Φαίνεται ότι αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήραν το μήνυμα των εκλογών και δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να επαναλάβουν για μια ακόμα φορά τα λάθη του παρελθόντος σε σχέση με την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και δημοκρατικό κόμμα. (για όσους θέλουν μια πρώτη ενημέρωση για το θέμα, μέσα από τις στήλες της ΑΥΓΗ, μια ματιά εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε ο δρόμος για την ενοποίηση με πρώτο βήμα την καμπάνια εγγραφής νέων μελών ). Τους αφιερώνουμε λοιπόν τις παρακάτω τοποθετήσεις από την 3η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, για να θυμηθούν κάποια πράγματα που φαίνεται πως έχουν ξεχάσει:
Μια πιο αναλυτική παρουσίαση και άλλων τοποθετήσεων σχετικών με το θέμα, αλλά και για συγκρίσεις για το τι έλεγαν τότε και τι λένε σήμερα, εδώ:
Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ενιαίο κόμμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.
Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα,και μάλιστα της δεξιάς πτέρυγας της σοσιαλδημοκρατίας.
Και δυστυχώς,ενώ το ''κόμμα ή όχι'' είναι προς συζήτηση,το ''δεξιά σοσιαλδημοκρατία'' είναι αδιαπραγμάτευτο...
Αδιαπραγμάτευτο τόσο γι'αυτούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ,
εντός και εκτός χώρας,που...αγκαλιάζουν την ηγεσία του,όσο (δυστυχώς) και για πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ που (θεωρητικά) έχουν ριζοσπαστικές θέσεις,οι οποίοι δείχνουν ότι δεν θα σηκώσουν και πολύ τους τόνους γι'αυτή την απότομη δεξιά μετάλλαξη...
Όμως το βατράχι αν δεν αντιδράσει την ώρα που πρέπει επειδή γλυκαίνεται και χαλαρώνει απ'το ζεστό νερό της επερχόμενης κυβερνητικής εφόδου,
μετά θα ψηθεί.
Η έγκριση...δόθηκε,και η πόρτα της κυβέρνησης θα ανοίξει σύντομα για τον ΣΥΡΙΖΑ.Θα γίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικός εταίρος είτε απ'την πρώτη εκλογική θέση είτε απ'τη δεύτερη.
Με μια προϋπόθεση.
Στο μικρό διάστημα που μεσολαβεί ως τις επόμενες εκλογές (άντε νά'ναι κανας χρόνος,δεν κρατάει παραπάνω η κυβέρνηση) να...συμμορφωθεί περισσότερο,να συμμαζέψει το μαγαζί του απ'τις..ακρότητες περί Μνημονίων,να εξαφανίσει την αντι-ευρώ ρητορεία στο εσωτερικό του γιατί βλάπτεται το έθνος,να μην μιλάει κανείς για στάση πληρωμών για να μην το πούνε οι αρμόδιοι ανεύθυνο και τζαμπατζή,και να το πάει συντεταγμένα και χωρίς παραφωνίες προς ''επαναδιαπραγμάτευση''.
Αν τα κάνει αυτά θα κυβερνήσει γρήγορα.
Μόνο να ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ θα ενωθεί και
θα δυναμώσει,δεν θα'ναι αυτό το τσίρκο που είδαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο.Άλλωστε το 20% αθροιστικά το πιάνουν ήδη,στα χειρότερά τους...
Φοβάμαι ότι η μισή χαραμάδα,η μισή ευκαιρία για μια αριστερή κυβέρνηση (παρά τις δεξιές αντιλήψεις ενός κομματιού της ηγεσίας του ΣΥΙΡΖΑ) η οποία,παρά τις αδυναμίες της,θα έδινε μια ώθηση στην αντίδραση του λαού στην επιχείρηση καταστροφής του,χάθηκε στις 17 Ιουνίου.Και χάθηκε γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν όσο συμμορφωμένος και όσο ενσωματωμένος θέλανε...Άρα υπήρχε κι ένα περιθώριο να ελπίζεις ότι κάτι καλό θα γίνει.
"Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα,και μάλιστα της δεξιάς πτέρυγας της σοσιαλδημοκρατίας."
ΔιαγραφήΘα ήθελα ειλικρινά να μου το εξηγήσεις σε παρακαλώ ειδικά αυτό με τη δεξια σοσιαλδημοκρατία.....
Μετατροπή σε κόμα με τι αρχές, ιδεολογία και πολιτική; Εναν νέο ΣΥΝ θέλουμε στην Αριστερά, ένα κόμμα αχταρμά; Εγώ λέω όχι γιατί πρώτα κτίζεις τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές και μετά το κόμμα. Το εγχείρημα θα οδηγηθεί σε βατερλώ εάν πάει με αυτά τα μυαλά ή θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη σοσιαλδημοκρατία η οποία δεν έχει λύση ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη και στο τέλος στη συντριβή .
