ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η “δημιουργική” συμβολή της εργοδοσίας στην εμπέδωση του "μνημονίου"...



Η επίθεση στον κόσμο της εργασίας είναι μια πολιτική που εμπεδώνεται πρώτιστα στους εργασιακούς χώρους από την ίδια την εργοδοσία, η οποία αποκαλύπτει το στυγνό της πρόσωπο κάθε μέρα απέναντι στους εργαζόμενους. Δημοσιεύουμε δύο συνδικαλιστικές ανακοινώσεις που δείχνουν τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης καθώς επίσης και τους όρους υποταγής, εκφοβισμού και χειραγώγησης που διαμορφώνονται από την υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος στον εργοδοτικό έλεγχο. Η μία αναφέρεται στην εργοδοσία της εταιρείας security ICTS που δραστηριοποιείται και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στήνει εργοδοτικό συνδικαλισμό για να στηρίξει τις απολύσεις εργαζομένων και η άλλη στην Δημοτική Αρχή του Βύρωνα βρήκε την ανοχή και τη στήριξη του προεδρείου του σωματείου των εργαζομένων που αποτελείται από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΚΕ/ΕΣΠΕ στην επιβολή των αντεργατικών της μέτρων.
 Οι τραμπουκισμοί των εργοδοτών και των υποτακτικών τους δεν θα περάσουν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 


Η εργοδοτική αυθαιρεσία η παρανομία και η επιβολή του νόμου του εργοδότη, σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών για πλήρη κατάργηση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έφτασε στο απόγειο της. Φτάσαμε στο σημείο να επιστρέφουμε σε εποχές καταδικασμένες στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, σαν εποχές πολιτικής ανωμαλίας. Φτάσαμε σε σημείο «κανιβαλικών» λογικών, όπου η παρανομία του εργοδότη δικαιολογείται εφ΄όσον προσφέρει  στους υπόλοιπους μια θέση εργασίας, έστω και κουτσουρεμένη μισθολογικά, ασφαλιστικά και χωρίς εργατικά δικαιώματα.   Η εργοδοσία της εταιρείας security ICTS που δραστηριοποιείται και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και είναι υπόλογη για απόλυση ιδρυτικού μέλους σωματείου και για συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, προχώρησε στην οργάνωση «συγκέντρωσης υποστήριξης» από εργαζόμενους της εταιρείας της προκειμένου να «εκφράσουν την αλληλεγγύη τους» προς αυτήν κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης όπου συζητιόνταν τα παραπάνω θέματα.


Καταγγέλλουμε την εταιρεία για την οργάνωση και καθοδήγηση ομάδας 80 περίπου εργαζόμενων  που με τραμπούκικο τρόπο επιτέθηκαν  και προπηλάκισαν λεκτικά άλλα και σωματικά τους συναδέλφους συνδικαλιστές από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  του αεροδρομίου,   την Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ  το Ε.Κ.Α , και το υπό ίδρυση σωματείο Κ.Σ.Υ.Α, οι οποίοι συμμετείχαν στην τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης  για την απολυμένη συναδέλφισσα Χaρα Σταματέλου ιδρυτικό μέλος του σωματίου της Κ.Σ.Υ.Α. Μαζί με την υπόθεση της συνάδελφου θα συζητιόταν και οι καταγγελίες εργαζομένων στην εταιρεία που αφορούσαν  περιστατικά εργοδοτικής  αυθαιρεσίας,  καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας,  απλήρωτη εργασίας, εκδικητικών  απολύσεων  εργαζόμενων που διεκδικούσαν  τα δικαιώματα τους.


