ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το ΝΑΡ στην ουρά του ΚΚΕ;


ολίσθημα  "σημαιοφόρου"...
Έκπληξη μας μας προξένησε η ανάγνωση του άρθρου του Π. ΜαυροειδήΗ αναγκαία ‘πρόταση εξουσίας’ της αριστεράς και η γελοιογραφία της” , του οποίου μια συντομευμένη μορφή δημοσιεύεται στο σημερινό ΠΡΙΝ. Η έκπληξη αφορά στην άνευ όρων προσχώρηση στην γραμμή του ΚΚΕ. Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά την περίοδο που οξύνθηκε η σύγκρουση του αντιεξουσιαστικού χώρου με το ΚΚΕ, το ΝΑΡ είχε κάνει κάποιες κινήσεις πολιτικής προσέγγισης προς το χώρο του ΚΚΕ, μερικές από τις οποίες έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα κείμενά μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην 3η εθνική κατηγορία που παίξει το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που έχει το ΚΚΕ στην 1η εθνική από τον χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΜΑΡ.

Δημοσιεύουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα, με τις υπογραμμίσεις όπως ακριβώς είναι στο κείμενο. Ακριβώς αυτές οι υπογραμμίσεις καταγράφουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την πλήρη ταύτιση με την γραμμή του ΚΚΕ. Το ίδιο το κείμενο είναι τόσο αποκαλυπτικό που δεν χρειάζονται πρόσθετες ερμηνείες και σχόλια:
Εδώ απαιτείται η τόλμη. Η αριστερά πρέπει να θέσει τη δική της συνολική πολιτική διέξοδο. Την δική της πρόταση εξουσίας για το λαό. Αυτή αναγνωρίζεται εύκολα από τον κόσμο του αγώνα. Τρία είναι τα στοιχεία της, με βάση και τα προηγούμενα.
Πρώτον, πρέπει να υπάρξει ανατροπή κυβέρνησης, τροϊκανής χούντας και σάπιου πολιτικού συστήματος.
Δεύτερο, να ηγεμονεύσει ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, στο πλαίσια μιας άλλης πορείας έξω από την ΕΕ και σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό.
Τρίτο, ο εργαζόμενος λαός, πρέπει να είναι οργανωμένος, σε νέες κοινωνικές και πολιτικές μορφές που θα επιβάλλουν τη θέληση του και θα οργανώνουν δημοκρατικά την κοινωνία και τις σχέσεις της.
Η ‘’αριστερή κυβέρνηση’’, αποτελεί τη γελοιογραφία της πρότασης εξουσίας της αριστεράς. Υποδηλώνει είτε την αφέλεια, είτε το σκόπιμο αποπροσανατολισμό.

Όμως θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε μια άλλη παράγραφο, στο τέλος του κειμένου, η οποία αποκαλύπτει που πραγματικά βρίσκονται οι ελπίδες του συγγραφέα. Μήπως στο κίνημα στο μαζικό κίνημα, στις λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών, στο εξεγερσιακό φρόνημα του λαού που καταγράφτηκε στις πλατείες, στις μεγάλες διαδηλώσεις και τις παρελάσεις; Όχι βέβαια! Οι ελπίδες βρίσκονται στην κρίση των άλλων, των διπλανών μας: 
Αναπτύσσονται διεργασίες κρίσης στους χώρους της κοινοβουλευτικής αριστεράς ή/και του δημοκρατικού ‘’πατριωτικού χώρου’’, με δυνατότητες θετικών επανατοποθετήσεων, ειδικά σε ότι αφορά τη Λυδία λίθο που ακούει στο όνομα “στάση απέναντι στην έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ’’.


Τι σημαίνει πρακτικά αυτή θέση, το κείμενο δεν την εξηγεί. Όμως όποιος έχει παρακολουθεί την στάση και τις ομιλίες των εκπροσώπων του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε διάφορες εκδηλώσεις που υποτίθεται ότι γίνεται διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, έχει πάρει μια γεύση από τους μονολόγους προπαγάνδας της αυτής της “αντικαπιταλιστικής” γραμμής...

Την κρίση που βλέπει ο συντάκτης του κειμένου εμείς δεν την βλέπουμε, ίσως γιατί είμαστε μύωπες. Αν θεωρεί ότι η παρέα του Π. Λαφαζάνη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η παρέα του Κ. Παπουλή στο ΜΑΑ, οι οποίες συμπορεύονται με τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ευρώ και την ΕΕ, όπως και το γεγονός ότι η Χ. Καραμάνος κρατάει σε καμιά διαδήλωση το πανώ της “πρωτοβουλίας ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ”, ότι καταγράφουν “διαδικασίες κρίσης” σε αυτούς τους χώρους, μάλλον είναι μακριά νυχτωμένος. Το ίδιο λάθος το επαναλαμβάνει, διπλά μάλιστα, για το ΕΠΑΜ. Πρώτα απ' όλα γιατί το ονομάζει δημοκρατικό “πατριωτικό χώρο”. Και δεύτερο γιατί οι εκκαθαρίσεις που γίνονται εκεί από ένα πυρήνα πρώην κουκουέδων - που σήμερα κινούνται κάπου ανάμεσα στον Π. Καμμένο, το ΛΑΟΣ και την “χρυσή αυγή” - δεν έχουν τίποτα το θετικό, ούτε για την δημοκρατία, ούτε για την αριστερά...


