ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μια ιστορική μπροσούρα της ΟΣΕ για τον αντιδικτατορικό αγώνα...

Αναδημοσίευση από το "Κανάλι"

(κάνε κλικ στη φωτογραφία για
να διαβάσεις το περιεχόμενο)
Ένα κείμενο, μια μπροσούρα δώδεκα σελίδων, που γράφτηκε και μοιράστηκε μόλις 20 μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το βρήκα στο “Πατάρι” μου κατακίτρινο και το σκάναρα προσπαθώντας να σας μεταφέρω ακόμη και την μυρωδιά του.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε μόνο είκοσι ημέρες πριν την εξέγερση του πολυτεχνείου το 1973. Η ανάγνωσή του δεν σου δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται να γίνει κάτι σημαντικό τις επόμενες ημέρες.

Όπως και σήμερα δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες είκοσι ημέρες.

Να θυμηθούμε ότι το “Πολυτεχνείο” ξεκίνησε από έναν “πράκτορα της ΚΥΠ”, τον Μαυρογένη και 300 “προβοκάτορες” που κατέβηκαν την Σόλωνος.

4 σχόλια :

  1. προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, και για να μαθαίνουν οι νεότεροι,ο Μαυρογένης ήταν στο σταλινομαοϊκό ΕΚΚΕ, το οποίο ήταν και η μεγαλύτερη οργάνωση στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Η ΟΣΕ έπαιξε έναν δευτερεύοντα ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω στο ότι ο Μαυρογένης ήταν ΕΚΚΕ.

    Θα διαφωνήσω στο ότι το ΕΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη οργάνωση της κατάληψης.
    Μεγάλες ήταν και ο Ρήγας Φεραίοςη και η τότε ΟΜΛΕ (από αυτήν βγήκαν το ΚΚΕμλ και ΜΛΚΚΕ). Σημαντικό ρόλο έπαιξαν μέλη της ΟΜΛΕ (όπως ο Νίκος Σηφιανός).
    Επίσης και η ΟΣΕ είχε δύναμη και πολλά μέλη της έπαιξαν κεντρικό ρόλο όπως πχ ο Μήτσος Παπαχρήστος και ο Σταύρος Λυγερός.

    http://tvxs.gr/node/71067

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητέ φίλε,

    έγραψα για "οργανωση" και όχι για "πρόσωπα". Το αν είναι πιο γνωστός ο Λυγερός από το Μαυρογένη δεν δείχνει ότι η ΟΣΕ ήταν μεγαλύτερη από το ΕΚΚΕ, τόσο εντός όσο και εκτός Πολυτεχνείου. Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης δείχνει άλλα. Εξάλλου, νομίζω πως σε αριθμό οργανωμένων μελών, το ΕΚΚΕ εκείνη την περίοδο "ισοψηφούσε" σχεδόν με το ΚΚΕ στην Ελλάδα, που μόλις το 1968 δημιουργούσε Οργανώσεις Βάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά είστε σοβαροί; Οι πιο μαζικές αριστερές οργανώσεις νεολαίας στο Πολυτεχνείο (στις 17 Νοέμβρη, όχι στις 14 το μεσημέρι), ήταν η ΚΝΕ-ΑντιΕΦΕΕ και ο Ρήγας Φεραίος. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Παρά την Πανσπουδαστική Νο. 8 και τη γνωστή στάση της ηγεσίας του κόμματος, αν δεν συμμετείχαν ΚΝΕ-ΚΚΕ στην κατάληψη δεν θα υπήρχε η ίδια μαζικότητα και ο ίδιος αντίκτυπος. Διαβάζουν και μικρά παιδιά, μην γράφει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