Ενώ η ισραηλινή εταιρεία Global CST έχει αναλάβει την στρατολόγηση μισθοφόρων από την Αφρική για λογαριασμό του Μουαμάρ Καντάφι και Έλληνες μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του, συνεχίζεται η πολιορκία της Μισράτα. Οι δυτικοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν την πόλη ο ένας μετά τον άλλον και οι πληροφορίες που φτάνουν στο εξωτερικό είναι ελάχιστες. Μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης είναι το En route!, ιστολόγιο γάλλων αντιεξουσιαστών που βρίσκονται στη Λιβύη συμμετέχοντας και ερευνώντας την εξέγερση.
Στη χώρα μας, έχουμε πήξει από τις γνωστές αναλύσεις των ..."αντιιμπεριαλιστών". Αυτές οι ίδιες πανομοιότυπες αναλύσεις που επαναλαμβάνονται σε κάθε ανάλογη συγκυρία. Είναι οι ίδιες αναλύσεις οι οποίες εξηγούσαν το 73 ότι το Πολυτεχνείο το έκαναν προβοκάτορες και πράκτορες, αφού ήταν έξω από τους σχεδιασμούς του επαναστατικού υποκείμενου της εργατικής τάξης. Τα ίδια περίπου έλεγαν και για τον Δεκέμβρη του 08...
Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που οι αναφορές στη εξέγερση της Λιβύης επικεντρώνονται στο τι συμβαίνει πραγματικά εκεί. Σε αυτές τις εξαιρέσεις ανήκουν ορισμένα ενημερωτικά άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα “σχολιαστές χωρίς σύνορα”. Αναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο: Στρατηγική της εξέγερσης και της πολιορκίας της Μισράτα, Λιβύη
...Την τρίτη μέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους. Ένα κλίμα γενικής αποστράτευσης ήταν διάχυτο, καθώς το Κράτος ως γενικός διαχειριστής είχε ήδη εξαφανιστεί ή, εν πάσει περιπτώσει, δεν είχε πια νόημα να του αναγνωριστεί ένας τέτοιος ρόλος. Συνελεύσεις διαμορφώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μισράτα, όπου συνέκλινε το πλήθος. Εκεί τέθηκε επιτακτικά η αναγκαιότητα της οργάνωσης των τροφίμων, του νερού, του ηλεκτρισμού, των χρημάτων, όπως και του αγώνα. Αυτοί που ώθησαν στη δημιουργία “συμβουλίων” για τον συντονισμό των πρωτοβουλιών προέρχονταν κατά μεγάλη μερίδα απ’ τον νομικό κλάδο (δικηγόροι, δικαστές…). Υπήρξαν κι αυτοί που πίεσαν τις τράπεζες να ανοίξουν για λίγες ημέρες την πρώτη εβδομάδα, προκειμένου να επαναδιανεμηθεί το χρήμα. Μετά τη δημιουργία των τοπικών συμβουλίων, υπήρχε η επιθυμία για έναν συντονισμό σε εθνικό επίπεδο, κάτι που θα οδηγούσε στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Αυτός ο φορέας συντίθεται λοιπόν από αντιπροσώπους των τοπικών συμβουλίων. Για παράδειγμα, υπάρχουν δυο άτομα απ’ την Μισράτα που βρίσκονται στο ΕΜΤ στη Βεγγάζη. Από την πρώτη εβδομάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπαρξιακό επίπεδο, η πόλη έχει αγκαλιαστεί από την επανάσταση. Χρειάζεται η ηλιθιότητα ενός εξαρτημένου της τηλεοπτικής προπαγάνδας του Κράτους ή η απόσταση ενός δυτικού δημοσιογράφου για να υποκρίνεται κανείς πως θα μπορούσε οτιδήποτε εδώ να γυρίσει πολιτικά προς όφελος του Καντάφι. Δεν μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσε σήμερα η εξουσία να “ξαναπάρει την Μισράτα”, εκτός απ’ το να εξοντώσει συνολικά τον πληθυσμό...
Στην Λιβύη αναφέρεται ότι έχουν πάει 20 περίπου Έλληνες μισθοφόροι. Τι είναι αυτοί;
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Πατριώτες αντιιμπεριαλιστές που στηρίζουν τον σύντροφο Καντάφι γιατί αντιστέκεται στην Αμερικανοκρατία και στο παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο.
2. Χρυσαυγίτες που έχουν πάει για τον ίδιο λόγο με τους προηγούμένους.
3. Συνταξιούχοι στρατιωτικοί, γιατί δεν τους φτάνει η σύνταξη που παίρνουν για να ζήσουν την οικογένειά τους.
