ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ο Α. Αλαβάνος μιλάει στον ΣΚΑΪ για την κατάληψη της ΝομικήςΟ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» (Λυριτζή – Οικονόμου) για τα γεγονότα της Νομικής, ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Το πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει πλέον σε ακραίο σημείο παραβίασης των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την εργασία, την αξιοπρέπεια. Και είναι χρήσιμες δραστηριότητες και κινητοποιήσεις για την προβολή και την επίλυση του προβλήματος. Θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική. Θα άξιζε να κάνουν κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, στο κέντρο, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και να συνδυάσουν το θέμα των δικαιωμάτων με το ζήτημα του τερματισμού της κατάστασης όπου η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας, αφού με βάση το Δουβλίνο ΙΙ η Ευρωπαϊκή Ένωση καθηλώνει στη χώρα μας πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στις οικογένειες τους στη Βρετανία, τη Σουηδία ή αλλού. Μια τέτοια κατάληψη, με ένα από τα βασικά αιτήματα την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, όπως εξάλλου ζητάει κι ο ΟΗΕ, που θα οδηγούσε σε μια αποφόρτιση των σημείων συγκέντρωσης των εγκαταλειμμένων προσφύγων, θα είχε ως αποτέλεσμα την ομόθυμη στήριξη της κοινής γνώμης. Και θα απέφευγε τη σημερινή κατάσταση όπου γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια η γνώμη της κοινωνίας να στραφεί ενάντια στους ξένους, ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο, ενάντια στην αριστερά με την μονόπλευρη παρουσίαση των θέσεών της.

Το αίτημα των 300 μεταναστών είναι απόλυτα δίκαιο κι έχουν την συμπαράστασή μας. Δεν μπορεί ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονταν και πάνω από δεκαετία στην Ελλάδα, που μπορεί να είχαν κάρτα, που μπορεί τα παιδιά τους να βρίσκονται για χρόνια στα ελληνικά σχολεία, να απαιτούνται εν μέσω κρίσης 150 ή 200 μεροκάματα για να διατηρήσουν την κάρτα του και να βρίσκονται εκτός νομιμότητας. Αυτό πρέπει να πάρει τέλος.
Το στερεότυπο ότι η Ελλάδα γίνεται ρεζίλι γιατί προβάλλονται εικόνες από την κινητοποίηση στο εξωτερικό είναι εντελώς λάθος. Την Ελλάδα τη συμφέρει να γίνει γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι, σε στιγμή μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει κάνει αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας κι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει με την κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ. Ρεζίλι, όμως, έγινε η Ελλάδα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει το Βέλγιο ( μαζί με την Ελλάδα) γιατί επαναπροώθησε, με βάση μάλιστα την κοινοτική νομοθεσία, Αφγανό πρόσφυγα στη χώρα μας, όπου δεν δίνεται άσυλο και όπου οι συνθήκες ζωής των προσφύγων είναι εξευτελιστικές.

Όλος ο θόρυβος που γίνεται αν οι 300 μετανάστες θα φύγουν στις 12 το μεσημέρι ή στις 5 το απόγευμα, αυτή η υστερία πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι υπαγορευμένη, έρχεται από ψηλά και επιχειρεί να αξιοποιήσει τα γεγονότα στη Νομική για δώσει τη χαριστική βολή στο πανεπιστημιακό άσυλο.

Δεν είναι Έλληνας όποιος ζητάει την κατάργηση του ασύλου, όπως ο κ. Σαμαράς. Το άσυλο είναι οργανικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Στο πιο αρχαίο δράμα που διασώζεται, τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, το θέμα είναι η παραχώρηση πολιτικού ασύλου από την πόλη του Άργους σε 50 γυναίκες υπό καταδίωξη από την Αφρική, πράγμα που κάνει ο λαός του Άργους με το επιχείρημα ότι έχουν και μια αργίτικη ρίζα.

