ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ασφάλεια, Ανωνυμία, Προστασία σε διαδίκτυο, υπολογιστή, Android

Αναδημοσίευση από το osarena.net

Η ανωνυμία είναι η ασπίδα από την τυραννία της πλειοψηφίας
Η συγκεκριμένη φράση ανήκει σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το 1995 (υπόθεση McIntyre v. Ohio Elections Commission),για να τονίσει την συμβολή του ανώνυμου λόγου στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, για να συμπληρώσει, μόλις δύο χρόνια μετά (υπόθεση Reno v. ACLU), ότι η συνταγματική προστασία της ανωνυμίας (Πρώτη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ) περιλαμβάνει και το Διαδίκτυο (internet).

Συνεπώς, κάτι που δέχεται και το Δικαστήριο του Στρασβούργου (υπόθεση Editorial Board of Pravoye Delo and Shtekel κατά Ουκρανίας, 5.5.2011), το Διαδίκτυο είναι ένα νόμιμο forum άσκησης της ελευθερίας του ανώνυμου λόγου.Αναμφισβήτητα, προς την παραπάνω κατεύθυνση οδήγησε και το ίδιο το Διαδίκτυο, προσφέροντας –περισσότερο από κάθε άλλο forum– ποικίλα μέσα ανωνυμίας, ιδίως δε τα blogs, τα chart rooms και τα e-mails.