10 σχόλια :

  1. Οπως στη αγορά για να επικρατήσει ένα προίόν χρειάζεται να έχει ,,ταυτότητα,, έτσι και στην πολιτική τα κόμματα που έχουν ταυτότητα επικρατούν και απορροφούν τα υπόλοιπα.
    Το brand έξω από την ΕΕ, δραχμή, αντικαπιταλισμός σε μια χώρα, κλπ ανήκει στο ΚΚΕ.
    Επομένως το ΝΑΡ , ανταρσύα , σπιθα , μετωπο κλπ θα γίνουν ουρές του ΚΚΕ.
    Οσοι ,,βλέπουν,, στην σοσιαλιστική ευρώπη θα οδηγηθούν αργα ή γρήγορα στη συνεργασία με τον ΣΥΝ.
    Είναι ρεφορμιστικός ο ΣΥΝ? Το ξέρω.Ας δημιουργήσουμε επαναστατικό σοσιαλιστικό πανευρωπαικό κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο του Μαυροειδή έχει άλλο πρόβλημα, είναι δίγλωσσο. Για παράδειγμα γράφει:

    Κατά τη γνώμη μας, η απάντηση της αριστεράς, κέντρο της πρέπει να έχει, αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, αυτή την πολιτική στιγμή: ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣ!

    Όμως πιο κάτω το αναιρεί, λέγοντας ότι η αυτή η ΑΝΤΑΤΡΟΠΗ είναι δυνατή και μόνον μέσα από το πρόγραμμα του ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό όμως δεν λέγεται ανατροπή, αλλά "ΕΜΠΡΟΣ στο ΔΡΟΜΟ που χάραζε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ"

    Επίσης, ως προς τι θα είναι η άλλη μορφή εξουσίας και τι θα είναι πέρα από τον καπιταλισμό, απλώς επαναλαμβάνει ότι και η καθεστωτική αριστερά. Ακρον άωτον της αφέλειας του συγγραφέα, είναι η παρακάτω φράση:

    το αξιολογότατο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα, έχει την εμπειρία και τη γνώση να αποτελέσει το κέντρο μιας αντικαπιταλιστικής πορείας και ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.. Με το συμπάθειο, ούτε η ΔΗΜΜΑΡ δεν λέει τέτοιες αφελείς συνδιαχειριστικές μαλακίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απάντηση στην λογική που εκφράζει το κείμενο του Π. Μαυροειδή, στην ιστοσελίδα της iskra, εδώ:
    Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο του Σαπουνά έχει με μια πρόχειρη ματιά ένα οφθαλμοφανέστατο λάθος (για να το θέσω ευγενικά): Λέει για "ανάκτηση του οικονομικού ελέγχου" και αμέσως μετά λέει... "ανεξάρτητα από το νόμισμα"! Γίνεται ανάκτηση του οικονομικού ελέγχου με το ευρώ; Γίνεται, αν "πρέπει" ντε και καλά πρώτον να διαχωριστείς από το πρόγραμμα της ανταρσύα και δεύτερον να χαϊδέψεις και τα αυτιά του συν. Το ποια είναι τα αναγκαία προτάγματα για την αριστερά σήμερα χωράει τέτοιες αντιφάσεις, αν θέλεις να τα βρεις με τον τσίπρα (γιατί τι, θα παίζουμε "τρίτη εθνική" με την ανταρσύα που λέει και ο ΕΟΣ; Πρώτη εθνική με το συνασπισμό κι ας λέμε και καμιά μπαρούφα...).

      Διαγραφή
  4. Ο Π.Μαυροειδής αναγνωρίζει την αποδοχή,την εμβέλεια και την διεισδυτικότητα που έχει η επαναστατική γραμμή του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αριστερά αλλά και στην ελληνική κοινωνία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας αντιμετωπίζει ως κορυφαίο γεγονός στην πορεία για την σοσιαλιστική οικοδόμηση τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ:«Η φύση θρηνεί τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι τής ΕΟΣ,


    Θα μας επιτρέψετε να καγχάσουμε μεγαλοπρεπώς; Αυτό θα το κάνουμε σε δυο επίπεδα:

