ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Γιατί μετά την στάση πληρωμών, δεν πρέπει να βγεί η χώρα από το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή;


Απόσπασμα από το άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη "Δραχμή;"

...μου λένε ότι δεν κατανοούν γιατί δεν προχωρώ λίγο παραπέρα, προτείνοντας ότι, αμέσως μετά την στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Ο λόγος, όπως τους εξηγώ, είναι ότι εκείνοι δεν κατανοούν την διαφορά μεταξύ (α) ενός συστήματος σταθερής ισοτιμίας δύο ή περισσότερων διαφορετικών νομισμάτων και (β) ενός κοινού νομίσματος.

Στην πρώτη περίπτωση (ενός συστήματος σταθερής ισοτιμίας δύο ή περισσότερων διαφορετικών νομισμάτων) το να σπάσεις την σταθερή ισοτιμία (το peg), όπως έκανε η Αργεντινή μετά την δική της στάση πληρωμών, είναι απλή υπόθεση. Απλώς ανακοινώνεις ότι η σταθερή αυτή ισοτιμία σπάει και γίνεται μεταβλητή βάσει της ζήτησης και της προσφοράς του κάθε (ήδη υπάρχοντος) διαφορετικού νομίσματος. Στην Αργεντινή, π.χ., οι πολίτες είχαν στις τσέπες τους πέσος. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι εκεί που το κάθε πέσος ισοδυναμούσε, σταθερά, με ένα δολάριο, ξάφνου ισοδυναμούσε με λιγότερο από ένα δολάριο (υποτίμηση) και μάλιστα η αξία του, σε δολάρια, μειωνόταν συνεχώς. Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε δικό μας νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία με κάποιο ξένο. Οι έλληνες έχουν στην τσέπη τους, στα σεντούκια τους, στις καταψύξεις τους (όπου, μου λένε, κρύβουν ό,τι έχει μείνει από τις οικονομίες τους), ξένο νόμισμα - ευρώ. Η δημιουργία νέου εθνικού νομίσματος (όσο το 'ξένο' ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει), σε αυτή την περίπτωση, θα είναι καταστροφική. Γιατί;


Με μεγάλα ποσά σε ευρώ να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, και ακόμη μεγαλύτερα να έχουν αποθηκευτεί εκτός τραπεζών στα διαφόρων ειδών σεντούκια ανά την επικράτεια και σε ξένους λογαριασμούς στο εξωτερικό, η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων. Για να νοικιάσεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα θα πρέπει να έχεις ευρώ. Για να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο. Πολλοί έμποροι θα εμπορεύονται μόνο σε ευρώ ή θα ζητούν "τοκογλυφικά" ποσά σε δραχμές. Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέχονται σε δραχμές. Εν πολλοίς, η Ελλάδα θα θυμίζει την Τουρκία της δεκαετίας του '80 όπου η διττή οικονομία (μία για τους εξαθλιωμένους 'ανατολίτες' που λειτουργούσε με ντόπιο νόμισμα και μία για τους 'εξευρωπαϊσμένους' πολίτες που χρησιμοποιούσαν μάρκα, φράγκα και δολάρια) δεν επέτρεπε την ανάπτυξη παρά μόνο ενίσχυε την ανισότητα και την υποανάπτυξη.

14 σχόλια :

  1. Μπα! Υιοθέτησε και η ΕΟΣ οικονομολόγο;

    :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι βέβαια!

    Ο Γιάννη Βαρουφάκης μιλάει πολιτικά. Σε όλο το κείμενό του όχι μόνο ούτε ένα "οικονομικό μοντέλο" Του δεν επικαλέστηκε αλλά ούτε καν ένα οικονομικό πίνακα με δείκτες και στατιστικές που επικαλούνται οι "επιστήμονες" της πολιτικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει το άρθρο του.

    Παρ' όλα αυτά, εξηγεί αρκετά τεκμηριωμένα την μεγάλη διαφορά που έχει για την χώρα μας η αποδέσμευση από το ευρώ σε σχέση με την αποδέσμευση της Αργεντινής από το δολάριο.

    Είναι άραγε τυχαίο ότι οικονομολόγοι που μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, όπως ο Βαρουχάκης και ο Βεργόπουλος, οι "ντούροι" αριστεροί δεν θέλουν να τους ακούσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μάλιστα από το σινάφι της Κουμουνδούρου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον προηγούμενο Ανώνυμο:

    Όπως και να το κάνουμε, η Κουμουνδούρου είναι με διαφορά καλύτερη από το σινάφι του πανεπιστημιακού κατεστημένου του "Αγγλικού καπιταλισμού", τις θέσεις του οποίου - της προηγούμενης εικοσαετίας - σε σχέση με το ευρώ έχει ανακαλύψει σήμερα ένα κομμάτι της αριστεράς και μας τις πασάρει ως την πεμπτουσία του αντικαπιταλισμού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για οσους ενδιαφερονται, ο Γ. Βαρουφακης θα μιλησει στις 23 Νοεμβρη, Τεταρτη , στισ 6.30 στο δημαρχειο Π.Φαληρου Αρτεμιδος 51. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο που υποστηριζει ο κυριος Βαρουφακης ειναι σωστο , στην περιπτωση που ολα τα αλλα παραμεινουν σταθερα.
    Δηλαδη ο κυρις Γιαννης, δεν διανοηται μονομερη διαγραφη ολυ του χρεους και κοινωνικοποιηση των τραπεζων και λοιπων βασικων μεσων παραγωγης.
    Δηλαδη το τραπεζικο συστημα και η οικονομια στα χερια των τοκογλυφων, ακριβως οπως τωρα.