Αν τούτο συνδυαστεί με την ευρεία πλέον χρήση τους (ο Technorati, ο σπουδαιότερος διαχειριστής blogs στις ΗΠΑ, υπολογίζει ότι καθημερινά εμφανίζονται πάνω από ένα εκατομμύριο αναρτήσεις – posts), τότε γίνεται αντιληπτό γιατί όλο και πιο συχνά προβληματίζονται σήμερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με ποιους όρους κάμπτεται η προστασία της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο
-Αυτό που συμβαίνει στη καθημερινότητα των ανθρώπων, μπορούμε μεταφορικά, να πούμε πως έχει τρεις φάσεις:
Έλεγχος της μάζας και εξάρτηση:
Ο σκοπός έχει αρχίσει να είναι όχι απλά ορατός, μα και ήδη εφαρμόσιμος. Ο έλεγχος της μάζας, η έλλειψη κινημάτων, αντιδράσεων και μιας κοινωνίας που θα ζει σε παγκόσμιο επίπεδο με δυο ταχύτητες. Αυτή της ολιγαρχίας και αυτή της μάζας στα όρια της εξαθλίωσης. Για δείτε γύρω σας. Προσέξτε τις τιμές. Κοιτάξτε σε ποια είδη εφάρμοσαν απίστευτη ακρίβεια. Στα είδη βασικής ανάγκης και καθημερινής διαβίωσης. Στο ίδιο το φαγητό!
Βούλωσε το και βλέπε τσόντες!
Ακούμε και θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε δικαιολογίες για την ασφάλεια (ποιων όμως?) και οι κάμερες θα πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε δημοσίους χώρους, οι συσκευές παρακολούθησης ραδιοσυχνοτήτων θα αυξάνουν εμβέλεια και φυσικά θα απαγορευτεί το δικαίωμα στη διαφωνία η την απεργία.
Διαδίκτυο υπό έλεγχο
Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι το διαδίκτυο. Εκεί μπορεί ν’ ακουστεί ελεύθερα η κάθε φωνή. Και εντάξει να ακούγονται οι δικές τους φωνές, το θέμα είναι να ΜΗΝ υπάρχει αντίλογος.
Μέχρι και οι αναλφάβητοι τεχνολογικά κυβερνώντες κατάλαβαν τη δύναμη του διαδικτύου και σίγουρα τους έκανε να τρομοκρατηθούν, καθώς ασχέτως τι συμβούλευαν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια να λένε, έχουν δει και αντιληφθεί την οργή του κόσμου και έτσι το διαδίκτυο η μάλλον τα blogs που διαδίδουν τα ψεύδη των πολιτικών έγιναν στόχος.
Θα θυμόσαστε ίσως αρκετοί την αντίδραση του αντιπροέδρου της… κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου τον προηγούμενο χρόνο (2011), όταν μαζί με τα όσα είχε πει και έκανε, τα έβαλε και με τα blogs.  Αν όχι, δείτε το άρθρο:
Μάλιστα το Καλοκαίρι που μας πέρασε (2011) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (ποιανού?) Χρήστος Παπουτσής, δήλωνε:
«Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την κατάσταση και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν, τον μιμητισμό και προβάλλουν ως ήρωες τους πρωταγωνιστές παραβατικών συμπεριφορών και έκνομων πράξεων, τότε κατανοεί κανείς τις διαστάσεις του φαινομένου».
-Και συμπλήρωνε ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης (ποιας?) Μιλτ. Παπαϊωάννου:
Η πολιτική βία τροφοδοτείται από ορισμένες εκπομπές στα ΜΜΕ» και προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου με όλους τους συντελεστές των ΜΜΕ για το θέμα αυτό και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΡ»
και πρόσθεσε και το εξής θεϊκό:
«το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους»
Επίσης ανακοίνωσε και τη σύσταση Επιτροπής με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιο Ράντο που θα ασχοληθεί με το θέμα της ταυτοποίησης των διαχειριστών των μπλόγκς…
Το Διαδίκτυο θα πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους
είπε λοιπόν, χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης…ανακοινώνοντας παράλληλα την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα, την αξιοποίηση καμερών για τον εντοπισμό εγκλημάτων, αλλά και ότι θα καταργηθεί και το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρυθμίζει το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιτρέπεται σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης!
Η πρώτη μεγάλη αντίδραση που αναγκαστικά έγινε γνωστή στη κοινή γνώμη ήταν αυτή του Κόμματος Πειρατών στη Σουηδία, από τον Rickard Falkvinge.
Να θυμίσουμε, ότι τον περασμένο Νοέμβριο (2011), έγινε ανασύσταση του αντίστοιχου Ελληνικού Κόμματος των Πειρατών, τ’ οποίο εδώ και λίγες ήμερες, υπάρχει και επίσημα με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
-Κοινώς αυτό που πάει να επιβληθεί αυτή τη στιγμή, περιγράφεται εδώ:
Ερχόμαστε λοιπόν στο θέμα της Ανωνυμίας που αναμφίβολα είναι δικαίωμα και αυτό έλαβε περισσότερες διαστάσεις, με το “κίνημα” των Anonymous και φυσικά με όλες τις διαμαρτυρίες στον δρόμο από εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες. Βλέπετε η αντίδραση μας είναι και πρέπει να είναι η Δρομοκρατια!
και τη νέα μορφή ακτιβισμού που γινόταν γνωστή με τη λέξη: χακτιβισμός
-Και επειδή πρόσφατα διάβασα κάπου το εξής:
Σιγά μη παρακολουθούν το Facebook
Να θυμίσω πως το ζητούμενο είναι εξιλαστήρια θύματα που θα παρουσιαστούν στη κοινή γνώμη, με ονομασίες όπως: αναρχικοί, χακερς, χωρίς βέβαια, να γνωριζουν τη πραγματική σημασία των λέξεων
Πρόσφατο παράδειγμα οι riots (με η χωρίς εισαγωγικά) του Λονδίνου, στα γνωστά επεισόδια που έγιναν εκεί πέρυσι (2011) και τις συλλήψεις ατόμων που είχαν αναρτήσει “συνωμοτικές” (κατά τις αρχές της χώρας), δημοσιεύσεις σε Facebook και Twitter.

Ακόμα και να μη παρακολουθούν εμπεριστατωμένα καποιες υπηρεσιες, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς έτσι κι’ αλλιώς το Facebook συνεργάζεται με τις αρχές και αρκετές φορές που υπάρχουν (εσκεμμένες?) διαρροές δεδομένων.

