ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: η κυβέρνηση Παπαδήμου ότι είναι αυτή που οδηγεί την χώρα στην άτακτη χρεοκοπία και στην επιστροφή στην δραχμή.

Είναι βέβαιο ότι η σημερινή κόντρα στην βουλή ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Βενιζέλο ανέβασε τις μετοχές του Αλέξη στα χρηματιστήρια των δημοσκοπήσεων. Πέρα όμως από τον έντονο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, υπήρξε  πλήρης ταύτιση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς στο πιο κρίσιμο ζήτημα, με αποτέλεσμα να απευθύνει ο ένας τον άλλο με την ίδια κατηγορία:

Α. Τσίπρας: Δε μιλήσαμε εμείς για άμεση παύση πληρωμών αλλά εσείς μας οδηγείτε και στη στάση των πληρωμών και στην έξοδο από το ευρώ με την πολιτική σας και στη χρεοκοπία με την πολιτική σας και είστε απόλυτα υπεύθυνος γι' αυτή την πορεία του τόπου.

Ε. Βενιζέλος: Πείτε «εγώ προτείνω να γίνει αυτό που θα έχει ως συνέπεια να βγούμε από το ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια να γυρίσουμε στη δραχμή, που θα έχει ως συνέπεια την τραγική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, την τραγική υποβάθμιση μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τη διακοπή του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου, το κλείσιμο των γραμμών στις τράπεζες για να παίρνουμε πετρέλαιο και φάρμακα», γιατί περί αυτού πρόκειται.
(από το πλήρες κείμενο των τοποθετήσεων που δημοσιεύεται [εδώ])

Αυτό το σημείο της αντιπαράθεσης δεν προβλήθηκε από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια, ούτε από τα φίλια προς τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μέσα μαζικής ενημέρωσης εκτός από το σύνολο σχεδόν των ακροδεξιών ηλεκτρονικών μέσων που έχουν μπερδέψει τον Α. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο, μετά την συνέντευξη που έδωσε προς αυτά ο Αλέξης.

Το παρακάτω σχετικό με θέμα μας απόσπασμα από κείμενο του www.olympia.gr αναδημοσιεύεται επανειλημμένα σε ιστοσελίδες του εθνικοπατριωτικού χώρου, όπως εδώ στα “ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ”:“Το θλιβερό είναι ότι ο Τσίπρας κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση της κρίσης, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι είναι αυτή που οδηγεί την χώρα στην άτακτη χρεοκοπία και στην επιστροφή στην δραχμή. Καταλογίζοντας μάλιστα ΔΟΛΟ”.
Στην iskra ενώ επισημαίνονται με bold γράμματα πολλά σημεία στα κείμενα των ομιλιών των δύο ανδρών, τα συγκεκριμένα σημεία παραμένουν στην αφάνεια. Η απαξιωτική αναφορά προς την δραχμή και την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία , η οποία είναι αντίθετη με την γραμμή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι ίσως ο λόγος που η iskra επικεντρώνει αλλού το ενδιαφέρον της: ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΑΚΟΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΑΡΩΔΙΑ!

Πράγματι, αυτός ο τίτλος αποτυπώνει καλύτερα το περιεχόμενο της ομιλίας του Α. Τσίπρα. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε η κυβέρνηση του Παπαδήμου διαπραγματεύτηκαν με την Τρόϊκα και το ΔΝΤ. Ποιός όμως θα μπορούσε να διαπραγματευτεί; Μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Η στάση και οι θέσεις του Α. Τσίπρα στην βουλή αυτό υπονοούν. Αυτό αντιλαμβάνεται και το www.olympia.gr, όταν γράφει ότι “ο Τσίπρας κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση της κρίσης”.

Όμως αυτά είναι παραμύθια με τον Ιζνογκούντ που θέλει να γίνει χαλίφης. Καμιά Αριστερά σήμερα δεν έχει ολοκληρωμένες προτάσεις ούτε μπορεί να διαχειριστεί την κρίση. Εξάλλου, ο ρόλος της Αριστεράς είναι άλλος, δεν είναι να κάνει “θετικές προτάσεις” για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του. Η αριστερά μπορεί να υπάρξει αυτόνομα από τις πολιτικές του κράτους και του κεφάλαιου μόνον ως δύναμη καταστροφής του καπιταλισμού.