Οι «εργαζόμενοι» καθοδηγούμενοι από τον εκπρόσωπο της εταιρείας με βρισιές,  απειλές, σπρωξίματα και ύπουλα κτυπήματα  προσπάθησαν να ακυρώσουν την διαδικασία και παράλληλα να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους από τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου αλλά και τον επιθεωρητή εργασίας  που θα προέδρευε της τριμερούς.  Με κραυγές και με συνθήματα δεν άφηναν να ξεκινήσει η διαδικασία  ενώ αυθαίρετα κατέλαβαν τον χώρο απειλώντας και βρίζοντας τους παρευρισκόμενους συναδέλφους. Όλα αυτά γινόταν παρουσία διευθυντικού στελέχους της εταιρίας αλλά και της νομικής συμβούλου της, που με την στάση τους ενθάρρυναν τους τραμπουκισμούς και τους προπηλακισμούς των συναδέλφων.  Είχε προηγηθεί ανακοίνωση  «κάλεσμα» από την εργοδοσία τις προηγούμενες μέρες που είχε αναρτηθεί στο επίσημο πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας όπου καλούσε σε «συγκέντρωση» έξω από την επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης καθιστώντας μάλιστα την παρουσία των εργαζομένων σε αυτήν υποχρεωτική!!


Οι «υποστηρικτές» της εργοδοσίας τελικά απομακρύνθηκαν αφού καλέστηκε από τους επιθεωρητές η αστυνομία  και ξεκίνησε η διαδικασία της τριμερούς. Οι  εκπρόσωποι της εργοδοσίας συνεχίζοντας της προκλήσεις προσπάθησαν για ακόμα μια φορά να αναβάλουν την διαδικασία με ανυπόστατα προσχήματα, αλλά και καλλιεργώντας συστηματικά κλίμα έντασης, αφού δεν άφηναν τους εκπροσώπους των εργαζομένων να τοποθετηθούν ενώ κατά διαστήματα  κάποιοι από τους «υποστηρικτές» της εταιρείας που είχαν απομακρυνθεί έμπαιναν  με το έτσι θέλω στην αίθουσα διακόπτοντας την διαδικασία, βρίζοντας και απειλώντας.


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του υπό ίδρυση επιχειρησιακού σωματίου που δημιουργήθηκε από την εργοδοσία και πήρε ξεκάθαρα το μέρος της,  λέγοντας ότι καλώς απολύθηκε η συνάδελφος γιατί δεν έκανε σωστά την δουλειά της, τασσόμενο πλήρως και απροκάλυπτα με το μέρος των εργοδοτών παπαγαλίζοντας επακριβώς κομμάτια από την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας. Είναι θλιβερός ο ρόλος ορισμένων που εκμεταλλευόμενοι την φοβία, την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της ανεργίας, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσουν τα εργοδοτικά σχέδια και τα προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα.


Συνάδελφοι

Τα σημερινά γεγονότα δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση από το οργανωμένο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Αν αφήσουμε να περάσουν οι εργοδοτικές  «συγκεντρώσεις» τύπου «καρφίτσα»   είναι βέβαιο ότι θα περάσει το κλίμα του φόβου και της υποταγής  σε πλατιά τμήματα εργαζομένων.  Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία  ομοσπονδίες το ΕΚΑ να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς των εργοδοτών να σταθούν δίπλα στα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου που δίνουν την μάχη για αξιοπρεπής μισθούς για να μην περάσουν τα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης για μειώσεις μισθών για καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.



ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!



Για το ΔΣ του Συνδικάτου   Για το ΔΣ του Κ.Σ.Υ.Α.   Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΓΟΥΡΛΑΣ Ν.                    ΤΣΑΚΑΤΑΝΗΣ Γ.      ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν.

O Γ. Γραμματέας                  Ο Γ. Γραμματέας             Ο Γ. Γραμματέας

 ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ν.                ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Δ.      ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ Ν.


 ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/12/2011 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Αποφράδα ημέρα η Παρασκευή 2/12/2011 για τους εργαζόμενους στο Δήμο Βύρωνα αφού ούτε όλοι οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν (έμειναν απλήρωτοι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα –Παιδικοί Σταθμοί – Αθλητισμός και  Πολιτισμός) αλλά και οι μόνιμοι που εργάζονται στο Δήμο έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η μισθοδοσία του  Α’ δεκαπενθήμερου  είναι για τους περισσότερους 24-54-82-150-340 ευρώ, εξ αιτίας των κρατήσεων που τους επιβλήθηκαν.


