ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η Αριστερά ψωνίζει από τα ίδια μαγαζιά!


Όταν βλέπεις τους ιστότοπους των πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς είναι να τους κλαίνε οι ρέγγες. Μερικές φορές αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολιτικής κατεύθυνσης: η εμφάνιση και η δομή θεωρούνται δευτερεύοντα στοιχεία και δεν αξίζει να τους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με το περιεχόμενο. Σε κάπως καλύτερη κατάσταση βρίσκονται τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Αριστεράς που συνήθως είναι οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των αντίστοιχων εντύπων. Αυτά είναι πιο προσεγμένα και πιο λειτουργικά από τις “κομματικές” ιστοσελίδες χωρίς να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Η ιστοσελίδα του “Αριστερού Βήματος” είναι μια τέτοια εξαίρεση. Με λιτή αισθητική και λειτουργικότητα καταφέρνει να ξεχωρίζει. Αρκεί βέβαια να μην χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση στο αρχείο της, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα βρείτε αυτό που θέλετε. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μερικές αναζητήσεις με λέξεις όπως “Νίκος”, “Αθήνα” και άλλες παρόμοιες και να δείτε τα αποτελέσματα...

Οι καλές προσπάθειες εύκολα διακρίνονται, εύκολα και αντιγράφονται. Το ίδιο στήσιμο, με μικρές παραλλαγές προς το πιο “δημοσιογραφικό”, ακολουθεί και η ιστοσελίδα που έστησε σχετικά πρόσφατα η Τσιπροπαρέα, το “REDNotebook”. Όμως και η ιστοσελίδα του “REDNotebook” έχει τα ίδια προβλήματα με τις αναζητήσεις, πράγμα που το διαπιστώσαμε αναζητώντας ένα άρθρο που έχει δημοσιευτεί και στις δύο ιστοσελίδες. Τελικά βρέθηκε από το google που ήταν κρυμμένο!

Αν και η ιστοσελίδα του “Αριστερού Βήματος” δεν παραπέμπει σε στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του κατασκευαστή, το “REDNotebook” όπως και το “The Press Project” παραπέμπουν στην “BitsnBytes ”. Πέρα όμως από την κοινή αισθητική και τεχνική υποδομή, υπάρχει και ένα όνομα που συμμετέχει και στις τρεις αυτές πρωτοβουλίες, είναι ο Άρης Χατζηστεφάνου.

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση. Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε περισσότερες από μια από αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως ο Παναγιώτης Σωτήρης, γνωστό ηγετικό στέλεχος της ΑΡΑΝ (συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που συμμετέχει και στο “Αριστερό βήμα” και στο “REDNotebook”. Ταυτόχρονη συμμετοχή και στις δύο αυτές πρωτοβουλίες ως πολιτικός χώρος δεν έχει μόνον η ΑΡΑΝ. Άλλοι χώροι έχουν φροντίσει να μην έχουν ταυτοχρόνως τα ίδια πρόσωπα και στις δύο πρωτοβουλίες, ούτε να αντιπροσωπεύονται με ηγετικά στελέχη τους...

