...και στην νοηματική Γλώσσα |
Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή που θα όξυνε παραπέρα την κρίση και θα τρόμαζε τα διευθυντήρια της Ε.Ε και του ΔΝΤ είναι η λύση που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας ως καταστροφική οι αριστεροί και οι δεξιοί οικονομολόγοι: είναι η επιλογή της στάσης πληρωμών – άρνηση αποπληρωμής του χρέους εντός της ΟΝΕ και εντός της ΕΕ.
Ως γνωστόν, οι αριστεροί και οι δεξιοί οικονομολόγοι υπηρέτες της ίδιας “επιστήμης” είναι: της επιστήμης της πολιτικής οικονομίας. Ξεκινούν λοιπόν από τις ίδιες αφετηριακές παραδοχές για να κάνουν τις αναλύσεις τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, παραδοχές που “αυτονομούν” την οικονομία από την ταξική πάλη και την πολιτική. Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε αυτή η “αυτονομία” της οικονομίας, δεν θα μπορούσε να υπάρχει και επιστήμη για την οικονομία, ούτε βεβαίως και ειδικοί επιστήμονες επ' αυτών των θεμάτων.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι οικονομολόγοι ταυτίζονται στον καταστροφικό χαρακτήρα αυτής της επιλογής. Και εκεί ακριβώς σταματάει ο ρόλος τους για την αριστερά που αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αν πράγματι η Αριστερά θέλει να κάνει “Πολιτική”, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να μην αναθέσει αυτό τον ρόλο στους τεχνοκράτες της εξουσίας, που ονομάζονται οικονομολόγοι. Είναι σαφές ότι οι όποιες λύσεις θα προτείνουν (ανεξάρτητα από το αν μιλάνε για έξοδο ή παραμονή στην ΟΝΕ και στην ΕΕ) κινούνται στην κατεύθυνση πως θα ξεπεράσει την κρίση του καπιταλισμού και όρους καπιταλιστικής οικονομίας. Το κύρος και η εμβέλεια της επιστήμης τους περιορίζεται εντός των καπιταλιστικών κοινωνικών σχηματισμών. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει “σοσιαλιστική” οικονομική επιστήμη γιατί δεν υπάρχει και “σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής”. Όποιος λοιπόν αναφέρεται σε μια άλλη κοινωνία και κινείται στην κατεύθυνση της ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής οι οικονομολόγοι επιστήμονες δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά πράγματα σε αυτές τις αναζητήσεις...
Είναι χαρακτηριστικό όταν μιλούν οι αριστεροί και οι δεξιοί οικονομολόγοι για “ανάπτυξη” της χώρας και την “παραγωγική βάση” της εννοούν το ίδιο πράγμα, όπως αυτό προσδιορίζεται από την “επιστήμη” τους: είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Γι αυτό χρησιμοποιούν και τα ίδια μεγέθη και τους ίδιους δείκτες για να την περιγράψουν. Η ανάπτυξη όμως στην οποία αναφέρεται – ή καλύτερα θα έπρεπε να αναφέρεται - η Αριστερά. δεν μπορεί να μπει και να περιγραφεί με τα δικά τους νουμεράκια και τους δικούς τους δείκτες. Πρόκειται για κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί προσδιορίζεται από πολιτικές προτεραιότητες και όχι προτεραιότητες που επιβάλει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής...
Δεν μας εξηγείς όμως την πρώτη παράγραφο του κειμένου σου. Δηλ. εντός της ΟΝΕ θα έχουμε σοσιαλισμό. Πώς το τεκμηριώνεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όσοι αριστεροί δεν βλέπουμε με ευνοïκό μάτι κανενός είδους ποσοτική "ανάπτυξη", είτε καπιταλιστική, είτε "σοσιαλιστική", είτε Ινδουιστική ή άλλου τύπου, τι κάνουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν και οι "ουτοπίες" με σταθερά και διατηρήσιμα μοντέλλα οικονομίας, χωρίς "ανάπτυξη", φούσκες και ημιτονοειδή πάνω κάτω.
Άν είναι να επιδιώξουμε οραματικές - "ουτοπικές" λύσεις για άλλη κοινωνία (που πρέπει να το κάνουμε), γιατί να μη σκεφθούμε διατηρήσιμες λύσεις και να σκεφθούμε τα παλαιο-αριστερά "μεγάλα άλματα", ή το "να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον καπιταλισμό;"
Οι προυποθέσεις για τον Σοσιαλισμό θα δημιουργηθούν πρώτα στα κράτη που θα είναι στην ευροζώνη και οχι στην περιφέρεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπανερχόμαστε στον κλασικό Μαρξισμό και οχι στον Λενινισμό.
Η ΕΟΣ έχει , σαν γενικό προσανατολισμό, στην συγκεκριμμένη περίπτωση δίκιο.
προς ανώνυμο 3:20 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παράγραφος αυτή αφορά την διαπίστωση ότι οι Ευρωπαίοι τρέμουν μπροστά στον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα μας εντός της ΟΝΕ και της ΕΕ.
Θεωρούν ότι αυτή η εκδοχή έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ως συνέπεια της ανικανότητας και της κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Γι αυτό είναι διατεθειμένοι να δώσουν στα γρήγορα την δόση της χρηματοδότησης ελπίζοντας πως στην επόμενη φάση θα έχει βρεθεί τρόπος απεμπλοκής του ελληνικού προβλήματος από την πορεία του ευρώ και της Ε.Ε.
