ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η 3η και ”φαρμακερή” νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος...


Η 3η νύχτα στο Σύνταγμα κατέγραψε μια τομή σημαντική, που η σημασία της θα γίνει εμφανής τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για μια από τα κάτω συλλογική προσπάθεια υπέρβασης του αυθόρμητου χαρακτήρα των συγκεντρώσεων που γίνονται εκεί. Η ανοιχτή Συνέλευση ήδη μέσα σε τρεις μέρες ωρίμασε ως μια αμεσοδημοκρατική πολιτική διαδικασία, απέκτησε ζωντάνια και μαζικότητα και αναλαμβάνει πλέον να διεκπεραιώνει πρακτικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Το στοιχείο αυτό αυτοπροσδιορίζει πλέον τους “αγανακτισμένους” πολίτες ως “αποφασισμένους” που αυτοοργανώνονται για να δώσουν άλλες διαστάσεις στην “αγανάκτησή” τους.

Παρ' όλα αυτά η “αγανάκτηση” υπάρχει ακόμα και δεν έπαψε να εκφράζεται ούτε στιγμή με τους τρόπους που εκφραζόταν και τις προηγούμενες μέρες:


Εκτός από την αγανάκτηση, συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και η δυσπιστία κάποιων “αντικαπιταλιστών” απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο κύμα πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Είναι γνωστό ότι “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει”. Ας περιμένουμε λοιπόν να συνεδριάσουν κονκλάβια και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα έχουν την δική τους εσωτερική δυναμική, δυναμική η οποία δεν εταιροπροσδιορίζεται – αλλά ούτε και μπορεί να επηρεαστεί καθοριστικά - από αποφάσεις των όποιων κομματικών επιτελείων...



Λέγεται ότι ο Λένιν χόρεψε στο χιόνι τη μέρα που η εξουσία των μπολσεβίκων ξεπέρασε τις 72 μέρες μέσα στις οποίες είχε εκπληρωθεί το πεπρωμένο της Παρισινής Κομμούνας. Όμως, επειδή οι πρόσφατες κινητοποιήσεις δεν είναι συμβάν τόσο σημαντικό όσο η Οκτωβριανή Επανάσταση – όπως φαντασιώνονται κάποιοι από αυτούς που τις στηρίζουν αλλά και κάποιοι από αυτούς που τις κατακρίνουν – θεωρούμε ότι οι 3 νύχτες που προηγήθηκαν είναι αρκετές για να γελάσει και το δικό μας χειλάκι. Οι 3 αυτές συνεχόμενες νύχτες συγκροτούν ήδη ένα σημαντικό πολιτικό συμβάν που επαναπροσδιορίζει το πολιτικό σκηνικό και ανοίγει νέους ορίζοντες για την παρουσία των λαϊκών μαζών στις τρέχουσες εξελίξεις...

Επίσης θα θέλαμε να αφιερώσουμε σε όσους θεωρούν ότι τα συνθήματα που φωνάζει ο “αγανακτισμένος” κόσμος στο Σύνταγμα είναι απολίτικα και δεν δίνουν “επαναστατική” προοπτική στον αγώνα, το παρακάτω έγγραφο. Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε την 21η Νοεμβρίου του 1973 από τον Αστυνόμο Β' ΛΑΓΙΟ Θεόδωρο της Υποδιευθύνσεως Γενικής Ασφαλείας Πατρών και καταγράφει τα συνθήματα που φώναζαν τότε οι φοιτητές, όπως το "ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΑΡ' ΤΗ ΔΕΣΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ", "Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΕΙ" και το "ΔΟΥΛΑ-ΔΟΥΛΑ- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ", το οποίο απευθυνόταν στον πατέρα του σερ Βασιλείου Μαρκεζίνη:


 Τελειώνοντας δημοσιεύουμε ένα ντοκουμέντο, το οποίο εκτός των άλλων έχει το προσόν να είναι απλό, σύντομο και περιεκτικό:

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.

Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.

Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

10 σχόλια :

  1. Οι πραγματικοί Μαρξιστές υποστηρίζουν κριτικά, κάθε κίνημα ενάντια στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργά χτες το βράδι εμφανίστηκε "αντιπροσωπεία" 10 νεολαίων του ΣΥΝ με 2-3 εκ των "ηγετικών κύκλων" με σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών για να "κόψουν κίνηση". Α, και με φασιστο-ανιχνευτή ανά χείρας..

    Προσοχή: έρχεται καπέλο και διάσπαση μαζί..

    ΥΓ.Μα μόνο η ΚΟΕ και το Μέτωπο να έχουν βγάλει ανακοινώσεις υποστήριξης; Άλλες αριστερές οργανώσεις υπάρχουν,τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13046%3Asubservient-to-the-radical-bourgeois-are-indignant&catid=88%3A2010-03-14-17-50-34&Itemid=141

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ελευθερία θέλει: Να πίνεις το αίμα σου

    Η Σκλαβιά θέλει: Να πίνεις το αίμα των άλλων.