4. Μετανάστες που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν στην χώρα μας και αναζητούν στην Λιβύη μια καλύτερη τύχη.
5. Πρώην αστυνομικοί που τους έχει λήψει το ανθρωποκυνηγητό.
Όποιος το βρει, κερδίζει το "πράσινο βιβλίο" του Καντάφι.
Εκει καταντησατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπαναστασεις με τα οπλα και τους βομβαρδισμους του ΝΑΤΟ, υποστηριζετε!
Υποστηρίζουμε σταθερά τους άραβες επαναστάτες για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσοι δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους.
Προς Ανώνυμο 11.05
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Λιβύη η εξέγερση προσπαθεί να οικοδομήσει την δική της εξουσία και να αμυνθεί απέναντι στα όπλα του Καντάφι. Ακόμα σε καμία άλλη αραβική χώρα το ζήτημα της εξουσίας δεν έχει τεθεί με τους ίδιους όρους:
1. Υπάρχουν ήδη περιοχές που αυτοδιοικούνται από τους εξεγερμένους.
2. Η επικράτηση της εξέγερσης θα κριθεί τελικά από την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τα ζητήματα αυτά που αφορούν το μέλλον της εξέγερσης και τους χειρισμούς απέναντι στο καθεστώς του Καντάφι είναι ζητήματα που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν οι ίδιοι οι εξεγερμένοι!
Όσο για την λογική σου, μάλλον θα είσαι δυσαρεστημένος με το άνοιγμα των συνόρων στην λουρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, γιατί αυτό έγινε με τις ευλογίες και την βοήθεια του Ομπάμα. Ίσως είσαι έτοιμος να καταγγείλλεις και τους Παλαιστίνιους, με την "αντιιμπεριαλιστική" φόρα που έχεις πάρει!
Η Λιβύη είναι μια διαφορετική περίπτωση, μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα που διοικείται από έναν στυγνό δικτάτορα, ο οποίος, όμως, είναι αναξιόπιστος: Ένας αξιόπιστος πελάτης θα ήταν πολύ προτιμότερος. Όταν ξέσπασαν ειρηνικές διαμαρτυρίες, ο Καντάφι κινήθηκε αστραπιαία για να τις συντρίψει. Στις 22 Μαρτίου, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι κινούνταν προς την πρωτεύουσα των επαναστατών Βεγγάζη, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή Dennis Ross προειδοποίησε ότι αν υπάρξει σφαγή, “όλοι θα μας κατηγορήσουν γι’ αυτό” - ένα ανεπιθύμητο επακόλουθο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η Δύση σίγουρα δεν ήθελε την ενίσχυση της εξουσίας και της ανεξαρτησίας του Καντάφι με τη συντριβή της εξέγερσης. Οι ΗΠΑ συντάχθηκε στην έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», που θα υλοποιούταν από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η παρέμβαση εμπόδισε μια πιθανή σφαγή αλλά ερμηνεύθηκε ως στήριξη των ανταρτών. Μια κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε στις δυνάμεις του Καντάφι, επέτρεψε την προώθηση των δυνάμεων των ανταρτών δυτικά. Σύντομα κατέλαβαν τις κύριες πετρελαιοπηγές της Λιβύης, τουλάχιστον προσωρινά.
(Απόσπασμα από το “Η Λιβύη και ο κόσμος του πετρελαίου.” Ο Νόαμ Τσόμσκι για τον πόλεμο στην Λιβύη, δημοσιευμένο εδώ:
“Η Λιβύη και ο κόσμος του πετρελαίου.” Ο Νόαμ Τσόμσκι για τον πόλεμο στην Λιβύη )
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα συνεχίζεται μέχρι που να υποχρεώσουν τους αντικαθεστωτικούς ΟΧΙ μόνον αλλάξουν τη στάση τους για μη παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος της περιοχής ελέγχου τους ΑΛΛΑ και εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, κι αυτό θα τους το εξαναγκάσουν, απλώς τους δίνουν περιθώριο όσο είναι εις θέσιν να φορτώνουν με τα πετρελαιοφόρα σε αντικαταβολή της αεροπορικής προστασίας που τους προσφέρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει ανάγκη να υποχρεώσουν τον Καντάφι σε συμβιβασμό όσο οι "αντικαθεστωτικοί" δεν πείσουν αυτοί τους εξεγερμένους να υποταχθούν στην αποποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της περιοχής τους.
Ο διάλογος Αθηναίων Μηλίων έιναι πάντα επίκαιρος!
http://www.voros.gr/epik/ar0407.doc