Η Δημοτική αρχή του κ. Χαρδαλιά, έτρεξε να κάνει περικοπές 260 ευρώ και πλέον σε κάθε εργαζόμενο,  κάτι που προβλέπεται όταν εφαρμοσθεί το νέο μισθολόγιο- φτωχολόγιο. Οι περικοπές αυτές μαζί και με τις αναδρομικές που έγιναν όλες μαζί αυτό το δεκαπενθήμερο διαμόρφωσαν την παραπάνω μισθοδοσία. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν καμία από τις υποχρεώσεις τους και από τις ανάγκες ακόμη και της διατροφής τους.


Ενώ οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με το παλιό μισθολόγιο, γιατί η υπηρεσία δεν ήταν έτοιμη να εφαρμόσει το νέο μισθό και να γίνουν οι ανάλογοι συμψηφισμοί,  προχώρησαν  στην επιλεκτική εφαρμογή του μισθολογίου και στην περικοπή  ενός επιδόματος  για να εξοικονόμηση χρήματα ο Δήμος  για να κλείσει τρύπες που η Δημοτική Αρχή  με την πολιτική της δημιούργησε. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής  είναι να μείνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Δήμο με ελάχιστα χρήματα και να κάνουν μαύρα Χριστούγεννα.


Ποια ήταν η λύση και πώς όφειλε η Δημοτική Αρχή να χειριστεί την περικοπή του μισθού των εργαζόμενων;  Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο με ενιαίο τρόπο. Όταν πληρωθούν οι εργαζόμενοι με το νέο μισθό, τότε  να γίνουν οι συμψηφισμοί και οι όποιες κρατήσεις  να κρατηθούν σε δόσεις. Αυτό θα ήταν  μια πολιτική όχι χαριστική προς τους εργαζόμενους αλλά ορθολογική  και όχι εξοντωτική και τότε να γίνουν οι περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η μαύρη συγκυβέρνηση.


Η Δημοτική Αρχή άδραξε  την ευκαιρία των περικοπών στο μισθό των εργαζομένων που περίμενε από καιρό να γίνει, για να καλύψει τα ελλείμματα που δημιούργησε και με τη δική της οικονομική πολιτική και όχι μόνο με το μνημόνιο  και για να αποφύγει  τα πρόθυρα της χρεοκοπίας που έχει περιέλθει ο Δήμος Βύρωνα. Για να αντιμετωπισθεί η χρεωκοπία  το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους της παράταξης του κ. Χαρδαλιά πρόσφατα αποφάσισε ο Δήμος Βύρωνα να ενταχθεί σε καθεστώς επιτήρησης  με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο Δήμο αλλά και για τους δημότες.


Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή δεν οφείλει μόνο χρήματα (υπερωρίες, αναδρομικά από  συλλογική σύμβαση, μισθοδοσία εργαζομένων με μπλοκάκι παρελθόντων ετών, κ.λπ.) αλλά και σε προμηθευτές αφού δεν πληρώνει πάνω από ένα χρόνο σχεδόν κανέναν, ακόμη και το πετρέλαιο για τους παιδικούς σταθμούς, τα ενοίκια και άλλα πολλά.


Δυστυχώς και σε αυτή την ανάλγητη πολιτικά  πρακτική η Δημοτική Αρχή βρήκε την ανοχή και τη στήριξη του προεδρείου του σωματείου των εργαζομένων που αποτελείται από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΚΕ/ΕΣΠΕ.


Οι  εργαζόμενοι στο δήμο μέσα από την πικρία που εισέπραξαν σήμερα αυτοί και οι οικογένειές τους οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να κρατήσουν τη στάση που αρμόζει για να υπερασπισθούν την εργασία τους και το ψωμί των παιδιών τους. Να ξεπεράσουν το κυβερνητικό, δημαρχιακό και κομματικό συνδικαλισμό και να  βαδίσουν  το δρόμο της ανεξάρτητης ταξικής ενότητας και δράσης για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους. Η  νέα βάρβαρη εποχή  του ολοκληρωτικού καπιταλισμού  και ο κοινωνικός οικονομικός ταξικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αντιμετωπίζεται με παλιά σκουριασμένα υλικά και ιδέες.

  
Βύρωνας  2 Δεκεμβρίου 2011


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