    Πρέπει να κατεβούμε ΟΛΟΙ Σύνταγμα !

    [Pics&Vids]Δημοκρατία ΤΩΡΑ !

    Τέρμα η μιζέρια και η γρίνια, ήρθε η ώρα να οργανωθούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πλουτοκράτες κάνουν τους πολέμους.
    Οι υπόλοιποι τις επαναστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ καλό

    ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αιρετική διάθεση και με αφορμή ένα post σε άλλο αρθρο κάποιου επιφυλακτικού και ανώνυμου συντρόφου θέλω κι εγώ να εκφράσω την επιφύλαξή μου για το τι συνιστά πραγματικά το ιδιότυπο κίνημα των "αγανακτισμένων". Φοβάμαι οτι η αριστερά βλέπει στην κίνηση αυτή να προβάλλονται άλλοτε οι φόβοι, οι ανασφάλειες κι άλλοτε οι ελπίδες και οι προσδοκίες. Κι όλα αυτά με ένα σχετικά ανέξοδο τρόπο αφού φαντάζεται ότι είτε στη μία είτε στην άλλη εκδοχή οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν το άλλοθί της ή έστω το ισχυρό επιχείρημα.
    Ωστόσο η ιστορία δεν γράφεται με όρους ψυχολογίας. Δεν γράφεται και με την έκρηξη του αυθόρμητου. Για την αριστερά πιστεύω οτι πρέπει να είναι ακόμη κυρίαρχη η αντίληψη της πάλης των τάξεων, της σύγκρουσης κεφαλαίου και δυνάμεων εργασίας. Η αριστερά οφείλει να έχει πολιτικό πρόγραμμα, πολιτικά αιτήματα, ακόμη κι αν σε κάποια δεδομένη στιγμή επιλέξει να τα "μινιμάρει" στην κατεύθυνση συγκρότησης μίας ευρύτερης συμμαχίας, ενός λαίκου μετώπου.
    Συντρέχουν τα στοιχεία αυτά σήμερα; Κακά τα ψέματα και κακή συνήθεια να προβάλουμε την επιθυμία μας για πραγματικότητα. Τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ θα τα βρούμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομέων.

    Σημείωση: (α) προφανώς υπό προϋποθέσεις και όρους η κίνηση αυτή μπορεί να μετασχηματιστεί σε κίνημα με προοδευτικά - αριστερά χαρακτηριστικά. (β) προφανώς η αδυναμία της αριστεράς σήμερα να παρέμβει και να θέσει στόχους και προοπτικές στην κίνηση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο του εκφυλισμού ή της δεξιάς / εθνικιστικής παρέκλισης. (γ) προφανώς το ζήτημα της κρίσης διαρρηγνύει δεσμούς/συμμαχίες με μικροαστικά στρώματα που το προηγούμενο διάστημα συγκρότησαν με σταθερότητα το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας. Η ριζοσπαστικοποίηση των στρωμάτων αυτών είναι ζητούμενο δεν είναι δεδομένο (πόσο μάλλον αυτονόητο και "ντετερμινιστικό").

    Υστερόγραφο: το κείμενο φωτοτυπία που δημοσιεύεται δεν λέει μόνο τα συνθήματα που αναφέρει η σύνταξη. Αναφέρει κι αλλα πολύ πιο χαρακτηριστικά και πολιτικά. Για όσους δεν ξέρουν τα "ααα εεε οοο παρτε το μνημόνιο..." είναι παραλλαγή δαπίτικων / γηπεδικών συνθημάτων. Οχι οτι σημαίνει κάτι αυτό αλλά προς γνώση κι ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ανώνυμος 10:15 πμ
    έχω δει ανακοινώσεις ΚΚΕ μ-λ, ΝΑΡ, νκα σίγουρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρίδημε,
    η ανακοίνωση του ΝΑΡ βγήκε την 3η ημέρα των κινητοποιήσεων. Για εκείνη του ΚΚΕ(μ-λ) δεν έχω εντοπίσει κάπου νωρίτερα από του Σαββάτου, αν και νομίζω ότι έβγαλε πράγματι νωρίτερα.

    Γεγονός είναι ότι πλην ΚΟΕ-Μετώπου οι άλλοι αριστεροί την είδαν με καχυποψία και μετά, αφού είδαν ότι έχει "ψωμί", ήρθαν.

    Προχτές είδα ΔΕΑτζήδες να μοιράζουν μόνο στον κόσμο γύρω από τα πανώ του dikaioma.gr και των Επισφαλών-Ανέργων φυλλάδια για το φεστιβάλ τους.
    Χτες έφτασε μέχρι και το "Ξεκίνημα" με εφημερίδα.
    Και από χτες, ελέω "παραδοσιακής" ριζοσπαστικής αριστεράς, η συνέλευση έγινε αμφιθεατρικού επιπέδου.
    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