    1ο: Εσείς δεν είστε που αποκηρύσσατε μετά βδελυγμίας πριν μερικές ώρες την τακτική τού "διαίρει και βασίλευε"; Εσείς. Τώρα, τι επιχειρείτε να κάνετε, κι απ' τον τίτλο σας ακόμα; Να "φυτιλιάσετε" τους σκληροπυρηνικούς ναρίτες για να αρχίσουν να πλακώνονται με τους "μετριοπαθείς"! Τι διάολο! Οι μόνοι συνεπείς που είχαν μείνει ήταν εσείς, οι αναρχοαυτόνομοι! Σας έφαγε κι εσάς η μαρμάγκα τής σκοπιμότητας πέρα από αρχές; ;-)

    2ο: Απ' ό,τι βλέπουμε βγάζετε σπυριά όταν η σπαρασσόμενη Αριστερά, έστω και λίγο, έστω και προσωρινά, συγκλίνει. Ρε σεις! Μήπως και κατά βάθος είσαστε λενινιστές και θέλετε να μας διαιρείτε για να βασιλεύετε (επιβιώνετε); ;-)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @LeftG700

    Αξιολογείτε μερικά πράγματα σύμφωνα με τις επιθυμίες σας!

    1ον) Δεν αποκηρύξαμε μετά βδελυγμίας πριν μερικές ώρες την τακτική τού "διαίρει και βασίλευε", αλλά επισημάναμε απλά ότι αυτό έκανε ο Λένιν στην συγκεκριμένη περίπτωση που εκθιάζατε εσείς αυτή την πρακτική, ωςοξυδερκή και άλλα παρόμοια.

    2ον) Που είδατε ότι η σπαρασσόμενη Αριστερά, έστω και λίγο, έστω και προσωρινά, συγκλίνει; Εμείς το ανάποδο βλέπουμε, να σπαράσσεται ακόμα πιο πολύ! Εκτός και θεωρείται "αριστερά" τα ποντίκια του ΠΑΣΟΚ που στρέφονται κυρίως προς ΔΗΜΜΑΡ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γκμχ, γκμχ... εεεμ, ΕΟΣ τι γίνεται;
    Εδώ χοντραίνει το πράμα, αρχίζοντας, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, από τα λιμά!
    Άσε τώρα τους ναρκισσευόμενους χαζοχαρούμενους τάχα θεωρίες Λεφτ κλπ πίπες, εδώ έχουμε εργάρα εν εξελίξει.
    Γιά την ΚΟΕ λέμε, βάλε ποστ ρε ΕΟΣ να πάρουν φωτιά τα τόπια μιλάμε. Τι φοβάσαι, μη σε διαγράψουν τα τζουγκασβίλια από το Δρόμο;
    Γιά αν μην το κουράζουμε με κουτσομπολιά που απάδουν κλπ κλπ, περί των εσωτερικών των οργανώσεων και σάλτσες, έχουμε και λέμε:

    Το τσιπρέικο έχει κατουρηθεί από τη χαρά του γιατί η (όποια μείνει) ΚΟΕ με ΡΡ θα συρθεί, αποδυναμωμένη κιόλα, στις όποιες επιλογές κάνει η ομαδάρα Τσίπρα. Αυτό είναι σαφές από Αυγή και από την πριβέ μεν, ολοφάνερη δε χαρά των συνασπιστηριών. Το γράφουμε αφόβως και ανέτως διότι δεν παραβιάζει κανένα μυστικό καμιάς οργάνωσης.
    Η Ενωμένη Αντιπολίτευση Τρότσκυ-Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ, αν κατάλαβα καλά, ήθελε, εχτός από απολογισμό, εωκομματική δημοκρατία (τεσπα, ας μην το σχολιάσουμε) κ.ά., βασικά την επιδιώξη Μετώπου με αριστερές οργανώσεις και όχι με λαγούς του ΠΑΣΟΚ, Κοτζάδες και τα ρεβιζιόνια του Τσίπρα. Το Κώμα τώρα, το περιλαμβάναν στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία;
    Εδώ μάλλον μπερδεύεται το πράμα, οπότε λες να περιμένουμε τις επίσημες ενημερώσεις;
    Και πριν τρέξουν οι διάφοροι αγανακτισμένοι ρουντικοί να φωνάζουν κουτσομπολιά και τρολλ και δεν ξέρω τι, ας προλάβω να προσθέσω, ηρεμία παληκάρια! Αν θέλετε καθαρά πράματα, βγέστε και πέστε τα εσείς. Αλλοιώς επιβεβαιώνετε περίτρανα, οριστικά και (επιτρέψτε μου) αηδιαστικά ότι τον Τζουγκασβίλι τον έχετε πάντα εικόνισμα.
    Αυταάα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είστε τουλάχιστον για γέλια. Να δεις πώς το χε πει ο Αϊνστάιν; Α ναι. Για δυο πράγματα είμαι βέβαιος. Το σύμπαν είναι άπειρο όπως και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το πρώτο διατηρώ επιφυλάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για το ΣΥΡΙΖΑ και "ΔΗ"Μ"ΑΡ" στην ουρά του ΠΑΣΟΚ, τι έχουμε να πούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