-Προτείνω λοιπόν, να είσαστε ενήμεροι για το τι ακριβώς γίνεται, μα και όσο μπορειτε να προφυλαχθείτε.
Το ίδιο κάνει και η Google βέβαια. Παρακολουθεί τα πάντα, ότι κίνηση κάνετε στο διαδίκτυο. Πως? Μέσω της μηχανής αναζήτησης, του Gmail, μα και όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών της (YouTube, GoogleDocks, κλπ).

Η λέξη παρακολούθηση, σημαίνει πως τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται σε κάποιους servers της. Φυσικά η Google το κάνει για διαφημιστικούς λόγους, δηλαδή για να σας προτείνει ανάλογες διαφημίσεις προϊόντων σχετικά με τα ενδιαφέροντα σας (που τα μαθαίνει με τα προηγούμενα που είπαμε).

-Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω κάτι που μου είπε λίγους μήνες πριν, κάποιος φίλος δημοσιογράφος (με την από δω πλευρά, όχι με την… από εκεί) και geek, έμπειρος γνώστης της τεχνολογίας και του διαδικτύου:
Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα θα είναι όταν η Google, έστω και ένα δευτερόλεπτο, ασχοληθεί μ’ εσένα…
(στη λέξη “εσένα“, βάλτε απλά και γενικά τους χρήστες).

-Το ίδιο ακριβώς κάνει και η Microsoft. Με το που συνδεόσαστε στα Windows, όλα τα δεδομένα και όλες οι κινήσεις, αποστέλλονται σε διάφορους servers, όπου δεν είναι μόνο αυτοί της Microsoft, μα περιλαμβάνονται ακόμα και servers μυστικών υπηρεσιών. Και από ασφάλεια, τα ξέρετε και τα ζείτε, υποθέτω. Τα κενά ασφάλειας της τεράστια, τόσο στο dektop των χρηστών, όσο και στις υποτιθεται ασφαλείς δικτυακές υπηρεσίες της που περιέχουν δεδομένα χρηστών.
Να το πούμε πιο απλά? Αν πάσα στιγμή, ένα νομοσχέδιο η μια κοινοτική απόφαση (ΕΟΚ) η ακόμα και ένα προεδρικό διάταγμα,είναι ικανά να κάνουν άρση απορρήτου και τα δεδομένα σας να είναι διαθέσιμα σε αυτούς. Το ίδιο εύκολα θα δώσει και ο παροχος που έχετε τη σύνδεση σας, τα στοιχεία σας.

Και εμμέσως πλην σαφώς, αυτό θα συμβεί και με τα περιβόητα: SOPA/PIPA/ACTA.

Σχετικά με το ποιοι κινoυν τα νήματα αυτά στην Ελλάδα, απλά κάντε αναζήτηση, με τις λέξεις κλειδιά: Vodafone-υποκλοπές 2004.

-Φυσικά αυτά δε πρέπει να μας πτοούν από το να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο όπως επιθυμούμε και το κυριότερο ανώνυμα.

Το θέμα όμως είναι πως αυτές οι διαδικασίες είναι κάπως πολύπλοκες για ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά με τη τεχνολογία και ευνόητο να μην έχουν όλοι τις απαραίτητες γνώσεις και αντίληψη για αυτά τα πράγματα.
-Να αρχίσουμε λοιπόν?

Πριν περάσουμε στα επιμέρους, να πούμε πως αν το μηχάνημα σας, το χρησιμοποιείτε για απλά καθημερινά πράγματα: web, φωτογραφίες, βίντεο (παρακολούθηση-επεξεργασία), απλά παιχνιδάκια, σουίτα γραφείου, κλπ, καλό θα ήταν να ξηλώσετε μια για πάντα τα Windows και να περάσετε σε Linux.