    Αν ομως η δραχμη συνοδευτει μεμονομερη διαγραφει του χρεους και κοινωνικοποιηση των βασικων μεσων παραγωγωγης τοτε, ολα οσα λεει ο κυριος Γιαννης, δεν ισχυουν.

    ΑΝτωνης χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή,έχοντας μόνο ένα νόμισμα το ευρώ, είσαι σίγουρος πως θα μπορούμε να νοικιάζουμε αξιοπρεπή διαμερίσματα ή να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικό σχολείο.
    Καιπως δεν έχουμε τοκογλυφία.
    Φοβάμαι πως η Ελλαδα και όχι μόνο, θα θυμίζει σε λίγο Τουρκία της δεκαετίας του 80 μέ ή χωρίς το ευρώ και ούτε στο δημόσιο δεν θα μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς ΑΝτωνη χχχ

    Μόνο που η "κοινωνικοποιηση των βασικων μεσων παραγωγωγης" δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα κρατικής πολιτικής αλλά πρακτική του μαζικού κινήματος.

    Όμως, αν κρίνουμε από την κατάσταση της Αριστεράς και πρώτα απ' όλα του ΚΚΕ και το τι "κοινωνικοποίηση" επικρατεί στα "μέσα παραγωγής" που κατέχει, όπου όχι μόνον εφαρμόζεται το μνημόνιο ως προς τους μισθούς και τις απολύσεις, αλλά ούτε καν υπάρχει στοιχειώδης συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης, για ποιά "κοινωνικοποίηση" μιλάμε;

    Αν δεν το έχουμε καταλάβει, οι πιθανότητες να βρεθούμε στην δραχμή ως επιλογή του κεφάλαιου είναι χίλιες φορές περισσότερες από το να γίνει κοινωνική επανάσταση και να πραγματοποιηθεί αυτή η έξοδος από μια λαϊκή εξουσία.

    Λοιπόν η Αριστερά θα πρέπει να προετοιμάζει τον κόσμο για μια τέτοια εκδοχή που είναι η πλέον πιθανή και να μην τον παραμυθιάζει με παραμύθια που ούτε η ίδια τα πιστεύει κατά βάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δρόμος της οπισθοδρόμησης οδηγεί στην αυλή του Χότζα, της Αλβανίας.
    Μαζί με του ευρωπαίους εργαζόμενους για άλλη Ευρώπη , δημοκρατική, κομμουνιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπαίνουν λάθος διλήμματα και παραγνωρίζονται τα παρακάτω:

    1.ποιό πολιτικό-κοινωνικό μπλοκ θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών

    2. από ποιό σχέδιο θα συνοδεύεται η στάση πληρωμών και ποιούς στρατηγικούς στόχους θα έχει να υπηρετήσει.

    Επίσης για έναν πολίτη-επιστήμονα (σαν τον Βαρουφάκη) δεν είναι συνετή η καταστροφολογία όσον αφορά στις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ, καθώς εκτός των άλλων, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην τρομοκρατία που ασκεί το σύστημα θέλοντας να παθητικοποιήσει την κοινωνία ώστε να αποδεχτεί με έναν μοιρολατρικό τρόπο την βαρβαρότητα ως μονόδρομο. Και ερωτώ: θα χαθεί μια χώρα και ο λαός της αν για οποιοδήποτε λόγο (εκούσιο ή ακούσιο) η χώρα αποκτήσει εθνικό νόμισμα, την ώρα που αυτή η πιθανότητα δεν είναι αμελητέα? Μπορεί κάποιος/α να αμφισβητήσει το τσουνάμι ανατροπών στο παγκόσμιο σύστημα που θα προκαλέσει η μονομερής στάση πληρωμών? Αλλωστε ο Βαρουφάκης γνωρίζει πολύ καλά τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες (όχι μέρες) στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, στα χρηματιστήρια και στις τράπεζες παγκόσμια.

    Αναρωτιέται ο Βαρουφάκης αν σε ένα χρόνο από σήμερα, θα είναι πολλοί αυτοί που θα έχουν στα σεντούκια τους ευρώ?

    Η καλύτερη λοιπόν υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν "διανοούμενοι" τύπου Βαρουφάκη, Μηλιού, Κοτζιά είναι να συμβάλλουν ΤΩΡΑ στην εκπόνηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με όρους υπέρ της εργασίας, που να στοχεύουν στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτό το σχέδιο, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για ένα (υποθετικό μέχρι στιγμής) λαϊκό απελευθερωτικό μέτωπο να διεκδικήσει την εξουσία, θα βρει και απαντήσεις για το δύσκολο ξεκίνημά του.