Όπως έχουμε προαναφέρει, εκτός από τα κοινά ονόματα, υπάρχουν και κοινά άρθρα που δημοσιεύονται και στις δύο αυτές ιστοσελίδες. Και όχι μόνο. Η συνέντευξη του Ντέιβιντ Χάρβεϊ στο περιοδικό International Socialist Review “Απόπειρα μαρξιστικής ερμηνείας της κρίσης” σε μετάφραση της Αριάδνης Αλαβάνου πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Αριστερού Βήματος. Μετά δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ, στο tvxs, στο REDNotebook , στην iskra και σε πάρα πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Αναρωτηθήκαμε αν το ίδιο κείμενο το είχε γράψει κάποιος άλλος άγνωστος, τότε θα είχε την ανάλογη δημοσιοποίηση ή θα πήγαινε ...αδιάβαστο; Πιστεύουμε ότι θα συνέβαινε το δεύτερο γιατί η Αριστερά έχει συνηθίσει να ...ψωνίζει φίρμες όπως ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ και ο Σλάβοϊ Ζίζεκ. Αν τα ίδια πράγματα τα λέει κάποιος απλός ανθρωπάκος, τότε δεν τον ακούει κανείς! Αυτά δεν τα λέμε καθόλου υποτιμητικά για το συγκεκριμένο άρθρο του Ν. Χάρβεϊ, αλλά για την Αριστερά με το τρόπο που λειτουργεί απέναντι στις “αυθεντίες”, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους “αριστερούς οικονομολόγους” που τους έχει αναδείξει ως κύριους παραγωγούς της πολιτικής της γραμμής.
Ας επανέλθουμε όμως στον Ντέιβιντ Χάρβεϊ. Εκτός από το συγκεκριμένο άρθρο του, σας προτείνουμε να διαβάσετε και δύο βιβλία, που είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ένα σχετικά πρόσφατο: “Ο νέος ιμπεριαλισμός” σε μετάφραση Ν. Κοτζιά , αλλά και ένα παλαιότερο που όμως διατηρεί την αξία του: “Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας – Διερεύνηση των απαρχών της πολιτισμικής μεταβολής”.

6 σχόλια :

  1. Και η ιστοσελίδα του Αριστερού Βήματος είναι φτιαγμένη από το Press Project οπότε είναι φυσικό να υπάρχουν ομοιότητες! Επίσης η νέα σελίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης του ΣΕΚ μοιάζει με τη σελίδα του Δρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γουσταρω λινκ για την δημοκρατικη αριστερα απο το rednotebook...ο βηχας και ο ερωτας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι,

    Ως ιδιοκτήτης της εταιρίας BitsnBytes και συν-εκδότης του ThePressProject θα συμπληρώσω το άρθρο σας με μερικές πληροφορίες προκειμένου να μην έχετε απορίες. Πρώτα όμως θα σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια για την αισθητική των site που σχεδιάζουμε.

    1. Είναι αλήθεια ότι το RedNotebook.gr, το ThePressProject.gr και το aristerovima.gr το σχεδίασε η εταιρία μας. Επιπλέον σας έχουν διαφύγει τα attikisynergasia.gr, nomoneynodebt.gr και άλλα 21 site τον τελευταίο χρόνο.

    2. Θα σας πρότεινα να αλλάξετε από τον τίτλο τη λέξη «ψωνίζει». Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν το χρόνο τους άλλοτε δωρεάν και άλλοτε με μεγάλη υπομονή. Η εταιρία μας προσφέρει στα πλαίσια του δυνατού τις υπηρεσίες της σε ανέργους δημοσιογράφους, σε νέους και παλιούς που οραματίζονται κάποια αριστερή προοπτική, σε ομάδες οικονομολόγων που, σε μετανάστες και φοιτητές. Είναι αστείο να υπονοείται ότι υπάρχει κάποια διαπλοκή πίσω από τόσες διαφορετικές εργασίες. Π.χ. μεταξύ των Πελατών μας είναι και ο ΔΟΛ. Ελπίζω να μην κατηγορήσει κανείς το ThePressProjcet ότι συμμετέχει στις απολύσεις του Ψυχάρη.

    3. Δεν μου πέφτει λόγος για το με ποιούς συνεργάζεται το κάθε site που σχεδιάζουμε, ωστόσο ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι αρχισυντάκτης του TPP, γράφει κάποια άρθρα στο aristerovima και νομίζω ότι δεν καμία σχέση έχει με το RedNotebook. Είναι κρίμα που υπονοείτε ότι όλο οι άνθρωποι κινούνται αποκλειστικά βάση κάποιου πολιτικού σχεδίου.

    4. Φυσικά και τα site στα οποία αναφέρεστε δεν έχουν ενσωματωθεί φοβερές μηχανές αναζήτησης αλλά επιτρέψτε μου αν σας πω ότι αν ψάχνετε με λέξη κλειδί "Νίκος" είναι μάλλον φυσικό να μην παίρνετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Προσπαθήστε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι και θα ανακαλύψετε ότι η μηχανή λειτουργεί μια χαρά. Π.χ. Αν βάλετε τη λέξη "Ζίζεκ" θα βρείτε τα σχετικά κείμενα. Αντίθετα αν βάζετε τη λέξη "Αθήνα", μάλλον θα δυσκολευτείτε.

