Αναδημοσίευση από την "ΕΠΟΧΗ"
Του Μίχαελ Σλεχτ
Την περασμένη Πέμπτη στην Ομοσπονδιακή Βουλή τέθηκε προς ψήφιση η διεύρυνση της λεγόμενης «ευρωπαϊκής ασπίδας σωτηρίας», του EFSF. Όπως ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του die Linke, ψήφισα «όχι». Τα κρίσιμα σημεία γι’ αυτή μας την απόφαση ήταν δύο:
Καταψηφίσαμε, πρώτον, γιατί όλα αυτά τα δάνεια βοηθείας συνδέονται με μεγάλες μειώσεις μισθών και κοινωνικών δαπανών. Αυτό δεν είναι μόνο αντικοινωνικό· οι χώρες που το υφίστανται βυθίζονται επίσης βαθύτερα στην ύφεση. Η ευρωπαϊκή βοήθεια είναι ένα μολυβένιο σωσίβιο.
Πού οδηγεί αυτό φαίνεται με τον πιο βάναυσο τρόπο στην περίπτωση της Ελλάδας. Το 2000, όταν στη Γερμανία μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 5%, η Ελλάδα άντεχε ακόμα. Το 2009, όταν η Μέρκελ συνέδεσε τα δάνεια βοηθείας με μεγάλες περικοπές, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5%. Με δεδομένο ότι τα δεσμά που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν, επίκειται νέα συρρίκνωση κατά 5%.
Είναι προφανές ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Το χρέος αυξάνεται, αντί να μειωθεί και οι κίνδυνοι για τους φορολογούμενους αυξάνουν. Η die Linke θέλει να σταματήσουν αμέσως οι μειώσεις μισθών και κοινωνικών παροχών και οι απολύσεις. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για την ανόρθωσή της, όπως είχε πάρει η Γερμανία μετά τον πόλεμο.
Το μισθολογικό ντάμπινγκ της τελευταίας δεκαετίας στη Γερμανία έβλαψε τους γερμανούς εργαζόμενους. Επιπλέον, ευνόησε τις εξαγωγές και έβαλε φραγμό στις εισαγωγές. Έτσι, από το 2000 μέχρι σήμερα η Γερμανία είχε πλεόνασμα στο εξωτερικό εμπόριο 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η άλλη πλευρά αυτού του πλεονάσματος είναι τα χρέη των άλλων χωρών, πρωτίστως των κρατών της ευρωζώνης. Η die Linke θέλει να πάψει το μισθολογικό ντάμπινγκ, να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά και έτσι να επιτευχθεί ο ισοσκελισμός του εμπορικού της ισοζυγίου. Αν δεν γίνει αυτό, κινδυνεύει το μέλλον της Ευρώπης.
Καταψηφίσαμε, δεύτερον, γιατί τα δάνεια βοηθείας δεν βοηθούν τους ανθρώπους στις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά δίνονται βορά στις γερμανικές, γαλλικές και άλλες τράπεζες. Τα δάνεια έχουν μοναδικό σκοπό να προστατέψουν τους καρχαρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος από ζημιές.
Σήμερα, αυτές οι ίδιες τράπεζες αναχρηματοδοτούνται με επιτόκιο 1,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανείζουν αυτά τα χρήματα σε ιδιώτες, αλλά και στα κράτη με σκανδαλώδη επιτόκια.
Η die Linke θέλει να απαλλαγεί η χρηματοδότηση των κρατών από τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών και να πάψουν οι μπίζνες με τα κρατικά χρέη. Η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να γίνεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα χαμηλά της επιτόκια, με τη μεσολάβηση μιας δημόσιας τράπεζας. Αυτή η πρόταση της Αριστεράς συζητιέται σήμερα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει προταθεί να μετατραπεί το EFSF σε δημόσια τράπεζα αυτού του είδους. Ο πρώτος που αντιτάχθηκε ήταν η κωμική Κοινοβουλευτική Ομάδα των Φιλελευθέρων.
Η die Linke θέλει να περάσουν από το ταμείο οι κερδοσκόποι και οι εκατομμυριούχοι. Το καθαρό σύνολο των χρηματικών περιουσιών στην ευρωζώνη είναι σήμερα 12 τρισεκατομμύρια ευρώ και το συνολικό κρατικό χρέος 8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η die Linke υποστηρίζει ότι χρειάζεται να επιβληθεί πανευρωπαϊκά μια έκτακτη εισφορά επί όλων των μεγάλων περιουσιών.
Kατ΄αρχην ο φορος Τομπιν. mike
ΑπάντησηΔιαγραφή