντησες ούτε για την ακελοποιηση του συριζα. Υπάρχεί σαν κίνδυνος? Το κλειδί για να αποτραπεί δεν ειναι η στάση απέναντί στην εε και τον ιμπεριαλισμό?Το τι θες να εκφράσεις ταξικα? Το έθνος? Ή τους εργαζομένους και με αυτή την έννοια τον μετασχηματισμο της εθνικής ανεξαρτησίας,σαν διεκδικηση όλων των κοινωνικών σχέσεων στις οποίες ο λαός ζει εργάζεται σπουδάζει κλπ? Μπορείς να μου θυμησεις το τελευταίο κείμενο της κοε που ήταν σε στρατηγική αντίθεσή με την ηγεσία του συν σε αυτά? Αλλάξατε εσείς ή ο συν? Και αν το 2010 πχ λέγατε οτι δεν γίνετε κατάργησή του μνημονίου εντός ονε,τώρα τι άλλαξε?
      6.Δώσε όμως απαντήσεις συγκεκριμένες, οχι καγκουριλικια "είστε μικροί για να μας κρίνετε".Χαλαρώστε λίγο στην κοε υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματά του 35% που εξαφανίστηκαν λόγω υπευθυνότητας και απεύθυνσης στο εθνικό ακροατήριο!Πολύ ψηλά τον πήρατε τον αμανέ!Έκτος και αν αποφασίσατε την αυτοδιαλύση σας οποτε η απορία σου για το γιατί διασπάστηκατε αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμου.
      7Το νέο κόμμα θα είναι μελος του κεα? Να ένά ωραίο θέμα προς συζήτηση,που δεν το πολυβλεπω να συζητιέται.

      Διαγραφή
    3. 1. Στείλε
      2. Δεν είπα για καμιά λαϊκή δεξιά και που χωράει. Ούτε η συνέντευξη που διαστρέβλωσες.
      3. Μια χαρά είναι μια μαζική δημοκρατική παράταξη της αριστεράς. Δε μπορεί τίποτα ο Τσίπρας (μόνος του). Δε χαράσσει γραμμή κανείς πασόκος. Η ΚΟΕ δε βγάζει προβοκατόρικες αφίσες. Η "Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ" μπορεί υπό προϋποθέσεις να βάλει τέτοια πλάτη.
      4. Καλά κάνεις και λες ότι θες.
      5. Δεν είναι σύντροφοί μου λόγω θεμάτων αγωνιστικής ηθικής τάξης που δεν θα σου αναλύσω.
      6. Υπάρχει κίνδυνος αλλά δεν είναι εύκολο, μάλλον δε διάβασες καλά το άρθρο που αναφέρεται σε αυτό. Όχι, το κλειδί δεν είναι αυτό. Δεν υπάρχουν κλειδιά. Αλλάξαμε εμείς, ο συν, ο κόσμος και πολλά άλλα. Δυστυχώς κάποιοι είναι ίδιοι.
      7. Δεν είπα τίποτα τέτοιο και δεν αποφασίσαμε κάτι τέτοιο.
      8. Είναι το τελευταίο που έχει σημασία, απορώ που η σκέψη σου έφτασε μέχρι εκεί. Εκτός και αν το λέει και ο "Ρ".

      Διαγραφή
    4. 1.Δεν ξέρω που να τα στείλω,θα επιχειρήσω στα γραφεία της ΚΟΕ πριν αυτοδιαλυθείτε.
      Κουμουνδούρου δεν στέλνω με τίποτα στο λέω
      2.Δεν διαστρέβλωσα τίποτα,ο ίδιος είπες ότι δεν το αποκλείει στην συνέντευξη.Πάνω σε ποια ταξική ανάλυση?Προφανώς τρόικα vs έθνους.Όλη η ανάλυση για το λαϊκό μέτωπο (με συμμετοχή της αριστεράς,και ποιων άλλων?,μυστήριο) εκεί ακριβώς παραπέμπει.
      3.Μην μου πεις για την αγωνιστική ηθική τάξη της Παρέμβασης ,δεν θα σε πιστέψω.Αν σε καλύπτουν από αυτή την άποψη ένας πασόκος που ψήφισε το μνημόνιο και ένας του Αυτιά,έχουμε άλλα κριτήρια.
      4.Προφανώς ο Ρ γράφει εναντίον του ανοιχτά σοσιαλδημοκρατικού ΚΕΑ.Και προφανώς καλά κάνει.

      Διαγραφή
  9. Αντί απάντησης ένα άρθρο με το οποίο συμφωνώ σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Απλά λείπουν οι πρακτικές ιδέες το πως θα γίνει αυτό.
    Το άρθρο εδώ:http://ecoleft.wordpress.com/2012/09/11/%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF-%CE%B4%CE%B5/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Σωστό το άρθρο του Α. Μπαλτά που παραπέμπεις (συνήθως σε παραπομπές βάζουμε την πηγή που δημοσιεύεται και όχι που αναδημοσιεύεται. Ντέπεσαι να πει ότι είναι από την ΑΥΓΗ;)
      Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν διατίθεται

      2. Όμως, μάλλον ξέχασες να σημειώσεις ότι είναι πιο κοντά στην γραμμή του ΚΚΕ, παρά στην δική σου! Και μάλλον έρχεται σε ρήξη με την "πολιτική γραμμή" που υποστηρίζεις ότι το κρίσημο σημείο για την πορεία προς τον σοσιαλισμό είναι εδώ και τώρα η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ!

      Για ξαναδιαβασέ το...


      Διαγραφή
  10. @κακό συναπάντημα
    Σωστά επισημαίνεις ότι δεν βάζει ο Μπαλτάς ζήτημα για την ευρωζώνη. Απλά το άρθρο αφορά την εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην μπατάρει το καράβι εντελώς δεξιά και πάει προς νεοΠΑΣΟΚ. Ενας τσιπρικός λοιπόν προειδοποιεί τον Τσίπρα και του λέει ότι, επ, είμαστε και εμείς εδώ και κόψε τις μαλακίες περί μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, γιατί η "καλή σοσιαλδημοκρατία" και στην Ευρώπη τέλειωσε. Σε ένα τέτοιο άρθρο λοιπόν δεν θα προβόκαρε και τον εαυτό του, εάν τυχόν άλλαξε άποψη για την ΕΕ, λέγοντας ότι θέλει να βγει εκτός ευρώ. Τροχιοδεικτική βολή στον τσίπρα και του Πασόκους του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κωδικός παρέμβασης:
    ΑΝΕΜΟΣ 218
    (το 'πιασες βαγγελάκη?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα έπρεπε να έχω καταλάβει εγώ τώρα?
    Για να μην ξεχνιόμαστε:κάτω η χούντα/ουστ/φολα στον σκυλο της ΕΣΑ

    Όποιος τα θεωρήσει κάπως ανεπαρκή για την συγκυρία θα κατηγορηθεί από την κοε για αριστερισμο.Και για ξύλινη γλώσσα.Και για παλαιοκομμουνισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