Και προς την κατεύθυνση της απεμπλοκής, η εθελουσία έξοδος της χώρας από την ΟΝΕ είναι η καλύτερη λύση γι αυτούς. Βέβαια η Αριστερά έχει βάλει για τα καλά το χεράκι της, ώστε τα σχέδιά τους να πραγματοποιηθούν με την απαιτούμενη συναίνεση..
Ο σοσιαλισμός είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το συζητάμε σοβαρά (δηλαδή με όρους ταξικού συσχετισμού και όχι ιδεολογικής ταυτότητας) όταν θα έχει διευρυνθεί η κρίση του καπιταλισμού και δεν θα υπάρχουν διέξοδοι για να την αντιμετωπίσει και θα έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα διεκδικεί μια άλλη μορφή εξουσίας. Με αυτές τις προϋποθέσεις, ο χαρακτήρας του ελληνικού κράτους είναι πρωταρχικό στοιχείο και όχι οι σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. ή το ευρώ. Η έξοδος από την ΟΝΕ ή ακόμα και από την ΕΕ, σε καμία περίπτωση δεν κάνει πιο "σοσιαλιστικό" το ελληνικό κράτος...
Η λογική ποια είναι; Μένουμε στην ΟΝΕ περιμένοντας να χρεοκοπήσει για τα καλά όλο το σύστημα (μαζί του κι εμείς) και μετά κάνουμε επανάσταση; Και μέχρι τότε τι κάνουμε με το χρέος; Με το Μνημόνιο; Απλώς το διαπραγματευόμαστε ώστε να "βογκήξουμε" όσο το δυνατόν λιγότερο; Τι είδους διαπραγμάτευση μπορούμε να ζητήσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοσιαλισμός δεν γίνεται σε μια μικρή χώρα μόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοητό? Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι η συγκρότηση ενός πλατιού αντιμνημονιακού παλλαικού μετώπου για να μην φτάσουυμε στην έσχατη εξαθλίωση με διαγραφή μεγάλου μερους του χρέους.
Για το μέλλον , συντονισμός με τους λαούς της ευρώπης για σφυρηλάτηση των προυποθέσεων Σοσιαλισμού στην Ευρώπη όταν οι συνθήκες γινουν ευνοΙκότερες.
Αυτή είναι η αλήθεια γυμνή.
Προϋπόθεση για την παραμονή μας στην ΟΝΕ είναι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε (με τη μορφή τόκων) τις τράπεζες των ισχυρών ευρωπαικών χωρών. Γι' αυτό και θέλουν να συνεχίσουν να μας δανείζουν. Δεν ξέρω αν στοχεύουν σε μελλοντική απεμπλοκή μας από το πρόβλημα του ευρώ, αλλά στην παρούσα φάση μας χρειάζονται για αυτόν το σκοπό. Εξακολουθώ λοιπόν να αναρωτιέμαι, με αυτόν τον όρο, τι ακριβώς διαπραγμάτευση μπορούμε να ζητήσουμε; Αν δεν πληρώνεις, δε σε χρειάζονται. Εκτός κι αν εννοείτε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε αλλά θα ζητήσουμε αντί να πληρώνει ο λαός (σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου) να πληρώνει το ελληνικό κεφάλαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοσιαλισμός σε μια χώρα είναι δύσκολος, αλλά και η έξοδός μας από το ευρώ σε τι μας εμποδίζει να συντονιστούμε με τους λαούς της ευρώπης, δεδομένου μάλιστα ότι μία ενδεχόμενη δική μας έξοδος μπορεί να λειτουργήσει αλυσιδωτά και με άλλες χώρες της περιφέρειας του ευρώ (Πορτογαλία, Ιρλανδία κλπ)
Αγαπητοί ΕΟΣ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και καιρό διασκεδάζω μαζί σας, αλλά ποτέ δεν περίμενα να μου χαρίσετε τόσο άφθονο γέλιο όπως σε αυτό το post!
Καλές είναι οι (ψευτο)αναρχίζουσες κριτικές προς τους "τεχνοκράτες" και τους "ειδικούς", αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να είχατε ανοίξει έστω και μια φορά στη ζωή σας ένα βιβλίο οικονομίας ή ακόμα κι ένα φυλλάδιο -βρε αδερφέ- που να περιγράφει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μπορεί να σας εξηγήσει οποιοσδήποτε νοήμων και πληροφορημένος άνθρωπος (και δεν χρειάζεται να είναι καν οικονομολόγος ή "τεχνοκράτης"), ο μόνος λόγος που "διασώζεται" ακόμα η Ελλάδα και δεν έχει πεταχτεί κλωτσηδόν έξω από την ευρωζώνη είναι ακριβώς επειδή δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών και ακριβώς για να μην χρειαστεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, το όποιο νόημα της παραμονής της στην ευρωζώνη ακυρώνεται, οπότε πριν καν προλάβουμε να πούμε "κίμινο", η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να μας παρέχει ρευστότητα και η οικονομία μας θα παραλύσει ολοκληρωτικά σε ελάχιστα μόνο 24ωρα, αναγκάζοντάς μας να βγούμε από το ευρώ - όπως γνωρίζει βέβαια ακόμα και ένας προωτοετής φοιτητής σε σχολή οικονομικών ή πολιτικών επιστημών, αλλά και κάθε ενημερωμένος πολίτης.