    5. Επιτρέψτε μου τέλος να σας προτείνω και μια απάντηση στην απορία που εκφράζετε για το αν το κείμενο ενός οποιουδήποτε ανθρώπου θα έχαιρε της ίδιας προσοχής σε σχέση με κάποια φίρμα (της αριστεράς ή και όχι μόνο). Φυσικά και όχι. Για να γίνει κάποιος φίρμα σημαίνει ότι έχει διανύσει κάποια πορεία. Στην αρχή ήταν και αυτός κάποιος οποιοσδήποτε. Μετά με συνέπεια, έργο πιθανά και σε συνδυασμό με ορισμένες συγκυρίες έφτασε εκεί που είναι. Τώρα όταν ένα μέσο θέλει να κάνει μια συνέντευξη θα ψάξει κάποιον αναγνωρίσιμο και αποδεδειγμένα έμπειρο. Τι διαφορά έχει η ερώτησή σας με τις λαϊκίστικες κορόνες του fimotro; Στην αριστερά υποτίθεται ότι η συζήτηση γίνεται πέραν των αυτονόητων.

    Ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί ή και απογοητευτεί από το Συνασπισμό και το Σύριζα αρκετές φορές. Είναι άδικο να χωρίζετε τον κόσμο σε "τσιπρικούς" και "αντιτσιπρικούς". Προσωπικά πιστεύω ότι υποτιμάτε τους εαυτούς σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΌΛΟΙ ΕΊΝΑΙ "ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΌΝ ΠΡΟΦΗΤΕΣ"
    ΤΟ ΘΈΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΠΡΙΝ ΣΚΑΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ(ΤΕΧΝΗΤΗ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ)οχι τι λενε αφου το πράγμα έχει φθάσει στο απροχώρητο !! κι΄ακόμα ψάχνουν λύσεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Κώστα Εφήμερο

    Ευχαριστούμε κατ' αρχήν για τα πρόσθετα ενημερωτικά στοιχεία που αναφέρεις στο σχόλιο σου.

    Μια διευκρίνηση για το θέμα "ψωνίζει" στο τίτλο του σχόλιου μας. Προφανώς και δεν αναφερόμαστε σε καμία "διαπλοκή" στην οποία μάλιστα αφορά και την δική σας συμμετοχή! Αναφερόμαστε στην συνήθεια να "αντιγράφει" και "αναπαραγάγει" τα ίδια πράγματα στο εσωτερικό της, ενώ παράλληλα υπερτονίζει διαφορές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Γι αυτό εξάλλου το "ψωνίζει" δεν αφορά μόνον τα "προϊόντα" της δικής σας παραγωγής αλλά και του Ντέιβιντ Χάρβεϊ και του Σλάβοϊ Ζίζεκ, όπως εξάλλου αναφέρουμε στο σχόλιό μας.

    Για το τεχνικό θέμα των "αναζητήσεων", διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Και δεν είναι ότι αναζητήσαμε μόνον με τις λέξεις "Νίκος" και "Αθήνα",(οι οποίες έδωσαν απροσδόκητα αποτελέσματα) αλλά σε ονόματα αρθρογράφων και σε τίτλους κειμένων, οι οποίες δεν έδωσαν σωστά αποτελέσματα.

    Όσο για το τελευταίο που αναφέρεις ότι χωρίζουμε τον κόσμο σε "τσιπρικούς" και "αντιτσιπρικούς", υπερτιμάς την δική μας συμβολή στις αντιθέσεις που υπάρχουν εντός της Αριστεράς και ιδιαίτερα αυτές που συντηρούν τους μηχανισμούς της. Μακάρι αυτό να ήταν ένας "διαχωρισμός" που τον είχαμε εφεύρει εμείς και δεν είχε καμία "υλική υπόσταση"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οκ, ανακαλώ το σχόλιο περί Τσιπρικών και Αντιτσιπρικών εφόσον στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω το έργο σας και τις θέσεις σας. Ελπίζω απλώς να βιάστηκα να βγάλω συμπεράσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