Κάποια εξ’ αυτών που θα κερδίσετε με αυτή τη κίνηση:
  1. Μη καταγραφή και αποστολή προσωπικών δεδομένων, όταν ανοίγετε τον υπολογιστή σας.
  2. Ασφάλεια. Ξεχάστε οριστικά και μια για πάντα ιούς, antvirus, ανασυγκροτήσεις, κλπ. To Linux, δεν έχει τέτοια προβλήματα (δείτε σχετικά: Ανασυγκρότηση, Firewall, Antivirus. Που είναι στο Linux? Τα χρειάζομαι?).
  3. Εγκατάσταση εφαρμογών μ’ ένα κλικ, από ασφαλή αποθετήρια, με ποικιλία εφαρμογών που μόνο η φαντασία σας μπορεί να την περιορίσει. Ακομα και επαγγελματικές εφαρμογές η για χομπιστες). Και πολύ παραμετροποιήσιμο και φυσικά πανέμορφο (δείτε μερικά screnshoots, από Linux desktops: Ε Δ Ω και μερικά ακόμα Ε Δ Ω-GooglePus page και λίγα ακόμα Ε Δ Ω-Facebook page).
  4. Μοντέρνο γραφικό περιβάλλον και ποικιλία από αυτά που έχουν τη δυνατότητα έναν υπολογιστή σας (φορητό η σταθερό) με χαμηλές επιδόσεις, να τον κάνει να πετάει.
  5. Απλά δουλεύει!
-Για νέους χρήστες προτείνουμε το Ubuntu η το Linux Mint, για πιο power Windows users, το openSUSE


-Σε κάθε περίπτωση, θα σας βοηθήσουν πολύ και τα παρακατω αρθρα:
Και για ακομα περισσότερα: Linux, διανομές, Ανοιχτός Κώδικας, όλ’ αυτά που έψαχνες μα δεν έβρισκες!

Και στη πορεία, για να μη χαθείτε, με οδηγίες στα απλά Ελληνικά: ΔΕΙΤΕ ΤΑ FAQ’s (by osarena).

-Να συμπληρώσουμε ακόμα πως το Linux έχετε τη δυνατότητα:
  1. Να το εγκαταστήσετε παράλληλα με τα Windows στον δίσκο σας και όταν ανοίγετε το pc σας, απλά να επιλέγετε το λειτουργικό που θέλετε.
  2. Σε καποιο απλό δισκάκι cd η dvd! Να το έχετε απλά σε καποιο δισκακι, να εκκινείτε τον υπολογιστή σας από αυτό και να κάνετε μια ασφαλή περιήγηση.
  3. Σε κάποιον εξωτερικό δίσκο η usb στικάκι (4Giga και πάνω) και πάλι να εκκινείτε τον υπολογιστή σας από αυτά.
-Για να κάνετε τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα να κατεβάσετε τη Linux διανομή που επιθυμείτε (προτείναμε πιο πάνω) και να την “κάψετε” στο δισκάκι η usb/εξ. δίσκο που θέλετε.

Εμείς (για usb στικακια, εξωτερικούς δίσκους), προτείνουμε το Unetbootin, μια απλή στη χρήση εφαρμογή, διαθέσιμη για Linux, Windows, OSX.



Όπως και να έχει, μπορεί να μη θέλετε να κάνετε τη παραπάνω διαδικασία μετάβασης σε άλλο λειτουργικό σύστημα (που έτσι κι’ αλλιώς θα χρειαστεί λίγο χρόνο, να το συνηθίσετε, καθώς είναι κάτι διαφορετικό) και το ζητούμενο σας, να είναι περιστασιακή ανωνυμία.

Οι τεχνικές και τα εργαλεία που υπάρχουν, το πιο πιθανό είναι πως θα ζορίσουν ανθρώπους που δεν έχουν καλές γνώσεις με τεχνολογία και αυτό που αποκαλούμε “υπολογιστές”.
-Εμείς θα δώσουμε λοιπόν τον πιο εύκολο τρόπο, ώστε να έχετε Ανωνυμία και ασφάλεια στο διαδίκτυο, όποια στιγμή επιθυμείτε!