Θα σας πρότεινα να εγκαταλείψετε το ψυχεδελικό τριπ του να θέλετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο -και στάση πληρωμών και ευρώ, και αναρχισμό και μαοϊσμό, και Αλαβάνο και Antifa- και να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα.
Αλλα τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν πειράζει, συνεχίστε απτόητοι. Με κάνατε να δακρύσω από τα γέλια...
Φιλικά,
Κ.Π.
Το σχέδιο των καπιταλιστών είναι να επιβάλλουν κινέζικα μεροκάματα σε όλη την Ευρώπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι διαμάχες ευρώ-δρχ, και ευροζώνη ή όχι, ας σταματήσουν να ταλανίζουν την Αριστερά.
Είναι χωρίς ουσία. Ταξικός αγώνας στα συνδικάτα και σε κέθε μορφή οργάνωσης , αντίσταση και προ παντός κοινούς δεσμούς με όλους τους εργαζόμενους παντού.
Ηδη το ΚΚΕ κατι αρχίζει να καταλαβαίνει συνασθαινόμενο των ευθυνών του.
Απέχω παρασάγκας από τον τελευταίο γελόντα τύπο, παρόλο που λέμε το ίδιο πράγμα, μόνο που εγώ το λέω από την αριστερή, εκείνος από τη δεξιά. Φυσικά και δεν πρόκειται να παραλύσει η οικονομία μας βγαίνοντας από το ευρώ, και δε χρειάζεται να είσαι τεχνοκράτης ή οικονομολόγος για να το καταλάβεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος ανώνυμο 7:51
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ από τα αριστερά λέω ό,τι λέω, όχι από τα δεξιά. Επιθυμώ κι εγώ στάση πληρωμών, αλλά αντιλαμβάνομαι και τις λογικές της συνέπεις μιας τέτοιας πράξης.
Όποιος προπαγανδίζει στάση πληρωμών, θεωρώντας ότι είναι μια διαδικασία αλά καρτ από την οποία διαλέγουμε και παίρνουμε ό,τι μας βολεύει από το συνταγολόγιο της "Ωραίας Κοιμωμένης και άλλα ευχάριστα παιδικά παραμύθια" είναι:
- είτε άσχετος, αφελής και αγράμματος
- είτε ψεύτης και υποκριτής, που δεν εννοεί πραγματικά αυτά που λέει
- είτε τραγικός οπορτουνιστής με μεγάλη τρυκιμία εν κρανίω.
Δεν ξέρω τι από τα παραπάνω ταιριάζει καλύτερα στους φίλους μας τους ΕΟΣ.
Κ.Π.
προς Κ.Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήεμείς είμαστε της 1ης δημοτικού. Και αυτά που μας λένε τα "πρωτοετάκια" του Πανεπιστημίου δεν τα μασάμε, και ιδιαίτερα αυτά που σπουδάζουν σε "αγγλικά" πανεπιστήμια...
Μέχρι πριν 2 μήνες κριτικάρατε συστηματικά τη "στάση πληρωμών" και τη "διαγραφή του χρέους" κλπ, ως οικονομισμό (μια απλή αναζήτηση στο μπλογκ σας αρκεί). Τι άλλαξε στο μεταξύ και τώρα έγινε αποδεκτό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος Ανώνυμο 12:03
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι οι ΕΟΣ, αλλά αυτό που ρωτάς είναι πανεύκολο και μπορώ να σου το απαντήσω κι εγώ:
Όπως όλα τα παράσιτα που έχουμε μαζευτεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεφόμαστε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας είναι η πιθανότητα να στερέψουν, λόγω π.χ. εξόδου από το ευρώ. Γι' αυτό και από την αρχή προσπαθήσαμε να συκοφαντήσουμε αυτό το αίτημα, όπως και όλα τα σχετικά αιτήματα (στάση πληρωμών, διαγραφή του χρέους).
Επειδή όμως τον τελευταίο καιρό τα αιτήματα αυτά έχουν τρομερή πέραση και όσο θα περνάνε οι μήνες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη πέραση, και επειδή θέλουμε να είμαστε πάντα στη μόδα, και οπωσδήποτε ακόμα περισσότερο από τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις μας καίνε οι κρατικές επιχορηγήσεις και θέλουμε να παραμείνουμε πάση θυσία στη Βουλή, πετάμε και καμιά κοτσάνα τύπου "στάση πληρωμών αλλά μέσα στο ευρώ", που ξέρουμε ότι δεν εφαρμόζεται αλλά όλο και κάποιο κορόιδο θα τσιμπήσει.
Και έτσι και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Κωλοτούμπες δηλαδή. Ό,τι κάναμε πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει και ρώτημα;
Αυτό άλλαξε.
Κ.Π.
Προσπερνώ την υπερφίαλη ξερολίαση της ΕΟΣ σχετικά με την οικονομική επιστήμη και πάω στην ουσία:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Λετε φίλοι της ΕΟΣ να αρνηθούμε το χρέος μέσα στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Και θα μας αφήσουν αυτοί να μην πληρώσουμε, να εφαρμόσουμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ αντίθετη πολιτική από την πολιτική του μνημονίου που ΑΥΤΟΙ σε συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο μας φόρεσαν!!!