Οι τοποθετήσεις του Α. Τσίπρα, όσο και του Ε. Βενιζέλου εγγράφονται εντός της κρίσης του πολιτικού συστήματος και καταδεικνύουν ότι πέρα από τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις οι πολιτικές τους αποτελούν στοιχεία αυτής της κρίσης. Ο λαϊκός παράγοντας, ο οποίος είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να δράσει ανατρεπτικά σε αυτή την κρίση ανέναντι στα εναλλακτικά σχέδια του αστισμού, απουσιάζει τόσο από την λογική όσο και τα επιχειρήματα των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών ανδρών.Χωρίς ένα μαζικό ανατρεπτικό μαζικό κίνημα, καμία διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να γίνει προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Αν θέλουμε να διαλέξουμε και εμείς το παραμύθι μας σε αυτή εδώ την πολιτική συγκυρία, δεν θα διαλέγαμε αυτό που αφορά στον κυβερνητισμό της αριστεράς και στην εναγώνια αναζήτηση διαχειριστικών διεξόδων. Θα διαλέγαμε ένα άλλο παραμύθι, που δείχνει πόσο απλά είναι εφικτό να υπάρχει ένας άλλος κόσμο, ανάποδα απ' αυτόν το κόσμο που ζούμε, όπως το παραμύθι που διαπραγματεύεται η ταινία του Ακι Καουρισµάκι Το λιµάνι της Χάβρης

6 σχόλια :

  1. Είναι κάτι που όλους μας ενώνει!

    Μια επιστολή προς την βουλή που την υπογράφουν 28 βουλευτές, μεταξύ αυτών
    Α. Τσίπρας, Π. Λαφαζάνης, Π. Καμμένος, Καϊλή Ευδοξία, Νταλάρα Άννα...

    περισσότερα εδώ: ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η άποψη του Τσίπρα είναι κατά βάθος η άποψη όλης της αριστεράς, από το ΚΚΕ ως το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κανένας δεν μιλάει για ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Όλοι "λένε δεν πληρώνω" αλλά κανείς δεν εννοεί ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ εδώ και τώρα.

    Αυτή την "στάση πληρωμών" την προβάλλουν εντός κάποιων πλαισίων ελέγχου, όπως κρατικοποιήσεις των τραπεζών, ελεγχόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κλπ, κλπ. Βέβαια, όλες αυτές οι πολιτικές αφορούν στο κράτος και στην κρατική εξουσία και όχι το μαζικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

    Aνεξέλεγκτη χρεωκοπία μπορεί να γίνει μόνον με όρους λαϊκής εξέγερσης. Όλες οι άλλες μορφές χρεωκοπίας είναι ελεγχόμενες από μερίδες της κυρίαρχης τάξης. Είτε γίνουν με αριστερά, είτε με δεξιά προσωπεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν σκέφτεσαι σαν περιθώριο, μένεις και στο περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να και η πρόταση
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=667431

