Ούτε, φυσικά, έφερε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όπως εσφαλμένα έχει γράψει η ελληνική μυθολογία. Αυτή είχε ήδη δρομολογηθεί «από τα πάνω» για τις ανάγκες του κεφάλαιου να αποκτήσει ευρωπαϊκό προφίλ στο δρόμο για την ΕΕ.
Αν, λοιπόν, αυτές οι δυσμενείς συνθήκες οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε μια συντριβή, μήπως η εξέγερση ήταν «λάθος»;
Κι όμως! Το Πολυτεχνείο έφερε τη Μεταπολίτευση! Δηλαδή την είσοδο του μαζικού κινήματος σαν πολιτικό παράγοντα. Οι εργάτες, οι φοιτητές, το κομμουνιστικό κίνημα άρθρωνε λόγο απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών. Το χτίσιμο των συνδικάτων, των αριστερών κομμάτων, τα όποια κοινωνικά δικαιώματα δεν κερδίζονται από τον Κοινοβουλευτισμό, αλλά από το εργατικό κομμουνιστικό κίνημα. Αν έχετε αμφιβολίες δείτε το patriot act στις ΗΠΑ, τα κοινωνικά δικαιώματα στην Τουρκία και κατά πόσο ο «κοινοβουλευτισμός» εμπόδισε τις επεμβάσεις στις καταλήψεις σπιτιών στις βορειοευρωπαϊκες χώρες.
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου ακύρωσαν κάθε περιθώριο κοινωνικής συναίνεσης με την κυβέρνηση. Έφεραν στο προσκήνιο την κοινωνική και πολιτική πόλωση. Ξαναόρισαν τα σύνορα δεξιάς – αριστεράς… με τους δικούς μας όρους.
Ποτέ μια «ήττα» στο ελληνικό εργατικό κίνημα δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα, σαν κι αυτή του Πολυτεχνείου.
Σύνθημα στον τοίχο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ετος 1983.
ΑπάντησηΔιαγραφή"ΟΤΙ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ"
Και φυσικά τίποτα για την Κυπρο, που χωρίς το Πολυτεχνείο και την άνοδο του Ιωαννίδη θα είχε γλυτώσει την εισβολή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήmarkos
@7.53 π.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν οι τσοπάνοι σου στο σταθμό Λαρίσης παίξουν στις φλογέρες τους κι ένα σκοπό για την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας της Κύπρου από τον "αντιαμερικανό" Παπαδόπουλο,τότε μπορεί και να μιλήσουμε για τον κολλητό του τον Ιωαννίδη..
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, εξ άλλου.
Διαγραφή