Ρε ΕΟΣ ΠΟΥ χείτε γαμώτο;;; Τόση τσίχλα στο κεφάλι προκειμένου να υπερασπίσετε το πτώμα του αριστερού ευρωπαϊσμού σας πια;;;
2. Ταυτίζετε την ΕΕ με τον διεθνισμό! Αλλο παλι και τούτο!! Για σας, ΔΕΝ υπαρχει διεθνισμός αν δεν αποδέχεσαι -όχι την Ευρώπη- αλλά ΤΗΝ ΕΕ ως πεδίο ταξικής πάλης, ως το κράτος που μπορείς να το μεταλλάξεις σε...προοδευτική κατεύθυνση...
Κριμα μωρε γιατί και ο Κυρκος ακόμα υπήρξε πιο σοβαρός απο σας...
Δεν βλέπετε πως ο ουσιαστικός διεθνισμός ΑΠΑΙΤΕΙ την διάλυση της ΕΕ, όχι από την σκοπιά του απομωνοτισμού (όπως λαθεμένα κατηγορείται την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά από τη σκοπιά της αντικατάστασής της από την σοσιαλιστική Ευρώπη.
Αυτό ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ θα γίνει αυτόματα, ομως είναι το σωστό και το αναγκαίο...
Κρίμα ρε ΕΟΣ γιατί το χάνετε ολοένα και περισσότερο...
Με κάτι τέτια υπονομεύεται σεις οι ίδιοι τη θέση σας για το Συνταγμα πχ ή τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και γίνεστε απλά γραφικοί...
Καλά τώρα το είδα! Εχει δίκιο ο παρα παραπάνω συναγωνιστής που ρωτά "μα καλά η ΕΟΣ έβριζε χυδαία την αντίληψη για παύση πληρωμών/άρνηση χρέους και τώρα πως γύρισε τούμπα";;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, ρε ΕΟΣ είδατε πως η Αριστερά που εδώ και μήνες προβάλλει αυτό το αρκετά συνακτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα τελικά γαμώτο έχει δίκιο;;
Δεν πειράζει σε λίγους μήνες θα κατανοήσετε και σεις πως άρνηση χρέους ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΤΟΣ ΟΝΕ/ΕΥΡΩ (καταρχήν) και ρήξης με την ΕΕ.
Ρε μάγκες είπαμε εμείς είμαστε της 1ης δημοτικού, αλλά εσείς που το παίζετε του "πανεπιστημίου", ούτε ανάγνωση δεν γνωρίζετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, διαβάστε πρώτα τι γράφουμε και μετά ελάτε να συζητήσουμε. Με τις φαντασιώσεις σας δεν μπορεί να γίνει κουβέντα.
Υ.Γ. Για δόκιμα μέλη του ΣΕΚ καλά τα πάτε! Όμως χρειάζεται ακόμα αρκετή πικετοφορία για να αποκτήσετε κομματική ταυτότητα...
Τελικά από "τρελό" μαθαίνεις την αλήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει ο Κ.Π.
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, το όποιο νόημα της παραμονής της στην ευρωζώνη ακυρώνεται, οπότε πριν καν προλάβουμε να πούμε "κίμινο", η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να μας παρέχει ρευστότητα και η οικονομία μας θα παραλύσει ολοκληρωτικά σε ελάχιστα μόνο 24ωρα, αναγκάζοντάς μας να βγούμε από το ευρώ - όπως γνωρίζει βέβαια ακόμα και ένας προωτοετής φοιτητής σε σχολή οικονομικών ή πολιτικών επιστημών, αλλά και κάθε ενημερωμένος πολίτης.
Έχουμε λοιπόν σύμφωνα με το Κ.Π. ότι αν κάνει στάση πληρωμών η χώρα - ή χρεοκοπήσει για να λέμε την αλήθεια - τότε η Ε.Ε. θέλει να μας διώξει από την ΟΝΕ και θα το κάνει. Τότε γιατί η Αριστερά που υποστηρίζει ο Κ.Π. ταυτίζεται με τις επιθυμίες της Ε.Ε. και προωθεί τα σχέδια των Βρυξελλών στην χώρα μας;
"Εσείς που το παίζετε του πανεπιστημίου,ούτε ανάγνωση δε γνωρίζετε"
ΑπάντησηΔιαγραφή"Με τις φαντασιώσεις σας δε μπορεί να γίνει κουβέντα"
"Για δόκιμα μέλη του ΣΕΚ καλά τα πάτε,όμως χρειάζεται αρκετή πικετοφορία για να αποκτήσετε κομματική ταυτότητα"
Όποιος στερείται επιχειρημάτων,επιστρέφει στα κόμπλεξ του.Λέμε τώρα..
Προς ανώνυμο 3:25 και λοιπούς που (κάνουν πως) δεν καταλαβαίνουν:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τότε γιατί η αριστερά που υποστηρίζει ο Κ.Π. ταυτίζεται(!!!) με τις επιθυμίες της Ε.Ε και προωθεί(!!!) τα σχέδια των Βρυξελλών στη χώρα μας;"
Ρε μάστορα αυτό σου έμεινε ως συμπέρασμα από όλον τον διάλογο που προηγήθηκε; Ή συκοφαντείς συνειδητά;
Υ.Γ. Να δεις που τά'χω τα λεφτά της ευρωπαϊκής επιδότησης.. που τά'βαλα ρε γαμώτο.. Α,ναι!Στον τυπογράφο τά'δωσα για αφίσσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ..