Αυτό και πάλι θα το κάνουμε με μια διανομή Linux που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτή τη δουλειά.*

Τ’ όνομα της, σαφέστατο άλλωστε: Incognito Linux. Είναι μια διανομή που προσφέρει όλα εκείνα που χρειάζονται για ανώνυμες περιηγήσεις στο διαδίκτυο.

Έχει όμως και άλλα εργαλεία που συμβάλλουν σε αυτή την ιδιωτικοτητα, όπως για παράδειγμα προστασία ανάκτησης του memory recovery, θα αναγνωρίσει εύκολα Atheros και η Broadcom firmware, καθώς και τα 3G usb στικακια.

-Να το πούμε πιο απλά, θα έχετε ένα λειτουργικό σύστημα που θα περιλαμβάνει και γνωστά προγράμματα που συμβάλλουν στην ανωνυμία στο διαδίκτυο, χωρίς εσείς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε το παραμικρό.

Κάποια από αυτά τα σπουδαία εργαλεία είναι και τα παρακατω:
  • Tor
  • Vidalia
  • Claws Mail με OpenPGP υποστήριξη.
  • Pidgin (chat πρόγραμμα, υποστηρίζει MSN, SKype, κλπ)με αυτόματη σύνδεση στο irc.oftc.net με ένα τυχαιο nickname.
  • At shutdown time, only prompt to remove CD; just halt when booted from a USB stick.
  • Απαγόρευση κάθε IPv6 επικοινωνίας προς τα έξω.
 
Μη περιμένετε βέβαια κάτι φανταχτερό και ευνόητο νομίζω, αφού ο σχεδιασμός του Incognito Linux (Tails), είναι για άλλον σκοπό. Και όπως θα διαπιστώσετε είναι ταχύτατο.
-Προτείνουμε να την έχετε σε καποιο usb στικακι, ωστε να μπορείτε να την τρέχετε από όποιον υπολογιστή και αν βρισκόσαστε (live). Αυτό θα το κάνετε, με το Unetbootin που αναφέραμε πιο πάνω.
  • -Τώρα, για την καθημερινότητα σας αν (κακώς) αδυνατείτε ν’ αλλάξετε συνήθειες, εκτός από αυτά που αναφέραμε στην αρχή, σχετικά με το Facebook και πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε, κάτι χρήσιμο θα ήταν να δοκιμάζατε και κάποια ασφαλή μηχανή αναζήτησης που σέβεται την ανωνυμία σας, όπως για παράδειγμα την Ixquick (δείτε σχετικά: Ixquick: Μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης που κρύβει την IP μας!).
Βέβαια υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης που προσφέρουν κάποια ανωνυμία και στο παρακάτω link, μπορείτε να βρείτε κάποιες από αυτές (συμπεριλαμβάνονται και άλλες μηχανές αναζήτησης και κάποια tips):
Μια άλλη περίπτωση, απλά χρησιμοποιώντας μια on-line υπηρεσία είναι η δυνατοτητα με μεγαλο βαθμό ανωνυμίας να περιηγηθείτε σε ιστοσελίδες μα και η αποστολή ανωνύμων e-mails:
ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι αφορά τη κρυπτογράφηση των δεδομένων σας. Μπορεί να χρειαστεί ν’ ανταλλάξετε δεδομενα ευαίσθητα με άλλους ανθρώπους που δεν θέλετε στη (διαδικτυακή) διαδρομή τους, να τα δουν αδιάκριτα μάτια η ίσως και να επιθυμείτε να κρυπτογραφήσετε ευαίσθητα για εσάς δεδομενα αρχεία σας που έχετε σε κάποιους φακέλους στο σύστημα σας.

