ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Αν φύγουμε από την ΟΝΕ και την ΕΕ, κινδυνεύουμε να πάθουμε ότι έπαθε η Ελβετία!


Πολλοί πολίτες της χώρας μας φοβούνται ότι αν φύγουμε από την ΟΝΕ και την ΕΕ, η Ελλάδα θα γίνει σαν Αλβανία ή Β. Κορέα γιατί το νόμισμά μας δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του, θα έχουμε τεράστιο πληθωρισμό και άλλα παρόμοια φαινόμενα που θα μας αναγκάσουν να πούμε το ψωμί ..ψωμάκι. Όμως απ' ότι φαίνεται ακόμα και αν τα πράγματα εξελιχθούν ακριβώς ανάποδα απ' αυτούς τους φόβους και η οικονομία μας δυναμώσει τόσο πολύ ώστε η δραχμούλα να ανατιμηθεί σε σχέση με το ευρώ, θα έχουμε πάλι προβλήματα με την οικονομία της χώρας!...

πράκτορας της ΣΤΑΖΙ
Το ευρώ κάτω από τον Γερμανικό έλεγχο έχει διδαχθεί τις τακτικές μεταμφίεσης που χρησιμοποιούσε η Στάζι. Αυτές οι τεχνικές εκτίθενται πρόσφατα σε έκθεση φωτογραφίας  που φιλοξενεί η γκαλερί Morgen Contemporary στο Βερολίνο.  Ακόμα και αν φύγει από η χώρα μας την  ΟΝΕ, το ευρώ θα βρει τρόπο να εισέλθει  ξανά στην οικονομία μας, επισυνάπτοντας σχέσεις με την δραχμούλα, οι οποίες θα  απειλούν με καταστροφή η παραγωγική βάση της οικονομίας μας  και θα βάζουν φουρνέλο στην εθνική μας υπόσταση...

Πόσο ύπουλο είναι το ευρώ; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύεται στην “καθημερινή” για να μάθετε τι έπαθε η Ελβετία που το νόμισμά της (το ελβετικού φράγκο) ενισχύθηκε πρόσφατα 8,3% έναντι του ευρώ.

Ελβετοί αμειβόμενοι σε... ευρώ

Σε δραστικά μέτρα αναγκάζονται να καταφύγουν οι ελβετικές βιομηχανίες για να αντιμετωπίσουν τη δυσβάσταχτη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, 8,3% έναντι του ευρώ, το 2011. Ορισμένες αυξάνουν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους αλλά όχι και την αμοιβή τους, όπως η χημική βιομηχανία Lonza Group, ενώ άλλες σκέπτονται να πληρώνουν το προσωπικό τους σε ευρώ ή να συνδέσουν τους μισθούς με τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της χώρας, που εκπροσωπεί περίπου 380.000 εργαζομένους, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με σημαντικό αριθμό εταιρειών που εξετάζουν την προοπτική να πληρώνουν το προσωπικό τους σε ευρώ.

Οι βιομηχανίες αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτά τα μέσα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά μετά τις αλλεπάλληλες απόπειρες να αποτρέψει την άνοδο του φράγκου. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που οι εξαγωγείς βάλλονται από την ενίσχυση του νομίσματος, καθώς έχουν αντιμετωπίσει τρεις τέτοιες περιόδους στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η ανοδική πορεία του φράγκου από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και η αποτυχία της Τράπεζας της Ελβετίας να την αναχαιτίσει έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολιτικών, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Χίλντεμπραντ.

7 σχόλια :

 1. Σωστό άρθρο. Ο σκοπός των καπιταλιστών είναι η κινεζοποίηση των μισθών σε όλη την Ευρώπη και με οποιοδήποτε νόμισμα, για να μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό της Κίνας και της Ινδίας.
  Είναι ουτοπική η άποψη του Σοσιαλισμού σε μια χώρα-Λαπαβίτσα, Καζάκη , Ανταρσύα, ΚΚΕ-.
  Η Ελλάδα σ΄αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορέσει να σταθεί ούτε 24 ώρες.- αν επιμείνει θα μείνει με την Πελλοπόνησο και την Ρούμελη ξανά-.
  Μόνη λύση είναι ένα παλλαικό μέτωπο αντίστασης στην επερχόμενη φτωχοποίηση και η ανασύσταση της Διεθνούς των εργατών για κοινή δράση με τους εργαζόμενους ιδίως της Ευρώπης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Π. Λαφαζάνης - σε ένα κείμενο που πολιτικά συναγωνίζεται τον τρόπο σκέψης της ΟΑΚΕ - έκπληκτος διαπιστώνει:

  ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΤΗ “ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ” ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

  Μα δεν βαφτίζουν την "χρεοκοπία" καταστροφή, αλλά είναι   καταστροφή για τον κόσμο της εργασίας (και όχι μόνο) γιατί συνοδεύεται από μια βίαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και του πλούτου υπέρ των ισχυρότερων και των κυρίαρχων.  Αυτό συμβαίνει στον καπιταλισμό. Πολλές χώρες έχουν χρεωκοπήσει, αλλά δεν εξαφανίστηκαν από το χάρτη και συνέχισαν να υπάρχουν ως κράτη - έθνη. Η καπιταλιστική τους οικονομία μετά από κάποιο διάστημα "ορθοπόδησε" σύμφωνα με τα καπιταλιστικά κριτήρια. Όμως αυτό συνέβη ΠΑΝΤΑ σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

  Ο μόνος τρόπος να μην σημαίνει η χρεοκοπία καταστροφή για το λαό, είναι να γίνει κοινωνική επανάσταση και να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να σφίξει το ζωνάρι...

  Όμως κοινωνική επανάσταση σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα απ' αυτά που περιγράφει ως όρους και προϋποθέσεις για την "χρεωκοπία" ο Π. Λαφαζάνης.

  Αντίθετα η χρεωκοπία αν γίνει κάτω από την κυβέρνηση του ΓΑΠ ή μια ανάλογη αστική κυβέρνηση, δεν θα είναι παρά ένα ακόμα βήμα σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κομμούνα του Παρισιού4 Αυγούστου 2011 - 1:54 π.μ.

  Ναι, καλά ΕΟΣ! Κατάλαβαν ποτέ διάφοροι σαν τον Λαφαζάνη από ταξικούς όρους γιά να καταλάβουν τώρα...
  Άσε, θα πάει να τα συζητήσει στο Χαρδαβέλα , άμα τελειώσουν να λένε γιά τα ούφο.
  Αλλά και συ ΕΟΣ δε βαρέθηκες με όλο αυτό το παραμύθι;
  Αφού όλοι αυτοί παίζουν το παιχνίδι τους, εμάς γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πέρα από ένα ορισμένο σημείο;
  Πολλά και ποικίλα ανεβάζεις ΕΟΣ αλλά μία ταξική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχουμε δει από το σάιτυ. ΜΙΑ λέμε...
  Τα άλλα είναι εύκολα, με όλο το σέβας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Κομμούνα του Παρισιού

  Ο κύριος προσανατολισμός μας αφορά την Πολιτική και όχι την Θεωρία. Εξάλλου η "ταξική θέση" που παίρνουν στην συγκυρία οι διάφορες κοινωνικές ομάδες έχει πιο πολύ ενδιαφέρον από την εν γένει ταξική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας.

  Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ταξί είναι είναι ένα μικροαστικό στρώμα που σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοαπασχολούμενο αλλά και εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη των οδηγών/υπαλλήλων κλπ. κλπ. αυτή η "ταξική ανάλυση" σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνεύει (και επομένως να προβλέψει) την στάση του στην σημερινή συγκυρία που απειλείται η ύπαρξή του ως τοιούτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λέτε ο ΣΕΒ να ακολουθήσει την γραμμή των Ελβετών βιομηχάνων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κακό συναπάντημα4 Αυγούστου 2011 - 11:31 μ.μ.

  Τι εννοείς ακριβώς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι Ελβετοί βιομήχανοι δεν θέλουν το νόμισμά τους να είναι υπερτιμημένο αλλά υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ για να σπρώχνουν την πραμάτεια τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

  Για τον ίδιο λόγο και ο ΣΕΒ αν σκεφτόταν με τον ίδιο τρόπο, θα ήθελε η χώρα μας να φύγει από την ΟΝΕ και το ευρώ, να έλθει στην δραχμή, η οποία υποτιμημένη θα έκανε τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά στις ευρωπαϊκές αγορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