Επιμένω μία απλή αναζήτηση με "στάση πληρωμών" στο μπλογκ αυτό μπορεί να επιβεβαιώσει απόλυτα τη μεγάλη κωλοτούμπα που έλαβε χώρα (υποθέτω λόγω συντάγματος)
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι καταπληκτικό το πως κάθε απόπειρα επισήμανσης της πρωταρχικότητας της πολιτικής έναντι της οικονομίας, αποτυγχάνει μέσα στα 5 πρώτα δευτερόλεπτα στις "αριστερές" συζητήσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι κι αυτή η πεποίθηση περί επιστημονικότητας του σοσιαλισμού βλέπεις...
πίσω οικονομολόγοι - εμπρός σύντροφοι
giorgos1
ΚΑΛΆ ΕΟΣ δεν παίζεστε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατηγορείτε το ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για... υποταγή στας Βρουξέλλας επειδή θέτουμε κεντρικό στοιχείο του αντικαπιταλιστικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το "ρήξη με την ΕΕ, έξω από ΟΝΕ/ΕΥΡΩ";;;
Πάτε καλά;;
ΑΠό πότε η ανατροπή του μνημονίου, η ΜΗ ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ υλοποίησης αυτών η έξοδος δλδ από ΟΝΕ/ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ...ΘΕΣΗ ΤΗΣ...ΕΕ;;;;;
Ημαρτον ΕΟΣ έχετε ζάλο μεγάλο εις την κεφαλή σας
Προς προηγούμενο ανώνυμο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσε τα σάπια!
Μόνον το ΣΕΚ έχουμε αναφέρει με το όνομά του στα σχόλιά μας και μάλιστα σε υστερόγραφο.
Πάρε την "πικέτα" σου και δρόμο!....
Καταλαβαίνω τον πόνο σου ΕΟΣ (ή μήπως και τη ζήλεια σου;) που αυτή η άτιμη η κενωνία σε αδίκησε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο κράτα μικρό καλάθι,γιατί το βιοτικό επίπεδο του κόσμου χειροτερεύει,οι συνειδήσεις θα αλλάζουν όλο και πιο γρήγορα,και η κωλοτούμπα σου με τη "στάση πληρωμών"-που δε την κατακρίνω,ας την ονομάσουμε κομψά διόρθωση γραμμής-ίσως νά΄ναι μόνο η αρχή.
Μπορεί να σε δούμε κάποια στιγμή και εντός ΑΝΤΑΡΣΥΑ,μπορεί και πικέτα του ΣΕΚ να κρατάς και να γουστάρεις.Κράτα μικρό καλάθι λοιπόν..
Ναι, μόνο που οι βασικές θέσεις του ΝΑΡ ή της ΑΡΑΝ είναι αυτές που ανέφερα, είναι τατυόσημες σε αυτο το επίπεδο με τις αντίστοιχες θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις οποίες ΕΟΣ διαφωνείς -και καλά κάνεις αλλά με άσχημο τρόπο-.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ΔΕΝ είμαι στο ΣΕΚ, είμαι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διαφωνώ πλήρως και με το σνομπάρισμα/ελιτισμό που δείχνει το ΣΕΚ στις λαϊκές συνελέυσεις 9στις γειτονιές δεν πατάει απ' όσο ρωτώ και γνωρίζω), ΚΑΙ με την άρνησή του να συμβάλλει στην ταξική ανασυγκρότηση του εργαστικου κινήματος κα ινα συμμετασχει στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ".
Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2011 12:03 π.μ. ερωτά...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μέχρι πριν 2 μήνες κριτικάρατε συστηματικά τη "στάση πληρωμών" και τη "διαγραφή του χρέους" κλπ, ως οικονομισμό ....Τι άλλαξε στο μεταξύ και τώρα έγινε αποδεκτό"?
Απάντηση (δική μου, ο σχολιασμός ευπρόσδεκτος):
Κατέβηκαν εν τω μεταξύ στην "Πλατεία". Αλλά θέλουν και να διαφοροποούνται ελαφρώς από την "Ανταρσύα", τη "Λαφαζανία" και την ΕΕΟΛ -"Ένωση Επαναστατών Οικονομολόγων Λονδίνου". Δια ταύτα προτείνεται μπαταχτσιλίκι εντός της Ευρωζώνης (και όχι εκτός, κατά τα ειωθότα).
Έ, να αποκτήσει και η Ευρωζώνη τη "Μπουρκίνα Φάσο" της, και να πρωτοπορήσει στον κόσμο στην ολική διαγραφή χρέους (της 26ης πλουσιότερης χωρας του κόσμου, stupids).
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Κόφτε τις μαλακίες και μην παραποιείτε αυτά που έχουμε γράψει την στάση πληρωμών, την χρεοκοπία και για τα φύκια που πουλάνε μερικοί αριστεροί για μεταξωτές κορδέλες. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πέσει λογοκρισία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε και επίσης και τι λέγανε οι εκπρόσωποι του αγγλικού καπιταλισμού για την ΟΝΕ όταν θέλανε να κρατήσουν το εθνικό τους νόμισμα, και συγκρίνετε τα με τι λένε διάφοροι περισπούδαστοι "αριστεροί" οικονομολόγοι...
ΑΝ νομίζετε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΣΕΚ θα κάνει "στάση πληρωμών" μάλλον είσαστε βαθιά νυχτωμένοι!