Παρακάτω θα δώσουμε κάποιες εφαρμογές που μπορείτε με απλό τρόπο να κρυπτογραφείτε όποια δεδομένα σας θέλετε εσείς. Αρκετές από αυτές τις εφαρμογές είναι διαθέσιμες και για τα τρία δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (Linux, Windows, OSX):
-Όσο αφορά, πιο ασφαλή διαμοιρασμό:
-Και φυσικά το ασφαλέστερο όλων, θα ήταν να είχατε διαφορετικά passwords για οτιδήποτε. Αυτό όμως είναι δύσκολο επειδή δεν θα τα θυμόσαστε όλα. Μπορείτε ωστόσο, να τα έχετε αποθηκευμένα και κρυπτογραφημένα, ώστε να τα διαβάζετε μόνο εσείς, ακόμα και αν με οιονδήποτε τρόπο παραβιαστεί (η κλαπεί) ο υπολογιστής σας:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ:

Επειδή στις μέρες μας τα πάντα γίνονται και το βιώνουμε καθημερινά, αν τυχόν, κλαπεί ο υπολογιστής (φορητός η σταθερός) η το κινητό σας τηλέφωνο (smart-phone), τότε θα ήταν καλό να είχατε μέσα μια εφαρμογή που δεν είναι αντιληπτή σε αυτόν που το έκλεψε, ώστε από τη μια να μπορείτε να σβήσετε δεδομένα σας, μα και να βρείτε ακόμα και τον κλέφτη.

Πιστεύω ότι η καλύτερη εφαρμογή του είδους είναι το Prey, τ’ οποίο είναι διαθέσιμο για όλα τα λειτουργικά συστήματα και smart-phones.
Ορίστε και ένα σχετικό παράδειγμα:
ΟΝ-LINE ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ:

Πλέον όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τις on-line δικτυακές υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων οι οποίες μας δίνουν έναν οn-line δίσκο που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, από οποιοδήποτε υπολογιστή στον κόσμο.

Βέβαια δεν είναι όλες αυτές οι υπηρεσίες ασφαλείς για προσωπικά δεδομένα που είναι ευαίσθητα. Εμείς ωστόσο, κάναμε μια παρουσίαση αυτών του Cloud Υπηρεσιών, αναφέροντας ποιες είναι ασφαλέστερες και με δυνατότητα κρυπτογράφησης, ώστε να επιλέξετε:
-Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι, να συμπληρώσουμε πως αν θέλετε κάτι ακομα περισσότερο, με λίγο διάβασμα ωστόσο, δείτε και το Backtrack:
-Να σημειώσουμε, ότι ένα ακομα ευαίσθητο κομμάτι, όσο αφορά την ασφάλεια, με τη γενικότερη έννοια, είναι τα παιδιά. Κακά τα ψέματα, πλέον τα παιδιά ακομα και από νηπιακή ηλικία έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και ως μέσο ψυχαγωγίας.


Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουν σωστή παιδεία στο θέμα και την ανάλογη προστασία. Εμείς συγκεντρώσαμε λοιπόν, όλα τ’ αναγκαία για αυτό το θέμα:
(στο άρθρο θα βρείτε και διάφορα που κάνουν και σε Windows, OSX).
* Το Linux, είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα που κάνει ότι κάνετε με τα Windows, είναι δωρεάν, απολύτως ασφαλές και Ανοιχτου Κώδικα, κάτι πολύ σημαντικό στις εποχές μας. Το γιατί, δείτε το στο άρθρο:
-Το Linux, λοιπόν, έχει διάφορες διανομές, με διαφορετικό στυλ η κάθε μια, μα και ειδικευμένες διανομές για συγκεκριμένα πράγματα (όπως πχ το Incognito Linux που αναφέραμε παραπάνω).


Υπάρχουν διανομές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, διανομές για επαγγελματίες και ερασιτέχνες που καταπιάνονται με διάφορα πράγματα.