    Απαιτούνται τρία πράγματα: 1. Να αλλάξει πλεύση η πολιτική αριστερά και να δώσει το παράδειγμα των ανατροπών ξεκινώντας από το εσωτερικό της με την συγκρότηση μιας ενιαίας μετωπικής οργάνωσης, 2. να παρουσιάσει ένα σχέδιο, όπως έχω προαναφέρει και 3. να αποκαταστήσει την δημοκρατία με νέα συντακτική συνέλευση.

    Εκ του ασφαλούς δεν αλλάζεις επί της ουσίας τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ερώτηση κρίσεως:είμαι ο μόνος που βαρέθηκε να διαβάζει σε όλα τα blog συνέχεια το ίδια και τα ίδια σχόλια από τον marko?"ΕΕ=πολιτισμός+διεθνισμός/αγώνας για μια πατρίδα των εργαζομένων και του λαού της=οπισθοδρόμηση+εθνικισμός".Το θέμα κλειδί είναι το χρέος και κινούμαστε ήδη στην τροχιά της αθέτησης πληρωμών.Αν η πρωτοβουλία παραμείνει στα χέρια του ελληνικού κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:α)να μας κρατήσουν στο ευρώ αν κρίνουν ότι τα οφέλη των εξαγωγικών χωρών υπερβαίνουν τις αποσταθεροποιητικές τάσεις που η ελλάδα διοχετεύει στο κοινό νόμισμα β)να μας διώξουν αν κρίνουν το αντίθετο η απλά λόγω διάλυσης του ευρώ.Και η μια και η άλλη περίπτωση συνιστούν καταστροφή , η πρώτη διαιώνιση του δράματος που περνάμε 2 χρόνια τώρα, η δεύτερη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με πρωτοβουλία του πιστωτή.
    Ο εντελώς άλλος δρόμος είναι να περάσει η πρωτοβουλία στα χέρια των εργαζομένων και της αριστεράς.Θα αντιπαραβάλλουμε ένα άλλο πρότυπο για την κοινωνία?Με την συλλογική ευημερία μόνη πρωτεραιότητα κόντρα στον καταναλωτισμό,την πιο πλατιά λαική δημοκρατία κόντρα στον χρεοκοπημένο κοινοβουλευτισμό,με μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.Πως θα πάμε προς τα εκεί ?Κομβικό είναι το θέμα του χρέους.Η μια περίπτωση είναι η μονομερής διαγραφή του που θα βάλλει την χώρα σε μια πορεία μετασχηματισμών,προφανώς υπό προϋποθέσεις: για παράδειγμα απαιτείτε υιοθέτηση εθνικού νομίσματος για την στήριξη των εθνικοποιημένων τραπεζών και της σχεδιασμένης οικονομίας.Αλλιώς θα περάσουν σε ευρωπαϊκά χέρια(εκτός κι αν φίλε Marko και αυτό το λες διεθνισμό!)Η άλλη πρόταση που ακούγεται είναι να φαντασιωνόμαστε την πιθανότητα της πανευρωπαϊκής επανάστασης αύριο άντε μεθαύριο αλλά επειδή είναι μάλλον δύσκολο ας μείνουμε πιο προσγειωμένοι και ας πιάσουμε το νήμα από το πως μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς στο μετερίζι της ταξικής πάλης που μας έλαχε δηλ την πατρίδα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άλλη κρίσιμη προϋπόθεση που ξέχασα είναι ο έλεγχος της κυκλοφορίας κεφαλαίων(για αποφυγή επιθετικής εξαγοράς τραπεζών, επιχειρήσεων,δημόσιου πλούτου κτλ) δηλ σύγκρουση με βασική ελευθερία του Μάαστριχτ άρα αντικειμενικά μια πορεία ρήξης και από την εε συνολικά (τελειωμό δεν έχει ο εθνικιστικός μου κατήφορος!).
    Αυτό που πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα είναι πρωτοβουλίες για την δημιουργία του ευρύτερου δυνατού αριστερού μετώπου σε αυτή την λογική.Η συμμετοχή του κκε θα ήταν από επιθυμητή εως απαραίτητη, πλην όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια.Ο χρόνος για πρωτοβουλίες από όσα κομμάτια της αριστεράς(ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρ του ΣΥΝ,μαα) μπορούν να συγκλίνουν σε αυτή την λογική δεν θα είναι ανεξάντλητος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βαγγέλη, πρέπει να ωριμάσουμε και να δούμε την πραγματικότητα.
    Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να τα βάλλει μόνος του με όλους τους καπιταλιστές ενωμένους. Είτε έχει μια μικραστική προοδευτική κυβέρνηση είτε με μια σοσιαλιστική-σταλινική.
    Οταν συμφωνήσουμε σ΄αυτό τότε θα δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μια απάντηση στον Βαρουφάκη και σε όλους τους Βαρουφάκηδες: http://antisomata.wordpress.com/2011/11/19/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E/

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