Αν γίνει θα γίνει από καραμπινάτη αστική κυβέρνηση που έχει χεσμένο τα "επαναστατικά προγράμματα" σας και τους "μεταβατικούς σας στόχους". Λοιπόν, δεν χρειάζεται να βασανίζετε άλλο το κεφάλι μας με σενάρια που δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν ή και αν πραγματοποιηθούν θα πραγματοποιηθούν από άλλους και για τελείως διαφορετικούς λόγους...
Και μερικοί - μερικοί που το παίζουν ντούροι αντισυστημικοί και μια από τις τρεις κουβέντες που λένε είναι για τις επιχορηγήσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από τον κρατικό κορβανά, το κάνουν από ζήλια επειδή έμειναν στην απέξω. Ας μην μιλήσουμε με τα κολητιλίκια που είχαν με το ΠΑΣΟΚ και πως εξασφάλιζαν και αυτοί τις επιχορηγήσεις τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πραγματική πολιτική στο τιμόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://real-democracy.gr/votes/2011-06-16-psifismata-laikis-syneleysis-plateias-syntagmatos-1606
Κι όταν λέω πραγματική το λέω γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα
Θ.Τ
Όπως, εγώ τουλάχιστον, το αντιλαμβάνομαι η θέση της διαγραφής του χρέους εντός της ΟΝΕ, εξυπηρετεί την ανάγκη συσπείρωσης του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη στον κοινό στόχο του να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά φταίνε για την κρίση χρεών, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο. Σήμερα έχει γίνει σε σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης κατανοητό πως οι έλληνες έχουν πιεσθεί όσο δεν παίρνει άλλο με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας. Συνεπώς, το αίτημα της διαγραφής εάν τεθεί εντός ΟΝΕ δεν θα ακουσθεί παράλογο. Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι πως δεν φταίνει οι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες έλληνες για την υπερχρέωση αλλά οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί λακέδες τους. Επίσης δεν έχει γίνει κατανοητό πως τα νέα δάνεια που φορτώνεται η Ελλάδα δήθεν για να μην χρεοκοπήσει και τα οποία η ευρωπαϊκή αστική τάξη θα τα φορτώσει στους ευρωπαίους φορολογούμενους ρίχνοντας την ευθύνη στους έλληνες, στην πραγματικότητα πηγαίνουν κατευθείαν στη τσέπη των τραπεζών τους. Με άλλα λόγια η άρνηση της Ελλάδας να πληρώσει εντός της ΟΝΕ πρέπει να συνοδευτεί από την εξήγηση ότι με αυτό τον τρόπο δεν δέχεται να φορτώνει στους ευρωπαίους εργαζόμενους την επιδότηση των μεγάλων ξένων τραπεζών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην ξεχνάμε ότι προβλήματα υπερχρέωσης έχουν όλοι σχεδόν οι ευρωπαϊκοί λαοί και οικονομίες. Η διαφορά με μας είναι στην αντοχή και το timing εκδήλωσης της κρίσης.
Συνεπώς το κοινό έδαφος των αγώνων υπάρχει και είναι στη βάση του ανολοκλήρωτου και ταλαντευόμενου ευρωπαϊκού οικοδομήματος που πρέπει οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής περιφέρειας να συναντήσουν τους συναδέλφους τους του ευρωπαϊκού κέντρου σε μία κοινή προσπάθεια να απαλλαγούν από την σκλαβιά του χρέους και της εισοδηματικής λιτότητας.
Κώστας.Κ (συνεχίζεται)
Όποιος ξέρει τους αριθμούς γύρω από την τραπεζική φούσκα στην ΕΕ (και όχι μόνον) δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αμφιβολία για τον συστημικό κίνδυνο που ενώνει τα κοινά και δίκαια αιτήματα των ευρωπαίων εργαζομένων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως ιδιαιτερότητες και δυσαναλογίες υπάρχουν μεταξύ των εθνικών καπιταλισμών. Και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος της κρίσης. Όμως, αυτός είναι και ο λόγος που η στάση που θα επιδείξει το ελληνικό εργατικό κίνημα στις διεκδικήσεις του είναι καθοριστική για την πορεία της αφύπνισης και μαζικής δράσης των ευρωπαίων συναδέλφων τους.
Εάν ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας και τρέξουμε να φύγουμε από την ΟΝΕ κάνοντας παύση πληρωμών, θα έχουμε επιτρέψει στους αστούς Ευρωπαίους να ρίξουν όλο το φταίξιμο της κρίσης που θα ακολουθήσει στην εγωϊστική και αχάριστη στάση της Ελλάδας. Ακόμη, δε, και εάν η διασπασθεί η ΕΕ και ακολουθήσουν την Ελλάδα άλλες προβληματικές δημοσιονομικά χώρες, το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει θα είναι η αναδίπλωση στα εθνικά σύνορα και νομίσματα με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ανεξάρτητες βιομηχανικές πολιτικές και διάφορα μέτρα προστατευτισμού που θα μάς πάνε πίσω στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους του μεσοπολέμου.