Μπορείτε ακομα να σκαναρετε η να καθαρίσετε τα Winows από ιούς με μια Linux διανομη (δείτε σχετικά: Καθαρίστε τα Windows από ιούς μ’ ένα Linux cd!-εύκολο, γρήγορο)


-Θα βρείτε ακομα και διανομές που έχουν απλά και μόνο έναν Browser και ένα υποτυπώδη File Manager,για όσους θέλουν ένα ταχύτατο μηχάνημα, για πρόσβαση στο διαδίκτυο (πχ οι διανομές Browser Linux και το SplashtopOS :μια διανομή για τα.. Windows! Aν θέλετε μόνο να σερφαρετε και βαριόσαστε το φόρτωμα, κλπ των Windows).


-Θα σας βοηθήσουν τα παρακατω,όπου θα βρείτε πολύ υλικό με το Linux, δε θα βαρεθειτε ποτέ. Ο υπολογιστής αποκτά άλλη διάσταση!):
(Έχετε καποιο υπολογιστή η laptop/notebook που σέρνεται με τα Windows? Η καποιο παλιότερο μηχάνημα παρατημένο στο πατάρι? Σίγουρα με καποια από αυτές τις διανομές θα μπορέσετε να του δώσετε ζωή και… φτεράααααα).

Ακομα, δείτε καθημερινές διανομές, πλήρη λειτουργικά συστήματα, για κάθε γούστο (ακομα και κλώνους του OSX):
Και για διάφορες χρήσεις (μουσικούς, ηχολήπτες, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, ηλεκτρονικούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κλπ η χομπιστες):
Και πάντα, αν έχετε διάθεση να προχωρήσετε περισσότερο και να πάρετε τον αέρα εσείς στον υπολογιστή σας:

AΝDROID

Και επειδή οι αγώνες δίνονται στον δρόμο, ας δούμε καποια πράγματα σχετικά με την ασφάλεια και ανωνυμία από την Android συσκευή μας (καποιες από αυτές είναι διαθέσιμες και για iOS):

Και για κλείσουμε παίρνοντας πιο γενικά το θέμα ασφάλεια, ίσως θα θέλατε να δείτε και τα εξής  (για υπολογιστές):

-Οι πιο προχωρημένοι, ρίξτε μια ματιά και σε αυτά:
-Ακομα μια φοβερή λυση που κάνεις δε μπορεί να τη σταματησει ότι και να κάνει είναι ο διαμοιρασμός αρχείων, ανάμεσα σε χρήστες. Απλά μεράκι και όρεξη να εχεις.

Δείτε για παράδειγμα τα:
 
-Eν κατακλείδι, να πούμε πως προσπαθήσαμε να δώσουμε τον πιο απλό τρόπο και διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για ασφάλεια, ανωνυμία, προστασία.

Το ίδιο και για Android συσκευες, καθώς εύκολα με όσα συμβαίνουν καθημερινά με τις διαμαρτυρίες, μπορεί να πέσουν σε κακά χέρια, μα και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόσβαση στο διαδίκτυο, για μετάδοση της είδησης είναι ζωτική.

Με τα παραπάνω, ακομα και χρήστες που δεν έχουν τη παραμικρή ιδέα, μπορούν να έχουν ασφάλεια, ανωνυμία, προστασία. Δώσαμε καποια περισσότερα αναλυτικά Links και πληροφορίες σχετικά με το Linux, καθώς το άρθρο σίγουρα θα αναπαραχθεί και θα link-αριστει πολύ και μεγάλη μερίδα του κόσμου που θα το διαβάσει είναι απλοί καθημερινοί χρήστες Windows.

-Σίγουρα δεν έχουμε δημοσιεύσει μόνο τις παραπάνω εφαρμογές(η Linux διανομές) για θέματα ασφαλείας, αν ψάξετε θα βρείτε και άλλες (για όλα τα παραπάνω που ειπαμε), μα αυτές ήταν οι σημαντικότερες η έστω αυτές που θα μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει περισσότερος κόσμος.

-Ευνόητο, πως για ότι απορία έχετε, μπορειτε να ρωτάτε κάτω από αντίστοιχο θέμα, αφήνοντας σχόλιο η και στο Forum.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