Το πρόβλημα σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός ώστε να δώσουμε την καλύτερη λύση στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα : Κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να μπορέσει το μεγαλύτερο τμήμα των προσφύγων να αποδράσει από το κρατητήριο που έχει εγκαταστήσει η Ευρ. Ένωση στην Ελλάδα και να πάει στις χώρες που επιθυμεί. Μαζική χορήγηση ασύλου, με το ίδιο αποτέλεσμα. Άμεση νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα σε συνθήκες μαύρης εργασίας και εκμετάλλευσης. Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας.»
 ( Από το δελτίο τύπου του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ,27/1/2011)
 
 

11 σχόλια :

 1. Σύντροφοι τα ψιλοέλεγα από χθες. Ήρθε κι ο Αλέκος με τον τρόπο του να το θέσει. Πριν κάνεις μια τέτοια κορυφαία κίνηση πρέπει να έχεις συμμαχίες.

  "Θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική. Θα άξιζε να κάνουν κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, στο κέντρο, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και να συνδυάσουν το θέμα των δικαιωμάτων με το ζήτημα του τερματισμού της κατάστασης όπου η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας, αφού με βάση το Δουβλίνο ΙΙ η Ευρωπαϊκή Ένωση καθηλώνει στη χώρα μας πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στις οικογένειες τους στη Βρετανία, τη Σουηδία ή αλλού. Μια τέτοια κατάληψη, με ένα από τα βασικά αιτήματα την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, όπως εξάλλου ζητάει κι ο ΟΗΕ, που θα οδηγούσε σε μια αποφόρτιση των σημείων συγκέντρωσης των εγκαταλειμμένων προσφύγων, θα είχε ως αποτέλεσμα την ομόθυμη στήριξη της κοινής γνώμης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν έκαναν κατάληψη στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, θα τους άφηναν να μείνουν ή θα τους πέταγαν έξω αμέσως;
  Ποιός έδωσε σημασία στους μετανάστες που απεργούν σε ανοιχτό χώρο;
  Πόσο ακούστηκαν τα αιτήματά τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δεν ξέρω αν ήταν καλύτερα στην εε-ο αλέκος έτσι υποστηρίζει-το υποστηρίζει όμως κατόπιν εορτής.
  δλδ δεν είχαμε σχέδιοοοο.α-π-λ-ά.
  μην ακούσω ο αλέκος δεν είχε σχέση και τέτοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πρέπει να πω εγω ο προηγούμενος οτι η τοποθέτηση του αλέκου ηταν πληρέστατη,ολοκληρωμένη και διαφωτιστική για αυτιά πλυμένα απο γράσο βεβαίως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. όταν δεν ξέρεις που θέλεις να πας,γιατί ρωτάς που
  βγάζει ο δρόμος;;;
  η αριστερά αν δεν βγει από τη χώρα των θαυμάτων,όχι
  μια ζωή,πολλές ζωές θα βολοδέρνει χαμένη στο
  λαβύρινθο των προβλημάτων της καθημερηνότητας,αν δεν
  βάλει ακριβείς και συγκεκριμένους στόχους πάλλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θυμηθηκα την πορεία για το σκισμενο Κοράνι με τους "αντιρατσιατες" ανάμεσα στους μουσατους που φώναζαν Αλάχου άκμπαρ! Τι γέλιο θεμου !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ιστορική ερώτηση: τι θα κάνανε οι Αργείοι αν αντί για 50 γυναικες σκαγανε 500 άντρες ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Άλλη ιστορική ερώτηση (στον αποπάνω): τι θα γινόταν αν η γιαγιά μου είχε ζαντες αλουμινίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ιστορίας συνέχεια (στον αποπανω): Θα την στελναμε να κανει καταληψη στα γραφεία της ΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΛΕΚΟ ΕΛΛΗΝΑ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Με αυτή του την φαινομενικά ανθρωπιστική παρέμβαση ο Αλέκος πετυχαίνει δύο στοχους (δείχνοντας την κλάση του σαν πολιτικός τρίτης γενιάς που είναι) : κάνει ματ σε όσους αμφισβητούν τη νοημοσύνη του, και αποδεικνύει ταυτόχρονα οτι είναι ο κορυφαίος Ελληνας κωμικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