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Το τελευταίο ως απάντηση σε κάποιον ανώνυμο που με κατηγόρησε για ασριστερό οπορουνισμό σε άλλο ποστ και ότι εγώ ή κάποιοι που συμφωνούμε λέγαμε μέσα στον ΣΥΝ ότι ήθε η ώρα της επανάστασης επειδή δεν υπάρχει σοσιαλδημοκρατία. Πάντως η σοσιαλδημοκρατί είναι πεθαμένη σε όλη την Ευρώπη όπως και η Ευρωπαϊκή Αριστερά του ευρώ. Γι' αυτό η ακροδεξιά γνωρίζει μεγάλες πιένες. Οσο η Αριστερά θα συντηρεί το τραπεζικό όνειρο του ευρώ στην Ευρώπη τόσο η ακροδεξιά θα κερδίζει κόσμο και μάλιστα εργάτες.
Δυστυχώς γι 'αυτόν εάν διαβάσει τα κείμενά μας θα δει ότι η δικαίωσή μας είναι πλήρης τόσο για την ΕΕ όσο και για τις παπάρες που έλεγε τότε - όπως και σήμερα - η δεξιά πτέρυγα του ΣΥΝ. Ας κάνει τον κόπο ωστε να μην εκτίθεται.
Απάντηση στον 1.18 που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τί σημαίνει δεξιά σοσιαλδημοκρατία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεξιά σοσιαλδημοκρατία σημαίνει να λες ζήτω ο Μόντι και ο Ολάντ και το ευρωπαϊκό τους σχέδιο (το οποίο δείχνουν και στη χώρα τους πώς το εννοούν,ξεσκίζοντας τους εργαζομένους σε Γαλλία και Ιταλία κατά τρόπο που ο Σημίτης ούτε καν ονειρεύτηκε).
Δεξιά σοσιαλδημοκρατία είναι να λες αυτό που λένε κι οι βιομήχανοι,δηλαδή ζήτω το σχέδιο Μάρσαλ που θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα και μερικές δουλειές των 300 ευρώ.
Δεξιά σοσιαλδημοκρατία σημαίνει να λες ζήτω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ξεκαθαρίζεις προεκλογικά ότι πέρα απ΄τα όσα λες για το Μνημόνιο και τις Δανειακές δεν θα πειράξεις ούτε τρίχα απ'την ανακεφαλαιοποίηση.
Δεξιά σοσιαλδημοκρατία είναι να λες ζήτω τα ευρω-ομόλογα και ζήτω το transfer union στην Ευρώπη των λαών (με χώρες αποικίες γιατί ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ θα δεχτούν οι ισχυροί της Ευρώπης να κάνουν transfer union,αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο ευρωπαϊκό όραμα).
Δεξιά σοσιαλδημομρατία είναι να λες ζήτω η υγιής επιχειρηματικότητα που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Δεξιά σοσιαλδημοκρατία είναι να καθησυχάζεις το CNN ότι δεν θα κάνεις ακραία αντιπολίτευση.
Δεξιά σοσιαλδημοκρατία είναι να χαρακτηρίζεις κινητοποιήσεις εργαζομένων ''εξαλλοσύνες''.
Ούτε καν αριστερή σοσιαλδημοκρατία δεν είναι όλα αυτά...
Το μόνο που μπορεί ίσως να θεωρηθεί αριστερή σοσιαλδημοκρατία (και όχι δεξιά) απ'όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ,είναι η διαρκείς διαβεβαιώσεις ότι θα προστατέψει την κοινωνική συνοχή.Εντάξει,αυτό το τελευταίο θυμίζει λίγο Κωνσταντόπουλο που τον βρίζαμε για τα περί συνοχής και τη θεσμολαγνεία του,αλλά τουλάχιστον ρε σεις ο Κωνσταντόπουλος είχε κάποια όρια.Δεν έφτανε μέχρι του σημείου να προτείνει τα ίδια οικονομικά μέτρα με τους ντόπιους και ξένους βιομηχάνους.Αλλά είπαμε,ο άνθρωπος ήταν αριστερός σοσιαλδημοκράτης,όχι δεξιός.
Η πλάκα είναι ότι όσο υπήρχε η δεξιά πτέρυγα του Κουβέλη στον ΣΥΝ,ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν πιο αριστερές και ριζοσπαστικές θέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦεύγοντας ο Κουβέλης,η δεξιά οπτική...εγκολπώθηκε στην ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε κυρίαρχη.