(20/10/11 ώρα17:43) Αν ήταν κνίτες, θα είχαν στραμμένα τα νώτα τους προς στα ΜΑΤ ... |
Θέλετε να φάτε ένα σουβλάκι καλαμάκι ή μήπως με τα ίδια λεφτά προτιμάτε να αγοράσετε μία... μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Οχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, όντως 1,60 ευρώ κόστιζε προχθές η μετοχή της Εθνικής! Αν μάλιστα προτίθεστε να φάτε γύρο με πίτα, με τα 2 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε πάνω από... 8 (!) μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ή 6 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δεν κάνουμε πλάκα.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που καλά κάνουν και δεν ασχολούνται καθόλου με το χρηματιστήριο, δεν διανοούνται καν σε τι εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών. Η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ουσιαστικά στην κατοχή της αν θέλει τα μισά χωράφια της Ελλάδας ως υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, άξιζε προχθές στο χρηματιστήριο ολόκληρη μόνο... 302 εκατομμύρια!!! Με 152 εκατομμύρια, δηλαδή, μπορούσε κανείς να αποκτήσει άνω του 50% των μετοχών της! Είναι απίστευτο.
(Από το κείμενο του Γ. Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ: Μία μετοχή Εθνικής ή ένα... σουβλάκι;)
Αυτά διάβασε η κ. Μέρκελ και τρομοκρατήθηκε! Γιαυτό λοιπόν αποφάσισε να σώσει τις τράπεζες και να κλέψει τα ασφαλιστικά ταμεία...
Και δεν είναι μόνος του ο Γ. Δελαστίκ που ανησυχεί για την σωτηρία του καπιταλισμού και των τραπεζών, αλλά σχεδόν ολόκληρη η Αριστερά. Κάποιοι αριστεροί θεωρούν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αστική τάξη ή ότι είναι ανίσχυρη και διαλυμένη και πιστεύουν ότι αυτοί θα αναλάβουν να κάνουν εθνικές πολιτικές και να σώσουν τον ελληνικό καπιταλισμό από τα αδιέξοδά του. Γιαυτό με όπλο την “πολιτική οικονομία” προσπαθούν να συγκροτήσουν κρατικές πολιτικές διαχείρισης και να οικοδομήσουν πολιτικά “εθνικά μέτωπα” για να τις υλοποιήσουν. Ένα άλλο κομμάτι φαντασιώνεται ότι όπου νάνε πέφτει ο καπιταλισμός και γιαυτό κάνει σχέδια για το πως θα γίνει η κοινωνική αλλαγή μέσα από “μεταβατικά προγράμματα” εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ και την ΕΕ, εθνικοποιήσεις των τραπεζών και άλλα παρόμοια με αυτά που έκαναν οι μπολσεβίκοι το 17 στη Ρωσία.
Όμως από το 17 έχει περάσει ένας αιώνας σχεδόν. Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας και η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής οδήγησαν σε ένα κρατικό καπιταλισμό, ο οποίος όταν δεν μπορούσε πλέον να είναι “ανταγωνιστικός” προς τον ντούρο καπιταλισμό, κατέρρευσε. Αυτό το μοντέλο της μετάβασης στον σοσιαλισμό έχει αποτύχει ιστορικά και δεν μπορεί να επαναληφθεί σήμερα. Εκείνο που σήμερα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι ο καπιταλισμός αναζητώντας λύσεις για την τωρινή κρίση του να ενσωματώσει στις πολιτικές του προτάσεις μεθόδους και τεχνικές που έχουν δοκιμαστεί από τα καθεστώτα του κρατικού καπιταλισμού. Πολλές απ' αυτές συνεχίζουν να είναι και σήμερα αποτελεσματικές όπως δείχνει ο κινέζικος δρόμος για τον ..σοσιαλισμό.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο μια εναλλακτική διαχείριση της κρίσης του καπιταλισμού - αν αποτύχει το πλάνο A - να πραγματοποιηθεί από κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και θα προβεί σε εθνικοποιήσεις τραπεζών (όπως εξάλλου έκανε και ο “εθνάρχης” Κ. Καραμανλής), θα κάνει την χώρα εθνικά περήφανη επαναφέροντας το εθνικό της νόμισμα. και θα υλοποιήσει τους βασικούς στόχους των “μεταβατικών προγραμμάτων” της Αριστεράς. Μόνο που αυτή η “μετάβαση” δεν θα είναι μια πορεία προς τον ..σοσιαλισμό, αλλά προς τον δρόμο που έχει χαράξει η Ουγγαρία. Και για αυτό τον δρόμο επανειλημμένα ο Γ. Δελαστίκ αλλά και άλλοι “αριστεροί” δεν έχουν κρύψει τον θαυμασμό τους! Όπως εξάλλου και για τον βαθειά αντιιμπεριαλιστικό σοσιαλισμό του Καντάφι...
Από στήριγμα "αντιιμπεριαλιστή" του Καντάφι σε φανατικό οπαδό "σωτήρα του καπιταλισμού", του Αμερικανού νομπελίστα της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν μεταμορφώνεται ο Γ. Δελαστίκ: «Γελοίοι οι ηγέτες της ΕΕ».
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον κ. καθηγητή, Θ. Μαριόλη τον ρώτησε αν είναι σύμφωνα με τα "μοντέλα" του αυτά που λέει ο Κρούγκμαν;
Μερικές απαντήσεις σε απορίες για τις πρόσφατες εξελίξεις, στο άρθροτου Σπύρου Λαπατσιώρα Καλό ή κακό το κούρεμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήTo πατριωτιλικι συντροφε θα ειναι ο δεικτης του αριστερομετρου απο τουδε και στο εξης. Μισοαστεια , μισοσοβαρα.mike
ΑπάντησηΔιαγραφή