Τελειώνοντας, το δίλημμα δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά τι εξυπηρετεί καλύτερα την ανάπτυξη και την ενότητα του εργατικού κινήματος. Μία κοινή μάχη εκ του συστάδην μέσα στην Ευρώπη κατά του κεφαλαίου ή μία εθνική αναδίπλωση και φυγομαχία σε δρόμους αυτοδύναμης καπιταλιστικής ή κρατικοκαπιταλιστικής ανάπτυξης ;
ΥΓ : το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ θα μας κόψει τη χρηματοδότηση ή πως αυτομάτως θα μας πετάξουν εκτός ΟΝΕ δεν ευσταθεί. Μπορεί η ΕΚΤ να μην δέχεται πλέον ελληνικά ομόλογα για ενέχυρο και να μην δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες στις αγορές ελληνικού χρέους, όμως είναι υποχρεωμένη από το καταστατικό της να χορηγεί μία ελάχιστη ποσότητα χρήματος για λόγους νομισματικής κυκλοφορίας. Επιπλέον, όπως έχει επανειλημμένα ομολογηθεί, δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες η εκδίωξη χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη. Η διαγραφή χρέους με υποστήριξη την παύση πληρωμών μέσα στην ΟΝΕ αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για το ευρωπαϊκό καπιταλιστικό οικοδόμημα απ' ότι μία εκούσια έξοδος.
Θα πρότεινα στους αντιρρησίες να το σκεφθούν καλύτερα το θέμα από την πολιτική του σκοπιά και να μην διολισθαίνουν τόσο εύκολα σε μαθήματα οικονομικής επιστήμης προς τους συνομιλητές τους. Αν φυσικά επιδιώκεται ειλικρινής και γόνιμος διάλογος.
Κώστας.Κ
χθες έγραψα αναλυτικό σχόλιο και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.Επαναλαμβάνω συνοπτικά:
ΑπάντησηΔιαγραφή-Τι άλλαξε σύντροφοι κωλοτούμπες και από εκεί που λέγατε ότι την παύση πληρωμών τη θέλει το γερμανικό κεφάλαιο τώρα μας την προτείνετε;
-Τότε μας λέγατε ότι δεν γίνεται παύση πληρωμών προς όφελος των εργαζομένων λόγω του υπάρχοντος συσχετισμού δύναμης και το γεγονός ότι την εξουσία την έχουν νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.Άλλαξε κάτι και σε αυτό;Εκτιμάτε πλέον ότι είμαστε σε προεπαναστατική περίοδο ή στα πρόθυρα κατάληψης της κυβέρνησης από έναν Έλληνα Κορέα;Ή κάνατε κωλοτούμπα και σε αυτό;
-Λέτε η πολιτική στο τιμόνι και προτείνετε τη χειρότερη λύση.Παύση πληρωμών ΕΝΤΟΣ ευρώ σημαίνει χειρότερο Μνημόνιο ή πουλάμε τρέλα στους Ευρωπαίους για λίγο καιρό και κολλάμε τα πάντα στα θεσμικά όργανα και αναγκαστικά επιλέγουμε την έξοδο ύστερα.Αν λέτε το 2ο καλώς αν λέτε το 1ο θα σας απαντήσω όπως μας απαντάγατε τότε.Αυτά τα λένε διάφοροι νεοφιλελεύθεροι (Καισάριος,Κασιμάτης κ.ά.)!Μήπως τελικά η χρεοκοπημένη ιδεολογία του αριστερού ευρωπαϊσμού που έχετε στο τιμόνι δεν σας αφήνει να φανταστείτε καν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ;
-Ο Κώστας Κ. λέει ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει ανταγωνιστικές υποτιμήσεις,προστατευτισμός και πόλεμοι κάθε είδους.Για το πρώτο έχω να πω ότι υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο που δεν έχουν ευρώ με τις οποίες έχουμε ήδη σχέσεις.Και ότι με χώρες που είναι στα πρόθυρα της εξόδου (Πορτογαλία,Ιρλανδία) δεν έχουμε και ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις.Τέλος,ότι με το σκληρό ευρώ των Γερμανών μόνο καλό θα κάνει μία υποτίμηση.Κι όσο για το φόβητρο περί πολέμων,έλεος!Στην κρίση που ζούμε,που δυστυχώς μπορεί να φέρει και πολεμικές συγκρούσεις,δεν θα μας σώσει το ευρώ από αυτό!Μιλάτε λες και έχει μαγικές ιδιότητες.
Ελπίζω ΕΟΣ τώρα να το δημοσιεύσεις...
@αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ανέκδοτο με το Μπόμπο και το "σκουλήκι το οποίο..." το γνωρίζεις; Ε, λοιπόν αυτό κάνει. Λες το παραμυθάκι σου και δεν ακους τι λέει ο άλλος.
Επανάληψη λοιπόν αυτών που λέμε, έστω και σχηματική, μπας και ξεκολλήσεις από το ...σκουλήκι:
1. Η έξοδος από την ΟΝΕ και το Ευρώ αν γίνει με τον υπάρχοντα πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό, θα γίνει ως μια εναλλακτική διαχειριστική αστική πολιτική της κρίσης. Αυτή η πολιτική λύση δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.
2. Σε αυτή την πολιτική λύση συγκλίνουν και ορισμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της Ε.Ε. γιατί θεωρούν ότι αποδεσμεύει την πορεία της χώρας μας από την πορεία της Ε.Ε.
3. Η χρεωκοπία/στάση πληρωμών ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σημαίνει μια διευρυμένη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ισχυρότερων κοινωνικών τάξεων. Αυτό η αναδιανομή γίνεται ακόμα πιο έντονη αν γίνει υποτίμηση του νομίσματος ( πράγμα που είναι επιδίωξη όσων αναφέρονται στην επιστροφή στην δραχμή).