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕΡΟΣ(1)
    Γράφω διότι κρίνω πως μόνον συστάσεις, περίοπτες επαναστατικές κορώνες, κλπ αναλύσεις εκ του ασφαλούς λαμβάνουν χώρα στο χώρο μας,σε κάθε κίνηση της αριστεράς να διαμορφώσει ένα ελάχιστο πρόγραμμα διακυβέρνησης με σοσιαλιστική προοπτική.
    Ι. Πολιτισμικά. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι και ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η αναγέννηση και ο Διαφωτισμός το επιβεβαιώνουν.
    ΙΙ Η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό δεν ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η βιομηχανική επανάσταση και οι μεγάλες φιλελεύθερες δυνάμεις.
    ΙΙΙ. Ο καπιταλισμός δεν περνάει κρίση, διότι ή πλειοψηφία της εργατικής τάξης δεν αμφισβητεί τις καπιτ. παραγ. σχ, ούτε το σύστημα. Τόσα χρόνια το πελατειακό σύστημα, η αηδιαστική τηλεόραση της τζούλια, του Γαβαλά και βάλε έχει ως ακροατήριο αυτή την τάξη, την οποία η Αριστερά δεν μορφώνει αλλά της ζητάει να την ακολουθεί, όπως άλλοι ακολουθούν τους πατερούληδες των διαφόρων μοναρχικών καθεστώτων, Υπάρχει κρίση κεφαλαίου, και χαίρομαι που αυτό προβάλλεται στον τίτλο σας. Το χρηματοπιστωτικό και βιομηχανικό κεφάλαιο συγκρούονται γιατί το ένα προσπαθεί να κυριαρχήσει επί του άλλου. Η μείωση του μιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης είναι το ζητούμενο του βιομηχανικού κεφαλαίου και η εξασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων είναι το ζητούμενο του χρηματοπιστωτικού. Ο λαός πρέπει να αντισταθεί συγκεκριμένα σε αυτό το κεφάλαιο.
    ΙΙΙΙ. Η πολιτική κρίση του δικκοματισμού επηρεάζει μόνον στον βαθμό που τα αστικά κόμματα βάζουν το μαχαίρι στους πρώην πελάτες τους, αφού πρώτα τους κορόϊδεψαν για να τους πάρουν την ψήφο τους ("Λεφτά υπάρχουν" το λέει όλα).
    ΙΙΙΙΙ. Τέλος η κοινωνική ανοχή του εγκάθετου Παπαδήμου, του εκπροσώπου της Goldman-Sachs δείχνει ότι η Αριστερά δεν έχει μπορέσει να αναδείξει στην κοινωνία το έλλειμμα δημοκρατίας, απλά οι ίδιοι αυτοτραυματίζονται και η αριστερά κερδίζει πόντους μέσα στο λαϊκό κίνημα.
    Με βάση αυτά τα πέντε σημεία, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι άλλο τι θέλουμε και άλλο ποια είναι η πραγματική κατάσταση με βάση την οποία η Αριστερά να διεκδικήσει την ψήφο του λαού και την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕΡΟΣ(2)
    Ι. Η Ελλάδα να μην βγει από την Ευρώπη, αντίθετα να συνασπίσει τις ιστορικά φιλελεύθερες χώρες με μαζικά απεέυθερωτικά κινήματα, όπως η Ιρλανδία, η ισπανία, η Πορτογαλλία, η Ιταλία, αλλά και η Αγγλία και το Βέλγιο.
    ΙΙ. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε μόνοι μας, σε καμιά περίπτωση, πρέπει να διαλέξουμε συγκεκριμένα στρατόπεδα σε κάθε περίπτωση, γι αυτό ούτε από την Ευρώπη είναι λογικό να βγούμε, διότι εκεί είναι οι "βιολογικοί μας σύμμαχοι", αλλά και τις σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να αναθερμάνουμε.
    ΙΙΙ Το διακύβευμα είναι να δούμε ποια μάχη δίνουμε και δίνουμε τη μάχη κατά του χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού κεφαλαίου που μας έπιασε στον ύπνο και καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα για να επιβάλει μια οικονομική χούντα. Ενάντια σε αυτή την Χούντα πρέπει να στραφούμε. ΙΙΙΙ. Ο λαός καταλαβαίνει ότι οι πολιτικοί του κατά μεγάλη πλειοψηφία δεν τον αντιπροσωπεύουν, Να αναδείξουμε πρώτοι νέα στελέχη μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, που θα ακολουθήσουν με συνέπεια το πολιτικό πρόγραμμα και
    ΙΙΙΙΙ. Αντί να τρώγονται οι αριστερές εκφράσεις, συλλγοικότητες, κόμματα, κλπ. Να συσπειρωθούν και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση και δυναμική της κοινωνίας για να στραφεί όχι στις πλατείες αλλά στις καταλήψεις της παραγωγής, για να επιβάλουν με γενική απεργία τις εκλογές. Δυστυχώς ακόμη και αυτή η αδυναμία της Αριστεράς να κινητοποιήσει το λαό για να μην έχει έναν οικονομικό δικτάτορα ως πρωθυπουργό, λέει πολλά. Η Αριστερά θα πρέπει να αναλάβει (1) να πληρώσει τα χρέη του ελληνικού λαού και να προσδιορίσει το επαχθές χρέος, που θα πρέπει να πληρώσουν τα λαμόγια. πολλοί διακανονισμοί μπορούν να γίνουν τους οποίους δεν θα αναφέρω εδώ. ακόμη και με 0% μπορεί να γίνουν συμφωνίες. (2) να επιδιώξει την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών λαών, στρεφόμενη κατά του χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού κεφαλαίου (3) να αναπτύξει με την ευρωπαϊκή αριστερά πολυμερείς διεθενίς σχέσεις για την οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς οικονομικού τομέα της χώρας με σωστούς συνεταιρισμούς, ενισχυμένους με επιστημονικό δυναμικό για την οργάνωσή τους, και (4) να στηρίξει το κοινωνικό κράτος εφαρμόζοντας μια πολιτική δημιουργίας κρατικής μηχανής που θα είναι επανδρωμένη αξιοκρατικά, με διαφάνεια, για κάθε θέση να υπάρχει περιγραφή καθηκόντων και να θέτονται στόχοι εξυπηρέτησης των λαίκών αναγκών. Αυτά είναι και το πρώτο σκαλοπάτι για τη σοσιαλιστική αλλαγή. Τίποτα άλλο δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, απλά θα έρθει η στιγμή της εξισσορόπησης (ρόλο μεγάλο θα παίξει και η μετανάστευση) και τα πράγματα θα πάρουν πάλι τη δικομματική τους πορεία. Μην ταυτίζεται λοιπόν με τόση άνεση τον Βενιζέλο με τον Τσίπρα. Δείτε τον πραγματικό εχθρό. Δείτε με τι ευκολία διασπάστηκε η ΔημΑρ από το Συνασπισμό, με τι ευκολία ενώθηκαν οι αστικές δυνάμεις για να μην χάσουν την εξουσία και έχουν βγάλει όλες τις πλερέζες για τα δεινά του λαού που "κάνει θυσίες". Καλό Αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