(εικόνες από την εισήγηση του Δ.Σ. για την αναστολή της απεργίας)
Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά απο 272 ημερες απεργίας.Μετά απο εισήγηση του ΔΣ του σωματείου, έγινε μυστική ψηφοφορία κατα την οποία 107 ψύφισαν υπερ της αναστολής, 14 κατά ενώ 29 άτομα δεν ψήφισαν καθόλου.
Αποφασίστηκε επίσης, στις 6 το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του εργοστασίου και όπως είπαν, αν έχουν αποχωρήσει τα ΜΑΤ, θα μπουν στους χώρους εργασίας.
Οι απεργοί συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση απο τον οποίο ζήτησαν την άμεση επαναπρόσληψη κάποιων από τους απολυμένους συναδέλφους τους και την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του εργοστασίου.
Χτες μετά την συνάντηση που είχε το Δ.Σ των εργαζομένων Χαλυβουργών με τον υπουργό εργασίας Γ. Βούρτση, ο πρόεδρος του, Γ. Σιφωνιός είχε εκδώσει γραπτή δήλωση η οποία ανέφερε:
«Ο υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης, για άλλη μια φορά, εμπαίζει τους απεργούς της Χαλυβουργίας. Στη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου, το μόνο που δεσμεύτηκε είναι να μεταφέρει τις προτάσεις στον κ. Μάνεση και στις 10 το βράδυ να μεταφέρει την απάντηση του Μάνεση στο ΔΣ του Σωματείου. Μαζί με τα ΜΑΤ που έχει στείλει για να περιφρουρήσει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση, λειτουργεί και ως ταχυδρόμος του, για να μην έρχεται ο ίδιος στη συνάντηση και κουράζεται. Είναι καθαρό ότι με την τακτική του αυτή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τον Μάνεση, για να χτυπήσει το σωματείο και τον αγώνα μας. Χρειάζεται όλοι οι χαλυβουργοί να συσπειρωθούμε γύρω από το σωματείο μας, να το περιφρουρήσουμε και να συμμετάσχουμε μαζικά στην αυριανή μας συνέλευση για να αποφασίσουμε τα παραπέρα βήματά μας»
Όπως υποστηρίζει η πλευρά των απεργών, χθες το βράδυ, επικοινώνησε ο γραμματέας του υπουργού με το προεδρείο του σωματείου και τους ενημέρωσε οτι λόγω των συγκυριών, η ιδιοκτησία της Χαλυβουργίας δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημά τους για την επαναπρόσληψη τουλάχιστον 40 απολυμένων συναδέλφων τους και την απομάκρυνση των ΜΑΤ απο το εργοστάσιο.
Είμαστε οι τελευταίοι που θα κατακρίνουμε τους εργαζόμενους στην χαλυβουργία για αυτή την απόφασή τους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως, δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια στάση απέναντι σε αυτούς που είχαν εντάξει τον αγώνα τους στις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στα δικά του μικροκομματικά παιχνίδια. Μερικοί άσπονδοι υποστηρικτές των απεργών μέχρι χθες εμφανίζονται σήμερα έκπληκτοι για την αυτή την απόφαση και προσπαθούν να την χρεώσουν στο ΚΚΕ. Ένα μικρό παράδειγμα, η iskra η οποία έχει για προμετωπίδα της την ενότητα της Αριστεράς με το ΚΚΕ ...μπροστά, εκφράζει εύσχημα αυτή την "έκπληξη" στο κείμενό της ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ!!! μέσα μάλιστα και από τις bold υπογραμμίσεις:
Συνδικαλιστικοί κύκλοι έκριναν ως πρώτου μεγέθους έκπληξη την αναστολή της απεργίας των Χαλυβουργών, η οποία είχε τη συναίνεση (και) των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και διατύπωναν πολλά ερωτήματα και απορίες για την εξέλιξη.
Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, πάνω στον αγώνα των απεργών της χαλυβουργικής κάποιοι είχαν επενδύσει με ιδιαίτερο βάρος τα δικά τους σχέδια και όνειρα για τις ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες με το ΚΚΕ. Σήμερα ακριβώς επειδή θεωρούν ότι αυτά τα σχέδια αναστέλλονται ή ακυρώνονται από τις εξελίξεις της απεργίας, αγανακτούν και εκπλήσσονται απέναντι στην στάση του ΚΚΕ να συναινέσει στην λήξη της. Γιαυτό και εξοργίζονται με την στάση του και την θεωρούν "προδοτική".
Όμως το ΚΚΕ βρίσκεται πιο μπροστά απ' αυτούς και πιο κοντά στους απεργούς και στα προβλήματά τους. Και στο ξεκίνημα αυτού του αγών, και στην λήξη του. Από μια νίκη ή την ήττα μιας απεργίας δεν κρίνεται ούτε το μέλλον της επανάστασης, ούτε η ανατροπή του καπιταλισμού, όπως φαντασιώνονται μερικοί ανεγκέφαλοι. Έχει σημασία οι ήττες να μην γίνονται με όρους ολοκληρωτικής καταστροφής και διάλυσης για το εργατικό κίνημα.
Το στοίχημα για την Αριστερά είναι αν μπορεί να ενισχύει την ενότητα του μαζικού κινήματος όχι μόνον μέσα από τις νίκες αλλά και από τις ήττες του. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι σέβεται την αυτονομία του και δεν ενδιαφέρεται μόνον να το χειραγωγήσει σύμφωνα με τα δικά της πολιτικά σχέδια...