4. Η θέση μας για στάση πληρωμών εντός της ΟΝΕ και της Ε.Ε. δεν προτείνεται ως μια αντικαπιταλιστική στρατηγική, αλλά ως μια θέση που οξύνει παραπέρα τα προβλήματα (οικονομικά αλλά και πολιτικά κυρίως) εντός της Ε.Ε. και της ΟΝΕ. Η όξυνση αυτής της κρίσης θα πρέπει να είναι ο βασικός πολιτικός στόχος του μαζικού κινήματος.
5. Σήμερα το κίνημα ( αλλά και η Αριστερά) δεν θα πρέπει να εμπλακεί ανάμεσα στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς διαλέγοντας με πιο αστικό στρατόπεδο θα συμπορευθεί. Θα πρέπει να κρατήσει την αυτονομία της από τις αστικές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης και να προβάλει το αίτημα για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός.
Οι υποστηρικτές της εξόδου από το ευρώ προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα ανακτήσουμε το χαμένο όπλο της νομισματικής πολιτικής. Δηλαδή θα μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα. Και έτσι θα πληθωρίσουμε τα όποια χρέη απομείνουν από τη διαγραφή που θα έχει προηγηθεί, σωστά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σημαίνει υποτίμηση της νέας δραχμής και συνακόλουθα των μισθών και εισοδημάτων, ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές και να γίνουν φθηνότερες και πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές.
Για ποιας έκτασης υποτίμηση όμως μιλάνε, δεν μας λένε. Ή μάλλον λάθος. Ο Καζάκης μιλά για 10-15% υποτίμηση που δεν θα επιτραπεί να διογκωθεί περαιτέρω λόγω συναλλαγματικών και κεφαλαιακών περιορισμών. Ο Λαπαβίτσας δεν την ορίζει. Ο Σαμίρ Αμίν είχε μιλήσει το 2010 για την ανάγκη μιας υποτίμησης 25%. Σήμερα ξένοι αναλυτές μιλάνε για 35-50% υποτίμηση. Και η ιστορία της Αργεντινής - της οποίας η παραγωγική και εξαγωγική βάση ήταν πολύ ισχυρότερη της ελληνικής - χρειάστηκε 75% υποτίμηση για να ξεκουνήσει την οικονομία της σε μία πολυ ευνοϊκότερη διεθνή συγκυρία.
Ερωτώ λοιπόν με τη σειρά μου:
(Κώστας.Κ)
Πρώτο, αν επιβάλλουμε περιορισμούς στην ροή κεφαλαίων ώστε η δραχμη να μην ειναι μετατρέψιμη, με τι συναλλαγματικά διαθεσιμα θα αγοράζουμε πετρέλαιο (80% εξαρτημένοι από εισαγωγές), πρώτες ύλες και μηχανήματα από το εξωτερικό αφου η δραχμή θα είναι - ως μη μετατρέψιμη - είδος προς αποφυγή ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερο, με 15% υποτίμηση τι είδους τόνωση της ανταγωνιστικότητας περιμένουμε όταν ανάλογες υποτιμήσεις είχαμε τρεις μεταξύ 1983 και 1998 χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ;
Τρίτο, αν η συγκριτικά ισχυρότερη Αργεντινή χρειάστηκε 75% υποτιμηση για να ανακάμψει, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερο ;
Τέταρτο, μία μεγάλη υποτίμηση της δραχμής που θα συνοδευτεί από αυξήσεις μισθών λίγο μικρότερες για να 'χρυσωθεί το χάπι της υποτιμησης' δεν θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ; Σημειωτέον η Αργεντινή σήμερα εχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο.
Πέμπτο, από πότε μία κεϋνσιανή συνταγή προστατευτισμού όπως η υποτίμηση θεωρείται εξοδος από την κρίση ; Από πότε ο προστατευτισμός θεωρείται μαρξιστική ή φιλεργατική πολιτική ;
Έκτο, την πολιτική εκτύπωσης χρήματος και υποτίμησης του νομίσματος ακολούθησαν και ακολουθούν τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ, Βρετανια και Ιαπωνία. Γνωρίζετε σε τι πραγματικό χάλι βρίσκονται (υπερχρέωση, ελλείμματα, πληθωρισμός) και πως αντί να βγάλουν τις χώρες απο τη κρίση τις έριξαν ακόμη βαθύτερα σε αυτήν;
Άμα βρείτε τις σχετικές απαντήσεις, τότε ίσως μπορέσουμε να κάνουμε πιο σοβαρή την κουβέντα. Γιατί φυσικά τα περί εμπορικών σχέσεων με νέες χώρες ωραία ακούγονται, αλλά κινούνται στο χώρο εκείνο όπου μεταμφιέζουμε τις επιθυμίες μας σε πραγματικότητα.
ΥΓ: αν Πορτογαλία και Ισπανία ακολουθήσουν την Ελλάδα, θα το κάνουν για να υποτιμήσουν και αυτές το νόμισμά τους, οπότε πως θα πουλήσεις εκεί ανταγωνιστικά προϊόντα ;
Ασφαλώς και κανένα ευρώ δεν διασφαλίζει από τον πόλεμο. Από τον πόλεμο διασφαλίζει μόνον η ενωμένη δράση των εργαζομένων. Που ειναι όμως πολύ ισχυρότερη εάν επιδιώκεται και επιτυγχάνεται σε πανευρωπαϊκο επίπεδο
Κώστας.Κ